Akşam Analizi (Işık FX)

ECB 3. TLTRO Programını Devreye Alıyor!
Bugün Avrupa Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı gündemde en üst sırada yer aldı. Kurum; beklenildiği gibi faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmezken faiz oranlarının 2019 sonuna kadar cari seviyelerde kalacağını belirtti. Yeni Uzun Vadeli Refinansman İşlemleri (TLTRO) programının başlatılacağına duyuran banka, programın Eylül 2019’da başlayacağını ve Mart 2021 yılında sona ereceğini açıkladı. Yapılan bu operasyonların olumlu banka kredi şartlarının korunmasına ve para politikasının sorunsuz aktarımına yardım edeceği deklare edildi. Yayınlanan karar metni sonrası ise ECB Başkanı Mario Draghi’nin basın toplantısı takip edildi. Draghi; zayıflayan ekonomik verilerin, büyüme hızında kayda değer bir şekilde yavaşlamaya işaret ettiğini ve zayıflayan ivmenin enflasyonun hedefe yaklaşmasını yavaşlattığını belirtti. Ekonomik projeksiyonlara da değinen Draghi, 2019 yılı Euro Bölgesi büyüme tahminini yüzde 1.7’den yüzde 1.1’e, 2020 yılı tahminini ise yüzde 1.7’den yüzde 1.6’ya indirdi. Enflasyon tahminlerinde de yine aynı şekilde aşağı yönlü revizeler dikkat çekerken; 2019 yılı TÜFE tahmini yüzde 1.6’dan yüzde 1.2’ye, 2020 yılı tahmini ise yüzde 1.7’den yüzde 1.5’e indirildi. TLTRO programına da değinen Draghi; gelecek yıllardaki banka finansmanı sıkışıklığının bu tasarı ile birlikte rahatlayabileceğini söyledi. Küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları ve Brexit meseleleri ise gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Ticaret savaşları cephesinde, Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei’nin, ABD hükümetine, ürünlerini hükümet içerisinde yasaklattırdığından ötürü dava açmaya hazırlandığı belirtiliyor. Brexit cephesinde ise AB ile İngiltere arasında gerçekleştirilen müzakerelerde önemli bir yol kat edilmediğine yönelik gelen açıklamalar dikkat çekiyor. Yurtiçi tarafta ise S-400 füze savunma sistemleri üzerinden ABD ile yaşanan gerilim kur tarafında etkili oluyor.
EURUSD
Merakla beklenen Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplaantısında, beklendiği gibi faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Ayrıca faiz oranlarının 2019 yılı sonuna kadar mevcut seviyelerde kalacağı belirtilirken yeni TLTRO programının ise Eylül 2019 yılında başlayacağı duyuruldu. Yayınlanan kararlar sonrası basının karşısına geçen Mario Draghi ise enflasyon ve büyüme projeksiyonlarının aşağı yönlü revize edildiğini söylerken niceliksel gevşeme programı durduğunda dahi para politikasını sıkılaştırmayacaklarını belirtti. Gerek ECB kararları gerekse Mario Draghi’nin güvercin söylemleri, bugün yayınlanan Euro Bölgesi büyüme rakamlarındaki pozitifliği gölge de bırakarak Euro varlıklarını sert şekilde baskıladı. ABD kanadında New York FED Başkanı John Williams, ABD ekonomisinde daha yavaş büyümenin "alarma geçmek için bir neden" olmadığını ve faizlerin nereye gitmesi gerektiği konusunda her hangi bir yöne eğilimli olmadığını ifade etti. FED ise yavaşlayan küresel büyüme ve federal hükümetin 35 gün süre ile kapalı kalmasının 2019'un ilk hafttaları itibariyle ABD ekonomisi üzerinde baskı yarattığını, ancak ekonominin sıkı işgücü piyasanın da etkisi ile büyümeye devam ettiğini bildirdi. ABD 4.çeyrek büyüme rakamları ardından güçlü kalmaya devam ettiğini gösteren ABD ekonomisinin etkisiyle Dolar tarafının sağlam duruşu devam ederken Dolar endeksinin de yeniden 97.00 seviyelerine yakın seyrettiği görülüyor. Teknik olarak 1.1300 - 1.1285 destek seviyesinin kırılmasıyla birlikte satışların hızlandığını görmekteyiz. Geri çekilmelerin devamında ise 2017 Temmuz ayından bu yana altında kapanış görmediğimiz 1.1215 ana desteği kritik olacaktır. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.1270, 1.1285, 1.1300 ve 1.1335 direnç seviyelerini takip edeceğiz.
USDTRY
Yurt içi tarafta; bir yandan dünkü TCMB/Para Politikası Kurulu kararlarının yankıları takip edilirken, diğer yandan ise son günlerde özellikle ABD ile Türkiye arasında krize neden olan “S400-Patriot” ikilemine yönelik haber akışları da izleniyor. Bugün açıklamalarda bulunan Cumhurbaaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Temmuz ayında S400 alımlarının başlayacağını söylerken, Türkiye’nin inatlaşma durumu olmadığını ve ABD’nin şartları sağlaması halinde Patriot’ların da alınabileceğini belirtti. Küresel tarafta ise; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarının yanı sıra, son zamanlarda tekrar tartışmaya açılan majör merkez bankalarının politika adımları da önem arz etmekte. Bu bağlamda bugün takip edilen Avrupa Merkez Bankası(ECB) kararlarında faizler sabit bırakılırken, açıklanan projeksiyonlar ve yeni TLTRO(Hedefli Uzun Dönemli Refinansman Operasyonları) programı ile birlikte kur tarafında oynaklık oluştu. Günün kalanında gerek yurt içi tarafta gerekse yurt dışı tarafta risklerin durumunu takipte olacağız. Keza, uluslararası kurumlar ve hükümet yetkililerinden TCMB kararları, Türkiye ekonomisi ve jeopolitik gelişmelere dair gelebilecek açıklamalar da oynaklığa neden olabilir. Teknik olarak yukarı yönlü atakların devamında 5.4685 direncini önemli görmekteyiz. Zira bu noktanın kırılması halinde alış yönlü işlemlerin artabileceğini düşünmekteyiz. Geri çekilmelerde ise ilk etapta 5.40 desteğini devamında ise 5.3880, 5.3730, 5.3620, 5.3575 ve 5.3360 destek seviyelerini takip edeceğiz. TL lehine hareketlerin devam edebilmesi içinse 5.30 altında kapanışlar görmemiz gerekebilir.
GBPUSD
Birleşik Krallık’ta, Brexit meselesi gündemde kalmaya devam ediyor. Önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan şartlı oylama takvimi öncesinde müzakerelerine devam eden AB ile İngiltere’nin özellikle İrlanda sınırı konusunda herhangi bir ilerleme kaydedememesi, belirsizlikleri artırdığı gibi Sterlin varlıkları üzerinde de baskı yarattı. ABD tarafında ise bugün takip ettiğimiz İşsizlik Başvuruları, Tarım Dışı Üretkenlik ve Birim Emek Maliyetleri verileri beklentilerin üzerinde açıklandı. Yayınlanan verilerdeki pozitif tablonun yanı sıra güvercin ECB kararları sonrası güçlenen Dolar varlıkları paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. Teknik olarak baktığımızda gün içinde 11.3080 desteğini önemli görmekteyiz. Buranın kırılması halinde 1.3065,1.3050, 1.3025 ile 1.3000 destek seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.3130, 1.3155, 1.3170 ve 1.3225 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Tam olarak Sterlin lehine hareketlerin başlayabilmesi içinse 1.3240 ana direncinin geçilmesi gerekebilir.
BRENT PETROL
ABD-Venezuela gerginliğinin devam etmesi petrol fiyatlamalarına olumlu yansımakta. Son olarak ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un petrol başta olmak üzere yaptırımlara devam edeceklerini açıklaması, dünyanın en büyük petrol rezervinin kullanımının aksamasına ve arz kısıntılarının yaşanmasına neden olabileceği endişeleri ile yükselişe geçmesine destek oldu diyebiliriz. Bunun dışında Enerji Bilgi Yönetimi (EIA)’dan açıklanan haftalık ABD ham petrol stokları 7.069 milyon varillik artış kaydederek 6 haftanın en yüksek seviyesine kadar çıkarken ABD petrol üretiminin geçtiğimiz haftaki rekor seviyelerinden gerilediğğinin gözlemlenmesi fiyatlamalara pozitif yansıdı. Öte yandan Rusya Enerji Bakanlığı verilerine göre, Rusya'nın günlük ortalama petrol üretimi Şubat ayında bir önceki aya göre 4 bin varil gerilerken Rusya üzerinden petrol ihracatına yeniden başlayan Türkmenistan’ın geçen ay itibariyle Rus boru hatları ile 79,9 bin ton petrol ihraç ettiği bildirildi. Veri akışı yönünden sakin seyreden emtia için haber akışında ticaret görüşmeleri, Brexit meselesi, ABD-Venezuela gerginliği ve OPEC üyelerinden gelecek açıklamalar takip edilecek. Fiyatlamalarda yükselişlerin sürmesi halinde 66.55, 66.85, 67.20 ve 67.45 dirençleri gündeme gelebilirken geri çekilmelerde de 66.00, 65.70, 65.30 ve 65.00 destek seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Dün OECD tarafından yayınlanan büyüme tahminlerinde bir çok ülkenin ve global ekonominin büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizeler gerçekleştirilmesi küresel büyümeye yönelik endişeleri artırmış Değerli Metal üzerinde de satış yönlü işlemlere neden olmuş olmuştu. Akabindde ABD’den takip ettiğimiz verilerdeki olumsuz görünüm ise geri çekilmeleri sınırlamıştı. Bugün ise pozitif ABD verileri ile güvercin Avrupa Merkez Bankası kararları sonrası güçlenen Dolar endeksinin Değerli Metal üzerinde baskı yarattığını görmekteyiz. Teknik olarak ise 1280-1275 destek bölgesinin kritik olduğunu ve bu seviyenin kırılması halinde satış yönlü işlemlerin artabileceğini düşünmekteyiz. Değerli Metal’de tekrardan yukarı yönlü ataklar görebilmemiz içinse 1300 seviyesi üzerinde kalıcılıklara ihtiyaç duyabilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alann yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
DRAGHİ: PİYASALAR BİZİM REAKSİYON FONKSİYONUMUZU OLDUKÇA İYİ ANLADI
DRAGHİ: TAKVİM BAZLI İLERİ YÖNELİK YÖNLENDİRMEDEKİ DEĞİŞİKLİK NE ZAMAN GÜVEN VERMEK İSTEDİĞİNİZDE GEREKLİ HALE GELİR
DRAGHİ: KARANLIK BİR ODADA KÜÇÜK ADIMLARLA HAREKET EDERSİNİZ, KOŞAMAZSINIZ AMA HAREKET EDERSİNİZ
DRAGHİ: NİCELİKSEL GEVŞEME HAKKINDA BUGÜN TARTIŞMA OLMADI
DRAGHİ: YÜKSEK ÜCRETLERDEN FİYATLARA DOĞRU GEÇİŞ KOŞULLARINDA SABIRLI OLUNMALI
DRAGHİ: NEGATİF FAİZLERE YÖNELİK ÖNLEMLERİN HAFİFLETİLMESİ TARTIŞILMADI
DRAGHİ: 2019 BEKLENTİSİNİ DÜŞÜRMEDE ANA FAKTÖR DÜNYA TİCARETİNDEKİ YAVAŞLAMA
ALMANYA EKONOMİ BAKANI : ALMANYA VE ABD, TİCARİ ANLAŞMAZLIKTAKİ TIRMANMADAN KAÇINMAK İÇİN ÇALIŞMALI
AB/MALMSTROM : ABD İLE BİR ENDÜSTRİYEL MAL ANLAŞMASINDAN SONRA TARIMSAL MÜZAKERELER GELECEK
ALMANYA EKONOMİ BAKANI : BREXİT KONUSUNU ÇÖZMEK İÇİN GELECEK GÜNLERDE HERŞEY YAPILMALI
Facebookta Paylaş