Akşam Bülteni (Işık FX)

ADP İstihdam Raporu Beklentilerin Altında Kaldı!
Dün, Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari ile St.Louis FED Başkanı James Bullard’ın oldukça güvercin sayılabilecek açıklamalarına karşın bu gece konuşan Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic ise: Ekonomide işlerin yolunda gittiğini belirtirken, FED’in faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini söyledi. Kashkari ve Bullard’ın 2018 yılında oy hakkı bulunmazken, bu sene FOMC üyesi olan Bostic ise doğal olarak oy kullanma hakkına sahip. Euro Bölgesi’nde ise: İtalya gibi sorunlu ekonomilerin yanı sıra Brexit konusundaki gelişmeler de yakından takip ediliyor. Ayrıca, dün Alman CSU partisi yetkililerinin açıklamaları sonrası ECB’nin politikaları da tartışmaya açılmış durumda. Bugün, Almanya’da açıklanan Fabrika Siparişleri verisi pozitif beklentiye karşın daralmaya işaret etmesine karşın, IFO’dan yapılan açıklamada: Almanya’nın 2018 yılı büyüme öngörüsünün yüzde 1.8’den yüzde 1.9’a çıkartıldığı belirtildi. ABD’de ise bugün birçok ekonomik veri takip edildi. ADP Enstitüsü tarafından açıklanan Özel Sektör İstihdam Raporu ve Çeyreklik Birim Emek Maliyetleri beklentilerin altında kaldı. İşsizlik Maaşı Başvuruları ise tahminlerin üzerindeydi. Günün kalanında ise Fabrika Siparişleri ve ISM Hizmet PMI’ı verileri önem arz edecek. Yurt dışı tarafta gelişen ülkelerin(EM) durumu da bir süredir takip edilirken, iki gün önce G.Afrika’nın resesyona girdiğinin anlaşılması ile EM paralarında oluşan volatilite şimdilik normale dönmüş durumda. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ‘den bugün yapılan açıklamada ise: Güney Afrika ekonomisinin resesyona girmesinin politik zorlukları artıracağı, beklenenden daha zayıf ekonomik performansın da mali ve parasal zorlukları daha kötü hale getireceği belirtilirken, bu durumun olası bir not indiriminin önünü açabileceği uyarısında bulunuldu. Suriye’de baş gösteren jeopolitik risk artışları da piyasa katılımcıları tarafından dikkatle takip ediliyor. ABD’den gelen “kimyasal silah kullanılması halinde Esad güçlerini vururuz” açıklamasına Fransa’dan da destek gelirken, konuyla alakalı olarak İran, Rusya ve Türkiye’nin temasları da devam ediyor. Günün kalanında ABD verilerinin yanı sıra FOMC Üyesi ve aynı zamanda New York FED Başkanı olan John Williams’ın açıklamaları da takip edilecek.
EURUSD
Euro Bölgesi’nde TL gibi gelişmekte olan para birimlerindeki krizin ülke ekonomisine etkide bulunup bulunamayacağına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Özellikle küresel olarak yaşanan ticari gerginlikler bilindiği gibi gelişmekte olan piyasalarda satış baskısına neden olmuştu. Yaşanan bu satışlar Avrupa tarafına da sıçrayabilir endişeleri, Brexit konusunda ki olumlu gelişmelere rağmen Euro’da ki yukarı atakları sınırladığını söyleyebiliriz. Ayrıca Avrupa’daki ekonomik olarak sorunlu ülkelerin başında gelen İtalya’da, bütçe konusunda yaşanan tartışmalarda devam etmekte. ABD tarafında ise Çin ile yaşanan ticaret savaşları piyasa tarafında tedirginlik yaratırken bugün gelen ADP Tarım Dışı İstihdam verisi parite tarafında kısmen alış yönlü işlemlere neden oldu. Diğer taraftan son günlerde FED yetkililerinden faiz artışlarına yönelik gelen olumsuz açıklamalarda dikkat çekiyor. Ancak son gelen verilerin FED’in faiz artışlarını desteklediğini belirtelim. Bu kapsamda baktığımızda küresel ve lokal gelişmeler, FED yetkililerinden gelecek açıklamalar ve yarın ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanacak olan veriler paritedeki yönü belirleyebilir. Ayrıca günün geri kalanında ABD’den gelecek ISM Endeksleri de volatilite yaratabileceğinden takip edilebilir. Teknik olarak 2 gündür yaşanan alış yönlü işlemler sonrası düşen kanalın üst bant noktasına yakın fiyatlamalar görmekteyiz. Bu kapsamda bakacak olursak Euro lehine işlemlerin devam edebilmesi için 1.1730 direnci kritik olacaktır. Bu seviyenin kalıcılıkla geçilmesi alışları hızlandırabilir. Şuanda ise 1.1620 destek noktasının hemen üzerinde fiyatlamalar görülmekte. Buranın kırılması halinde 1.1585,1.1530 ve 1.1505 araa destekleri takip edilebilir. Özellikle 1.1505 altı kalıcılıklarda USD lehine işlemler derinleşebilir.
USDTRY
Yurt içi ve yurt dışı risk unsurlarında görülen azalmalar ile sabah saatlerinde Türkiye’nin CDS ve tahvil faizlerinde görülen düşüşler kur tarafında da paralel hareketlere neden oldu. TCMB’den bugün yapılan açıklamada ise brüt döviz rezervlerinin 31 Ağustos haftasında yüzde 1.40 düşüş ile 70 Milyar 414 Milyon Dolar olduğu belirtildi. ABD tarafında ise; birçok önemli ekonomik veri açıklanırken; işsizlik maaşı başvurularındaki beklentilerden daha iyi gerçekleşmelere karşın, ADP Özel Sektör İstihdam Raporu ve Birim Emek Maliyetleri gibi kritik göstergeler öngörülerin altında kalarak yarınki veriler öncesi Dolar varlıklarında tedirginliğe neden oldu. Günün kalanında ABD’den; Fabrika Siparişleri ve ISM Hizmet PMI’ı takip edilecekken, New Yok FED Başkanı John Williams’ın açıklamaları da dikkatle izlenecek. Günün kalanında her iki bölgeden gelebilecek haber akışları da fiyatlamalara eetki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 6.56 seviyesi civarındaki kurda, yukarı yönlü hareketlerde 6.6030, 6.6450, 6.6650 ve 6.7030 direnç seviyeleri takip edilebilir. Kurda satıcılı hareketlerin devamında ise; izlenebilecek destek noktaları 6.5330, 6.4750 ve 6.4100’de bulunmakta.
GBPUSD
Brexit’e ilişkin haber akışları parite tarafında volatilite yaratmaya devam ediyor. Son olarak AB ile İngiltere’nin, Brexit anlaşması yapabilmek için karşılıklı olarak taviz vereceğine ilişkin haber akışları Sterlin lehine sert ataklara neden oldu. Ancak sonrasında Almanya tarafından gelen yalanlama haberleri ve ülke içerisinde hükümet tarafına Brexit’i iyi yönetemediğine yönelik gelen eleştiriler paritedeki yukarı yönlü atakları sınırlıyor. Tam olarak Sterlin lehine hareketler görebilmemiz için Brexit konusundaki belirsizliğin ortadan kalkması gerektiğini düşünmekteyiz. ABD tarafında ise kötü gelen ADP İstihdam raporu, paritedeki yukarı yönlü atakları destekledi. Gözler ise günün geri kalanında gelecek ISM endeksleri ve en önemlisi yarın İş İstatistikleri Bürosu tarafından gelecek olan İstihdam verilerine çevrildi. Ayrıca FED yetkililerinden faizlere ilişkin gelecek açıklamalarda önemli olacaktır. Bilindiği gibi son günlerde St. Louis ve Minneapolis FED Başkanlarından faiz artışları konusunda gelen olumsuz yorumlar dikkat çekmişti. Teknik olarak bakacak olursak 2 günde yaşanan yukarı yönlü ataklara rağmen Mayıs ayı itibariyle başlayan düşen kanal formasyonunun devam ettiğini görmekteyiz. Özellikle alış yönlü işlemlerin devam edebilmesi için düşen kanalın kırılım teyit seviyesi olan 1.3055 ana direnci önemini koruyor. Ancak bu seviye öncesi gün içinde yaşanacak Sterlin lehine hareketlerde 1.2985, 1.3020 ve 1.3035 ara dirençleri takip edilebilir. Kanal içinde yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.2915, 1.2895 ve 1.2860 destek noktaları takip edilebilir. USD lehine işlemlerin devam edebilmesi içinse 1.2860 destek noktası altında kalıcılıkların önemli olduğunu düşünmekteyizz.
BRENT PETROL
Gün içinde Venezuela’nın Ağustos ayında ABD'ye 468.300 varil/gün petrol ihraç ettiği rapor edilirken bu veri, 2018 yılının en düşük üçüncü verisi olarak kayda geçti. ihracat düşüşünün temel nedeninin ihraç limanı olan Jose'de tanker çarpışmasına bağlı olarak gelişen aksaklıklar olduğu belirtilmekte. ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini duyurmasının ardından, müttefiklerini İran’la ekonomik bağlarını koparmaya ikna etmeye çalışıyor. Bu doğrultuda Hindistan’ı İran petrolünden vazgeçirmenin gündem maddelerinden biri olduğu söylenirken Japonya'nın da en büyük petrol toptancılarının İran'dan gerçekleştirdikleri ham petrol ithalatını askıya almaya hazırlandıkları kaydedildi. Veri akışında ise Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Ham Petrol Stokları 1.2 milyon varil düşüş gösterirken bugün gözler Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) haftalık ham petrol stokları ve üretim miktarı verilerinde olacak. Teknik olarak bakacak olursak, piyasada gelişen ülke paralarının değer kaybının petrol talebini azaltacağı gibi faktörler, yatırımcıların petrole yönelmelerini daha zor hale getirdiği görüşü hakimken petrol fiyatlarının 77 üzerindeki kalıcılığı bu yönüyle önemli olabilir. Gordon kasırgasının petrol üzerindeki etkisini 'bir bardak suda fırtına' olarak nitelendirilirken iki günlük düşüş trendi sonrası toparlanma çabasında olan emtia için yükselişlerde 77.90, 78.30 ve 78.80 direnç seviyeleri takip edilebilirken geri çekilmelerde ise 76.90, 76.50 ve 76.20 destek seviyeleri test edilebilir.
ONS ALTIN
ABD basınına göre Beyaz Saray, Savunma Bakanı James Mattis'i değiştirme olasılığını aktif şekilde tartışırken konuyla ilgili ABD Başkanı Donald Trump, Savunma Bakanı James Mattis'in görevine devam edeceğini söyledi ve "Mattis burada kalmaya devam edecek. Kendisinden memnunuz. Birlikte birçok zafer elde ettik" dedi. Beyaz Saray'da gazetecilere açıklama yapan Trump, ABD-Çin ilişkisi için de; "Çin ile müzakerelerde çok iyi iş çıkarıyoruz, ancak onlların arzu ettiği gibi bir anlaşma yapmaya biz henüz hazır değiliz. Çin ile konuşmaya devam edeceğiz. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e büyük saygı duyuyorum ancak şu anda bu anlaşmayı yapamayız" diye konuştu. Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada ise ABD’nin yeni gümrük tarifeleri uygulamakta ısrarcı olması durumunda misilleme yapabileceklerini tarifelerin negatif etkisi için güçlü tedbirler uygulayacaklarını ancak anlaşmazlıkları çözmek için ABD ile iletişime devam ettiklerini bildirdi. Bunun dışında NAFTA anlaşmasının yenilenmesi için Washington'da bulunan Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, ABD ve Kanada'dan müzakerecilerin yeni NAFTA'nın iki ülke arasındaki şartları üzerinde bir anlaşmaya varmak için gece boyu çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Son olarak bir günlük Kuzey Kore ziyaretinin ardından konuşan Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması hedefine bağlı olduğunu, ancaak uluslararası kuşkular tarafından sınırlanmış, kuşatılmış hissettiğini söyledi. Teknik anlamda, dünkü yukarı yönlü tepkilere devam eden sarı metalde 1205, 1207, 1212 ve 1216 seviyelerine kadar yükselişler görülebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde de 1196, 1190 ve 1183 destek noktaları gündeme gelebilir.






 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayyanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş