Akşam Analizi (Işık FX)

Yoğun haftaya Düşük Volatilite İle Başladık!
Haftaya Brexit ve ticaret savaşlarına dair gelen ekstra açıklamaların yanı sıra Avrupa ve ABD’den önemli veri akışlarıyla başladık. Avrupa ile başlayacak olursak Euro Bölgesi’nin ekonomik performansını ölçen İşletme ve Tüketici Anketleri üst üste gerilemeye devam etti ve 2016 Ağustos ayından bu yana gelen en kötü rakam olarak kayıtlara geçti. Tüketici Güveni ise 109.2 ile Ocak ayındaki zayıf seviyesine tekrardan geri döndü. ABD tarafında ise Cuma günü FED’in en önemli enflasyon monitörü PCE Endekslerindeki kötü seyir sonrası merakla beklenen Çekirdek PCE Endeksleri beklentilerin altında kaldı. Rakamlara baktığımızda yüzde 1.7 olarak beklenen yıllık bazda Çekirdek PCE Fiyat Endeksi yüzde 1.6, aylık bazda ise yüzde 0.1 artış beklentilerine karşın artış yaşamadı. Kişisel Giderler ise yüzde 0.9 ile son 35 ayın en yüksek artışını gerçekleştirdi. Ticaret savaşları cephesinde ABD Bakanı Steven Mnuchin, Çin ile ticaret müzakerelerinde nihai turlarında olduğunu söylerken bu hafta içerisinde bir anlaşmanın sonuca erebileceğini belirtti. Brexit tarafında ise AB Brexit Baş müzakerecisi Michel Barnier; hükümet ile Ana Muhalefet Partisi arasında yapılan görüşmelerin, İngiltere’nin AB’den ayrılması konusunda yaşanan sorunları aşma noktasında kritik bir aşama olduğunu ve bu hafta içerisinde bu görüşmelerin bir sonuca varabileceğini belirtti. Yaşanan bu gelişmeler neticesinde geçtiğimiz haftaya göre volatilitesi düşük bir hafta başlangıcı yaptığımızı söyleyebiliriz. Ancak bu durum bu hafta içerisinde küresel çapta takip edeceğimiz önemli verilerin yanı sıra Özellikle FED ve BOE gibi majör merkez bankası toplantılarından gelecek kararlar sonrası değişebilir. Ayrıca Brexit ve ticaret savaşları cephesinden gelebilecek ekstra haber akışları da piyasalar üzerinde etkili olabilir.
EURUSD
AB Komisyonu'nun Brexit baş müzakerecisi Michel Barnier, Britanya'nın AB'den ayrılması konusunda yaşanan çıkmazı aşmak için Başbakan Theresa May ile muhalefettteki İşçi Partisi arasında yapılan görüşmelerin sonucunun bu hafta ortaya çıkmasını beklediklerini söyledi. İşçi Partisi Sözcüsü ise Pazar günü yaptığı açıklamada, hükümet ile müzakerelerin yapıcı geçtiğini ancak hükümetin hala kırmızı çizgileri konusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Bunun dışında AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, bu yıl yapılacak seçimi AB karşıtı Hukuk ve Adalet Partisi kazansa bile Polanya'nın Avrupa Birliği'nden ayrılmasının muhtemel olmadığını söyledi. Birliğin diğer ferdi İspanya’da ise erken seçimler sonuçlansa da kurulacak koalisyona ilişkin atılacak adımlar takip edilecek. Herhangi bir koalisyonun kurulmaması halinde ise tekrar seçime gidilme ihtimali bulunmakta. ABD tarafında son gelen büyüme rakamları piyasaları tatmin etmiş görünürken ABD Başkanı Donald Trump ise FED’in faiz artırımlarının olmaması durumunda daha iyi bir büyüme rakamına ulaşabileceklerini dile getirdi. Bu arada JP Morgan ve Morgan Stanley’nin, FED'in bu hafta yapacağı FOMC ttoplantısında bankaların FED'de tutukları rezervlerine ödediği faiz oranını düşürme yönünde bir karar alabileceğini düşündükleri iletildi. Öte yandan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin yaptığı açıklamada, Çin ile ticaret müzakerelerinin nihai turlarında olduklarını belirtti. Paritede teknik anlamda kısmi toparlanma girişimine devam edilirken 1.1165, 1.1190, 1.1215 ve 1.1240 dirençleri test edilebilir. Geri çekilmelerde de 1.1140, 1.1125, 1.1100 ve 1.1080 destek seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Bugün yurt içi tarafta açıklanan; Nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi, 84.7 ile önceki aya göre 2.8 puanlık artış gösterdi. Güne TL açısından negatif başlayan kur, gelen data ile kısmen geri çekilme gösterdi. Veri sonrası konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise: “İkinci çeyrekten itibaren uygulayacağımız politikalar ve yapısal dönüşüm adımları ile Ekonomik Güven’de daha yüksek seviyeleri yakalayacağız” dedi. Datanın yanı sıra, yurt içi tarafta; jeopolitik ve siyasi risklerin durumunu takip etmmekteyiz. Yurt dışı kaynaklı olarak ise; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risklerin yanı sıra, ABD’nin İran petrol yaptırımları ve Arjantin başta olmak üzere diğer gelişen ülkelerin durumu da fiyatlamalar üzerinde zaman zaman etkili olmakta. Ayrıca, bugün ABD’de takip ettiğimiz önemli datalardan; Kişisel Tüketim Harcamaları(PCE) Endeksleri de aylık ve yıllık bazda beklentileri karşılayamayarak küresel çapta Dolar varlıkları üzerinde kısmen de baskıya neden oldu. Günün kalanında, yurt içi tarafta; YSK kararları ve ABD-Türkiye ilişkileri gibi siyasi ve jeopolitik risk unsurlarını takipte olacağız. Brexit ve ticaret savaşları gibi risklerin durumunun öncelikli olarak izlenmeye devam edileceği yurt dışı tarafta ise, ABD’de açıklanan veriler sonrası yarın başlayacak FED/FOMC toplantılarına yönelik uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak yukarı yönlü ataklarda 5.9525, 5.9660, 6.0140 ve 6.0425 dirençleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 5.9130, 5.9000, 5.8815 ve 5.8440 destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Haftaya Birleşik Krallık Hükümeti ile Ana Muhalefet partisi arasında devam eden müzakerelerin gölgesinde başlıyoruz. Tüm piyasa bu görüşmelerden gelebilecek açıklamalara odaklanmış durumda ve ihtiyatlı bekleyiş sürüyor. Küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları cephesinde ise ılımlı rüzgârlar esmeye devam ediyor. ABD tarafında ise FED’in önemli monitörü olan PCE Endekslerindeki zayıflık sonrası FED’in bu sene içerisindeki faiz politikalarının tartışma konusu olduğunu görüyoruz. Bu konu 1 Mayıs’da yayınlanacak olan FOMC kararları sonrası daha fazla netlik kazanabilir. Teknik olarak ise 1.2875 desteğini takip etmeye devam ediyoruz. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise Sterlin bir miktar toparlanma yaşayabilir. Ancak alış yönlü işlemlerin artabilmesi için 1.2960 üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir. 1.2875’in kırılması halinde ise kanal alt bant noktası hedef haline gelebilir ancak bu bant öncessi 1.2850, 1.2835, 1.2800 ve 1.2775 ara destekleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump’ın petrol fiyatlarının yüksek olduğuna dair OPEC ile görüşme yaptığını bildirmesi ile sert geri çekilen emtiada haftanın ilk iş gününde bir miktar toparlandığı gözlemlendi. Haber akışında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, OPEC üyelerinden üretim kısıntısı anlaşmasından ayrılmayı değerlendirdikleri yönünde hiçbir şey duymadığını, böyle bir kararın alınmasını muhtemel olmadığını söylemesi önemliydi. Bunun dışında Kuveyt Petrol Bakan Yardımcısı Şeyh Talal Nasser Al-Izabi Al-Sabah yaptığı açıklamada, petrol piyasasının dengeli olduğunu ve cari fiyatları adil olarak değerlendirdiklerini söylerken petrol fiyatlarının hali hazırda Libya, Venezuela ve Nijerya'daki gerilimler, İran'a yönelik ABD yaptırımı ve ABD'de düşen stoklar tarafından desteklendiğini de vurguladı. Bununla birlikte İran tarafından, muafiyetlerin kaldırılması ardından açıklamalar gelmeye devam etmekte. Son oolarak İran'ın bağımsız bir ülke olarak petrol satışı için müşterileriyle münasebet kuracağını belirten İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Hüseyin Hanzadi; "Uluslararası sular tüm dünya ülkelerine aittir ve herkes bu suları barışçıl amaçlı kullanabilir. İran petrol tankerlerini toprağımızın bir parçası olarak görüyoruz. Dolayısıyla İran donanması bu tankerleri kesinlikle savunacaktır." dedi. Teknik olarak 20 günlük hareketli ortalama olan 71.50 seviyesinin kritik olduğu siyah altın için bu seviyenin üzerinde 71.75, 72.00 ve 72.40 dirençlerine kadar yükseliş görülebilirken olası aşağı yönlü hareketlerde ise 71.30-70.95-70.50 destek seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir.
ONS ALTIN
Bugün ABD - Çin arasında gerçekleştirilen ticaret müzakerelerinden gelen olumlu açıklamalar güvenli liman varlıklarına satış getirdi ve ABD’den gelen zayıf PCE Endekslerine rağmen Değerli Metal 3 günlük yükselişini durdurdu. Teknik olarak ise 100 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 12855 noktasından direnç ile karşılan Değerli Metal’in satışlarla karşılaştığını görmekteyiz. Ancak bu satışların hızlanabilmesi için 1275 noktasının kırılması gerekli. Aksi takdirde tekrardan Değerli Metal alışlarını hızlandırabilir ve 1285 geçmesi halinde 1288, 1292, 1295 ve 1300 seviyelerine kadar ataklar görülebilir. 1275’in altında ise 1272, 1270 ve 1265 desteklerini önemli görmekteyiz.
 

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri teercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş