Akşam Bülteni (Işık FX)

Enflasyon Verileri Kötü Geldi, DolarTL Rekor Kırdı!
Bugün yurt içi tarafta enflasyon dataları takip edildi. Açıklanan veriler sonrası Tüketici Fiyat Endeksi senelik bazda yüzde 10.85 ile son 4 ayın en yüksek rakamına ulaşırken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise yüzde 16.37 ile son 5 ayın en yüksek seviyesinde geldi. Kötü gerçekleşmeler sonrası DolarTL'de tüm zamanların rekorunun kırıldığı görüldü. Diğer yandan Suriye eksenindeki jeopolitik risk unsurları konusunda ABD ve Türkiye'nin yeniden kurmaya çalıştığı temaslar takip ediliyor. Hatırlanacağı gibi Mart ayında yapılacak olan toplantılar ABD Dış İşleri Başkanı'nın değiştirilmesi ile sekteye uğramıştı. Bugün açıklamalarda bulunan Dış İşleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy: Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'nin yeni Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo'nun; Washington'da görüşmek üzere mutabık kaldıklarını, ancak kesin tarihin belli olmadığını söyledi. Bugün Euro Bölgesi'nde açıklanan yıllık öncü TÜFE oranları beklentilerin altında kaldı. Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada ise: Euro Bölgesi ekonomilerinin tamamını kapsayan bütçe açığının 2018 yılında ilk kez yüzde 3'ün altına inmesinin beklendiği belirtilirken, istihdam piyasasında ise karmaşık görünümün devam ettiği vurgulandı. 2018 yılının başında Euro Bölgesi'nde görülen yavaşlamanın muhtemelen geçici olduğu da bildirilirken, ABD'deki korumacılık ve aşırı ısınma riski nedeniyle ekonomik görünüme dair risklerin artışa geçtiği açıklandı. Diğer yandan Euro Bölgesi'nin sistematik risklerinden birisi olarak görülen İtalya koalisyon görüşmeleri konusunda ise İtalya Cumhurbaşkanı'nın, yeni tur görüşmelerin 7 Mayıs'ta başlamasını istediği basında yer aldı. Avrupa Merkez Bankası adına açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Üyesi Peter Praet: Enflasyon gelişmelerinin hala bastırılmış durumda olduğunu ve büyük miktarda parasal gevşemenin halâ gerekli olduğunu söyledi.
EURUSD
Bugün Euro Bölgesi'nde açıklanan öncü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1.3 beklentisine karşıın yüzde 1.2 ile beklentilerin altında kalırken besin ve enerji sektörünün ihmal edildiği Çekirdek TÜFE'de yüzde 0.7 ile piyasada beklenen rakamları karşılayamadı. Bölge'nin ÜFE rakamları ise beklentilere paralel olarak açıklandı. Bugün ayrıca Avrupa Birliği Komisyonu'nun ekonomik öngörüleri takip edilirken 2018-2019 yılı büyüme ve enflasyon rakamlarında, önceki tahminler sabit bırakıldı. Kurum ayrıca, 2018 yılı başındaki ekonomik yavaşlamanın muhtemelen geçici olacağını vurgularken ABD'de korumacılık ve aşırı ısınma kaynaklı olarak ekonomik görünümdeki risklerin artabileceğini savundu. ABD tarafında ise bugün gelen veriler genel olarak tahminlerden iyi olarak gerçekleşirken dün akşam saatlerinde açıklanan FOMC karar bildirisinde beklenildiği gibi faizler sabit tutuldu. Günün geri kalanında ise ABD'den gelecek Fabrika Siparişleri ve ISM İmalat Dışı PMI'ı takip edilecek. Teknik olarak; 2017 Haziran ayında başlayan yükselen kanalın kırıldığı paritede, dün 200 günlük ortalama seviyesinin dde altına inildi. Ancak bugün alıcılı bir başlangıç ile 1.1985 direnci test ediliyor. Bu seviye üzerinde kalıcılıkta görülebilecek yukarı yönlü ataklarda 1.2000, 1.2030 ve 1.2070 dirençleri sırasıyla takip edilebilir. 1.1985 altı kalıcılık halinde yeniden görülebilecek Dolar lehine işlemlerde ise izlenebilecek destek noktalarımız 1.1940, 1.1910 ve 1.1890 seviyelerinde bulunmakta.
USDTRY
Yurt içi tarafta Standard And Poor's 'un kredi notu düşürme kararı sonrası daha da önemli hâl alan Nisan ayı enflasyon dataları takip edildi. Manşet enflasyon(TÜFE) aylık bazda 1.87 artış gösterirken, senelik gerçekleşme baz etkisini bertaraf ederek yüzde 10.85'e yükseldi ve son 3 aylık düşüşünü durdurdu. Yurt içi Fiyat Endeksi de kötü gidişini devam ettirerek; aylık bazda yüzde 2.60, yıllık bazda yüzde 16.37 seviyesinde geldi. Böylece bu veride de son 5 ayın en yüksek seviyesi görülmüş oldu. Gelen kötü veriler sonrası kurda tüm zamanların rekor seviyesi yenilendi. Bugün, AB Komisyonu tarafından yayınlaanan raporda: Türkiye'nin 2018 yılı büyümesinin yüzde 4.7 olacağı, TÜFE'nin ise seneyi yüzde 10.9 seviyesinde tamamlayacağı yönünde tahminde bulunuldu. Yurtiçi taraftan ekonomik gelişmelerin yanı sıra jeopolitik ve siyasi risk unsurları da takip ediliyor. Yarınki önemli iş istatistiklerine odaklanılan ABD'de ise bugün açıklanan ekonomik verilerden; İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Ticaret Dengesi iyi gelirken, Tarım Dışı Üretkenlik ve Birim Emek Maliyetleri tahminleri karşılayamadı. Teknik olarak baktığımızda ise; Türkiye enflasyon verileri sonrası 4.24 seviyesini geçen kurun şuan 4.20'nin altına geri çekildiği görülmekte. Ancak, bu seviyelerde kalıcılık yeniden yukarı yönlü ataklara neden olabilir. 4.20 altında kalıcılıkta TL lehine işlemlerin devam etmesi halinde ise izlenebilecek ilk destek noktalarımız 4.1850, 4.1630, 4.1540 ve 4.1350 seviyelerinde bulunmakta.
