Akşam Analizi (Işık FX)

Ticaret Savaşları Konusu Ön Planda!
Küresel riskler piyasalara yön vermeye devam ediyor. Özellikle Ticaret Savaşlarına yönelik gün gün gelen farklı haber akışları piyasa fiyatlamalarında ön planda yer alıyor. Genel itibariyle baktığımızda geçtiğimiz hafta başlangıcında gerek Çin cephesinden gerekse ABD cephesinden ticaret savaşlarının 1.aşamasında bir anlaşmaya varılacağına yönelik gelen açıklamalar piyasalardaki risk iştahını artırarak güvenli liman varlıkları üzerinde baskı yaratmıştı. Hafta kapanışına doğru ise bazı medya kuruluşları Çin Yönetimi'nin talep ettiği 1 Eylül'deki tarifelerin kaldırılması konusuna ABD Başkanı Donal Trump'ın sıcak bakmadığını söyledi ve piyasadaki risk iştahı bir miktar baskı altında kaldı. Hafta sonunda ise ABD Başkanı Donald Trump, Çin'e uygulanan ek vergileri kaldırma konusundaki haber akışlarının doğru olmadığını söyleyerek bu haberleri teyit etti. Akabinde her ne kadar anlaşmanın çok olumlu gittiğini söylese de Trump'tan gelen çelişkili ifadeler geçtiğimiz hafta oluşan pozitif havayı şimdilik bozdu. Bundan sonraki süreçte somut olarak atılacak adımlar fiyatlamaların volatilitesini daha fazla artırabilir.
Günün ekonomik takviminde ise İngiltere verileri ön plandaydı. 2.çeyrekte yüzde 0.2 küçülen İngiltere ekonomisi 3.çeyrekte yüzde 0.3 büyüyerek teknik olarak bir resesyona girmedi. Ancak data yüzde 0.4 olan piyasa beklentilerini karşılayamadı. Öte yandan ülkeden gelen İmalat Üretimi aylık bazda yüzde -0.4 ile yüzde -0.3'lük piyasa beklentilerini karşılayamazken yıllık bazda da yüzde -1.8 ile tahminlerin altında kaldı. Sanayi Üretimi ise aylık bazda yüzde -0.3, yıllık bazda ise yüzde -1.4 ile öngörülen rakamları karşılayamadı. Özellikle Sanayi ve İmalat tarafında yaşanan zayıf rakamlar ülke ekonomisinin ilerleyen dönemde sıkıntıya girebileceğinin sinyallerini verdi.
Yurtiçi tarafta ise dikkatler ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bu hafta yapılması beklenen görüşmelere odaklanmışken geçtiğimiz aylarda bir süredir gündemin en üst sıralarında olan S-400 konusuna yönelik gelen haber akışları TL varlıklarında hareketlilik yarattı. Gelen haberlere baktığımızda Beyaz Saray; ABD Kongresi'nin, Türkiye'nin S-400'lerden vazgeçmemesi durumunda yaptırım kararı almaya hazır olduğunu söyledi. Öte yandan AB Konseyi'nin Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyerleri kapsamında hazırlanan yaptırım çerçevesini kabul etmesi de jeopolitik taraftaki riskleri yükseltti. Kabul edilen çerçeve ile birlikte, sondaj faaliyetlerinden sorumlu kişi veya kuruluşlar yaptırımlara maruz kalacak. Günün geri kalanında konuya yönelik gelebilecek ekstra açıklamalar önemli olabilir. Öte yandan Suriye ekseninde yaşanan gelişmelerde yine takibimizde kalmaya devam ediyor.
EURUSD
Küresel risklere yönelik haber akışları parite üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Ticaret savaşlarından gelen olumlu açıklamalar ile birlikte toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizleri parite üzerinde sert baskı yaratmıştı. Son günlerde ise ticaret savaşlarından çelişkili açıklamalar takip etmekteyiz. Bununla birlikte gelen tepki alımları ise parite üzerinde yukarı yönlü hareket oluşturdu. Ancak yaşanan tepki alımlarına rağmen 1.1070 altında fiyatlamalarına devam ediyor. Bu seviye altında kaldığı sürece parite satış baskısına maruz kalabilir ve aşağı tarafta 1.1015, 1.1000, 1.0970 ve 1.0945 destek seviyeleri test edilebilir. 1.1070 üzerinde ise uzun vadeli olarak takip ettiğimiz aşağı yönlü kanalın şuan için üst bant noktasına denk gelen 1.1135 noktasını takip edeceğiz. Zira buranın kırılması ile birlikte yeni bir trend oluşabilir. Ancak 1.1135 öncesinde 1.1095 ve 1.1115 ara dirençlerini izleyeceğiz.

 
USDTRY
Jeopolitik ve siyasi risklerin etkisiyle haftaya negatif bir başlangıç yapan TL varlıkları kur tarafında yukarı yönlü baskı oluşturdu. Yaşanan alış yönlü işlemler sonrası şuanda kritik olarak gördüğümüz 5.7800 direncini test etmekte. Zira bu seviye kırılırsa ilk etapta 5.8245 direnci hedef haline gelebilir. TL lehine hareketler görebilmemiz içinse ilk etapta 5.72 - 5.68 bandının kırılması gerekebilir. Aşağı tarafta ayrıca Ağustos ayından bu yana kırılamayan 5.65 ana destek noktasını takip ediyoruz. 5.65 noktasının kırılması halinde ise TL lehine hareketlerin hızlanabileceğini düşünmekteyiz.
GBPUSD
Haftaya zayıf olarak başlayan Dolar Endeksi, İngiltere'den gelen karmaşık veri akışlarına rağmen parite üzerinde alış yönlü işlemlere neden oldu. Yaşanan yukarı yönlü ataklar sonrasında şuanda 1.2895 direncine yakın bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın geçilmesi halinde 1.2920, 1.2945, 1.2970 ve 1.3000 dirençleri ilk etapta önemli olabilir. 1.2895 altında yaşanacak kalıcı hareketlerde ise 1.2850, 1.2825 ve 1.2800 destek seviyeleri gün içerisinde izlenebilir. 1.2800'in altına inmesi halinde ise satış yönlü işlemler tekrardan hız kazanabilir.
BRENT PETROL
Yeniden ortaya çıkan ticaret savaşları belirsizliği Petrol fiyatlarını olumsuz etkili ve emtia haftaya satıcılı bir başlangıç yaptı. Ancak yaşanan satış yönlü işlemlere rağmen 62.00 noktası üzerinde seyrine devam ettiğini görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalabilirse emtia tarafında toparlanma hareketleri görebiliriz. Bu durumda ise 62.25, 62.40, 62.70 ve 63.20 direnç seviyeleri ilk etapta takip edilebilir. 62.00 altında ise 61.85, 61.60, 61.25 ve 60.80 desteklerini takip edeceğiz.
ONS ALTIN
Ticaret savaşlarından son gelen açıklamaların negatif olması Değerli Metal üzerinde tepki alımlarını beraberinde getirdi. Ancak alış yönlü işlemlere rağmen hala daha 1475 altında bir fiyatlama görmekteyiz. Altında tam olarak bir toparlanma görebilmemiz için bu seviye üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir. Aksi takdirde Değerli Metal tekrardan satış baskına maruz kalabilir. 1475 öncesinde yaşanacak tepki alımlarının devamında ise 1465, 1468 ve 1472 ara direçleri izlenebilir. Satış yönlü işlemlerde ise 1458, 1452 ve 1447 desteklerini izleyeceğiz. Özellikle 1447'in kırılması halinde satış yönlü işlemlerin ivme kazanabileceğini düşünmekteyiz.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş