Akşam Bülteni (Işık FX)

Dikkatler Şartlı Oylama Takviminin 2. Etabında!
Brexit meselesi piyasanın gündeminde olmaya devam ediyor. Dün akşam saatlerinde Birleşik Krallık Avam Kamarası'nda şartlı oylama takviminin 1.etabı olan ''Anlaşmalı Brexit'' seçeneği senato üyelerine sunuldu. Taslak 242 Kabul oyuna karşın 391 Ret oyu ile kabul edilmedi. Bu durumla birlikte May'in bir gece önce AB ile anlaşma sağladığı taslak metin bir kez daha hezimete uğradı. Bugün ise yine konuya ilişkin önemli açıklamalar takip edildi. AB Konsey Başkanı Donald Tusk, anlaşmanın reddedilmesinin anlaşmasız ayrılık riskini artırdığını belirtti. AB Komisyonu Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici ve AB Brexit Baş Müzakerecisi Michel Barnier gibi üst düzey yöneticiler ise anlaşmasız bir ayrılık olasılığının arttığını ve anlaşma taslağının bir kez daha değiştirilmeyeceğini söyledi. Ayrıca AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamalarda; anlaşma olmaması durumunda AB'nin, İngiltere ile normal ticaret rejimi uygulayacağı belirtildi. İngiltere tarafından gelen açıklamalar ise AB'ye nazaran daha pozitifti. Gelen açıklamalara baktığımızda yetkililerin anlaşmasız bir ayrılığa karşı çıktığı görüldü. Bugün ise oylama takviminin 2.etabı olan ''Anlaşmasız Brexit'' seçeneği parlamento üyelerine sunulacak. Şuanda piyasada bu oylamanın reddedileceğine yönelik oluşan beklenti Sterlin varlıklarını rahatlıyor. Öte yandan bugün İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond'un, Bahar Dönemine ilişkin yaptığı bütçe sunumu takip edildi. Bakan, İngiltere ekonomisinin gelecek 5 yılda büyümeye devam edeceğini belirtirken 2019 yılında yüzde 1.2, 2020 yılında yüzde 1.4, 2020 yılında ise yüzde 1.6 büyüceğini söyledi. Küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları tarafında ise iyimserlik devam ediyor. Bugünkü veri takviminde ise Euro Bölgesi Sanayi Üretimi aylık bazda yüzde 1.4'lük artışla son 8 ayın en iyi rakamı olarak kayıtlara geçti. ABD tarafında ise Üretici Fiyatları aylık bazda yüzde 0.1 artış ile beklentilerin altında kaldıı. Çekirdek ÜFE ise aylık bazda yüzde 0.1 azaldı. Yüzde 0.5 daralma beklenen Dayanıklı Mal Siparişleri ise yüzde 0.4 artış ile öngörülerin üzerinde sonuç aldı. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı bulunmazken dikkatlerimiz yine İngiltere Parlamentosu'nun vereceği karar ile çıkacak sonuca ilişkin gelebilecek açıklamalarda olacak.
EURUSD
Dün akşam gerçekleşen Brexit oylaması Ocak ayından sonra güncellenmiş haliyle ve oylamadan bir gün önce AB ile İngiltere'nin backstop konusunda anlaştıklarını açıklamalarına rağmen 242'ye karşı 391 oyla reddedildi. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avam Kamarası'nın Brexit anlaşmasını bir kez daha reddetmesinin, anlaşmasız bir ayrılık riskini "ciddi şekilde" artırdığını söylerken Britanya Başbakanı Theresa May'in Sözcüsü ise Avrupa Birliği ile Brexit konusunda şu an için daha fazla görüşme yapılmasının planlanmadığını dile getirdi. Oylamada bugün anlaşmasız Brexit seçeneği oylanacak. Bunun dışında Avrupa Merkez Bankası (ECB) baş ekonomisti PPeter Praet, Banka'nın negatif faiz politikasını savunarak olumsuz etkileri olumlu etkilerinden daha fazla olan güçlü bir araç olduğunu vurguladı ve ECB'nin enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini ancak, bu hedefe ulaşmak için hala para politikasının desteğine ihtiyaç olduğunu kaydetti. ABD kanadında dün negatif gelen enflasyon rakamlarının