Akşam Analizi (Işık FX)

Türkiye Ekonomik Güven Endeksi Beklentileri Karşıladı!
Küresel tarafta dikkatler bir tarafta G7 zirvesi sonrasında ticaret savaşları eksenindeki gelişmelerde iken diğer tarafta ABD Başkanı Donald Trump'ın, FED'e yönelik eleştirileri piyasalar tarafında gündemi korumaya devam ediyor. ABD Başkanı Trump'ın, FED'in uygulamış olduğu politikalar ABD dışında tüm dünyanın çıkarına yaradığına yönelik söylemlerine karşın FED'in Eylül toplantısında nasıl bir adım atacağı ve toplantı öncesinde FED Başkanı Jerome Powell başta olmak üzere diğer üyelerinde bu baskıcı tavır karşısındaki tutumu dikkatle takip edilecektir. Keza geçtiğimiz süre zarfında Powell'ın, Jackson Hole toplantısında güvercin tondaki yaklaşımı dikkatleri çekmişti. Bunun dışında San Francisco FED Başkanı Mary Daly'in son açıklamalarındaki faiz indirimini desteklediğini ifade etmesine karşın, Kansas City FED Başkanı Esther George ve Bostan FED Başkanı Eric Rosengren gibi yetkililerin ise faiz indirimlerini desteklemeyen açıklamaları geçtiğimiz zaman diliminde takip edilmişti. Keza New York FED eski Başkanı William Dudley'de, Başkan Trump'ın faizlerin indirimleri yönünde göstermiş olduğu baskı politikasının geri çevrilmesine yönelik yaptığı çağrı politika belirmede siyasi düşüncelerin hiçbir şekilde rolü olmadığını vurgulaması tartışmaların devam edeceğine işaret ediyor. Genel çerçevede baktığımızda ise ticaret savaşlarının küresel ekonomi dinamiklerinde yarattığı etki ve Tahvil piyasasında görülen bozulma resesyon sinyallerinin artması neden olurken FED'in elini zayıflatmış gözükmekte.
Diğer taraftan Avrupa'da özellikle son zamanlarda açıklanan ekonomik verilerdeki olumsuz görünüme gün içinde açıklanan Almanya İthalat Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde -0.2, yıllık bazda ise yüzde -2.1 ile beklentilerin altında gerçekleşerek olumsuz görünümün sürdüğünü göstermekte. Bunun beraber aynı zaman diliminde açıklanan GFK Tüketici Güven Endeksi ise 9.7 ile bir önceki ay ki rakamlara paralel gerçekleşti. Ayrıca küresel olduğu kadar Avrupa'nın lokal sorunu haline gelen Brexit ve İtalya siyasi krizine yönelik gelişmeler de gündemde yer bulmaya devam ediyor. İtalya cephesinde 5 Yıldız Hareketi ile Demokrat Parti arasındaki hükümet görüşmelerinde de ise önce olumsuz gelen haber akışları uzlaşı sağlanması sonrası bölgedeki tedirginliği bir miktar törpüledi. İlk etapta tartışmaların odak noktası olana dair Demoktrat Parti Başkanı Zingaretti'nin, 5 Yıldız Hareketi ile görüşmeler sonrasında Conte'nin Başbakan olmasını kabul etmesi ve İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella'nın, geçtiğimiz günlerde istifa eden Başbakan Conte'ye hükümeti kurması için 1 hafta süre tanıyacağına yönelik yetkililerden gelen açıklamalar kritikti. Bununla birlikte Brexit meselesine dair AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Britanya Başbakanı Boris Johnson arasında gerçekleşen görüşmede; Johnsonn, AB geri çekilme anlaşması yeniden müzakereye acıkmadıkça ve son zamanlarda tartışmaların odak noktası olan İrlanda sınır sorunu anlaşmadan çıkarılmadığı sürece Brexit anlaşması olmayacağını vurgulaması önemliydi. Ayrıca İngiltere siyasi tarafında erken seçim sesleri yükselirken Başbakan Johnsonn, erken seçim arayışında olmadıklarını ve 14 Ekim'e kadar parlamentonun toplanmasını istediğine yönelik haber akışları takip edildi.
Yurt içinde ise gün içinde TÜİK tarafından açıklanan veriler ışığında bir önceki ay 80.7 olan Türkiye Ekonomik Güven Endeksi, Ağustos ayında yüzde 87.10 verilerinde artış gösterdi. Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları 99.4 milyar dolara ulaşarak bir önceki aya göre 3.1'lik bir artış gösterdi. Siyasi cephede ise, SU-35 ve SU-57 savaş uçakları üzerinde Türkiye ve Rusya'nın anlaşma yapılması üzerine görüştüklerine dair haber akışları takip edildi. Buna paralel olarak ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemiyle ilgili ikinci etap teslimatın başlaması sonrasında, Türkiye'ye yaptırım uygulanması için ABD Başkanı Donald Trump'a çağrıda bulundu. Bu bağlamda gelişebilecek olaylar kur fiyatları açısından önem teşkil edebilir. Günün devamında önemli bir veri akışı bulunmazken küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması, Brexit gibi konulara dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra majör merkez banka yetkililerinden politika ve faiz oranlarına dair gelebilecek öngörüler piyasalarda hareketliliğe neden olabilir.
EURUSD
Avrupa tarafında son zamanlarda açıklanan verilerdeki olumsuz tabloya gün içinde Almanya'da açıklanan İthalat Fiyat Endeksi de eklenmiş oldu. Veriye baktığımızda ise Almanya İthalat Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde -0.2, yıllık bazda yüzde -2.1 seviyelerinde gerçekleşirken beklentileri karşılamadı. Açıklanan veriler ışığında ECB'nin, Eylül ayındaki toplantıda negatif faiz politikalarının devam edeceğine işaret ederken bu bağlamda ECB üyelerinden bu süreçte gelebilecek açıklamalar önem teşkil etmektedir. Bununla birlikte Avrupa siyaset arenasında Brexit ve İtalya siyasi krizine yönelik gelişmeler takip edilirken bölgede artan tedirginlik devamlılığını sürdürmekte. Diğer taraftan ABD kanadında ise ticaret savaşlarına dair gelen haber akışları stabil kalırken, ABD Başkanı Donald Trump ve FED arasında artan gerilim gündemi korumakta. Başkan Trump'ın, FED'e yönelik sert eleştiriler devam ederken bu baskıcı politikanın yanı sıra son günlerde tahvil piyasasında yaşanan bozulma FED'in elini zayıflatmış gibi gözükmekte. Bu bağlamda FED'in, Eylül'de gerçekleşecek faiz kararı öncesinde FED Başkanı Jerome Powell başta olmak üzere diğer üyelerden gelebilecek açıklamalar kritik olabilir. Günün devamında ise önemli bir veri akışı bulunmazken küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışları paritede hareketliliği artırabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 1.1080 desteğine yakın seviyelerde işlem gören paritede aşağı yönlü atakların derinleşmesi durumunda 1.1040, 1.1010, 1.0985 ve 1.0960 seviyeleri takip edilebilir. Aksi yönde alıcılı seyrin ağırlık kazanması halinde ise 1.1115, 1.1165, 1.1195 ve 1.1220 direnç seviyeleri tekrar gündeme gelebilir. Şayet yukarı yönlü atakların hız kazanması için 1.1220 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz bu durumda ise tekrar 1.1220-1.1440 bandına çıkış hareketine destek olabilir.
USDTRY
Gün içinde TÜİK verilerine göre, Temmuz ayında 80.7 olan ekonomik güven endeksi, Ağustos ayında yüzde 7.9 oranında artarak 87.1 oldu. Verinin detayına baktığımızda ekonomik güven endeksindeki artışı imalat sanayi, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü desteklediğini söyleyebiliriz. Bunun dışında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) resmi rezerv varlıkları, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3.1 artarak 99,4 milyar dolara ulaştı. Haber akışında ise ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkileri Komitesi, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemiyle ilgili ikinci etap teslimata başlanmasının ardından, ABD Başkanı Donald Trump'a yaptırım çağrısında bulundu ve Türkiye'nin çıkarı için en iyisinin Kremlin'le değil ABD ile ortaklık olacağını savundu. Öte yandan, kaynakların Rusya ile Türkiye'nin SU-35 ve SU-57 modeli savaş uçakları alması konusunda görüştüklerini kaydetti. ABD kanadında ticaret görüşmelerinde ABD ve Çin'li yetkililerin tekrar müzakeresi beklenirken FED kanadından gelen para politikası belirlemede siyasi düşüncelerin kesinlikle hiçbir rol oynamayacağının dile getirilmesi ilerleyen dönemde FED ile Trump'ın yeniden karşı karşıya geleceğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkabilir. Teknik anlamda 5.85 üzerinde kalıcılık sağlayamayan kurun geri çekilmeler kaydettiği görülürken 5.8000 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerekebilir. Bu durumda 5.7740-5.7550-5.7340-5.7100 seviyelerine kadar aşağı yönlü hareketler görülebilir. 5.80-5.85 bandının yukarı aşılmasıyla ise 5.8670-5.8815-5.9280-5.9525 dirençlerine kadar alıcılı seyir sürebilir.
GBPUSD
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile dün akşam telefonda görüşen Britanya Başbakanı Boris Johnson, AB Geri Çekilme Anlaşması yeniden müzakereyle açılmadıkça ve İrlanda backstop anlaşmadan çıkarılmadıkça bir Brexit anlaşması olamayacağını söyledi. Juncker ise Boris Johnson'a Avrupa Birliği'nin İrlanda'ya desteğinin değişmez olduğunu ifade etti ve AB'nin İrlanda'nın çıkarları konusunda oldukça özenli olmayı sürdüreceğini vurguladı. Johnson ayrıca erken seçim arayışında olmadığını ve parlamentonun 14 Ekim'e kadar toplanmasını istediğini kaydetti. Bunun dışında İrlanda Demokrat Birlik Partisi (DUP) üyesi Donaldson, anlaşmasız Brexit'i engelleme çabalarına karşı olduklarını ve Johnson'un doğru bir yaklaşıma sahip olduğunu dile getirdi. Öte yandan İngiltere içinden yetkili ağızlardan yapılan açıklamalarda Johnson hükümetinin güvensizlik oylaması gerçekleştirmesi gerektiğini ve parlamentoya karşı darbe yapmayı amaçladığı söylenmekte. ABD kanalında ise bir yandan ticaret görüşmelerine ilişkin haber akışları takip edilirken diğer yandan da FED ve Trump politikalarının çatışması hususu basında geniş yer almakta. ABD ile Çin'in müzakerelere amaçlı tekrar görüşmesi beklenirken gelecek açıklamalar önemli olacaktır. Veri akışında sığı geçen günde parite nezdinde teknik fiyatlamaların anlaşmasız Brexit ihtimallerinin artmasıyla aşağı yönlü olduğu görülürken satıcılı seyrin devam etmesi durumunda 1.2220-1.2195-1.2165-1.2130 destek seviyeleri test edilebilir. Olası toparlanma halinde de 1.2285-1.2300-1.2335-1.2360 dirençleri gündeme gelebilir.
BRENT PETROL
Küresel tarafta Ticaret Savaşları ve İran eksenli haber akışları petrol fiyatları üzerinde etkisini sürdürmeye devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran ile görüşmelerin başlayacağına yönelik gelen açıklamalarına karşın İran Dışişleri Bakanı Zarif'in bu teklifi reddetmesi emtia üzerinde yukarı yönlü ataklara neden oldu. Bunun dışında Morgan Stanley, küresel petrol talebi için; 2019 yılı büyüme tahminini 1.0 milyon varilden 800 bin varile, 2020 yılı için beklentisini ise 1.4 milyon varil beklentisini 1.0 milyon varil seviyesine çektiğini açıklaması dikkatleri çekerken kurum ayrıca Brent Petrol'ü için 2019 yıl sonu fiyat tahminini 60 dolar seviyesinde aşağı yönlü revize etti. Veri akışında iseABD'de API Stokları geçtiğimiz günün akşam saatlerinde açıklanırken, veride 11 milyon 100 Bin varillik daralma görülürken bu durum petrol fiyatlarındaki alıcılı işlemleri destekler nitelikteydi. Bugün ise ABD'de açıklanacak Ham Petrol Stokları datası fiyatlamalar açısından önem teşkil ederken küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer anlaşması gibi konulara dair gelişmeler petrol fiyatları üzerinde belirleyici unsur olarak karşımıza gelebilir. Teknik olarak baktığımızda ise yukarı yönlü atakların ağırlık kazanması halinde ilk etapta 60.00, 60.50, 60.80 ve 61.10 direnç seviyeleri takip edilebilir. Ancak yukarı yönlü atakların hız kazanması için 61.10 direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz. Aksi yönde satıcılı işlemlerin derinleşmesi halinde ise 59.50, 59.20, 58.85 ve 58.40 destek seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
Bir yandan ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri diğer yandan da FED para politikası ve ABD resesyon ihtimalleri doğrultusunda Dolar varlıkları fiyatlanırken ayrıca Çin Yuanı için yaşanan gelişmeler ve küresel piyasadaki Brexit, İtalya'daki siyasi buhran, ABD-İran meselesi gibi global riskler de altın fiyatlamalarını etkileyen unsurlar olarak karşımıza çıkmaya devam etmekte. FED, New York Fed eski Başkanı William Dudley'den dün akşam gelen, Başkan Donald Trump'ın faizlerin indirilmesi yönünde ortaya koyduğu taleplerin geri çevrilmesi yönünde yaptığı çağrıyı politika belirlemede siyasi düşüncelerin kesinlikle hiçbir rol oynamadığı gerekçesiyle reddetmesi Trump-FED polemiğinin devamına işaretti. Diğer yandan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Trump'ın İran'a karşı ılımlı yaklaşımına yaptırımlar kalkana kadar görüşmeyeceklerini belirterek İran'ın tansiyonu artırmayı amaçlamadığını ancak her ülkenin kendi haklarını uluslararası yasalar çerçevesinde kullanabilmesi gerektiğini söyledi. Son olarak Brexit konusunda artık okların anlaşmasız Brexit'e kayması ve Johnson hükümetinin güvensizlik anlamında eleştirilmesi İngiltere'de suları kaynatırken İtalya'da da seçim belirsizliği sürmekte. Bu anlamda küresel siyasi ve jeopolitik risklerin devam etmesi güvenli limanlara rağbeti tetiklerken bu durum altın fiyatlarını da yukarı çekmekte. Teknik olarak, yükselişlerin devamı için 1544-1547-1550-1555 dirençleri takip edilebilirken 1555 üzerinde alıcılı seyir derinleşebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise 1532-1526-1522-1518 destek seviyeleri karşımıza çıkmakta.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İNGİ,LTERE/BARCLAY : 31 EKİM'DE AB'DEN AYRILMAYA KARARLIYIZ
İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI : SINIR SORUNUNUN KALDIRILMASI DESTEKLEMEYECEĞİMİZ VE DESTEKLEMEYECEĞİMİZ BİRŞEY
İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI : SINIR SORUNU KONUSU YENİDEN MÜZAKERE EDİLEMEZ
İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI : ANLAŞMASIZ BİR BREXİTİN MUHTEMELLİĞİ YÜKSELİR HALE GELİYOR
İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI : ANLAŞMASIZ BREXİT ANLAŞMASI SENARYOSU CEVP DEĞİL, HERKES KAYBEDER
İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI : AYRILMA ANLAŞMASININ ONAYI, DÜZENLİ BİR BREXİTİ SAĞLAMAK İÇİN TEK YOL
İSRAİL MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ: 0.25%, ÖNCEKİ: 0.25%)
RUSYA DIŞİLERİ BAKANLIĞI : ABD'NİN YENİ YAPTIRIMLARI, NORMALLEŞEN KARŞILIKLI BAĞLARIN OLASILIĞININ ALTINI OYMAKTA
BEYAZ SARAY ULUSAL GÜVENLİK DANIŞMANI BOLTON : ÜLKELER, ÇİN'İN BORÇLU OLDUĞU DİPLOMASİSİNE İHTİYATLI OLMALI
BEYAZ SARAY ULUSAL GÜVENLİK DANIŞMANI BOLTON : ABD VE ÇİN'İN TİCARET ÜZERİNE BÜYÜK FARKLILIKLARI VAR
Facebookta Paylaş