Akşam Analizi (Işık FX)

Piyasalarda Trump Fırtınası Esiyor!
Dün akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump'ın, FED'i; "sürekli faiz artırarak Dolar'ı güçlü tutmakla" suçlaması piyasada dalgalanmaya neden olurken, ileriye dönük FED politikalarının değişip değişmeyeceği açısından da yeni bir belirsizliğin kapısını araladı. Trump bugün de benzer açıklamalarda bulunurken, diğer majör merkez bankaları gevşek politikalar izlerken FED'in "sıkılaştırma" yapmasının ekonomiye zarar verdiğini ve ABD'nin kur manipülasyonu ve kötü ticaret anlaşmaları nedeniyle kaybettiklerini geri alamadığını söyledi. Öte yandan Trump ticaret kısıtlamaları konusunda yaptığı açıklamalarda ise: 505 Milyar USD tutarındaki Çin ithal mallarına ek gümrük vergisi getirebileceklerini deklare etti. Ticaretten avantaj elde etmeye çalıştıklarının da altını çizen Trump, Çin tarafından uzun süre kazık yediklerini savundu. Beyaz Saray Ekonomi Baş Danışmanı Larry Kudlow da: Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in, ticari konularda ilerlemek istemediğini söylerken, fikri mülkiyet hırsızlığı konusunda başka seçenekleri olmadığını savundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise: Başta Alman otomobilleri olmak üzere ABD'nin, AB menşeli otomobillere ek vergi koyma isteğinin küresel ekonomi için bir tehdit, DTÖ kuralları açısından ise yasadışı olduğunu söyledi. AB olarak ortak bir pozisyon belirleyeceklerini ve gerektiği takdirde karşı bir çalışma başlatacaklarını da belirten Merkel: AB'nin, Dünya ticaretinde önemli bir yer sahibi olduğunu da vurguladı. Brexit konusunun gündemdeki yerini koruduğu İngiltere'de ise; Theresa May'in Kuzey İrlanda ziyareti takip edilirken, May: AB ve Kuzey İrlanda ile ortak bir sınırı kabul etmeyeceğini ve ilerleyen süreçte AB ile birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Bilindiği gibi, İrlanda sınırı sorunu bir süredir AB ile İngiltere arasındaki Brexit görüşmelerini tıkamıştı. Yurt içi tarafta OHAL sonrası döneme dair gelişmeler ve TCMB'nin önümüzdeki hafta yapacağı toplantıya dair beklentiler tartışılırken, ABD'lli bazı senatörlerin Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını talep ettiğine dair spekülasyonlar ise göz ucuyla takip ediliyor. Euro Bölgesi'nde; İtalya'da Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda 5 Yıldız Hareketi'nin Lideri olan Luigi Di Maio'nun; Ekonomi Bakanı Giovanni Tria'nın istifasını istediğine yönelik ortaya atılan iddialar bizzat Di Maio tarafından yalanlandı. Genel anlamda bakıldığı zaman ABD Başkanı Trump eksenindeki gelişmelerin piyasada birçok varlık üzerinde etkili olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu kapsamda günün kalanında gelebilecek ekstra haber akışları önemli olacak. Ayrıca, hafta sonunda Arjantin'de G20 Merkez Bankaları ve Maliye Bakanları toplantıları düzenleneceğini ve buradan gelecek açıklamaların fiyatlamalarının ise Pazartesi piyasa açılışında etkili olabileceğini de şimdiden hatırlatalım.
EURUSD
Dün akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı açıklamalar parite üzerinde de etkisine devam ediyor. Trump'ın özellikle FED'in faiz artışlarını eleştirerek zayyıf Dolar istediğine yönelik açıklamaları dikkat çekti. Sonrasında her ne kadar FED'e '' hangi politika doğruysa onu yapmaları konusunda izin veriyorum'' şeklindeki açıklamalarıyla gönül almaya çalışsa da bugünde yine FED'e yönelik yaptığı açıklamalar kafa karışıklığına neden oldu. Ticaret savaşlarında ise bugün ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin'den alınan 500 Milyar Dolar değerindeki tüm mallara ek gümrük tarifesi koymaya hazır olduğuna ilişkin açıklamaları gerginliklerin daha fazla artabileceğine işaret etti. Avrupa tarafında ise Merkel'in ABD'ye otomobil vergileri üzerinden yaptığı tehditkâr açıklamalarda dikkat çekiciydi. Şüphesiz ki gelen açıklamalar sonrası ilerleyen günlerde de ticaret savaşlarını gündemde en üst sıralarda görmemiz mümkün. Özellikle son zamanlarda ticaret savaşlarının ABD hazine tahvillerinde güvenli liman talebi oluşturduğunu düşünürsek konuya ilişkin açıklamalar Dolar varlıkları üzerinde etkili olabilir ancak Trump faktörünü de özellikle son yaptığı açıklamalar sonrası unutmamak gerektiğini belirtelim. Günün geri kalanında ise ticaret savaşlarının yanı sıra küresel haber akışları, tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalar takibimizde olacak. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda paritede tekrardan kritik 1.1710 - 1.1730 direnç bölgesinin test edildiğini görmekteyiz. Buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde ilk etapta 1.1760, 1.1785 ve 1.1820 direnç noktaları önemli olabilir. 1.1710 altında kalıcılıklarda yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.1685, 1.1655 ve 1.1630 destek noktaları takip edilebilir.
USDTRY
Dün akşam ABD Başkanı Donald Trump'ın güçlü Dolar istemediğine yönelik söylemleri ve FED'in sıkılaştırma hamlelerine dair eleştirleri Dolar Endeksi'nde geri çekilmelere neden olurken, kur tarafında da aşağı yönlü baskıya neden oluyor. Kur açısından yurt içi tarafta; OHAL'in kaldırılması sonrası yapılan yeni düzenlemeler ve TCMB'nin 24 Temmuz'da yapacağı toplantıya yönelik beklentiler de takip ediliyor. Uluslararası yatırım kuruluuşlarından JP Morgan ve Morgan Stanley, PPK toplantısında TCMB'nin 125 baz puan faiz artırımı yapacağını öngördü. Bilindiği gibi dün TCMB tarafından açıklanan beklenti anketi de 50 veya 75 baz puanlık bir artırımın olacağına işaret etmekteydi. Günün kalanında yurt içi tarafta; geçtiğimiz ay 959 Milyar TL ile rekor kıran Merkezi Hükümet Borç Stoku açıklanacak. Ayrıca, önemli haber akışlarının etkisiyle CDS ve tahvil faizlerinde oluşacak fiyatlamalar da önemli olacak. ABD tarafında ise çok önemli bir ekonomik veri açıklanmayacakken, yine; haber akışları ve tahvil piyasası hareketleri izlenecek. Teknik olarak baktığımızda; şuan için 4.7680 destek bölgesine doğru geri çekilen kurda, buranın altına inilmesi halinde 4.7580, 4.7475 ve 4.7365 destek seviyeleri de takibe alınabilir. 4.7680 üzeri kalıcılıkta yeniden oluşacak yukarı yönlü ataklarda ise izlenebilecek direnç seviyelerimiz 4.7920, 4.8025, 4.8115, 4.8265 ve 4.8350'de bulunmakta.
GBPUSD
İngiltere tarafında Brexit' ilişkin belirsizlikllerin yanı sıra son günlerde ülkeden takip ettiğimiz verilerin çoğunlukla piyasada beklenen rakamların bir hayli altında kalmasıyla birlikte sert satışlar gördüğümüz paritede dün akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump'tan gelen açıklamalar sonrası nefes aldı. Trump'ın açıklamalarına baktığımızda; Yapılan faiz artışlarından mutlu değilim. Bu artışlar ekonomiyi büyütme çabalarımıza zarar verir. Ancak FED'e, hangi politika doğruysa onu yapmaları konusunda izin veriyorum'' şeklindeki söylemleri dikkat çekerken bugünde FED'in sıkılaştırmasına yönelik yaptığı olumsuz açıklamalar Dolar tarafındaki baskının artmasına neden oldu. Brexit tarafında ise İngiltere Başbakanı Theresa May'in Kuzey İrlanda ziyareti sonrası yaptığı açıklamalarda, AB'nin, İngiltere''nin geri kalanı ile İrlanda sınır yaratacak serbest ticaret anlaşmasını reddetmek zorunda olduklarını belirterek sınır konusunda AB ile ortak bir çalışma yapmaları gerektiğini vurguladı. Hatırlayacağımız gibi İrlanda sınır konusu Brexit geeçiş anlaşmasında da masanın üstünde kalan sorunlar arasında yer almıştı. May'in bu açıklamaları sonrası, AB'li yetkililerden konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar önemli olacaktır. Ticaret savaşlarında ise gelen açıklamalar ile birlikte gerginliğin arttığını görmekteyiz. Günün geri kalanında da ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel öneme sahip haber akışları takibimizde olacak. Teknik olarak baktığımızda paritenin tekrardan kritik 1.3050 noktası üzerine çıktığını görmekteyiz. Buranın üzerinde kalıcılık sağlaması ile birlikte Sterlin lehine hareketler ivmelenebilir. Bu durumda ise 1.3110 1.3145 ve 1.3170 direnç seviyeleri ilk etapta önemli olabilir. Tekrardan 1.3050'nin altına sarkmasıyla yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.3020 1.2990 ve 1.2940 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Suudi Arabistan'ın müşterilerinin ihtiyaçlarından fazla ihracat yapmayacağının sinyalini vererek arza ilişkin endişeleri azaltması Nisan ayından bu yana dip seviyeleri gören petrol fiyatlarının toparlanmasını ve buradaki kazançlarının korumasını sağladı. Haber akışında, Norveç'te 1.600 sondaj kulesi işçisinin 10 Temmuz'da başlattığı grevi, sendika ile işveren temsilcilerinin vardıkları anlaşma ile sona erdi. Grev, Libya'da ihracatın yeniden başladığı sırada düşen petrol fiyatlarına tepki alımı getirmişti. Bunun dışında, Gabon petrol işçileri sendikası Total tesislerinde grevi sona erdirdi. Gabon'un petrol işçileri sendikası ONEP, 11 günün ardından ülke genelindeki Total tesislerinde yapılan grevi sona erdirdiklerini bildirdi. Öte yandan Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Rusya ile OPEC'in 1 Ocak 2019'dan itibaren yeni bir organizasyon oluşturacaklarını bildirdi. Novak, yaptığı açıklamada ABD'de Kuzey Akım 2'yi engellemek için hazırlanan yasa tasarısını da eleştirerek "absürd ve mantıksız" olarak tanımladı. ABD-Çin ticaret savaşlarının devam etmesi halinde dünya genelinde ekonomik büyüme rakamlarının aşağı yönlü revize edilebileceği ve petrol talebinin düşeceği kaydediliyorr. Petrol piyasasında bugün, ABD'nin sondaj kule sayısı verileri takip edilecek. Teknik anlamda, 73.00 seviyesinin üzerindeki kalıcı hareketlerde 73.50, 73.85 ve 74.05 direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerin tekrar kendini göstermesi halinde ise 72.75, 72.40 ve 72.00 destek seviyelerine kadar aşağı yönlü seyir izlenebilir.
ONS ALTIN
Dün akşam ABD Başkanı Donald Trump'ın bağımsız bir kurum olmasına rağmen, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri arttırmasından "hoşnut olmadığını" söylemesi gün içinde geri çekilen ons altın fiyatlamalarında sert bir toparlama getirirken bugünde FED'e yönelik eleştirilerine devam etmesi alış yönlü işlemleri hızlandırdı. Öte yandan Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ABD'ye davet etti. Beyaz Sarah ziyaretin sonbaharda gerçekleşmesinin planlandığını söyledi. Trump ayrıca gün içinde, Çin'den ithal edilen tüm mallara tarife koymaya hazır olduklarını, Çin tarafından uzun süredir kazıklandıklarını ve ticaretten avantaj elde etmeye çalııştıklarını açıkladı. Bunun dışında, Çin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Çalışmaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Huo Jianguo, Çin ve ABD arasında ticaret müzakerelerinin yeniden başlaması olasılığının hala olduğunu savundu ve ABD'nin hem ticari partnerlerinden hem de yurt içi güçlerden büyüyen baskısı ile karşı karşıya olduğunu öne sürdü. Diğer tarafta ise ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Trump yönetimi tarafından açılan ulusal güvenlik soruşturmasının araç ithalatına yüzde 25'e varan oranda gümrük vergisi uygulanmasına yol açıp açmayacağını söylemek için daha çok erken olduğunu söyledi. Teknik olarak bakacak olursak yukarı yönlü atakların devamı halinde 1234, 1237 ve 1242 direnç seviyeleri takip edilebilir. Satış yönlü hareketlerde ise 1224, 1220, 1215 ve 1212 destek seviyeleri izlenebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorumm ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 300.00 milyon dolar
TCMB, 1 ay vadeli, 300.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
TRUMP: ÇİN, AVRUPA BİRLİĞİ VE DİĞERLERİ KURLARINI VE FAİZ ORANLARINI DAHA DÜŞÜK TUTARKEN, ABD FAİZLERİ ARTIRIRIYOR, DOLAR HER GEÇEN GÜN DAHA DA GÜÇLENİYOR VE BÜYÜK REKABET GÜCÜMÜZÜ ORTADAN KALDIRIYOR
YARGITAY'IN BERBEROĞLU KARARI:DOKUNULMAZLIK NEDENİYLE DAVANIN DURMASI TALEBİ REDDEDİLDİ- BLOOMBERG HT
TÜRKİYE İLE HOLLANDA, İLİŞKİLERİ KARŞILIKLI OLARAK NORMALLEŞTİRME KARARI ALDI - AA TWİTTER
Facebookta Paylaş