Akşam Bülteni (Işık FX)

Brexit Anlaşmasına Yönelik İyimserlik Sterlin Ve Euro'yu Kurtardı!
ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Başbakanı Şi Cinping tarafından ticaret gerilimlerini azaltacak türden gelen açıklamalar küresel risk iştahını geri getirdi. Özellikle bir süredir artan ticaret gerilimleriyle birlikte güvenli liman algısı olarak çalışan Dolar varlıklarında bu durum kısmı baskılara yol açtı. Gelen açıklamalara baktığımızda Başkan Trump, Çin ile adil bir ticaret anlaşması yapma şanslarının olduğunu söyledi. Cinping ise, ABD ve Çin'in farklılıklarını en uygun şekilde çözüp orta noktada buluşacaklarını umduklarını belirtti. Avrupa tarafında ise Brexit konusu gündemdeki yerini koruyor. Özellikle dün İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab'ın, anlaşmaya yönelik pozitif açıklamalarıyla birlikte piyasa tarafında oluşan iyimserlik bugün sabah saatlerinde Başbakan May'in, AB ile Mali Hizmetler üzerine bir anlaşma imzaladığına ilişkin spekülasyonlar ile birlikte devam etti. Ancak daha sonrasında İngiltere tarafından bu haber yalanlansa da gelen açıklamalarda görülen iyimserlik Sterlin ve Euro varlıkları üzerinde alış yönlü işlemlere neden oldu. . Ancak nihai bir karar hala daha alınmış değil. Tam olarak Sterlin lehine hareketler görmemiz için somut adımlar görmemiz gerekebilir. İngiltere tarafında ayrıca bugün Mali Politika Komitesi toplantısından gelen kararlar takip edildi. Faiz ve varlık alım programında herhangi bir değişikliğe gidilmezken ekonomideki büyümeye göre sıkılaştırmacı politikaya devam edileceği belirtildi. Kararlar sonrası basının karşısına geçen İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ise İngiltere ekonomisi AB ile yeni ve belirsiz bir ilişkiye hazırlanma sürecinde olduğunu ve Brexit sonucu ne olursa olsun yanıt vermeye hazır olduklarını söyledi. Avrupa'nın bir diğer lokal sorunu olan İtalya bütçe konusunda ise şuan için ekstra bir gelişme yok. Son olarak İtalya tarafından gelen açıklamalar yüzde 2.4'lük bütçe açığı konusunda taviz vermeyeceği yönünde. Bu konuda 13 Kasım'a kaadar gelecek açıklamalar kritik olacaktır. Yurtiçi tarafta ise KDV ve ÖTV indirimleri sonrası tartışmalar devam ediyor. Özellikle bugün Dünya'nın en önde gelen bankaları arasında yer alan JP Morgan tarafından vergi indirimlerinin piyasanın endişelerinin yinelenmesini yol açtığına ilişkin açıklamaları dikkat çekti. Zira yapılan bu indirimler bütçeden taviz verilebileceği ve talep enflasyon tarafında baskı yaratabileceği beklentilerini ön plana çıkartırken diğer taraftan bugün Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından açıklanan Ekim ayı ihracat ve ithalat rakamlarında görülen pozitif tablo dikkat çekti. Gözler ise ABD'nin İran'a yönelik gerçekleştireceği yaptırımlarda Türkiye ile ilgili kararı ve 5 Kasım'da açıklanacak enflasyon rakamlarında.
