2019 yılı ilk çeyreğinde yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul yatırımları 2,4 milyon metrekareyi aştı -EVA Gayrimenkul

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Tapu Kadastro Yabancı İşler Daire Başkanlığı’ndan edinilen verileri değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, yabancıların gayrimenkul yatırımlarının 2019 yılı ilk çeyreğinde 2018 yılının aynı dönemine göre %86,1 oranında arttığını ve 2019 yılı ilk çeyreği itibariyle 2.458.356 m2 ye ulaştığını belirtti.

Körfez ülkeleri yatırımcılarının Türkiye ilgisi
Körfez ülkelerinin Türkiye’de yaptıkları gayrimenkul yatırımlarının artış kaydettiğini söyleyen Şehirli, “Özellikle kredi faiz oranlarının son 1 yıl içinde yüksek seyretmesi, dövizdeki artışın gayrimenkul fiyatlarına yansıması yerli yatırımcının gayrimenkul yatırımına ilgisini azaltırken, yeni düzenlemeler ve TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi yabancı yatırımcıların ülkemizde gayrimenkul yatırımına olan ilgisini arttırdı. 2018 yılı ilk çeyreğinde toplam gayrimenkul yatırımı içinde Körfez ülkelerinin payı yüzölçümü bazında %23 iken, 2019 yılı aynı döneminde bu oranın %35’e çıktığı görülüyor. Bu artışta döviz karşısında TL’nin değer kaybetmesi ve T.C. vatandaşlığı kazanabilmek için daha önce 1 milyon dolar olan minimum taşınmaz satın alma bedelinin 250 bin dolara düşürülmesinin de önemli bir etken olduğu söylenebilir“ dedi.

Çin, Güney Kore ve İran ilk 10 ülke arasında
Yabancıların gayrimenkul yatırımlarında 2019 yılı ilk çeyreğinde gayrimenkul edinimde 2018 yılı aynı dönemine göre farklı bir sıra görüldüğünü ifade eden Şehirli, “2018 yılı aynı döneminden farklı olarak Çin, Güney Kore ve İran göze çarpıyor. Çin ve Güney Kore’de işlem sayısı düşükken, yüzölçümü bazında yatırımların yüksek olduğu görülüyor“ bilgisini verdi.

Yabancı yatırımcıların toplam edinim bazında 2019 ilk çeyrek dönemi ve 2018 yılı ilk çeyrek dönemleri kıyasyandığında yabancıların Türkiye’de gerçekleştirdikleri tüm gayrimenkul cinsinden satış işlemlerini değerlendiren Şehirli, “2019 yılı ilk çeyreğinde 2018 yılının aynı dönemine kıyasla yüzölçümü bazında %86,1, işlem sayısında ise %91,6 artış olduğu görülüyor. Yabancıların tüm gayrimenkul çeşitleri bazında Türkiye’de yaptıkları yatırımları incelediğimizde, 2019 ilk çeyreğinde 2018 yılı aynı döneminden farklı olarak Çin, Güney Kore ve İran’ın Türkiye’yi tercih eden ilk 10 ülke arasında yer aldığını görüyoruz“ dedi.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş