2019 yılında Türk ekonomisinde “ilk yarıdaki zorlu görünüme rağmen ikinci yarıda toparlanma ve fırsatların son derece muhtemel olacağı” beklentisi öne çıktı - Gedik Yatırım Strateji Raporu

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 Banka kökenli olmayan yatırım kuruluşları arasında en fazla yatırımcıya sahip Gedik Yatırım, 2019 Yılı Strateji Raporu’nu açıkladı. “Ekonomi ve Piyasalarda Yeni Denge Arayışı” başlıklı raporda, 2019 yılında ekonominin dünyada ve Türkiye’de nasıl seyredeceği yönündeki beklentiler, pazara ilişkin tahminler ve riskler ortaya konarak piyasaların değerlendirmesi yapıldı. Raporda, 2019 yılında Türk ekonomisinde “ilk yarıdaki zorlu görünüme rağmen ikinci yarıda toparlanma ve fırsatların son derece muhtemel olacağı” beklentisi öne çıktı.

2019’da tahmini büyüme %1.6



2019 Yılı Strateji Raporu’na göre, 2019 yılının ilk yarısında enflasyon tarafındaki yüksek seyrin devam etmesi zorlayıcı bir unsur olarak öne çıkarken, yılın ikinci yarısı itibariyle, gerek büyüme gerekse enflasyon tarafında baz etkiler olumlu yönde katkı vermeye başlayacak. Raporda makroekonomik görünüm açısından Türkiye’de 2019 yılının iki ayrı hikâyeye sahip olabileceğine işaret edilirken, 2017 yılında %7,4 olan büyümenin 2018 yılında %3 ve 2019 yılında ise %1,6 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.



Raporun enflasyon değerlendirmesinde ise 2019 yılı sonunda yıllık ortalama enflasyonun %16.6 olarak gerçekleşeceği tahmini yapıldı. Raporda, “Enflasyon görünümü ve enflasyon beklentilerinde kalıcı iyileşmeden emin olunduğu takdirde yıl içinde politika faizinde kademeli indirimlere gidilebileceğini değerlendiriyoruz” ifadesi kullanıldı.



Borç çevriminde sorun olmayacak



Raporun dış borçlara ilişkin bölümünde ise artan maliyetlere karşın borç çevriminde sorun görülmediği de bildiriliyor. Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku ilk bakışta 174 milyar dolar olarak görünmesine rağmen, stok niteliğinde olan, fiili anlamdaki (mevduat ve ticari krediler hariç) borç toplamının aslında 71 milyar dolar olduğu kaydedildi. 2019’daki yaklaşık 20 milyar dolarlık cari açık ilave edildiğinde bu rakamın 91 milyar dolar olduğu vurgulandı. 2018 yılınıın zorlu geçmesine rağmen 30 milyar dolar civarındaki cari açığın kapatılabildiğini hatırlatan rapor, dış borç konusunda artış eğilimindeki maliyetlerin yanı sıra çevrim konusunda herhangi bir zorluk yaşanmayacağını öngörüyor.




Gedik Yatırım 2019’da yatırıma devam ediyor



2019 Yılı Strateji Raporu’nun verilerinin açıklandığı toplantıda bir konuşma yapan Gedik Yatırım CEO’su Onur Topaç, sermaye piyasalarına olan inancını dile getirerek Gedik Yatırım’ın sektörün öncüsü olma yolundaki çalışmalarına hızla devam ettiğini belirtti. “Sermaye piyasalarına güvenimizle çıktığımız yolculuğumuza şu an 42 şube ve 335 çalışanımız ile devam ediyoruz. Sektörümüzün en çok şubesi olan ve en çok çalışanı olan 2’nci yatırım kuruluşuyuz. 2015 yılının sonundan itibaren çalışan sayısı bakımından %26 daralan sektörümüzde, aynı dönemde çalışan sayımızı %8 arttırarak sektöre duyduğumuz güveni gösterdiğimizi düşünüyoruz” dedi.

“Gedik Yatırım olarak 2018 yılında da teknolojik altyapımız için önemli yatırımlaar yaptık” diyen Topaç, sözlerini şöyle sürdürdü: “•Dijitalleşen dünyamızda, yatırımcılarımıza en iyi hizmeti dijital ortamda da vermek için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bu doğrultuda 2017 yılının başında - Türkiye’nin Yeni Nesil Yatırım Platformu - Gedik Trader’ın lansmanını yapmıştık ve 3 yıl içerisinde 100 bin kullanıcıya ulaşmayı hedeflemiştik. 2018 sonu itibariyle hedefimizi geçmiş bulunmakta ve toplamda ulaştığımız 125 binin üzerindeki mevcut ve her gün bu kitleye dahil olan yüzlerce yeni kullanıcımıza en iyi ürünü sunmak için çalışmaktayız.”



Sermaye piyasası arzları 2019’da da sürecek



Topaç, Gedik Yatırım olarak 2018 yılında Pay Vadeli VİOP kontratlarıyla başladıkları piyasa yapıcılık işlemlerine de 2019 yılında devam edeceklerini kaydetti. “Piyasa yapıcılık kanalı ile sermaye piyasalarının gelişimine sağladığımız katkının daha da artmasını hedefliyoruz” şeklinde konuşan Topaç, “Gedik Yatırım olarak Peker GYO halka arzında 17 kurumun katıldığı arzda konsorsiyum lideri vve Trabzon Limanı arzında ise eş lider olarak yer aldık. 2019 yılı ve sonrasında şirketlerin sermaye piyasası arzlarına ilgisinin hem pay hem de borçlanma ihraçlarında artarak devam edeceğini, şirket birleşme ve satın almalarının da hızlanacağını öngörüyoruz. Gedik Yatırım olarak 2019 yılında kurumsal finansman faaliyetlerinde önde gelen kuruluşlar içinde olmayı planlıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.



Finansmana erişimde sermaye piyasası kritik



“Sermaye piyasaları, ülkemizin finansmana erişim için büyütmek zorunda olduğu en önemli kanal” yorumunu yapan Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık ise “Türkiye finans sektörünün ezici ağırlığı bankacılık sektörü üzerinde. Bu yapının önümüzdeki yıllarda değişeceği bir döneme giriyoruz. Zira Türkiye’nin büyümesini sağlayacak başlıca kaynaklardan biri de sermaye piyasaları” dedi.



Ayışık ayrıca küresel piyasalar konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Ayışık, “Oluşan ‘yeni normal’in ilk sonuçlarını gördüğümüz 2018 yılının ardından 20199 yılı itibariyle küresel ekonomi ve piyasalarda ‘yeni denge’ arayışının ön planda olacağını görüyoruz. Bu süreç kaynaklı olarak da oynaklık ve belirsizliğin zaman zaman ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Ticaret savaşı ve gelişmiş ülke merkez bankalarının normalleşme kapsamında atacağı adımlar 2019 yılının önemli gündem maddeleri olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Yayınladıkları Strateji Raporu’nun adeta gelenekselleştiğini de ifade eden Ayışık, “2019 Yılı Strateji Raporumuzu her zamanki özenimizle, dünya ve Türkiye ekonomilerinin nabzını tutarak kapsamlı bir şekilde hazırladık. Bizimle çalışan ya da çalışmayan tüm yatırımcılara yol göstermek ve yatırımlarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamak bizim için büyük bir sorumluluk” dedi.

Önemli fırsatlar doğabilir



Toplantıda rapora ilişkin bilgiler veren Ekonomist Erol Gürcan, Türk ekonomisinde 2019 yılı ilk yarıyılın zorlu geçmesini beklediklerini belirterek, “İlk çeyrek sonundaki yerel seçimlerin öncesi ve sonrassında ekonomi politikası bileşiminin eşgüdüm ve kararlılıkla iktisadi faaliyetteki dengelenmeyi destekleyici yönde şekillenmesi; yalnızca ekonomideki mevcut zorlukların aşılmasına yönelik önemli bir katkı vermekle kalmayıp önemli fırsatları da beraberinde getirebilir” dedi. Gürcan, “Yurtiçi iktisadi faaliyette 2018 yılının ikinci yarısı itibariyle gözlenen yavaşlama eğiliminin 2019 yılının ilk yarısında da devam etmesi oldukça güçlü bir olasılık. Mevcut temel ve öncü göstergelerin tamamına yakını ekonomik büyüme performansı üzerinde 2019 yılının ilk yarısında aşağı yönlü baskı olacağını işaret etmekte” diyerek sözlerini tamamladı.




Yatırımcıya tavsiye: Seçici yatırıma gidin



Hisse senetlerinin durumu konusunda değerlendirmelerde bulunan Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu ise, 2019 yılında yatırımcıların, yaptıkları yatırımlarda seçici olmaları gerektiğini dile getirdi. Akkoyunlu, “Son yıllarda üst üste yaşanan şoklar nedeniyle TL varlıklar, benzer ülke varlıklarıına kıyasla iskontolu kalmaya devam etti. Ancak, uzun süredir devam eden bu iskontoyla birlikte TL varlıklara yönelik bir katalist/hikâye ihtiyacı da sürüyor. Özellikle makroekonomik göstergelerdeki dengelenme sürecinin beklentiler doğrultusunda gerçekleşmesi durumunda yılın ikinci yarısı itibariyle beklenen hikâye oluşmaya başlayabilir” şeklinde konuştu.






Gedik Yatırım 2019 Yılı Strateji Raporu’nda öne çıkan satırbaşları:

Piyasa tahminleri

BİST 100

Düşük-yüksek

80,000 - 120,000

Kapanış

115,000

Dolar/TL

Düşük-yüksek

4,90 - 6,20

Ortalama

5,62

Kapanış

5,98

Gösterge Tahvil Faizi

Düşük-yüksek

17,25 - 22,75

Kapanış

17,50



Makroekonomik veri tahminleri

Ekonomik Büyüme

GSYH (cari, milyar TL)

4,527

GSYH (cari, milyar dolar)

805

GSYH (zincirlenmiş hacim, yıllık yüzde değişim)

1,6

Kişi Başına GSYH (bin dolar)

9,800

Enflasyon

Yılsonu TÜFE (yıllık yüzde)

16,6

Ortalama TÜFE (yıllık, yüzde)

19,2

Ödemeler Dengesi

Cari Denge (yılsonu, milyar dolar)

-20,0

Cari Denge/GSYH (yılsonu, yüzde)

-2,5

Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi

Bütçe Dengesi (yılsonu, milyar TL)

-99,6

Bütçe Dengesi/GSYH (yılsonu, yüzde)

-2,2

İstihdam

İşsizlik Oranı (yıllık ortalama, yüzde)

12,6


2019’un Siyah ve Beyaz Kuğuları

Gedik Yatırım, 2019 Yılı Strateji Raporu’nda yukarı ve aşağı yönlü potansiyel riskleri değerlendirirken Siyah Kuğu ve Beyaz Kuğu ifadelerini kullanıyor. Öngörülemeyen ve oldukça önemli bir etki bırakan, gelecekten ziyade geçmişe bakıldığında daha kolay nedenselleştirilebilen riskler Siyah Kuğu, pozitif riskler ise Beyaz Kuğu olarak adlandırılıyor.

Siyah Kuğular

Gelişmiş ülkelerde beklenenden hızlı artan enflasyon görülmesi
Jeopolitik endişelerin tırmanması
Algoritmik emirlerin giderek ağırlık kazanması kaynaklı kısa süreli yüksek oynaklıkların görülmesi
Türkiye: Temel makroekonomik verilerde öngörülemeyen bozulmalar
Türkiye: Ülke risk priminin artması

Beyaz Kuğular

Ticaret savaşı endişelerinin sona ermesi
Gelişmiş ülke merkez bankalarının normmalleşme sürecini piyasa dostu yaklaşımlarla sürdürmesi
Brexit’in rafa kalkması ve/veya anlaşmalı ayrılık için sürecin uzatılması
Türkiye: AB ile müzakere sürecinin hızlanması
Türkiye: Jeopolitik risklerin ciddi anlamda azalması
Türkiye: Kredi notu ve/veya kredi not görünümünde olumlu revizyon görülmesi

Türkiye ekonomisi

2019 yılı büyüme tahmini %1.6 seviyesinde.
Yıllık TÜFE yılın ilk yarısında yüksek kalmaya devam ederken ikinci yarısında %20 seviyesinin aşağısında dengelenmeye başlayacak. 2019 yılı sonundaki tahmini TÜFE ise %16.6.
Türkiye’nin ekonomik görünümüne bakıldığında öncü büyüme göstergeleri genel olarak negatif bölgede kalmaya devam etmekle birlikte, 2018’in 4’üncü çeyreği itibariyle bir miktar dönüş görülebileceğinin işaretlerini barındırıyor.
Yakın dönemde gelen dönüş sinyalleri her ne kadar sınırlı olumlu görüntü oluştursa da, güçlü bir toparlanma sinyalinden bahsetmek için erken.
2019 yılı sonunda enflasyon %16.6 olarak gerçekleşebilir.
Bazı sektörlere yönelik vergi inndirimlerinin 2019 yılının ilk 3 aylık dönemine uzatılması, elektrik-doğalgaz fiyatlarında yapılan %10 indirim, zayıf iç talep ve çekirdek iç göstergelerdeki düşüş trendi enflasyon görünümü açısından olumlu.
Asgari ücrette yapılan %26 oranındaki artış, yeni yılla birlikte yapılan vergi ayarlamaları kaynaklı artışlar, ÜFE’deki yüksek seyrin devam etmesi, gıda enflasyonundaki katılık eğilimi, yakın dönemde TL’de artan oynaklık ve 2019’un ilk yarısındaki düşük baz etkisi önemli yukarı riskler.
2019 yılında cari açığın finansman kalitesi ön planda olacak.
Cari dengede en önemli aşağı yönlü risk iktisadi faaliyetteki yavaşlama. En önemli yukarı risk ise petrol fiyatlarında görülebilecek sert yükselişler.
Bütçe dengesinde tasarruf tedbirleri ve mali disiplin en önemli aşağı risk görülüyor. En önemli yukarı yönlü risk ise büyümedeki yavaşlama kaynaklı vergi gelirlerinde olası düşüş ve teşvik odaklı harcamalarda beklenenden yüksek artış ve artan borçlanma maliyetleri kaynaklı faiz giderlerinde artış.
İşsizlikte teşviklerin de katkısıyla yılın ikinci yarısında toparlanma bekleniyor. Büyümedeki yavaşlama ve artan maliyetler ise işsizliğin giderilmesi konusunda risk oluşturuyor.
Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku ilk bakışta 174 milyar dolar görülse de stok niteliğinde olan fiili anlamdaki (mevduat ve ticari krediler hariç) borç toplam 46 + 25 = 71 milyar dolar. 2019’daki 20 milyar dolarlık cari açık ilave edildiğinde bu rakamın aslı 91 milyar dolar. Bu rakamlar artan maliyetlere karşın borç çevriminde sorun olmayacağını gösteriyor.



Küresel ekonomi

Küresel ekonomideki toparlanma eğilimi 2019’da yerini dengelenmeye bırakıyor.
Aşırı genişlemeci politika önlemlerinin etkisiyle gözlenen “düşük faiz-bol likidite” dönemi gerçek anlamda sona eriyor.
Kademeli normalleşme adımları gözlenecek.
Küresel piyasalarda yıl boyunca ABD verim eğirişi, Fed’in beklenen faiz artırımlarının zamanlaması, ABD Başkanı’nın faiz artırımlarına yönelik olası tepkileri, ECB’nin faiz artırımına gidipp gitmeyeceği, ECB başkanlığına kimin atanacağı gibi başlıkların izlenmesi gerekecek.
2017 ve 2018’deki güçlü büyümeden sonra 2019’da bir miktar yavaşlama görülebilir. Ancak bu yavaşlama “yavaş büyüme” anlamına gelmiyor. Büyüme performansı bu yıl da yakalanacak.
2019’da ticaret savaşı ve gelişmiş ülke merkez bankalarının normalleşme kapsamında atacakları adımlar gündemde olacak.
Gelişmiş ülkelerin bulunduğu ekonomik döngü evresi 2019 yılında enflasyon tarafında yukarı yönlü hareketlerin bir miktar daha öne çıkmasını artırıyor.
“Düşük faiz-bol likidite” döneminden olumlu etkilenen gelişmekte olan ülke ekonomileri açısından genel ekonomi ve piyasa koşulları daha karmaşık olabilir.
Normalleşme süreci küresel ekonomik ve finansal dengeleri gözetici şekilde kademeli olarak gerçekleşecek.
Jeopolitik gelişmeler küresel ekonomiyi zorlayabilir.
Gedik Yatırım 2019 Yılı Strateji Raporu’nun tamamına https://www.gedik.com/2019StratejiRaporu adresinden ulaşılabiliyor.


Gedik Yatırım hakkında:

Kurullduğu 1991 yılından bu yana Türkiye’nin önde gelen yatırım kuruluşları arasında yer alan Gedik Yatırım, Türk sermaye piyasalarının gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

SPK tarafından Geniş Yetkili Aracı kurum yetkisi verilen Gedik Yatırım’ın aracılık hizmetleri, yatırım danışmanlığı, bireysel portföy yönetimi, saklama, halka arz, kurumsal finansman ve araştırma hizmetlerini müşterilerine sunmaktadır. Gedik Yatırım iştirakleri Gedik Portföy, Gedik Yatırım Holding, Marbaş Menkul, HUB Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile de yatırımcılarına uçtan uca hizmet vermektedir.

Faaliyetlerini İstanbul’daki Genel Müdürlüğü ve ülke genelindeki 42 şubesi ve 335 çalışanı ile sürdüren Gedik Yatırım, stratejik işbirliği içerisinde olduğu PTT işyerleri ile banka kökenli olmayan yatırım kuruluşları arasında en yaygın yatırım kuruluşudur. Şube ve çalışanları dışında Yeni Nesil Yatırım Platformu Gedik Trader, Gedik Online Şube, Çağrı Merkezi ile yatırımcılarına kesintisiz hizmet sunmaktadır. Gedik YYatırım, Sermaye Piyasalarına olan inancını; artan şube ve çalışan sayısının yanısıra yaptığı yatırımlarla da göstermektedir. Gedik Yatırım, önümüzdeki 3 yıl içerisinde 15 yeni şube açmayı hedeflemektedir.

Çeyrek asırdan fazla bir süredir yerli ve yabancı farketmeksizin yatırımcılara deneyimli personeli ve son teknolojinin sunduğu hızlı ve güvenli platformlarda, sürdürülebilir değer yaratma sorumluluğu ile üstün kalitede hizmet sunmaktadır. Sektörde öncü konumda yer alan Gedik Yatırım, yatırımcı odaklı hizmet anlayışını ve yatırımcılarına her zaman beklentilerinin üzerinde hizmet vermeyi ilke edinmiştir.

2018 yılında Borsa İstanbul Pay Piyasası işlem hacminde ve yatırımcı sayısında banka kökenli olmayan yatırım kuruluşları arasında birinci sırada yer almayı başarmıştır. %100 iştiraki Marbaş Menkul ile birlikte değerlendirildiğinde, 2018 pay piyasası işlem hacminin %8,45’ine sahip olarak sektörde 3’üncü sırada yer almaktadır.

ISO 9001 Kalite Belgesi’ni alan ilk yatırım kuruluşu olan GGedik Yatırım, teknolojiye verdiği önem ile sermaye piyasalrında fark yaratmaktadır. Gedik Yatırım, güçlü teknoloji altyapısı sayesinde, Pay ve Vadeli İşlemler Opsiyon Piyasaları’na FIXAPI altyapısı ile ilk emri gönderen ve Borsa İstanbul Kolokasyon Hizmeti’ni kullanan ilk yatırım kuruluşu olma özelliğini taşımaktadır.

Dijital Kanal çalışmalarına ağırlık veren Gedik Yatırım, bu anlamda teknolojik bir yeniliğe imza atarak Türkiye’nin Yeni Nesil Yatırım Platformu Gedik Trader’ı 2016 yılında yatırımcılarının hizmetine sunmuştur. Gedik Trader ile borsa ve yatırım piyasalarını geniş kitlelere yaymayı amaçlayan Gedik Yatırım, mobil ve internet dünyasındaki gelişmelere paralel olarak, artık çok daha kolay ön yüzlerle, hızlı ve kolay erişilebilir verilerle, daha çok sayıda yatırımcının finans piyasalarını takip etmesini sağlamayı hedeflemektedir.

Gedik Yatırım 2010 yılında halka açılmış ve pay senetleri “GEDIK” sembolü ile Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. Ana ortaklarından Gedik Yatırım HHolding (GYHOL) ve iştiraki HUB Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (HUBVC) Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlem görmektedir. Gedik Yatırım ve iştirakleri, kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating tarafından konsolide olarak yüksek düzeyde yatırım yapılabilir kategoride değerlendirilmiştir. Bu kapsamda Uzun Vadeli Ulusal Notu ‘AA (Trk)’ görünümü ise ‘”stabil” olarak belirlenmiştir.

www.gedik.com



Diğer Haberler
ERDOĞAN: BÜYÜK İHTİMALLE AYIN 23'ÜNDE SAYIN PUTİN'LE BİRE BİR GÖRÜŞME YAPACAĞIM - CNN TÜRK
ERDOĞAN: RUHANİ VE PUTİN İLE ÜÇLÜ GÖRÜŞME GÜNDEMDE
ERDOĞAN: (GÜVENLİ BÖLGE) YPG BÖYLE BİR PROJENİN İÇİNDE YER ALAMAZ, ONLAR TERÖRİST - NTV
ERDOĞAN: (GÜVENLİ BÖLGE) 20 MİL DAHA UZATILABİLİR - HABERTÜRK
ERDOĞAN: (SURİYE'DE GÜVENLİ BÖLGE ÖNERESİ) KOALİSYON GÜÇLERİ MADDİ DESTEK VERRİSE YAPARIZ - AHABER
ERDOĞAN: GÜVENLİ BÖLGEYİ TERÖRİSTLERE TERK ETMEYİZ - HABERTÜRK
ALMAN DIŞİŞLERİ BAKANI : BREXİT ANLAŞMASI, İNGİLTERE PARLAMENTOSU TARAFINDAN BUGÜN REDDEDİLİRSE AB İLE YENİ MÜZAKERELER OLABİLİR
LİBYA'DAKİ PETROL VE PETROL DIŞI LİMANLARIN TÜMÜ KÖTÜ HAVA NEDENİYLE KAPALI
EURO BÖLGESİNDE MD DIŞ TİCARET FAZLASI : +15.1 MYR EURO
EURO BÖLGESİNDE DIŞ TİCARET DENGESİ KASIM'DA +19 MYR EURO
ERDOĞAN: TRUMP İLE İKİLİ TİCARET HACMİNİ 75 MİLYAR $'A ÇIKARTMA KONUSUNDA ADIM ATACAĞIZ- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş