14-21 Haziran Haftalık Banka Sektör Verileri (Gedik Yatırım)

Kredi Büyümesi: Kredi büyümesi 14-21 Haziran haftasında %0,5 (-11,4 mlr TL) düşüş gösterirken, yılbaşından bugüne kadar olan kredi büyümesi %5,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. TL krediler haftalık bazda %0,2 daralırken (yılbaşı itibari ile %4,3), kura endekslendirdiğimiz döviz kredileri önceki haftaya göre %0,8, yılbaşından bugüne kadar ise %2,4 artış göstermiştir. TL kredilerdeki büyüme 4 haftalık hareketli ortalamada %1 daralırken, 13 haftalık hareketli ortalamada %3 seviyesinde bulunuyor. Kredi segmentleri arasında; ticari ve bireysel krediler büyümesi %0,5 azalırken (yılbaşı itibariyle +%4,4) ve 4 haftalık hareketli ortalamada %3, 13 haftalık hareketli ortalamada ise %7 artış göstermiştir. Tüketici kredileri haftalık bazda %0,5 azalırken (yılbaşı itibariyle +%0,5), 4 haftalık hareketli ortalamada %3,5 daralmış olup, 13 haftalık hareketli ortalamada %2 artış göstermiştir. Konut kredileri tarafında haftalık bazda hafif negatif yönde değişim görülürken (yılbaşı itibariyle -%3,8), KOBİ kredileri haftalık bazda %0,1 daralma göstermiştir (yılbaşı itibariyle +%17,5). Konut kredisi, 4 haftalık hareketli ortalamada %5,5, 13 haftalık hareketli ortalamalarda %8 oranında daralırken, KOBİ kredileri, 4 ve 13 haftalık hareketli ortalamada sırasıyla %21 ve %5 artmıştır.
Mevduatlar: Haftalık mevduatlarda 12 milyar TL (-%0,6) daralma gerçekleşmiştir. TP mevduatlar haftalık %0,2 düşüş kaydederken, YP mevduatlarda 1,95 milyar dolar genişleme görülmektedir. Bu doğrultuda, YP perakende mevduat haftalık %1,02 oranında büyürken, YP vadesiz mevduat haftalık bazda %1,7 oranında büyüme kaydetmiştir. TL mevduatlar yılbaşından bugüne kadar %1,23 azalmış olup, YP mevduatlar %13,11 artış kaydetmiştir. Sektörün kredi mevduat oranının bu hafta %105,5 civarında olduğu görülmektedir (yılbaşı itibariyle -376 baz puan). TL kredilerin TL mevduatlara oranı bu hafta için %140,5 (yılbaşı itibariyle +744bps), YP kredilerin YP mevduatlara oranı ise %75,8 civarındadır (yılbaşı itibariyle -894 baz puan).
Çekirdek makas: 3 aylık TL mevduat faizleri %23,27 (haftalık -59 baz puan) seviyesindeyken, ticari kredi faizleri haftayı %26,99 (haftalık -60bps) seviyesinde tamamlamıştır. Buna göre, çekirdek makasların haftalık bazda neredeyse değişiklik göstermediği görülmekte olup 2 haftalık daralma 167 baz puan olarak gerçekleşmiştir.
Sonuç: Piyasalardaki durgunluk bayram tatili ile başlamış olup, İstanbul'daki belediye seçimlerine takiben haziran sonuna kadar süregelmişti. Düşük kredi büyümesine ek olarak vadesiz döviz mevduatlarına artan talebin, özellikle bireysel yatırımcıların muhafazakar yaklaşımını gösterdiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki haftalarda hükümetin ekonomik reform ve uluslararası politikaya yönelik izleyeceği stratejinin kısa/orta vadede Türk bankacılık hisseleri üzerinde belirleyici olacağını düşünüyoruz.


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. 12 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ HAZİRAN'DA: %+2.7 (ÖNCEKİ:%+2.6)
ECB/VİLLEROY : BU, FİRMALAR İÇİN OLDUKÇA UYGUN FİNANSAL KOŞULLAR İLE, NEDEN AKTİF BİR PARA POLİTİKASI SÜRDÜRMEMİZİN SEBEBİ
ECB/VİLLEROY : EURO BÖLGESİNDE ENFLASYON ORANLARI ÇOK DÜŞÜK, GELECEK İÇİN ÇOK FAZLA BELİRSİZLİK VAR
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -35058,2 milyon TL
Facebookta Paylaş