Akşam Bülteni (Işık FX)

ABD’den İş İstatistikleri FED İçin Güven Verici!
Yurt dışı tarafta ticaret savaşları ve gelişen ülkelerin durumu dikkatle takip ediliyor. ABD’de basın-yayın kuruluşlarından gelen haberlerde; ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’den sonra Japonya’ya karşı da ticaret savaşı başlatacağı bildirildi. Çin Başbakanı Li Keqiang ise: Çin’in şeffaflaşmaya devam edeceğini belirtirken, ABD’li firmaların Çin’deki yatırımlarını artırmalarını umduklarını söyledi. Euro Bölgesi’nde lokal olarak İtalya gibi sorunlu ekonomilerin durumu da izlenmekte. Bir süredir ülkenin bütçe sorunu tartışılırken, konuya dair açıklamalarda bulunan AB Ekonomi Komisyoneri Pierre Moskovici: Ülkenin bütçe hazırlama yönünde ilgili olduğunu vurgulamakla birlikte, yapısal açıkları düşürmek için çalışmalar yapmak zorunda olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Diğer taraftan İngiltere’nin Brexit meselesi de gündemdeki yerini korurken, konuyla alakalı açıklamalarda bulunan AB Baş Müzakerecisi Michael Barnier: “İrlanda sınırı konusunda iyiye gittiklerini” vurgularken “işleyebilir bir dayanak oluşturulmazsa bir anlaşma olmayacaktır” dedi. Bugün piyasada takip edilen ekonomik verilerde ise; Japonya’nın Hane Halkı Harcamaları beklentilerden daha iyi seviyelerde gelerek ileriye dönük enflasyon görünümü için umut verdi. İsviçre’de ise İşsizlik Oranı verileri tahminlere paralel gerçekleşme gösterdi. Almanya’da açıklanan Ticaret Dengesi öngörülerin altında fazlalık verildiğini işaret ederken, Euro Bölgesi’nin 2.Çeyrek senelik büyüme oranı geçtiğimiz ayki okuma seviyesinden aşağı yönlü revize edildi. İngiltere’de Halifax Konut Fiyat Endeksi ise beklentinin altında gerçekleşme göstermesine karşın senelik bazda son 9 ayın en iyi düzeyindeydi. Günün ve haftanın en önemli verileri olan ABD İş İstatistikleri ise genel anlamda olumluydu ve “FED için güven verici” diyebileceğimiz düzeydeydi. Tarım Dışı İstihdam Değişimi’nde geçtiğimiz ay verisinde yapılan kısmen olumsuz revizeye karşın bu ayın datası beklentilerin üzerindeydi. İşsizzlik Oranı geçtiğimiz ayki seviyesinde sabit kalırken, Ortalama Saatlik Kazançlar da 2017 Aralık ayından bu yana en yüksek artışını yaptı. Verilerin yanı sıra yerel FED Başkanları ve FOMC üyelerinin açıklamaları da takip ediliyor. Genel anlamda son günlerde açıklama yapan FOMC üyeleri faiz artırımlarının devamından yana tavır takınırken, 2018 yılında oy hakkı olmayan bölgesel FED Başkanları ise daha yumuşak ifadeler kullanmakta. Günün kalanında FED/FOMC yetkililerinin yanı sıra küresel ve lokal anlamda önemli olabilecek haber akışları dikkatle takip edilmeli.
EURUSD
Avrupa tarafında İtalya’nın yoğun borç stoğu nedeniyle yaşadığı bütçe konusundaki tartışmalar devam derken bugün Avrupa Birliği’nin Ekonomi ve Mali işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici’den önemli açıklamalar takip edildi. Pierre yaptığı açıklamalarda, ülkedeki yükselen borçlara dikkat çekerek bu açığı kapatabilecek bir bütçe tasarlaması gerektiğini belirtti. Euro Bölgesi’nden bugün takip ettiğimiz büyüme rakamları ise geenel olarak beklentilerin altında kaldı. ABD tarafında ise merakla beklenen Tarım Dışı İstihdamı ve Ortalama Saatlik Kazançları tahminlerin üzerinde gelirken İşsizlik Oranı verisi yüzde 3.9 ile öngörülerin biraz altında kaldı. Özellikle FED’in faiz artışlarının tartışıldığı bu günlerde gelen olumlu veriler USD lehine işlemlere neden oldu. Günün geri kalanında da FED yetkililerinden gelecek açıklamalar önemli olacaktır. Ayrıca başta ticaret savaşları olmak üzere küresel olarak yaşanan gerginliklerin Dolar varlıkları üzerinde ki etkileri de takip edilmeye devam edilecek. Bilindiği gibi bir süredir artan gerginlikler USD tarafında güvenli liman algısı oluşturmaktaydı. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında 1.1530- 1.1510 bant aralığı kritik olacaktır. Bu bölgenin kırılması halinde satış yönlü işlemler derinleşebilir. Yukarı tarafta ise genel olarak kanal üst bant takibimizi sürdürmekteyiz. Ancak gün içi yaşanacak olası düzeltme hareketlerinde 1.1610, 1.1630 ve 1.1655 destekleri önemli oolacaktır.
USDTRY
Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde dün başlayan pozitif seyir bugün derinleşirken TL tarafındaki etkisiyle birlikte kur tarafında 6,41 seviyesine doğru gelindi. Diğer taraftan Pazartesi günü açıklanacak olan 2.Çeyrek Büyüme Oranına dair iyimserlik ve 13 Eylül ‘de yapılacak olan TCMB/Para Politikası Kurulu toplantısına dair faiz artırımı beklentileri de TL lehine işlemleri destekleyen unsurlar olarak karşımıza çıkmakta. Öte yandan ABD tarafında takip edilen ve Dolar Endeksi fiyatlamalarının yanı sıra bu ay yapılacak olan FED/FOMC toplantıları açısından da önem arz eden Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri ise genel anlamda olumluydu. Günün kalanında FED/FOMC yetkililerinin konuşmalarını ve her iki ülkeden gelebilecek ekstra haber akışlarını takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda ise; son birkaç günde sıkışma görülen 6.72-6.54 bandının aşağı yönlü kırılması ile satıcılı seyrin ivme kazandığı görülmekte. Bu aşamada 16 Ağuustos’tan itibaren yeniden oluşan yükselen kanalın alt bandına denk gelen 6.3630 destek bölgesi kritik olacaktır. Zira, geri çekilmelerin devamında buranın da kırılması halinde TL lehine işlemler derinleşebilir. Şuan için 6.43 seviyesi civarındaki kur için yukarı yönlü ataklarda ise 6.4500, 6.4750, 6.5400 ve 6.5750 direnç noktaları izlemeye alınabilir.
GBPUSD
Pozitif Brexit haber akışları Sterlin tarafını güçlü tutmaya devam ediyor. Özellikle geçtiğimiz günlerde İngiltere ve Avrupa Birliği’nin, Brexit konusunda anlaşma sağlayabilmek için mevcut durumlarından taviz verebileceklerine ilişkin gelen haber akışları sonrası oluşan olumlu havanın devam ettiğini görmekteyiz. Ayrıca bugün Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Michael Barnier’ın, Brexit’in temel sorunu haline gelen İrlanda sınırı konusunda kısmen ılımlı mesajları da Sterlini güçlü tuttuğunu söyleyebiliriz. Ancak yine de gerek ülke içerisinde gerekse Avrupa tarafından zaman zaman eleştiriler gelmeye devam ediyor. Bu durum da Sterlin’in yukarı yönlü ataklarını sınırlıyor. Bu kapsamda baktığımızda atılacak somut adımlar Sterlin tarafını daha da güçlendirebilir. ABD tarafında ise son günlerde FED yetkililerin faiz artışları konusunda fikir birliğine varamamaları dikkat çekmiş gözler ise İş İstatistikleri Bürosu tarafından gelecek verilere çevrilmişti. Bugün kurumdan gelen verilere baktığımızda Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançları beklentilerin bir hayli üzerinde gerçekleşirken İşsizlik Oranı tahminleri karşılayamadı. Gelen veriler sonrası parite gün içindeki kazançlarının bir kısmını geri verdi. Özellikle Ortalama Saatlik Kazançları’nın 2017 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşması FED’in faiz artışları konusunda elini rahatlatabilir. Ancak yine de gerek günün geri kalanında gerekse önümüzdeki günlerde FED yetkililerinden özellikle FOMC üyelerinden gelecek açıklamalar önemli olacaktır. Teknik olarak alışlarını 3. güne taşıyan Sterlin için yukarı yönlü hareketlerine devam edebilmesi için Nisan ayıı itibariyle başlayan düşen kanalın kırılım teyit seviyesi olan 1.3050 direncini kırması gerektiğini düşünmekteyiz. Ancak bu seviye öncesinde gün içinde 1.2970, 1.2995 ve 1.3020 ara dirençleri takip edilebilir. Aşağı tarafta ise tekrardan 1.2870’in altına inmesiyle birlikte satışlar derinleşebilir. Bu seviye öncesinde ise 1.2940 ve 1.2905 ara destek noktaları önemli olabilir.
BRENT PETROL
Venezuela'nın ABD'ye petrol ihracatı Ağustos'ta günde 468.300 varil olarak gerçekleşirken bu rakam 2018 yılının en düşük üçüncü verisi olarak kayda geçti. İhracat düşüşünün temel nedeninin, ihraç limanı olan Jose'de tanker çarpışmasına bağlı olarak gelişen aksaklıklar olduğu belirtildi. Öte yandan Çinli savunma devi Norinco ve özel sektörden Hengli’nin, CEFC China Energy'nin Abu Dhabi'deki petrol varlıklarını satın almayı planladığı öğrenildi. Veri akışında dün ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 4,3 milyon varil azalışla 401,5 milyon varile gerilediiğini açıkladı. Beklenti, stokların 1,3 milyon varil azalacağı yönündeyken bir önceki hafta 2,6 milyon varil düşüş göstermişti. Bunun dışında ülkenin ham petrol üretimi ise geçtiğimiz hafta günlük ortalama 84 bin varil artışla 11 milyon varil seviyesinde gerçekleşti. Böylece, ABD'nin ham petrol üretiminde son 34 haftada 29 kez artış kaydedildi. Bugün ise ABD Baker Hudges sondaj kuyu sayısı verisi açıklanacak. Teknik olarak, gelişen piyasalardaki satış dalgası ve ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimleri küresel ekonomiye ilişkin endişeleri artırdığı ve fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu söyleyebiliriz. Satıcılı seyir halinde 75.85 seviyesinin altındaki kalıcılık kritik olabilirken bu durumda 75.50, 75.30 ve 74.90 destekleri devreye girebilirken olası yukarı yönlü ataklarda ise 76.20, 76.50, 76.90 ve 77.15 dirençleri sırasıyla izlenebilir.
ONS ALTIN
ABD'nin Suriye özel temsilcisi Jim Jeffrey, Suriye hükümetine bağlı güçlerin İdlib'de 'kimyasal silah kullanmaya hazırlandıklarıına dair birçok kanıt olduğunu' söylerken Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, Suriye’deki en kötü senaryo için ‘‘Esat rejiminin masum sivilleri zalim ve iğrenç kimyasal silahlarla vurması olur’’ dedi. Pahon ayrıca, ‘‘Onları defalarca uyardık, şimdiye kadar bir değil iki kez vurduk. Bence artık bizim ve uluslararası toplumun bu tür cinayetlere uygun yanıtı vereceği konusunda kimsenin kafasında bir soru işareti olmamalı’’ diye konuştu. Öte yandan New York Fed Başkanı John Williams, istikrarlı enflasyon ve düşük işsizlik oranının daha fazla faiz artırımına sabırlı bir yaklaşım ile iyi bir ekonomi oluşturduğunu bildirdi. Chicago Fed Başkanı Charles Evans ise FED'in ekonomiyi sürdürülebilir bir büyüme patikasında ve enflasyonu hedef civarında tutmak için faiz oranlarını nötr faiz seviyesinin biraz ötesine yükseltmeye ihtiyaç duymasının büyük olasılık olduğunu söyledi. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren de, ABD'nin maliye ve para politikası yapıcılarının gelecekteki ekonomik bir daralma ile mücadele için yeterli şekilde tahkim edilmedikleri, hazırlanmak için daha fazlasının yapılması gerektiğini kaydetti. Son olarak ABD Ağustos ayı tarım dışı istihdam göstergelerinde tarım dışı istihdam verisi 201 Bin ile beklentilerin üzerinde görünürken işsizlik oranı yüzde 3.9 ve ortalama saatlik kazançlar ise yüzde 0.4 olarak açıklandı. Fiyatlamalarda İdlib meselesi, ticaret savaşları ve ABD siyasi riskleri başlıca etken olurken ayrıca ABD Başkanı Trump’ın Japonya’ya da ticaret savaşı açma iddiası gündemi sarsmış durumda. Bu konuyla ilgili açıklamalar da ilerleyen günlerde önemli olabilir. Teknik anlamda gelen veriler sonrası FED’in faiz artışlarına yönelik beklentilerin artmasıyla birlikte geri çekilmeler gördüğümüz Emtia’nın aşağı yönlü hareketlere devam edebilmesi için 1188 desteği kritik olacaktır. Buranın kırılması halinde 1185, 1182 ve 1178 destek noktaları ilk etapta takip edilebilir. Yukarı tarafta ise 1207 üzerinde kalıcılığın önemli olduğunu belirtelim. Ancak bu seviye öncesinde 12000 ve 1204 ara destekleri izlenebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BEYAZ SARAY EKONOMİ DANIŞMANI KUDLOV : 200 MİLYAR DOLARLIK ÇİN GÜMRÜK TARİFESİ LİSTESİ KONUSUNDAKİ YORUMLARI DEĞERLENDİRECEĞİZ, ZAMANLAMA VE ORANINA KARAR VERECEĞİZ
KANADA'DA MD İVEY SATINALMA ENDEKSİ AĞUSTOS'TA: 61.9
BEYAZ SARAY EKONOMİ DANIŞMANI KUDLOW: İSTİHDAM ARTIŞLARI, ÜCRET ARTIŞI TRUMP'IN HIZLI EKONOMİK BÜYÜMESİNİN DEVAM ETTİĞİNİ GÖSTERİYOR
BEYAZ SARAY EKONOMİ DANIŞMANI KUDLOW: AB İLE TİCARET GÖRÜŞMELERİ HAKKINDA ILIMLI İYİMSERİM
BEYAZ SARAY EKONOMİ DANIŞMANI KUDLOW: ÇİN, TRUMP'IN TALEPLERİNE EVET DEMEYE BAŞLAMAZSA ÇİN KENDİNİ DAHA YALITILMIŞ OLARAK BULABİLİR
BEYAZ SARAY EKONOMİ DANIŞMANI KUDLOW: ÇİN İLE HALA BİR DİZİ KONU HAKKINDA GÖRÜŞÜYORUZ
BEYAZ SARAY EKONOMİ DANIŞMANI KUDLOW: ŞU ANA KADAR ÇİN'DEN TALEPLERİMİZ HAKKINDA DOYURUCU YANIT ALAMADIK
FED/ROSENGREN: EKONOMİDE BİR GERİLEME DURUMUNDA ABD, SIFIR FAİZ ORANINA GERİ DÖNMESİ DAHA MUHTEMEL
Facebookta Paylaş