ardından güç kaybeden Dolar endeksi, bugünkü olumsuz ÜFE verileriyle birlikte kayıplarını derinleştirdi. Haber akışında ticaret görüşmeleri gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Son olarak ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, ABD ile Çin arasında bir ticaret anlaşmasına varmak için sürdürülen görüşmelerin son haftalarında olduklarını söylese de konuların ABD'nin lehine çözülmezse bir anlaşma olmayacağını dile getirdi. Döviz çifti için bugün İngiltere'deki oylama dikkatle takip edilecekken ayrıca ECB Üyesi Benoit Coeure'in konuşması da izlenecek. Teknik anlamda 1.1300 üzerinde tutunamayan paritede 1.1285, 1.1265, 1.1240, 1.1215 ve 1.1190 desstekleri takip edilebilirken yukarı yönlü hareketlerde de 1.1330, 1.1345, 1.1370 ve 1.1390 direnç seviyeleri test edilebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta bugün de çok önem arz eden bir ekonomik veri açıklanmazken, ABD tarafında açıklanan önemli datalarda ise karmaşık görünüm hâkimdi. Fiyatlamalar açısından ise kurda; hafta başında yurt içi tarafta açıklanan 2018/4.Çeyrek büyüme verisinin ekonomik daralmaya işaret etmesinin yanı sıra, jeopolitik ve siyasi risklerin durumu da etkili olmakta. Zira, bir süredir; "S400-Patriot" ikilemi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın, Türkiye'yi; "Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nden çıkarmış olması ile ABD-Türkiye ilişkilerinde yeniden tırmanan gerginlik bir miktar TL üzerinde baskını hissettirmekte. Diğer yandan küresel tarafta da; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi risk unsurları takip edilirken, bu tarafta da henüz risklerin bertaraf edilmesi için kayda değer bir çözümün ortaya çıkmamış olması da TL gibi bazı gelişmekte olan para birimleri üzerinde baskıya nneden olmakta. Bu bağlamda, günün kalanında; gerek yurt içi tarafta, gerekse yurt dışı tarafta tüm bu konulara dair gelişmeleri yine takipte olacağız. Teknik olarak ise 5.4685 direncini önemsemeye devam ediyoruz. Bu seviye üzerinde kapanışlar ana direnç olarak takip ettiğimiz 5.53 seviyesini hedef haline getirebilir. Tam olarak TL lehine hareketler görebilmemiz içinse 5.53 seviyesinin geçilmesi gerekebilir. TL lehine hareketlerde ise 5.4300 - 5.4000 bandının ilk etapta kırılması gerekebilir. Bu bant altı kalıcılıklar bizi 5.30 seviyesine götürebilir. Ancak bu seviye öncesinde 5.3880, 5.3730, 5.3620, 5.3575 ve 5.3360 ara desteklerini izleyebiliriz.
GBPUSD
Dün İngiltere Parlamentosu'nda gerçekleştirilen ''Anlaşmalı Brexit'' seçeneğinin reddedilmesiyle birlikte dikkatler şartlı oylama takviminin 2.etabına çevrildi. Bu etapta parlamenterler, ''Anlaşmasız Brexit'' seçeneğini oylayacaklar. Şuanda piyasada bu kararın reddedileceğine yönelik oluşan beklentiler Sterlin varlıklarına pozitiflik kaatmakta. Ayrıca dün ABD'den gelen kötü enflasyon rakamları sonrası bugünde takip ettiğimiz verilerdeki olumsuz tablo, önümüzdeki hafta yayınlanacak olan FED/FOMC kararlarının güvercin olabileceği beklentilerini artırarak paritedeki alış yönlü işlemleri desteklemiş durumda. Teknik olarak ise Sterlin lehine hareketlerin devam edebilmesi için 1.3230 direncinin geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalıcılıklar ilk etapta 1.3320 direncini hedef haline getirebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.3135, 1.3100, 1.3070 ve 1.3035 desteklerini izleyebiliriz. Tam olarak Dolar lehine hareketler görebilmemiz içinse 1.2865 ana desteğini takip ediyoruz.
BRENT PETROL
ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), "Mart 2019 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu'nda, bu yıl Brent tipi ham petrolün ortalama varil fiyatını 61 Dolar'dan 63 Dolar'a revize etti. Raporda, fiyat revizyonuyla ilgili, küresel petrol stoklarının şubat ayında günlük ortalama 1.4 milyon varil azaldığına işaret edilerek, bunun HHaziran 2017'den bu yana en büyük aylık düşüş olduğu vurgulandı. ABD'nin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl 12.3 milyon varil, gelecek yıl ise 13 milyon varil olacağının öngörüldüğü bildirildi. Veri akışında Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stokları bu hafta için 2.58 milyon varil azalış kaydederken yukarı atakların bu veriden de beslendiğini söyleyebiliriz. Bu yönüyle günün geri kalanında açıklanacak EIA haftalık ham petrol stokları da önemli olacaktır. Ayrıca dün reddedilen Brexit anlaşmasının ikinci gününde anlaşmasız Brexit oylanacak. Kabul görmesi durumunda risk iştahında meydana gelecek yavaşlama petrol fiyatlamalarına da olumsuz yansıyabilir. Bu yönüyle gözler akşamki Brexit oylamasında olurken ayrıca ılımlı giden ABD-Çin arasındaki ticaret müzakereleri ve OPEC-OPEC+ konsorsiyumuna ilişkin gelecek açıklamalar da fiyatlamalarda hareketliliğe neden olabilir. Teknik olarak ise emtianın 200 günlük hareketli ortalaması olan 67.00 seviyesini test ettiği görülürken bu bölgenin üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 67.30, 67.60, 67.85 ve 68.40 direnç seviyeleri gündeme gelebilir. 67.00 altında yaşanacak geri çekilmelerde ise 66.80, 66.45, 66.30 ve 65.80 destek seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Dün ABD'den takip ettiğimiz kötü enflasyon rakamları, önümüzdeki hafa yayınlanacak olan FED/FOMC kararlarının güvercin olabileceğine yönelik beklentileri artırmıştı. Bugün ise yine ülkeden önemli veri akışları takip edildi. Özellikle Üretici Fiyat Endekslerindeki olumsuz görünüm, bu beklentileri ivmelendirerek Dolar varlıklarını baskıladı. Aynı zamanda Brexit ve ticaret savaşlarının durumu da küresel risk iştahına etkisi bakımından takip etmeye devam ediyoruz. Şuanda 25 günlük üstel hareketli ortalamasının üzerine çıkan Değerli Metal'in yukarı yönlü ataklarına devam edebilmesi için bu seviye üzerinde kalıcılık sağlaması gerekli. Bu durumun sağlanmasıyla birlikte yaşanacak alış yönlü işlemlerde 1310, 1313, 1318 ve 1320 direnç seviyelerini izleyebiliriz. 1305 noktasının altına sarkmasıyla birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1300, 1297, 1292 ile 1285 desteklerini izleyebiliriz. Özellikle 1285 altı kalıcılıklar 1275 ana desteğini hedef haline getirebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -14275,2 milyon TL
İNGİLTERE MALİYE BAKANI : BELİRSİZLİĞİN SÜRMESİNE İZİN VEREMEYİZ
FİTCH : BREZİLYA'NIN POTANSİYEL BÜYÜMESİ %+1.8'DEN %+1.7'YE HAFİFÇE DÜŞÜRÜLEREK REVİZE EDİLDİ
FİTCH: TÜRKİYE'NİN POTANSİYEL BÜYÜMESİNDEKİ DÜŞÜŞ KISMEN GEÇEN YILKİ DÖVİZ KRİZİNDEN BU YANA YAŞANAN SERT DIŞ AYARLAMAYI YANSITMAKTADIR
FİTCH: BU, SERMAYE STOĞUNDA (VE DOLAYISIYLA EMEK VERİMLİLİĞİNDE) ÖNCEDEN TAHMİN EDİLENDEN ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DAHA DÜŞÜK BİR BÜYÜMEYLE SONUÇLANACAKTIR
FİTCH: TÜRKİYE'NİN POTANSİYEL BÜYÜMESİ SON RAPORDAN BU YANA 0.5 PUAN DÜŞEREK ŞU ANDA % 4.3 OLARAK TAHMİN EDİLİYOR
FİTCH : BÜYÜK GELİŞMEKTE OLAN PİYASA EKONOMİLERİ İÇİN POTANSİYEL BÜYÜME TAHMİNLERİ, ESSA OLARAK YATIRIM İÇİN DAHA BELİRSİZ BİR GÖRÜNÜM OLMASI SEBEBİYLE KÖTÜLEŞTİ
İNGİLTERE MALİYE BAKANI : MİLLETVEKİLLERİNİN GELECEK HAFTALARDA AB ANLAŞMASINI GEÇİRECEĞİNE EMİNİM
İNGİLTERE MALİYE BAKANI : İNGİLİZLER ANLAŞMASIZ BREXİT İÇİN OY VERMEDİ
Facebookta Paylaş