Akşam Bülteni (Işık FX)

Küresel Risk İştahında Düşüş Var!
Yuriçinde dün tüm dikkatler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Beyaz Saray’da yapılan görüşmelerdeydi. Gün içerisinde yapılan görüşmelere yönelik iyimser beklentiler; özellikle Suriye, S-400 ve ticaret hacmi gibi bir çok konuya yönelik sorunların çözüme kavuşturulabileceği ihtimali TL varlıklarına pozitif yansımıştı. Ancak Liderler 1 Saat 15 dakika süren müzakerelerin ardından yaptıkları basın toplantısında piyasadaki beklenen açıklamaları yapmadı. Her ne kadar Liderler karşılıklı olarak iyi niyetli açıklamalar yapsada nihai olarak herhangi bir kararın çıkmaması TL’deki hareketlerin sınırlı kalmasına neden oldu. Yapılan görüşmelerin ardından bugün dikkatler Sanayi Üretimi rakamlarına çevrildi. Data yıllık bazda yüzde 3.4 artış ile yüzde 3.6’lık piyasa beklentilerinin altında kalsa da 2018 Ağustos ayından bu yana ilk defa pozitif olarak açıklandı.
Yurtdışında ise küresel risklere yönelik haber akışlarının yanı sıra bugün önemli veri akışları takip edildi. Öncelikli olarak küresel risklere baktığımızda ticaret savaşları cephesinden gelen haber akışlarının ön planda olduğunu görmekteyiz. Haberlerde ise Çin, ABD’den kümes hayvanı ithalatındaki sınırlamayı kaldırdı. Açıklamalarda ise Çin Ticaret Bakanlığı; ABD ve Çin arasında 1.faz anlaşmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini ancak ticaret anlaşmasına ulaşmak için tarifelerinin iptal edilmesinin önemli olduğunu açıkladı. ABD tarafı ise ülke çıkarlarına uygun bir sonuç olmadan anlaşmayı imzalamak istemiyor. Ayrıca anlaşma olmadan da tarifelerin kaldırılmayacağı belirtiliyor. Buda bir süredir piyasa tarafında oluşan pozitif havayı şuan için bozuyor. Günün geri kalanında konuya yönelik gelişmeler takibimizde olmaya devam edecek.
Veri cephesinde ise güne Çin datalarıyla başladık. Ülkeden gelen Sanayi Üretimi, yüzde 5.4’lük piyasa beklentilerine karşın yüzde 4.7 ile tahminlerin bir hayli altında kaldı. İşsizlik Oranı ise yüzde 5.2’den yüzde 5.1’e geriledi. Akabinde ise Avrupa’dan büyüme rakamları izlendi. Almanya GSYİH çeyreklik bazda yüzde 0.1’lik daralma beklentilerine karşın yüzde 0.1 artış yaşarken yıllık bazda ise yüzde 1.0 ile yüzde 0.9’luk piyasa öngörülerinin üzerinde bir sonuç aldı. Bölge’den gelen GSYİH ise çeyreklik bazda yüzde 0.2 ile beklentilere paralel olarak açıklanırken yıllık bazda yüzde 1.2 ile öngörülerin üzerinde bir rakama ulaştı. ABD tarafında ise ÜFE rakamları ön plandaydı. Aylık bazda ÜFE yüzde 0.3 beklentilerine karşın yüzde 0.4 artış yaşarken enerji ve gıda maddelerinin ihmal edildiği çekirdek datası ise yüzde 0.2 tahminlerine karşın yüzde 0.3 artış yaşadı.
Diğer tarafta bugün Avrupa Merkez Bankası yetkililerinden gelen açıklamalarda yine önemliydi. Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis De Guindos; Para Politikasının dünya ekonomisindeki tüm sorunları çözemeyeceğini söylerken faizlerin alt bandına daha sık bir şekilde ulaşacağını belirtti.ECB Yönetim Kurulu Üyesi Francois Villeroy ise faiz oranlarını artırmanın yanlış olabileceğini ve düşük kısa vdeli oranların bu şekilde kalması gerektiğini vurguladı. Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise 3.çeyrek büyüme rakamının zayıf kalmaya devam ettiğini ve göstergelerin herhangi bir toparlanma sinyali vermediği vurguladı.
EURUSD
Bugün Avrupa tarafından takip ettiğimiz olumlu büyüme rakamlarına rağmen ECB üyelerinden gelen güvercin tondaki açıklamalar Euro varlıkları üzerinde baskı yarattı ve parite 1.1000 desteğinin altına sarktı. Bu seviye altında kalıcılık sağlaması durumunda satış baskısı sürebilir ve 1.0985, 1.0970, 1.095* ve 1.0920 destekleri gündeme gelebilir. 1.000 üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.1015, 1.1035 ve 1.1050 ara dirençlerini takip edeceğiz. Alış yönlü işlemlerin hızlanabilmesi içinse 1.1070 direncini takip ediyoruz.
