Akşam Bülteni (Işık FX)

Küresel risk unsurlarına dair karmaşık görünüm piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Dün, ABD ve Kuzey Kore Başkanları arasında anlaşma olmadan sonlandırılan nükleer anlaşma görüşmelerine yönelik olarak K.Kore tarafı yeni bir görüşmenin olmayabileceğini söylemişti. Keza dün, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada; Venezuela’da uluslararası gözlemciler denetiminde bir seçim düzenlenmesi çağrısı yapan ABD tasarısının Rusya ve Çin tarafından reddedilmesi de bu taraftaki karmaşayı devam ettirirken, akabinde ABD Başkanı Donald Trump’ın: Çin ile ticaret müzakerelerinde herhangi bir anlaşma yapmayabileceğini söylemesi de riskleri artırdı. Brexit konusunda da her ne kadar Theresa May’in şartlı oylama takvimi; bir miktar pozitiflik kazandırsa da; AB ve Birleşik Krallık arasında başta “Backstop” konusu olmak üzere halen çözülmesi gereken konular var. Son olarak da Hindistan ve Pakistan arasında sıcak temasa dönüşen krizde Pakistan tarafının bazı ılımlı açıklamalarına karşın Hindistan’ın halen uzlaşmaya uzak olması gerginliği devam ettiriyor. Piyasalarda tüm bu risk unsurlarına yönelik gelişmeler bir yandan takip edilirken, diğer yandan da; ekonomik veriler ve majör merkez bankaları yetkililerden gelen açıklamalar izlenmekte. Yeni güne; Japonya ve Çin’den gelen datalar ile başladık. Özellikle Çin’de açıklanan Caixin İmalat PMI’ı kritik eşik olan 50 seviyesinin hemen altına gelerek ülke ekonomisine dair olumsuz beklentileri kısmen törpüledi. Euro Bölgesi’nde ise sabah saatlerinde Almanya’dan takip edilen Perakende Satışlar verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşme gösterirken, ülkenin İmalat PMI’ı ve İşsizlik Oranı önceki gerçekleşmelere paralel geldi. Dünkü datalar sonrası merakla beklenen Euro Bölgesi öncü TÜFE oranları beklentilere yakın bir görüntü çizmesi Bölge’ye dair resesyon beklentilerini kısmen de bertaraf etti. Günün kalanında yine, küresel tarafta; Brexit, Ticaret Savaşları, ABD-K.Kore nükleer anlaşması ve Hindistan-Pakistan gerilimine daair gelişmeleri fiyatlamalar açısından izlemeye devam edeceğiz. Ekonomik veri olarak ABD’den Michigan Üniversitesi beklenti anketleri takip edilecekken, bazı FED/FOMC yetkililerinden gelecek açıklamalar da tüm bu konular ile birlikte oynaklığa neden olabilir. Yurtiçi tarafta da jeopolitik risklere yönelik çıkan spekülasyonlar kur tarafında etkisini gösterdi. Özellikle yurtdışı haber ajanslarından; ABD’nin, Rusya’dan alınacak olan S400 füzelerinin, iptal edilmesi karşılığında 2019 sonuna kadar Patriot füzesi satma teklifi sunduğu ancak bu teklifin Türkiye tarafından reddedildiğine yönelik çıkan spekülasyonlar dikkat çekti.
EURUSD
ABD’de Başkan Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması yapmaktan vazgeçebileceği uyarısı yaparken Beyaz Saray Ekonomi Konseyi Başkanı Kudlow ise Çin'in kurlara müdahalelerini rapor etmesi gerektiğini dile getirdi. Bunun dışında FED Başkanı Jerome Powell, işsizlik oranında son yıllarda yaşanan düşüşe rağmen, enflasyonda yukarı yönlü baskı işaretlerinin cansız gööründüğünü savunurken çelişkili ekonomik sinyaller ve durgun enflasyon ortamında FED’in sabırlı olması gerektiği yolundaki mesajını tekrarladı. Dallas FED Başkanı Robert Kaplan ise ABD ekonomisinin ne kadar yavaşladığını görmenin birkaç ay süreceğini ve Haziran ayına kadar federal fon faiz oranlarında herhangi bir işlem yapılması gerektiğine inanmadığını belirtti. Data akışında Ocak ayı Almanya perakende satışlar verisi yüzde 3.3 artış kaydederek beklentilerin üzerinde açıklanırken İmalat PMI 50 eşiğinin altında kalmaya devam etti. Euro Bölgesi ise Şubat ayı imalat endeksi ise beklentilere yakın gerçekleşirken öncü enflasyon rakamları yüzde 1.5, çekirdek TÜFE de yüzde 1.0 ile beklentilere yakın bir görüntü çizdi. Günün geri kalanında ABD Şubat ayı imalat ve üretim PMI verileri açıklanacak ve FOMC üyesi Raphael Bostic’in konuşması takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1390, 1.1410, 1.1445, 1.1465, 1.1485
Destekler: 1.1345, 1.1330, 1.1300, 1.1285, 1.1240
USDTRY
Dün akşamüzeri, ABBD’de açıklanan olumlu verilerin yanı sıra; uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ‘in Türkiye ve diğer gelişen ülkelere yönelik yapmış olduğu bazı uyarılar kurda yukarı yönlü hareketlere neden olmuştu. Yeni günde de Moody’s’in açıklamalarının etkisiyle yukarı yönlü kısmi hareketler ile başlayan kurda ayrıca; ABD - Türkiye ilişkilerine yönelik ortaya atılan spekülatif haberler ile ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin ile yapılması planlanan ticaret anlaşmasını yapmaktan vazgeçebileceği yönündeki haberlerin de etkisi görülmekte. Günün kalanında gerek yurt içi tarafta, gerekse yurt dışı tarafta sistematik risk unsularının(Suriye, Venezuela, K.Kore, Hindistan-Pakistan jeopolitik riskleri, Brexit ve ABD-Çin Ticaret savaşları) durumunu yine takipte olacağız. Ayrıca, ABD’de açıklanacak olan bazı önemli ekonomik veriler de, FED/FOMC yetkililerinden gelecek açıklamalar ile birlikte önemli olacak. Keza, önümüzdeki hafta açıklanacak olan Türkiye enflasyon dataları ve TCMB/PPK kararlarına yönelik gelebilecek açıklamalar da kur üzerinde oynaklığa neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.4000, 5.4175, 5.4325, 5.4500, 5.4695
Destekler: 5.3730, 5.3620, 5.3575, 5.3420, 5.3290
GBPUSD
İngiltere’de artık gözler 12 Mart’taki parlamento oylamasında iken bu zamana kadar parlamento üyelerinden yapılacak açıklamaların daha kritik bir hal aldığını söyleyebiliriz. May’in bu haftaki açıklamaları ardından Avam Kamarası’nın Başbakan Theresa May’in stratejisini kabul etmesi ile İngiltere'nin tercihi anlaşmasız ya da ertelemeli Brexit olacak gibi görünüyor. Bilindiği gibi May, 12 Mart’a kadar AB ile varılan anlaşmayı onaylatamadığı takdirde 13 Mart’ta anlaşmasız Brexit oya sunacak. Bu teklif de geri çevrilirse ayrılış tarihinin ertelenmesi için Avam Kamarası’nda oylama yapılacak. Muhalefet lideri Jeremy Corbyn ise: “Brexit yeniden halkın oyuna sunulsun” demişti. ABD kanadında ise ticaret müzakerelerindeki belirsizlik sürmekte. ABD-Çin arasındaki sık görüşmeler ve pozitif açıklamalarrın ardından bugün ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmadan vazgeçebileceği uyarısında bulunması ve Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kudlow’un, Çin’in kur raporu vermesi gerektiğini söylemesi endişeleri yeniden su yüzüne çıkarırdı. Ayrıca, Hazine Bakanı Mnuchin’in Çin ile detaylı bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını kaydetmesi ve Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Kevin Hassett’in, Trump'ın Çin'e son tarihten önce bir ticaret anlaşması yapmayı umduğunu söylemesi ise kafa karıştırdı. Parite için Brexit ve ticaret savaşları temelinde fiyatlamalar devam edebilir. Veri tabanında ise gün içinde açıklanan İngiltere Şubat ayı İmalat PMI yüzde 52 ile beklentilere paralel olarak açıklanırken günün geri kalanında da ABD PMI rakamı sonuçlanacak.
Teknik seviyeler:
Destekler: 1.3255, 1.3280, 1.3300, 1.3335, 1.3370
Dirençler: 1.3220, 1.3190, 1.3165, 1.3135, 1.3100
BRENT PETROL
Dün, akşamüzeri ABD’den gelen olumlu verilerden destek alan ham petrol, bu sabah da Dünya’nın en büyük petrol ithallatçısı konumundaki Çin’den gelen Caixin İmalat PMI’nın olumlu gelmesinin küresel ekonomiye dair neden olduğu iyimserlikten nemalandı. Keza, Almanya’da açıklanan Perakende Satışlar verisi de iyimser gelerek Euro Bölgesi’ne dair kara bulutları kısmen dağıtarak risk iştahına pozitif etki etti. Diğer yandan son zamanlarda OPEC+(Arz Kısıntısı Konsorsiyumu) üyelerinden gelen mesajlar da fiyatlamalar üzerinde etkili olmakta. Dün, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Al Falih ile bir telefon görüşmesi yapan Rusya Enerji Bakanı Novak, bugün yaptığı açıklamalarda ise: OPEC+ ‘nın genişletilmesi için henüz erken olduğunu söylerken, Bakü’deki bakanlar görüşmesinde kararlar alınmasının da mümkün olduğunu belirtti. Günün kalanında ABD’de Baker Hughes Sondaj Kuyusu sayılarının yanı sıra, küresel ekonomik görünüm ve buna paralel olarak petrol arz-talebine etki edebilecek; risk unsurlarının durumu ve ekonomik verileri yine takipte olacağız. Keza,. Keza, OPEC ve OPEC+ temsilcilerinden gelebilecek ekstra açıklammalar da fiyatlamalara etki edebilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 66.45, 66.85, 67.20, 67.45, 67.60
Destekler: 66.15, 65.85, 65.30, 62.90, 62.65
ONS ALTIN
Dün, küresel risk unsurlarında oluşan belirsizliğin yanı sıra; ABD’de akşamüzeri açıklanan önemli ekonomik verilerin beklentilerin üzerinde gerçekleşme göstermesi ile Değerli Metal’de yeniden satış baskısı oluşmuştu. Bugün de ABD Başkanı Trump’ın Çin anlaşması konusundaki uyarıları sabah saatlerinde satış baskısına neden oldu. Keza; Brexit, ABD-K.Kore nükleer anlaşması ve Hindistan-Pakistan gerilimine dair riskler de halen canlı dururken, son birkaç günde ABD tahvil faizlerinde görülen artışlar da; Euro Bölgesi ve Çin’den gelen olumlu datalara rağmen Ons Altın’ı baskılamakta. Günün devamında ABD’de açıklanacak olan bazı veriler ve yine bazı FED/FOMC yetkililerinin açıklamaları Dolar Endeksi ve ABD tahvil faizleri üzerinden fiyatlamalara etki edebilir. Keza, küresel risklerin durumuna yönelik gelişmeler de yine direkt Dolar varlıklarrı üzerinden fiyatlamalara yansıyabileceği gibi, borsalar üzerinden dolaylı olarak da fiyatlaması görülebilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1309, 1313, 1316, 1320, 1323
Destekler: 1303, 1300, 1297, 1294, 1290

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş