Akşam Bülteni (Işık FX)

ABD’de Tarım Dışı İstihdam Azaldı, Saatlik Gelirler Arttı!
Güne her ne kadar pozitif Japonya verileriyle başlamış olunsa da dünkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) 3.TLTRO dönemine girmesi ve küresel ve jeopolitik risklerin arttığını belirterek büyüme oranlarında ciddi aşağı yönlü revizeler gösterip güvercin kalması piyasaları olumsuz etkilemiş görünüyor. Bugün de bu durumun kısmi etkileri görülürken çeşitli açıklamalar da takip edildi. Fransa Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Francois Villeroy, Fransa ekonomisinin 2019’da Almanya ile Euro Bölgesi’nden daha hızlı büyüyeceğini ve özellikle Euro Bölgesi’nin önemli yavaşlama içinde olduğu ancak resesyon ortamının olmadığını dile getirdi. Brexit konusunda ise ilgili hemen her gün açıklama gelmeye devam etmekte. Son olarak Britanya Dışişleri Bakanı verdiği demeçte Brexit’in yanlış gitmesi durumunda tarihin Britanya ve AB’yi çok kötü yargılayacağını söyleyip dikkat çekerken AB ile görüşmelerde son birkaç günde ilerleme sağladıklarını da ekledi. Ticaret savaşı konusunda, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD ile ticaret müzakerelerinde anlamlı ilerleme sağlandığını ve iki ülke ilişkilerinin çatışmaya düşmeyeceğini savundu. ABD’nin Çin Büyükelçisi de Trump-Xi zirvesi için tarih belirlenmediğini ve önce konuların çoğunlukla çözülmesi gerektiğini savunarak ticaret anlaşmasına varılacağından umutlu olduğunu deklare etti. Öte yandan Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise Avrupa Birliği'nin ABD ile bir ticaret savaşından kaçınmak istediğini ancak birlik olarak kendi çıkarlarını savunmaya ve ABD'nin tek taraflı olarak alacağı herhangi bir karara karşı tedbirlerle yanıt vermeye hazır olduklarını söyledi. Son olarak günün merakla beklenen en önemli datasında Şubat ayı Tarım Dışı İstihdam 180 Bin beklentilerine karşın 20 Bin ile flash bir rakama imza attı. Yüzde 0.3 olarak beklenen Aylık Ortalama Saatlik Kazançları ise yüzde 0.4, Yılık Ortalama Gelirleri ise yüzde 3.4 ile tahmin edilen rakamların üzeerinde gerçekleşti. Ayrıca İşsizlik Oranı ve İnşaat İzinleri verilerinin de beklentilerden daha iyi sonuç aldığı görüldü.
EURUSD
Avrupa Merkez Bankası’nın 3.TLTRO (hedefli uzun vadeli refinansman operasyonu) başlayacağını açıklaması ve ECB Başkanı Mario Draghi’nin güvercin görüşleri Euro tarafına olumsuz yansırken parite 1.1175’e kadar gerileyip 27 Haziran 2017’den bu yana en düşük seviyesinde görüldü. Brexit meselesinde de Britanya Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği'ne Brexit görüşmelerinde İrlanda backstop konusunda tavizler vermesi çağrısı yapan May, aksi takdirde Britanya'nın AB'den anlaşma olmadan ayrılması riskinin sorumluluğunun AB’de olacağını ifade etti. ABD’de FED Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, ekonomi için görünümün değişmese bile artan riskler ve harcamalarda yavaşlama işaretleri nedeniyle faiz artırımları için beklentilerini düşürmesi gerektiğini söyledi. Ticaret görüşmelerinde ise Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD ile ticaret müzakerelerinde anlamlı ilerleme sağlaandığını ve iki ülke ilişkilerinin çatışmaya düşmeyeceğini söyledi. Ekonomik datada Şubat ayı Tarım Dışı İstihdam 20 Bin ile 2017 Eylül ayından bu yana gelen en kötü veri olarak gerçekleşirken, ortalama saatlik kazançlar yüzde 0.4, işsizlik oranı ise yüzde 3.8 ile beklentilerin üzerinde sonuçlandığı gözlemlendi. Döviz çiftinde dünkü sert aşağı yönlü eğilimler bugün yerini hafif toparlama hareketine bırakırken gün içerisinde izleyeceğimiz teknik seviyeler aşağıda belirtilmiştir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.1240, 1.1265, 1.1285, 1.1300, 1.1330
Destekler; 1.1215, 1.1190, 1.1175, 1.1140, 1.1120
USDTRY
Bir süredir kur üzerinde etkili olan ve TL’yi baskılayan “S400-Patriot” ihtilafı bugün de yurt içi tarafta takip edilmekte. Özellikle bugün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından gelen açıklamalar, gerginliği azaltabilecek nitelikteydi. Ayrıca, Suriye eksenindeki jeopolitik gelişmelere bakıldığında; Tahran’da düzenlenen Yeni Suriye Anayasası toplantısına Türkiye yerine Almanya’nın daveet edilmiş olması ise bu bağlamda riskleri canlı tutan gelişmelerdendi. Yurt dışı tarafta ise Brexit ve Ticaret savaşları gibi risk unsurları öncelikli olarak takip edilirken, dünkü ECB(Avrupa Merkez Bankası) kararları sonrası yavaş yavaş gözler 20 Mart’ta açıklanacak olan FED/FOMC kararlarına doğru çevrilirken, bu bağlamda ABD’de açıklanan datalar da önem arz etmekte. Bugün açıklanan verilerden; Tarım Dışı İstihdam Değişimi 20 Bin ile beklentilerin bir hayli altında kalırken, İşsizlik Oranı ise yüzde 3.8 ile tahminlerden daha iyi bir sonuç aldı. Enflasyon görünümüne etkisi açısından zaman zaman daha fazla ön plana çıkan Ortalama Saatlik Kazançlar verisinde ise yüzde 0.4’lük aylık gerçekleşme ile öngörülerin üzerinde sonuç alındı. Günün kalanında yurt içi tarafta yine jeopolitik ve siyasi risklerin durumunu, önümüzdeki hafta başında açıklanacak olan verilere dair beklentilerle birlikte takipte olacağız. Küresel tarafta da; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarının yanı sıra, maajör merkez bankalarının politikalarına yönelik açıklamalar da fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.4560, 5.4740, 5.4950, 5.5075, 5.5130
Destekler: 5.4380, 5.4270, 5.4175, 5.4000, 5.3865
GBPUSD
Dün AB Yönetimi’nin, Theresa May ile AB’deki diğer 27 ülkenin liderleri arasındaki doğrudan diyalogu kesmeye çalıştığı ve 21-22 Mart’taki Liderler Zirvesi’nden önce bir Brexit Anlaşması olma ihtimalini zayıf gördüğüne yönelik sızan haberler Britanya tarafında tepkiyle karşılandı. Görüşlerini açıklayan Başbakan May: AB’nin Backstop konusunda taviz vermez tutumu nedeniyle olası bir düzensiz Brexit’in sorumluluğunun AB ‘de olacağını bildirirken, AB Yönetimi’nin bir an önce bir karar vermesi gerektiğini vurguladı. Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da: AB ile görüşmelerde son birkaç günde bazı ilerlemeler sağlandığını belirtmesine karşın, olası bir Anlaşmasız Brexit’in etkileri için AB tarafını da uyarmaktan geri durmadı. Parite açısından takip edilen diğer risk unsuru olann Ticaret Savaşları konusunda ise; ABD ve AB’nin anlaşamaması ile oluşan tedirginlik sabah saatlerinde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin ABD ile yapılan müzakerelere yönelik yapmış olduğu iyimser açıklamalar ile bir miktar dağılırken, parite tarafında bir miktar alıcılı işlemlere neden oldu. Günün önemli dataları olarak takip ettiğimiz; ABD Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri beklentileri karşılarken, Tarım Dışı İstihdam datası ise öngörülerin altında Dolar Endeksi’nde oluşan geri çekilmelere destek oldu. Günün kalanında datalarının yankılarının yanı sıra, Brexit ve Ticaret Savaşları gibi lokal ve küresel risk unsurlarının durumunu yine takipte olacağız.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.3100, 1.3135, 1.3150, 1.3165, 1.3190
Destekler: 1.3050, 1.3020, 1.2990, 1.2960, 1.2930
BRENT PETROL
Dün fiyatlamalar yukarı yönde seyrederken Avrupa Merkez Bankası’nın Euro Bölgesi için 2019 büyüme tahminini yüzde 1.7'den yüzde 1.1'e düşürmesi ve ekonomik görünüme ilişkin risklerin aşağğı yönlü olduğunu belirtmesi ile kazançlarını geri verdiği görüldü. Bugün de yine satış yönlü işlemlerine devam eden siyah altın için haber akışında Çin'in Şubat ayında ham petrol ithalatının 39.22 milyon ton olduğu belirtildi. Genel Gümrük İdaresi'nin verilerine göre bu geçen yılın aynı ayında gerçekleşen 8.41 milyon varil/gün seviyesine göre yüzde 21.6 artışla 10.23 milyon varil/gün olarak açıklandı. Günün geri kalanında Baker Hudges sondaj kuyu sayısı verisi takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 64.60, 65.00, 65.50, 65.80, 66.15
Destekler; 64.00, 63.65, 63.20, 62.80, 62.55
ONS ALTIN
Bu sabah Çin’de açıklanan Ticaret Dengesi verisinde son 11 ayın en kötü fazlalığının verilmesine karşın, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’den gelen: ABD ile yapılan müzakerelerde ilerleme sağlandığı ve iki ülkenin çatışmaya düşmeyeceği yönündeki açıklamalar emtiada yukarı yönlü ataklara neden oldu. Ayrıca, bir süredir Asya tarafında durumu tartışılan ülkelerden Japonya’nın 4.Çeyrek büyüme oranlarının bbeklentilerin üzerinde gerçekleşme göstermesi de bu yöndeki işlemlere destek oldu. Bugün ekonomik veri olarak Almanya’dan Fabrika Siparişleri açıklanırken, gözlerin çevrildiği ABD İş İstatistikleri ise yine Değerli Metal üzerinde oynaklığa neden oldu. Veri detaylarında; Tarım Dışı İstihdam verisi beklentilerin bir hayli altında gerçekleşirken Ortalama Saatlik Kazançlar ile İşsizlik Oranı verileri tahminlerin üzerinde bir sonuç aldı. Özellikle Tarım Dışı İstihdam verisinin 2017 Eylül ayından bu yana en kötü rakam olarak gerçekleşmesi, Değerli Metaldeki alış yönlü işlemleri hızlandırdı.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1300, 1305, 1309, 1314, 1317
Destekler: 1294, 1289, 1286, 1283, 1280


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, porrtföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BEYAZ SARAY TİCARET DANIŞMANI WILLEMS: TRUMP'IN ÇİN İLE KÖTÜ BİR ANLAŞMAYI KABUL ETME OLASILIĞI TAMAMEN YANLIŞ
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -8177,2 milyon TL
BEYAZ SARAY DANIŞMANI: ÇİN ÖÜZAKERELERİ KONUSUNDA İLERLEME KAYDETTİK FAKAT HALA GERİDE YAPILACAK ÇOK ÇALIŞMA VAR
PEKCAN: "EXİMBANK VE QNB FİNANSBANK İŞ BİRLİĞİ İLE KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZ, KADIN İHRACATÇILARIMIZ İÇİN YENİ BİR FİNANSMAN PAKETİ AÇIKLAYACAĞIZ"-AA TWİTTER
PEKCAN: "BU KREDİ YÜZDE 51'İ KADIN OLAN FİRMALARIMIZA, İHRACAT KAYDIYLA VERİLECEK VE TOPLAMDA 200 MİLYON DOLAR, İLAVETEN 100 MİLYON TL-AA TWİTTER
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,4544 Satış: 5,4642 Euro Alış: 6,1157 Satış: 6,1267
Facebookta Paylaş