EURUSD
Brexit iyimserliği ile İtalya tahvil piyasasında yaşanan düşüşler sonrası Euro varlıklarında toparlanma görüldü. Özellikle İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab'ın pozitif açıklamaları sonrası İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın, AB ile 221 Kasım'a kadar bir anlaşmaya varılması için Brexit müzakerelerinde yeterli ilerlemenin sağlanmasının mümkün olduğuna ilişkin söylemleri dikkat çekiciydi. Bir süredir Euro üzerinde baskı oluşturan İtalya bütçe konusu ise stabil görünümünü koruyor. Son olarak Başbakan Giuseppe Conte'nin, "İtalya ve Avrupa Komisyonu arasında ülkenin bütçe planlarına ilişkin diyaloğun "taviz değişimi" olmayacağını bildirirdi. Bu konunun 13 Kasım'a kadar çözülememesi durumu tekrardan Euro'yu baskı altında bırakabileceğinden konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar önemli olacaktır. ABD tarafında Merkez Bankası (FED), ülkedeki finansal kuruluşlara yönelik sermaye zorunluluğu ve stres testleri gibi regülasyonların gevşetilmesi teklifinde bulundu. Ayrıca haftaya gerçekleşecek ABD ara seçimleri için görüş bildiren ABD Başkanı Donald Trump, kentlere baktığında Senato'da çoğunluğu kazanacağını gördüğünü, Temsilciler Meclisi'nde de durumun iyi olacak gibi göründüğünü belirterek ABD'de imalat sektöründe daha çok isttihdam yaratma düşüncelerinin olduğunu deklare etti. Teknik anlamda yükselişlerin devamında 1.1410, 1.1430 ve 1.1448 direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.1360, 1.1330 ve 1.1300 destek noktalarına kadar aşağı yönlü hareketler görülebilir.

USDTRY
Dün yurtiçinde bazı sektörleri desteklemek amacıyla açıklanan vergi indirimleri piyasada; "bütçe ve enflasyon disiplininden uzaklaşılacak mı?" şeklindeki soruları beraberinde getirmiş ve kurda yukarı yönlü ataklara neden olmuştu. Bugün konuya dair açıklamalarda bulunan uluslararası yatırım bankalardan JP Morgan'dan: "Açıklanan vergi indirimlerinin yılın sonuna kadar geçerli olmaları nedeniyle enflasyon ve bütçe dengesi üzerindeki doğrudan etkileri ılımlı olacak. Ancak, Mart ayındaki yerek seçimler nedeniyle 3 ay daha uzatılması riski bulunuyor ve bu da piyasanın endişelerinin yinelenmesine yol açtı" şeklinde bir uyarı geldi. Diğer bir kuruluş Commerzbank ise TCMB'nin enflasyon tahminini yüzde 23.50'ye çekmesinin reeel faizin sıfıra indiği anlamına geldiğini ve buna rağmen faizi artırmayı düşünmediğini belirterek enflasyonla mücadelenin sadece kağıt üzerinde olduğunu savundu. Son olarak Rabobank da vergi indirimlerini iyi niyet göstergesi olarak gördüklerini ancak yönetimin mali teşvik uygulamasının cazibesine direnememesi durumunda endişelerin yeniden canlanabileceğini raporladı. Öte yandan Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Ekim ayı geçici Dış Ticaret Dengesi verilerinde ise 529 Milyon Dolar açık verildiği kaydedilirken Ekim ayı öncü ihracat yıllık yüzde 13.1 artışla 15.7 Milyar Dolar ithalat ise yüzde 23.5 düşüşle 16.26 Milyar Dolar olarak açıklandı. Bakan Ruhsar Pekcan, Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştıklarını duyurdu. ABD'de yaklaşan ara seçim belirsizliği devam ederken Başkan Donald Trump'ın daha çok istihdam yaratma beklentisi olduğunu dile getirdi. Seçim öncesi şahin açıklamalardan kaçınan Trump'ın Çin ile adil bir ticaret yapma şanslarının olduğunu söylemesi de dikkat çekici. Kurda yarın gözler ABD Ekim ayı tarım dışı istihdam göstergelerinde olacak. Teknik anlamda 5.55 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlaması 5.5830, 5.60, 5.6260, 5.6650 ve 5.6800 dirençlerinin test edilmesini sağlayabilirken 5.55 altına sarkmalarda ise 5.5340, 5.5130 ve 5.5000 destek seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
Brexit konusunda bugün önemli haber akışları takip edildi. Özellikle İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab ile başlayan iyimserlik piyasada devam ederken Sterlin varlıkları üzerinde de etkili oldu. Bugün İngiltere Merkez Bankası kararlarında büyümenin devam etmesi halinde sıkılaştırmaya devam edeceğine yönelik söylemlerde alış yönlü işlemleri desteklediğini söyleyebiliriz. Zaman zaman güvenli liman algısıyla çalışan Dolar varlıkları ise geri gelen risk iştahından etkilendi. Teknik olarak yaşanan sert yükselişler sonrası önemli direnç seviyesi olan 1.2930 noktasını test ettiğini görmekteyiz. Buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde 1.2960, 1.2985 ve 1.3015 dirençleeri izlenebilir. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.2895, 1.2860 ve 1.2830 destek seviyeleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Küresel daralma beklentilerinin yanı sıra ABD, Suudi Arabistan ve Rusya gibi ülkelerin arz artışına gitmeleri, Ham Petrol Stokları rakamları sonrası toparlanmaya çalışan Emtia'nın tekrardan baskılanmasına neden oldu. Gözler ise 4 Kasım'da ABD'nin İran'a yönelik gerçekleştireceği yaptırımlara odaklanmış durumda. Teknik olarak da yükselen kanalın kırılmasıyla birlikte başlayan düşen trendin devam ettiğini görmekteyiz. Özellikle 75.60 altı kalıcılıklar bu satış baskısını tetikliyor. Geri çekilmelerin devamında ise 74.30, 74.10, 73.85 ve 73.50 destekleri ilk etapta önemli olabilir. 75.60'ın üzerinde kalıcılıklarda yaşanacak alış yönlü işlemlerde ise 100 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 77.20 noktası hedef haline gelebilir. Ancak 75.60 öncesinde 74.90 75.25 ve 75.40 ara dirençleri izlenebilir.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile adil bir ticaret annlaşma şanslarının olduğunu söylemesi ile birlikte küresel risk iştahının artması ve küresel borsalardaki toparlanmalara rağmen Dolar endeksindeki sert geri çekilme ons altın fiyatlarını da yukarı yönlü hareketlere itmiş durumda. Diğer yandan haftaya gerçekleşecek seçimler içinde konuşan Trump, senatodaki çoğunluğu sağlamak adına kuşku duymadığını, Temsilciler Meclisi'nde de durumun iyi olacak gibi göründüğünü belirtti. Gün içinde ticaret savaşına ilişkin karmaşık açıklamalar devam etti. Beyaz Saray Ekonomi Başdanışmanı Larry Kudlow, Çin'e uygulanan ek gümrük vergilerinin taşa yazılmadığını kaydederken Çin Başbakanı Xi Chimping ise ADB ve Çin'in farklılıkları uygun şekilde çözeceklerini ve orta noktada buluşacaklarına inandığını dile getirdi. Teknik olarak 50 günlük hareketli ortalamanın destek oluşturmaya devam ettiği değerli metalde Dolar endeksinin gün içindeki sert kayıpları sonrası 3 günlük kayıplarını telafi etme çabasına girdiği görülürken Çin Yuan'ının da hareketi ivmeyi destekllemekte. Yükselişe geçen emtia için 1232, 1236 ve 1240 direnç seviyeleri önemli olabilir. Geri çekilmelerin tekrar görülmesi durumunda da 1225, 1220, 1218 ve 1212 destek seviyelerine kadar aşağı yönlü sarkmalar gerçekleşebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -77783,3 milyon TL
KUDLOW: TRUMP, FED BAŞKANI POWELL'I KARARLARINI KONUŞMAK ÜZERE HENÜZ DAVET ETMEDİ- BLOOMBERG HT
TSK ABD ASKERİ İLE ORTAK DEVRİYE GÖREVİNE BAŞLADI-HABERTÜRK
ABD'DE İMALAT SEKTÖRÜNDE PMİ EKİM'DE: "55.7 (ÖNCEKİ: 55.9)
BOE/CARNEY 4. ÇEYREKTE İNGİLTERE'NİN BÜYÜMESİNİN POTANSİYELİN ALTINDA YAVAŞLAMASINI BEKLİYORUZ
BOE/CARNEY : BREXİT KONUSUNDA MAKSİMUM BELİRSİZLİK NOKTASINDAYIZ
BOE/CARNEY : BREXİT SONRASINDA TALEPTE TOPARLANMA BEKLİYORUZ
Facebookta Paylaş