Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 09.07.2019
Dolar Endeksi Powell Öncesi Güçlü!
Dolar varlıkları FED Başkanı Jerome Powell'ın sunumu öncesinde kazançlarına devam ediyor. Özellikle Cuma günü güçlü gelen istihdam rakamları sonrası piyasa tarafında değişen algı, FED Başkanı Powell'ın özellikle yarın Temsilciler Meclisi'nde yapacağı sunumda şahin olabileceği beklentilerini artırıyor. Hatırlayacağımız gibi gerek ticaret savaşlarının devam etmesi gerekse FED'in bir türlü enflasyon rakamlarında istediği seviyeleri yakalayamaması sonrası Temmuz ayı toplantısında 50 baz puan faiz indirim ihtimalleri piyasa tarafında konuşulmaya başlanmıştı. İstihdam rakamları içinde Tarım Dışı İstihdam Değişikliği rakamının beklentilerin bir hayli üzerinde gelmesi ise bu ihtimali bertaraf etti. Şuan ki anketlerde ise Temmuz ayı 25 baz puan faiz indirim ihtimali yüzde 95'lere ulaşmış durumda. Ancak gerek Powell'ın yorumları gerekse bu hafta içerisinde gelecek enflasyon rakamları sonrası bu durum değişebilir ve FED Temmuz ayında kesin gözle yapılması beklenen faiz indirimini ilerleyen dönemlere erteleyebilir. Avrupa tarafında ise ek teşviklere yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coure; parasal normalleşmenin şuan için uygun olmadığını belirttiği konuşmasında şartların uygun olunması halinde net varlık alımlarını tekrardan başlatabileceklerini söyledi. Avrupa'nın lokal sorunu haline gelen Brexit konusunda ise İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in açıklamaları kritikti. Carney; bir geçiş dönemine ihtiyaç duyduklarını anlaşma olmaması halinde ise büyük risklerin olduğunu söyledi. Carney'in bu açıklamaları sonrası Sterlin varlıkları baskı altında kaldı. Brexit'in yol haritasının belirleneceği Başbakanlık seçimlerinde ise yarış tüm hızıyla devam ediyor. Bu akşam saatlerinde ise Boris Johnson ve Jeremy Hunt, bir televizyon programında karşı karşıya gelecekler. Zira yapılacak bu tartışma programında Brexit konusundaki konuşmaları önemli olabilir. Ticaret savaşlarında ise ABD- Çin dışında Japonya ve Güney Kore arasında yaşanan gerginlik piyasa tarafında endişe yaratıyor. İran Nükleer Anlaşması konusunda ise bugün Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın yayınladığı rapor dikkat çekti. Raporda; kararlaştırılan uranyum zenginleştirilmesine ilişkin seviyenin aşıldığı belirtildi. Gelen açıklamalarda ise İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran'ın, nükleer anlaşmasından başka bir anlaşmanın müzakere edilmeyeceğini söyledi. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise; bir savaş peşinde olmadıklarını ve İran Nükleer anlaşması programı konusunda konuşmaya istekli olduklarını belirtti. ABD'nin şuan ki tutumu pozitif ancak İran'ın uranyum zenginleştirmesine ilişkin seviyeyi sürekli aşması piyasa tarafında tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Günün geri kalanında da yine küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra haber akışları takibimizde olacak. Ayrıca ABD'den İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı verisinin yanı sıra FED yetkililerinin açıklamaları önemli olabilir.
EURUSD
Gün içinde görüş bildiren ECB Üyesi Benoit Coeure, mevcut politikalarının düşük büyüme ve enflasyon bileşkesine cevap vermek için tasarlandığını kaydederek parasal normalleşmenin olacağını ancak tarihin biraz daha ileriye alındığını belirtti. Bunun nedenini ABD-Çin ticaret savaşı olarak göre Coeure ayrıca şartların gerektirmesi durumunda ECB'nin varlık alımını başlatabileceğini söyledi. Diğer yandan Alman hükümetinin koordinatörü olan Peter Beyer, ABD ve Avrupa Birliği'nin tarım konusunda görüş ayrılıklarının bir ticaret anlaşması için resmi müzakerelerin ilerlemesini bloke etmesine izin vermemeleri gerektiğini söylemesi kritikti. Bilindiği gibi ABD, AB ile bir ticaret anlaşması yapılabilmesi için tarım ürünlerinin de buna dahil edilmesini isterken AB ise tarım konusunun görüşmelerin dışında tutma taraftarı. ABD kanadında ise FED Başkanı Jerome Powell'ın yarın ve Perşembe günü Kongre'de yapacağı sunumlar öncesinde senatörler, Trump'ın eleştirilerine karşı Powell'ı savunan açıklamaları dikkat çekerken Trump'ın bu durum için görüşü merak konusu olmuş durumda. Bu arada ABD Ticaret Bakanlığı, Çin ve Meksika'dan yapılan mamul yapısal çelik ithalatının yerli üreticilere zarar verdiğini tespit etti ve bu tür çelikleri ithal edenlerden nakit depozito toplamaya başlayacağını duyurdu. ABD için ayrıca, Çin ile ticaret görüşmelerine tekrar üst düzey yetkililerin telefon konuşmalarıyla başlayacak olması da önemli bir done olarak karşımıza çıkarken ilerleyen periyotta bu konuyla ilgili gelecek açıklamalar Dolar varlıklarını ve dolayısıyla paritede de volatiliteyi beraberinde getirebilir. Günün kalanında ABD Mayıs ayı İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) datası ile FOMC üyelerinin konuşmaları takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda, paritede aşağı yönlü kanal hareketi devam ederken hafta başından bu yana da satıcılı seyrin devam ettiği görülüyor. 1.1200 üzerinde tutunma çabasında olan parite için satıcılı seyrin devamında 1.1190-1.1165-1.1140-1.1100 destekleri kritik olabilirken olası toparlanmada 1.1215-1.1240-1.1265-1.1290 direnç seviyelerine kadar yükselişler görülebilir.
USDTRY
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın ani bir kararla görevden alınmasıyla birlikte haftaya satıcılı bir başlangıç yapan TL varlıkları kayıplarını geri almaya çalışıyor. Hatırlayacağımız gibi Cumartesi günü yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Başkan Çetinkaya görevden alınmış ve yerine TCMB Başkan Yardımcısı Murat Uysal atanmıştı. Alınan bu karar ise piyasa tarafında daha fazla faiz indirim beklentilerini artırarak kurda yukarı yönlü gap'li açılışa neden olmuştu. Şimdi ise piyasa yeni başkandan gelecek açıklamalara odaklanmış durumda. Uysal'ın ilk açıklamaları fiyat istikrarı doğrultusunda ilerleyeceği yönündeydi. İlerleyen dönemde yeni başkandan gelebilecek açıklamalar kur tarafında etkili olabilir. Diğer tarafta G-20 sonrası ABD ile olan ilişkilerin pozitif şekilde gitmesi de yine TL varlıklarında iyimserlik yaratıyor. Bu konuda S-400 konusunun kritik olduğunu belirtelim. Özellikle teslimat sürecinin bitmesi sonrası ABD'nin bu konuya nasıl bir yanıt vereceği TL varlıkları açısından kritik olabilir. ABD tarafında ise dikkatler yarın FED Başkanı Powell'ın Temsilciler Meclisi'nde yapacağı sunuma odaklanmış durumda. Şuanda 5.70 seviyesi etrafında bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviye altında kalıcılık sağlar ise hafta başında sert şekilde yükselen kurda geri çekilmeler görülebilir. Bu durumda ise 5.6885, 5.6500, 5.6340 ve 5.6000 destek seviyeleri izlenebilir. 5.70 üzerinde ise 5.75 - 5.777 bandı kritik olacaktır. Zira bu bant kırılmadan yukarı yönlü ataklar hız kazanmayabilir.
GBPUSD
Britanya Perakende Konsorsiyumu (BRC) verilerine göre Britanya'da perakendecilerin Haziran ayında son 12 ayda satışlarından ortalama büyüme tarihin en düşük seviyesinde gerçekleşti. Haziran ayında sona eren 12 ayda satışlarda ortalama büyüme verilerin tutulmaya başlandığı 1995 yılından bu yana görülen en düşük seviye olan yüzde 0.6'ya geriledi. Haziran ayında ise satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 azaldı. Bunun dışında İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in anlaşmasız Brexit'in riskleri artıracağı yönünde yaptığı açıklamalar da kritikti. ABD kanadında bir yetkilinin verdiği bilgiye göre Çin ile görüşmeler, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in bu hafta Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile yapacakları telefon görüşmesi ile yeniden başlayacağı açıklandı. Bununla birlikte sabah saatlerinde ABD Dışişleri Bakanlığı, Tayvan'a 2.2 milyar dolarlık olası silah satışını onaylarken Çin Dışişleri Bakanlığı, olası satışın ilk kez geçen ay gündeme gelmesinin ardından ABD'nin özerk Tayvan'a silah satışına ilişkin ciddi endişe duyduğunu bildirdi. Döviz çifti için ABD Mayıs ayı personel değişim oranı ve FOMC üyesi James Bullard, Raphael Bostic ve Randal Quarles'in konuşması takip edilirken ticaret görüşmeleri ve Brexit'e ilişkin yapılacak açıklamalar da önemli olacaktır. Teknik olarak paritede gün içinde son 6 ayın en düşük seviyeleri görülürken geri çekilmelerin devamı için 1.2455-1.2410-1.2380-1.2350 seviyelerine kadar aşağı yönlü hareketler oluşabilir. Olası yukarı yönlü tepki alımlarında ise 1.2500 üzerinde kalıcılığa bakılıp 1.2550-1.2590-1.2625 dirençleri karşımıza çıkabilir.
BRENT PETROL
İran Savunma Bakanı Amir Hatami, Britanya'nın Cebelitarık'ta bir İran petrol tankerine alıkoymasını düşmanca, tehditkâr bir hareket olduğunu ve buna müsamaha göstermeyeceklerini söyledi. Açıklama sonrası İran'ın misillemede bulunacağı endişesi ve Basra Körfezi'nde tutması ile birlikte yüksek kalmaya devam etti. Bununla birlikte endüstri kaynaklarının raporuna göre Rusya'nın petrol üretiminin 1-8 Temmuz arasında ortalamadan yüzde 3 oranında düştüğü bildirilmesi de yukarı ataklara destek oldu diyebiliriz. Öte yandan Dünya'nın en fazla petrol yatağına sahip ülkelerinden Norveç'te enerji şirketi Equinor, ülkenin en önemli deniz sahalarından olan Oseberg sahasında bir petrol keşfi gerçekleştirdi. Sahada 22 milyon varil mükemmel kalitede üretilebilir petrol kaynağı olduğu tahmin ediliyor. Günün geri kalanı için Amerikan Petrol Enstitüsü (API) haftalık ham petrol stok verisi açıklanırken ayrıca ABD-Çin, ABD-İran, İran-İngiltere ilişkilerinin petrol arz ve talebine etkisi fiyatlamada etkili olabilir. Teknik anlamda, yukarı yönlü hareketlerin devamında 64.50-64.80-65.25-65.50 direnç seviyeleri kritik olabilirken satıcılı seyrin görülmesiyle 63.70-63.40-63.00-62.65 destekleri test edilebilir.
ONS ALTIN
Değerli Metal, FED Başkanı Jerome Powell'ın Temsilciler Meclisi'nde yapacağı sunum öncesi kayıplarına devam ediyor. Özellikle Cuma günü ABD'den gelen güçlü istihdam rakamları sonrası FED'in faiz indirimlerinde yavaşlayacağına yönelik beklentiler Dolar Endeksini güçlü tutuyor ve bu durumda Değerli Metal üzerinde baskı yaratıyor. Bir yön tayini yapabilmek adına Powell'ın açıklamaları ve bu hafta içerisinde açıklanacak olan enflasyon rakamları kritik olacaktır. Öte yandan küresel tarafta yaşanan riskler ise Değerli Metal'in ayakta kalmasında önemli bir rol oynuyor. Teknik olarak ise 1380 noktasını ana destek olarak takip etmeye devam ediyoruz. Bu noktanın kırılması halinde geri çekilmelerin hızlanabileceğini düşünmekteyiz. Ancak 1380 desteği öncesinde 1390, 1387 ve 1383 ara desteklerini izleyebiliriz. Altında yukarı yönlü ataklar görebilmemiz içinse öncelikli olarak 1400 noktası üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir. Bu durumun sağlanması halinde ise ilk etapta 1405, 1409, 1413 ve 1417 noktaları direnç olarak takip edilebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
KUDLOW: BU HAFTAKİ ABD-ÇİN TELEFON GÖRÜŞMELERİNİ, ŞAHSEN GÖRÜŞMELER İZLEYEBİLİR
ALMANYA, FRANSA, İNGİLTERE VE AB, ORTAK BİR AÇIKLAMA YAPARAK İRAN'IN 2015 NÜKLEER ANLAŞMASI DIŞINDAKİ ADIMLARINDAN DERİN ENDİŞE DUYDUKLARINI BİLDİRDİLER
NETANYAHU: İRAN, İSRAİL UÇAKLARININ MENZİLİNDE OLDUĞUNU NOT ETMELİ
RUSYA MERKEZ BANKASI; OCAK-HAZİRAN DÖNEMİNDE NET SERMAYE ÇIKIŞI 27.3 MİLYAR DOLAR
RUSYA MERKEZ BANKASI; 2. ÇEYREKTE CARİ DENGE FAZLASI 12.1 MİLYAR DOLAR
RUSYA MERKEZ BANKASI; 2. ÇEYREKTE NET SERMAYE ÇIKIŞI 3 MİLYAR DOLAR
KUDLOW: ABD BÜTÇESİ AÇIĞININ BÜYÜK BİR SORUN OLDUĞU GÖRÜŞÜNDE DEĞİLİM
ABD TİCARET BAAKNI ROSS: BAKANLIK, ABD ŞİRKETLERİ İÇİN HUAWEİ'YE SATABİLECEKLERİ ULUSAL GÜVENİLĞİ TEHDİT ETMEYEN ÜRÜNLER İÇİN LİSANS VERECEK
TRUMP: HİNDİSTAN'IN ABD ÜRÜNLERİ ÜZERİNDEKİ TARİFELERİ ARTIK KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL- BLOOMBERG HT
KUDLOW: HUAWEİ İLE İLGİLİ ABD HÜKÜMETİ KISITLAMALARININ GEVŞEMESİ ŞİRKETE YARDIMCI OLACAK
KUDLOW: TİCARET GÖRÜŞMELERİNDEKİ ABD HEYETİ ÇİN'DEN YASALARINI DEĞİŞTİRMESİNİ DEFALARCA TALEP ETTİ, ANCAK DİĞER TARAF BUNA DİRENDİ
Facebookta Paylaş