USDTRY
Erdoğan-Trump zirvesinden somut bir anlaşmanın çıkmaması ile birlikte yönünü tekrardan yukarı çeviren kur 5.7800 direncine yakın bir fiyatlama yaşıyor. Zira bu seviyenin kırılması ile birlikte alış yönlü işlemlerin hızlanabileceğini düşünmekteyiz. Bu durumda ise ilk etapta 5.8300 direnci hedef haline gelebilir. Aşağı tarafta ise 5.72-5.70 bandı önemini korumaya devam ediyor. Zira bu bandın altında yaşanacak kalıcılıklar 200 günlük üstel hareketli ortalamasını hedef haline getirebilir. Ancak TL lehine hareketlerin derinleşebilmesi için 200 günlük hareketli ortalamasının kırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
GBPUSD
İngiltere tarafında veriler kötü gelmeye devam ediyor. Son olarak bugün takip ettiğimiz Perakende Satışları piyasada beklenen rakamların altında kaldı ve gerek verilerdeki olumsuz tablo gerekse Dolar Endeksi’ndeki güçlü seyir ile birlikte parite günü satıcılı geçirdi. Ancak şuanda 1.2800 desteği üzerinde tutunmaya devam ediyor. Zira bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse tepki alımları görülebilir ve 1.2865, 1.2895, 1.2920 ve 1.2970 dirençleri test edilebilir. 1.2800 altına sarkması durumunda ise 1.2785, 1.2750, 1.2715 ve 1.2680 desteklerini izleyebiliriz.
BRENT PETROL
2020’de ABD üretiminin düşüş yaşayacağına yönelik spekülasyonlar, sabah saatlerinde yukarı yönlü hareketlere neden olsa da küresel risklerin ön planda oluşu ve ticaret savaşlarında son zamanlarda yaşanan belirsizlikler alış yönlü işlemleri sınırladı. Teknik olarak ise Emtia’nın alış yönlü işlemlerini hızlandırabilmesi için 64.00 direncini takip etmeye devam ediyoruz. Zira bu seviyenin geçilmesi ile birlikte 65.80 direnci ilk etapta hedef haline gelebilir. Şuanda ise 63.00 ara direncinin hemen altında bir fiyatlama hakim buranın geçilmesi ile birlikte izleyeceğimiz ara direnç seviyeleri ise 63.20, 63.50 ve 63.85 seviyelerinde bulunmakta. Aşağı tarafta ise 61.50 desteğini takip ediyoruz. Buranın kırılması son 1 aydır yaşanan yukarı yönlü kanalın alt bant noktasını aktif hale getirebilir. 61.50 öncesinde ise 62.50, 62.30, 62.00 ve 61.75 ara destekleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Ticaret savaşları cephesinde tekrardan oluşan endişeler Değerli Metal üzerinde alış yönlü işlemlere neden oluyor. Ancak her ne kadar tepki alımlarıyla birlikte yukarı yönlü hareketler görülsede 1475 noktası altında fiyatlanmaya devam ediyor. Bu seviye altında kalırsa tekrardan aşağı yönlü hareketler görebiliriz. Geçilmesi durumunda ise 1478, 1482, 1485 ve 1490 dirençleri izlenebilir. Aşağı yönlü hareketlerin hız kazanabilmesi içinse 1445 ana destek seviyesini takip etmeye devam edeceğiz. Ancak bu seviye öncesinde yaşanacak satış yönlü hareketlerde 1465, 1462, 1455 ve 1450 ara desteklerini izleyeceğiz.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ERDOĞAN:SENATÖRLERİN GELMESİ TEKLİFİNİ SAYIN TRUMP YAPTI-TRT HABER
ERDOĞAN:(ABD'NİN S400'DEN VAZGEÇİN TEKLİFİ)S-400Ü TAMAMEN KALDIRMA TEKLİFİNİ DOĞRU BULMUYORUZ-NTV
ECB/VILLEROY: FAİZ ORANLARI ARTIRMAK YANLIŞLIK OLUR, DÜŞÜK KISA VADELİ ORANLAR YERİNDE KALMALI
ECB/VİLLEROY : ECB'NİN ENFLASYON HEDEFİNİN BELİRGİNELŞTİRİLMESİNİN AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMASI GEREK
ALMANYA MALİYE BAKANI : EĞER BUNA DÖNÜŞMERSİ DURUMUNDA OLASI BİR KRİZLE MÜCADELE GÜCÜMÜZ VAR
ALMANYA/SCHOLZ: KRİZ YOK SADECE ZAYIF BÜYÜME VAR
ECB/VİLLEROY : KISA VADELİ FAİZLERİN TABANA YAKIN OLMASINI BEKLEMEK UYGUN
RUSYA'DA BÜTÇE DENGESİ/GSYİH OCAK-EKİM'DE %+3.5 (ÖNCEKİ:%+3.9) -MALİYE BAKANI
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,7570 Satış: 5,7674 Euro Alış: 6,3330 Satış: 6,3444
Facebookta Paylaş