Akşam Analizi (Işık FX)

ABD’de Enflasyon Kalıcı Problem Haline Gelebilir Mi?
Çin ve ABD arasındaki ticaret anlaşmazlığı bir kez daha tırmanıyor. Bilindiği gibi ABD, Çin'den ihraç edilen 200 milyar dolar tutarındaki mallara uygulanan vergiyi yüzde 10'dan yüzde 25'e yükseltirken Çin ise bugün, ABD'ye karşı önlemler almak zorunda kaldığını açıklarken konuyla ilgili detay vermedi. Bu arada Trump'ın 200 milyar dolar tutarında Çin mali için gümrük tarifesini yüzde 10'dan yüzde 25'e yükseltme kararı gün içinde yürürlüğe girerken Çin kanadı uygulamanın üzüntü verici olduğunu, ticaret müzakerelerinin sürdüğünü ve anlaşmaya varacaklarına inandıklarını dile getirdi. Küresel konjonktüre bakıldığında ABD ve Kuzey Kore liderleri arasında geçen ay yapılan görüşmelerden sonuç çıkmamasının ardından gerilimin arttığı görülüyor. Kuzey Kore’nin son füze denemesi sonrası ABD Başkanı Donald Trump’ın durumdan mutlu olmadığını ve Kuzey Kore’nin yeni bir müzakereye hazır olmadıklarını söyledi. Veri akışında merakla beklenen ABD Nisan ayı enflasyon rakamlarında aylık TÜFE yüzde 0.3, yıllık ise yüzde 2.0 olarak sonuçlanırken çekirdek TÜFE aylık bazda 0.1 ve yıllık bazda da yüzde 2.1 doğrultusunda açıklandı. FED tarafının ısrarla üzerinde durduğu enflasyonda aşağı yönlü risk vurgusu sonrası veri sonrasında aşama kaydedilememesi doğrultusunda endişeler bir süre daha dile getirilmeye devam edebilir. Bununla birlikte İngiltere’de 1. Çeyrek büyüme rakamı yüzde 0.5 ile beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Yurtiçinde yüksek volatil olarak devam eden kur için dün TCMB’nin zorunlu karşılık oranlarındaki hamlesi ardından bugün de döviz depo karşılığı verdiği TL’nin faizi yüzde 25.50’ye çıkarıldığı duyuruldu. TCMB’nin, TL depoları karşılığı Döviz depoları ihalelerini 22 Mart'tan bu yana kullanmadığını da belirtmekte fayda var. Bunun dışında Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB’nin tek vücut halinde, Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile gerilim yaşayan Güney Kıbrıs’ın arkasında olduğunu ifade etti. Gün içinde Kıbrıs ve ABD ile yaşanan jeopolitik risk unsurlarının yanında seçim sürecine ilişkin gelebilecek açıklamalar ve TCMB’nin manevra alanlarını değerlendirmesi kur için anlık sert fiyatlamalarını da beraberinde getirebilir. Yurtdışında ise ticaret görüşmeleri ile Brexit sorunsalları bir süre daha gündemde yer almaya devam edecek.
EURUSD
Avrupa Parlamentosu seçimlerine iki hafta kala bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, birlik mesajı verdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupalıların siyasi farklılıklarına rağmen ortak hareket etmenin daha iyi olduğuna inandıklarının dile getirdi. Öte yandan Yunanistan'ın mali durumunu izleyen Euro Bölgesi kaynaklarına göre, Atina'nın açıkladığı vergi indirimi ve sosyal yardımları harcamalarını artırma planı, Yunan hükümetinin kreditörlere verdiği taahhütlerin ihlali olabileceği endişelerine yol açarken bu durum Euro Bölgesi için yeni bir krize neden olabilir. Daha önce Yunanistan’a uygulanan kurtarma paketi ile birlikte birçok AB ülkesinin mevcut durumdan etkilendiği ve hoşnut olmadığı bilinmekte. Bu arada ECB Üyesi Ardo Hansson, ekonomiye ek teşvikler için acele etmeye gerek olmadığını ve yeni TLTRO detaylarını da birkaç ay içinde netleşeceğini dile getirdi. Paritenin karşıt dövizinde ise gündem ticaret görüşmeleri ve açıklanan enflasyon datasıydı. Geçtiğimiz hafta Trump’ın, Çin’e ek gümrük vergisi uygulayacağını belirtmesi üzerine bugün yüzde 10 olan vergilerin yüzde 25’e çıkarıldığı ve uygulamanın yürürlüğe girdiğini görüyoruz. Çin ile görüşmeler sadece parite için değil küresel büyüme oranlarına açısından da son derece önemli olacak. Veri akışına baktığımızda Euro Bölgesi günü sığ geçirirken ABD’nin Nisan ayı TÜFE yıllık yüzde 2.0 ile beklentilerin altında kalırken çekirdek TÜFE yüzde 2.1 ile beklentilere paralel seyretti. Teknik anlamda 20 günlük hareketli ortalama olan 1.1215’i kendine destek alan paritede bu seviyenin üzerindeki kalıcılık baz alınabilirken aşağı yönlü hareketlerde yine 1.1200 kritik olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1240-1.1265-1.1285-1.1300-1.1330
Destekler: 1.1190-1.1160-1.1140-1.1125-1.1100
USDTRY
Kurda yukarı yönlü volatil hareketlerin ardından dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık oranlarında ve döviz cinsi likidite tesisinde adımlar atmıştı. Güne özellikle Çin Yuanı’ndaki düşüş ve Türk bankalarının likiditenin az olduğu zaman dilimindeki döviz satışı söylentileri ile kur tarafında sert geri çekilmelerle başlanırken TCMB’nin ek adımı geldi ve buna göre döviz depo karşılığı verdiği TL faizini yüzde 25.50’ye çıkarıldı. Gün içinde Fitch Ratings’ten gelen açıklamalarda Türkiye’de kamu bankalarının hükümet desteği ile sermaye artışı yaşadığı ve bu bankaların ekonomiye yardım etmesi için kredi büyümesine devam edeceğini düşündükleri raporlandı. Diğer kanatta ABD, Çin ile ticaret görüşmelerine bugün de devam ederken Trump’ın karmaşık söylemleri kafa karıştırdı. Önce Çin ile hoş bir tarzda görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Trump’ın daha sonra ise yeni uygulamaya koydukları 250 milyar dolar tutarında gümrük vergisinde kalan 325 milyar dolar tutarında daha Çin malına yüzde 25 tarife uygulanması için sürecin başladığını ve Çin’e yılda kaybedilen 500 Milyar Dolar’ın artık verilmeyeceğini söylemesi kafa karıştırdı. Bu yönüyle görüşmelerde nihai sonuç çıkmadan belirsizlik devam edeceğe benziyor. Öte yandan ABD’de sonuçlanan Nisan ayı enflasyonu yüzde 2.0, çekirdek enflasyon ise yüzde 2.1 şeklinde sonuçlanırken ilerleyen dönemde FED üzerindeki politikaların başlıca belirleyicisi olan bu gösterge için atılacak adımlar önemli olacaktır. 6.05-6.20 bant aralığında aşağı ya da yukarı yönlü kalıcılık sağlanması kur tarafında hareketleri derinleştirebilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 6.1460-6.1800-6.200-6.2280-6.2760
Destekler: 6.1200-6.1030-6.0690-6.0500-6.000
GBPUSD
İngiltere ilk çeyrekte yüzde 0.5 artarak beklentileri karşılarken Mart ayı sanayi üretimi ve imalat üretimi verilerinin de beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ekonomideki büyüme 2019 ilk çeyrekte hızlanırken bu hızlanmaya şirketlerin Brexit'te hazırlanmak için yaptıkları çalışmalar yardım ettiğini belirtebiliriz. Konuyla ilgili İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, son büyüme rakamı ile ekonominin güçlü kalmaya devam ettiğini kaydederken Brexit tarafında ise sessizliğin sürdüğünü de not etmekte fayda var. Kaldı ki Muhafazakar ve İşçi Partisi arasındaki görüşmeler sürerken gelen karmaşık açıklamalar belirsizliğe neden olmakta. Bu yönüyle hükümetten gelecek açıklamalar kritik olacaktır. Brexit sorunsalı Sterlin kanadını baskılamaya devam ederken ABD tarafında da Çin ile yapılan ticaret görüşmelerinin Dolar endeksine ne şekilde etki edeceği merak konusu. Bugün görüşmeler son bulacakken taraflar arasındaki müzakere sonuçları ve atılacak adımlar Dolar’ın seyrine yön verebilir. Konuyla ilgili ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticarette yılda 500 Milyar Dolar kaybettiklerini, bu yüzden anlaşma konusunda aceleci davranmayacaklarını ve Çin'in anlaşmayı yeniden müzakere etmeye tekrar çabalamayacağını umduklarını dile getirdi. Bu arada gün içinde ABD’den gelen Nisan ayı enflasyon rakamları beklentilere yakın ancak negatif sonuçlanırken fiyatlama davranışlarında ise şuan için sınırlı hareketler görmekteyiz. 1.3000 seviyesinin aşağı ve yukarı yönlü kalıcılığı test edilmekte.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.3050-1.3080-1.3100-1.3135-1.3150
Destekler: 1.3000-1.2960-1.2940-1.2900-1.2860
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarını etkileyen iki zıt kutuptan arz endişeleri daha baskın çıkarken emtianın gün içinde yukarı atakları gözlemlendi. Bilindiği üzere İran’a uygulanan ABD yaptırımları ve 8 ülkeye olan muafiyetinin kaldırılması sonucu, İran, nükleer anlaşmayı gevşeterek kendisine ilişkin gerekli önlemlerin alınmaması durumunda uranyum üretim ve denemeleri yapacağını duyurmuş ve ültimatom niteliğinde açıklamalar yapmıştı. Bölgede yaşanan jeopolitik riskler dışında, İran’ın arzının azalması sonrası Suudi Arabistan’da da yüksek miktarlı arz olmaması ve Rusya’da yaşanan petrol kirliliği ile kısa süreli üretim sorunu çekmesi de oluşan arz endişelerini daha fazla dillenmesine neden oldu diyebiliriz. Öyle ki ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde ABD’nin daha sert tutum sergilemesi ile küresel petrol talebinin azalacağı ve dolayısıyla petrol fiyatlarının düşeceği beklentisi dahi sayılan nedenleri bastıramamış ve yukarı yönlü ataklara engel olamamış görünüyor. Ancak yine de ticaret görüşmelerinden gelecek yanıtlar siyah altın için de belirleyici olabilir. Bunun dışında Brexit gibi küresel ve İran, Venezuela ve Sudan gibi jeopolitik risk unsurları da takip edilecek. Fiyatlamalarda 20 ile 50 günlük hareketli ortalama içinde seyrini sürdüren petrol fiyatları için yükselen trend yerini 69-72 Dolar bant hareketlerine bırakmış durumda. Bu yönüyle bant seviyelerinin kırılması hareketliliği artırabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 70.95-71.10-71.30-71.50-71.75
Destekler: 70.50-70.30-70.00-69.60-69.25
ONS ALTIN
Sarı metalde gözler ticaret görüşmelerinde. Bugün ABD’nin Çin’e uygulayacağı gümrük vergilerindeki artış devreye girerken Çin’in bu duruma karşı önlemler alacağını açıklaması önemliydi. Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde nükleer füze denemelerinden bulunan Kuzey Kore’de tekrar gündemdeki yerini aldı. ABD Başkanı Donald Trump ile K.Kore Lideri Jong-Un görüşmelerinde ilerleme sağlanamayıp masadan kalktıktan sonra Kore’nin bu denemeleri ABD’den tepki alırken yeni bir müzakerenin olmasının zor olduğunun bizzat Trump tarafından açıklanması yeniden jeopolitik riskleri de gündeme getirdi. Bu şartlar altında hem Dolar endeksinde hem de Çin Yuanı’nda düşüş görülmesi, güvenli liman olgusu ile rağbet gören ons altında yukarı yönlü atakların beraberinde getirdi. Bu arada Fitch Ratings analistleri ABD-Çin ticaret müzakerelerinde yaşanan son gelişmeleri değerlendirirken ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimin cari seviyede kalması halinde bunun Çin'in kredi notu ve büyüme tahminlerine etkisi olmayacağını bununla birlikte ABD'nin tüm Çin malları için gümrük tarifelerini yükseltmesi noktasına gelinmesi halinde Çin'in kredi notuna potansiyel etkisinin çok daha ciddi olabileceğini ifade edildi. Günün geri kalanında CFTC altın kontrat sayılarındaki değişimi takip ederken hafta sonunda özellikle ticaret görüşmelerine ilişkin yapılacak açıklamalar ve atılacak adımlar fiyatlama adına kritik olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1289-1292-1297-1300-1305
Destekler: 1283-1280-1277-1273-1270

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İRAN BÜYÜKELÇİSİ:PETROL İHRACATINDA ABD'NİN TUTUMUNU DİKKATE ALMAYACAĞIZ-NTV
İRAN BÜYÜKELÇİSİ FARAZ: TÜRKİYE'YE PETROL İHRACATINDA AB İLE KURULAN INSTEX MEKANİZMASI OLABİLİR-NTV
FİTCH : ÇİN'İN ABD'NİN GÜMRÜK TARİFELERİNİ, YÜKSELTME KARARINA VERECEĞİ TEPKİ AYRICA GLOBAL MAKROEKONOMİK GÖRÜNÜM İÇİN ÖNEMLİ OLACAK
FİTCH : GÜMRÜK TARİFELERİNDE DAHA FAZLA TIRMANIŞ, GLOBAL BÜYÜMEYİ ZEDELER
FED/BRAİNARD: BİR YANDAN GELİR VE SERVETTEKİ YAVAŞ BÜYÜME İLE DİĞER YANDAN BARINMA, SAĞLIK VE EĞİTİM MASRAFLARININ ARTMASI, ORTA GELİRLİ AİLELERİN ORTA SINIF FİNANSAL GÜVENLİĞE ULAŞMASINI ZORLAŞTIRIYOR OLABİLİR
FED/BRAİNARD: UZUN VADEDE, SERVET VE GELİR DAĞILIMININ ORTADAN UZAKALAŞMASI, EKONOMİMİZİN SAĞLIĞI VE DAYANIKLILIĞI İÇİN ZORLUKLAR YARATABİLİR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 6,1129 Satış: 6,1239 Euro Alış: 6,8651 Satış: 6,8775
Facebookta Paylaş