GBPUSD
ABD'de açıklanan 1. Çeyrek Tarım Dışı Üretkenlik verisi yüzde 0.7 ile beklenti altında kalırken Haftalık İşsizlik Başvuuruları piyasa tahminlerinden daha iyi gerçekleşti. Ülkenin Ticaret Dengesi ise 50 Milyarlık açık beklentisine karşın 49 Milyar açık verdi. Dün akşam saatlerinde açıklanan FED/FOMC kararlarında ise beklenildiği gibi hazırda bulunan faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Ayrıca ekonomideki ılımlı büyümeye dikkat çekilirken, enflasyonda yüzde 2'lik hedef seviyeye yakın olduğu bildirildi. İngiltere tarafında ise Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksinde bir önceki aya göre artış gerçekleşse de piyasa beklentilerini karşılayamadı. Ülkede ayrıca Brexit konusuna dair gelişmeler de yakından izleniyor. Günün geri kalanında ise ABD'de Fabrika Siparişleri ve Kaynak Yönetim Enstitüsü tarafından açıklanacak İmalat Dışı PMI'ı takip edilecek. Teknik olarak 2017 Nisan ayında başlayan yükselen trendi korumaya çalışan paritede, bunun başarılması halinde oluşabilecek alım ağırlıklı işlemlerde 1.3615, 1.3660 ve 1.3690 dirençleri ilk etapta takip edilebilir. Yükselen trend altında kalıcılıkta isse 1.3570, 1.3535 ve 1.3520 seviyeleri izlenebilecek olup, daha aşağıdaki 1.3500-1.3465 aralığı ise daha kritik olacaktır.
BRENT PETROL
Bir süredir fiyatlamalar üzerinde etkili olan İran nükleer anlaşması konusunda Beyaz Saray'a yakın kaynaklara dayandırılarak yapılan haberlerde: ABD Başkanı Donald Trump'ın 12 Mayıs tarihine kadar anlaşmadan kesin olarak çıkmaya kararlı olduğu, ancak nasıl bir yol izleyeceğinin ise henüz belli olmadığı belirtildi. Bilindiği gibi son 2 günde gelen stok ve üretim verilerindeki artışlara rağmen emtiadaki geri çekilmeler bu İran meselesi yüzünden sınırlı kalmakta. Yine diğer unsur olarak ise OPEC önderliğinde yapılan arz kısıntısı anlaşmasının uzatılıp uzatılmayacağı konusu takip ediliyor. Bu konuda Suudi Arabistan Enerji Bakanı Al Falih ise: Anlaşmanın 2018 yılı sonuna kadar uygulanacağına dem vurmuştu. Emtiada günün kalanında haber akışları kadar teknik fiyatlamalar da ön plana çıkabilir. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda; bir süredir fiyatların sıkkıştığı 73.00-75.50 aralığının hafif altında fiyatlamalar görülmekte. Bu bağlamda şuan test edilen 72.80 seviyesi altında kalıcılıklarda oluşabilecek satış ağırlıklı işlemlerde 72.40, 72.00 ve 71.75 destekleri sırasıyla takip edilebilir. Yeniden 73.00 seviyesi üzerine çıkılması halinde ise izlenebilecek direnç noktaları 73.50, 73.80 ve 74.00 seviyelerinde bulunmakta.
ONS ALTIN
Haber akışında, İran nükleer anlaşması gündemde kalmaya devam ediyor. Bugün İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, nükleer anlaşmayı yeniden görüşmeyeceklerini ve ABD'nin bu anlaşmayı sürekli olarak ihlal ettiğini belirtti. Bu açıklamalar sonrası gözler ABD ve İsrail'den gelecek açıklamalara çevrilmiş durumda. Zira bu iki ülke, İran'a yeniden sıkı yaptırımlar getirecek bir anlaşmanın uygulanmasını istemekte. Öte yandan ticaret savaşlarına ilişkin olarak Donald Trump'ın Çin ile görüşmesi için gönderdiği heyet ülkenin başkenti Pekin'e ulaşmış durumda. Bugün veya ilerleyen günlerde bu görüşmelerden gelecek açııklamalar emtia volatilitesinde önemli olabilir. Bugünkü ABD verileri ise genel olarak beklentileri karşılarken günün geri kalanında ISM İmalat PMI ve Fabrika Siparişleri takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise Ocak ayından bu yana altında kapanışlar görmediğimiz 1302 desteği sonrası Emtia'da toparlanma hareketleri görmekteyiz. Satış yönlü hareketler için tekrardan 1302 seviyesi kritik olacaktır. Ancak öncesinde 1310 ve 1306 ara destekleri takip edilebilir. Şuanda ise 1315 direnci altında fiyatlamalar görülürken aşılmasıyla birlikte 1318, 1322 ve 1328 dirençleri takip edilebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırımm danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş