Akşam Bülteni (Işık FX)

TCMB’nin Yaptığı Sözlü Uyarı Kurlarda Etkili Oldu!
Bugün Japonya’da açıklanan 1.Çeyrek GSYİH rakamları 2015 yılının 4.Çeyreğinden bu yana ilk kez daralmaya işaret ederken, Mart ayı Sanayi Üretimi ise beklentilerden iyiydi. Yurt içi tarafta Mart ayı Sanayi Üretimi rakamları açıklanırken, Türkiye 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen rekor ile TL kurlarında da rekorlar tazelendi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi: ”Dövizdeki sıcaklığı düşürecek şekilde hareket etmemiz lazım” derken, TCMB’den gelen açıklamada: sağlıksız fiyat oluşumları için gerekli adımların atılacağının söylenmesi ise hızlı satışlara neden oldu. Yine, TCMB Başkanı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğinin bildirilmesi ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıklamaları ile DolarTL’de 4.50 seviyelerinden 4.40’a, EuroTL’de ise 5.30’dan 5.20 seviyelerine doğru fiyatlamalar göze çarptı. Euro Bölgesi ve Almanya’nın bugün açıklanan Nisan ayı TÜFE rakamları beklenti seviyeleri ile aynıydı. Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vitor Constancio yaptığı açıklamada: “Gelecekte Euro Bölgesi’nde yeniden resesyon olacaktır ve bu olduğunda mali politikanın yanıt vermekte daha aktif olabileceğini umuyorum” dedi. Euro Bölgesi’nde bir süredir takip edilen risk unsurlarından birisi olan İtalya Koalisyon Müzakerelerine dair ise ortaya atılan spekülasyonlar Euro’yu baskılayabilecek türdendi. Zira, popülist söylemleriyle tanınan Beş Yıldız Hareketi ve Kuzey Ligi Partisi’nin kurmayı düşündüğü koalisyonda; ECB’den 250 Milyar Euro borç silmenin istenmesi, Euro’dan çıkış mekanizmasının müzakere edilmesi ve Rusya yaptırımlarının derhal kaldırılması gibi oldukça zorlayıcı bu maddelere AB tarafının nasıl bir cevap vereceği merak ediliyor. ABD’de bugün açıklanan ekonomik verilerden İnşaat İzinleri beklentilerden iyi gelirken, Konut Başlangıçları ise öngörülerin altında kaldı. Diğer yandan “Ticaret Savaşları” konusunda Çin ile ABD arasında dün başlayan ikinci tur görüşmeler takip ediliyor. İran Nükleer Anlaşması hakkkında ise bugün toplanacak olan AB Liderler Zirvesi’nde birlik ülkelerinin değerlendirme yapması beklenmekte. Almanya Başbakanı Merkel görüşmeler öncesi yaptığı açıklamada: “İran anlaşması ideal değil fakat İran yükümlülüklerine bağlı ve şuan anlaşmayı bozmak da doğru değil” dedi. Dünün sürpriz gelişmesi olan Kuzey Kore tarafının, Güney Kore ile üst düzey görüşmeleri askıya alıp, Kim Jong-Un/Donald Trump görüşmesinin de iptal olabileceğini deklare etmesi hakkında ise henüz ABD Başkanı Donald Trump’tan bir açıklama gelmedi. Günün kalanında önemli haber akışlarını, majör merkez bankaları yetkililerinin açıklamalarını ve başta tahvil olmak üzere alternatif piyasa fiyatlamalarını takipte olacağız.
EURUSD
Veri akışı bakımından yoğun geçirdiğimiz günde Euro Bölgesi aylık bazda TÜFE yüzde 0.3, yıllık bazda ise yüzde 1.2 ile beklentilere paralel olarak gerçekleşti. Ülkenin Çekirdek TÜFE’si de öngörülere paralel olarak sonuçlandı. Ayrıca Almanya’dan gelen enflasyon verilerinin de piyasada tahmiin edilen rakamlara paralel olarak açıklandığı görüldü. Öte yandan bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden gelen açıklamalar önemli olurken ECB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio; Mali politikalara atıfta bulunarak parasal birliğin daha iyi çalışması için bazı reformların yapılması gerektiğini belirtti. ABD tarafında ise gerek Nafta gerekse Çin ile yapılan ticari görüşmelere ilişkin olumlu mesajlar gelmeye devam ederken ülkeden gelen veriler ise karmaşıktı. Ayrıca enflasyon/faiz artışı beklentisiyle birlikte ABD tahvil piyasasında yaşanan hareketliliklerde parite tarafını aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı bulunmazken iki bölgenin Merkez Bankası yetkililerinden gelecek açıklamalar önemli olabilir. Teknik olarak baktığımızda 2017’Aralık ayından bu yana altında kapanışlar görmediğimiz 1.1725 desteğine yakın fiyatlamalar görmekteyiz. Bu noktanın kalıcılıkla geçilmesi halinde 1.1705, 1.1680 ve 1.1655 destekleri ilk etapta takip eddilebilir. 1.1725 üzeri kalıcılıklarda yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.1785, 1.1820 ve 1.1875 direnç seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Bugün yurt içi tarafta takip edilen Mart ayı Sanayi üretimi senelik bazda yüzde 6.9 oranında artış gösterirken, takvim etkisinden arındırılmış data ise yüzde 7.6 oranında artışa işaret etti. Diğer yandan dün ABD tahvil getirilerinde görülen ralli bugün Türkiye tahvil getirilerinde yükselişleri tetiklerken, kur tarafında da yeni rekor seviyeler test edildi. Ancak, TCMB’den gelen açıklamalar ile satış hareketleri gözlemledik. TCMB’den gelen açıklamada: “Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir. Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır” denildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten de açıklamalar görülürken, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşeceğinin belirtilmesi kurda TL lehine işlemleri derinleştirdi. Şunu da belirtellim ki son zamanlarda özellikle yurt içi haber ve veri akışlarına oldukça duyarlı olan kurda bir süre daha volatil hareketler görebiliriz. Yine, ABD tarafındaki gelişmeler ile tahvil getirileri üzerinden Dolar Endeksi’nde görülen fiyatlamalar da etki etmeye devam edebilir. Dalgalanmalar sonrası şuan için 4.42 seviyesine yakın fiyatlama mevcut. Bu aşamada destek ve dirençlerden bahsetmek yerine veri ve haber akışlarını ve tahvil piyasası hareketlerini izlemek faydalı olacaktır.
GBPUSD
Bugün ABD’de 1 Milyon 347 Bin olarak tahmin edilen İnşaat İzinleri 1 Milyon 352 Bin olarak açıklandı. Konut Başlangıçları ise 1 Milyon 310 Binlik beklentilerine karşın 1 Milyon 287 Bin ile öngörülerin altında gerçekleşti. Öte yandan FED yetkililerinden gelen açıklamalarla birlikte piyasa tarafında tekrardan FED’in daha faiz artırabileceği görüşü hakim olurken 10 yıllık tahvil faizleri de bununla birlikte yükselişe geçti. Tahvil piyasasında yaşanan bu hareketlilik sonrası parite tarafında yaşanan geri çekilmmeler dikkat çekti İngiltere tarafında ise Brexit’e dair önemli gelişmeler takip edilirken Avrupa Birliği Brexit Müzakerecisi Michael Barnier, Mart ayından bu yana yapılan görüşmelerde önemli bir ilerleme kaydedemediklerini belirtti. Ayrıca Birleşik Krallık üyelerinden İskoçya’nın Parlamentosu’nda yapılan bir oylamada, AB’den ayrılmak istenmediği yönünde kararın çıkması, ilerleyen günlerde İngiltere tarafına sorun yaratabilir. Günün geri kalanına baktığımızda iki ülkeden de önemli bir veri akışı bulunmazken haber akışları ve teknik fiyatlamalar önemli olabilir. Bu kapsamda şuanda kritik seviye olan 1.3460 desteğine yakın fiyatlamalar görmekteyiz. Buranın kırılmasıyla birlikte satışlar derinleşebilir. Bu durumda ise 1.3420, 1.3385 ve 1.3340 destekleri ilk etapta önemli olabilir. 1.3460 üzerinde kalıcılıklarda oluşacak toparlanma hareketlerinde ise 1.3480, 1.3500 ve 1.3535 dirençleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) petrol fiyatlarının 80 dolar/varil seviyesine yaklaştığı ortamda, global petrol talebi için 2018 büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Bugün yayınladığı aylık raporunda, 2018 yılı için talepte büyüme tahminini 1,5 milyon varil/günden 1,4 milyon varil/güne indirdi. Nisan ayında petrol arzının geçen yılın aynı dönemine göre 1,78 milyon varil/gün arttığını ve bu artışın OPEC dışı üreticilerden kaynaklandığını ifade eden IEA, ABD'deki rekor üretimin OPEC dışı arzı 2,1 milyon varil yükselterek 59,4 milyon varile çıkardığını vurguladı. 2018'de ABD petrol üretiminde 1,3 milyon varil/gün artış bekleyen IEA, OPEC dışı petrol arzı için 2018 artış tahminini de 1,8 milyon varil/günden 1,87 milyon varil/güne çıkardı. Bunun dışında Uluslararası yatırım bankalarından Morgan Stanley, petrol fiyat tahminlerini yükseltti. Brent petrolünde varil fiyatının 2018’in 4. çeyrekte 77,5 dolar/varil seviyesine yükseleceğini tahmin eden Morgan Stanley; fiyatın 2019 ilk çeyrekte 80 dolar/varil ve 2020'de 90 dolar/varil olmasını beklediğini belirtti. Son oolarak, OPEC genel sekreteri Barkindo, petrol üretimi azaltma anlaşmasında Nisan ayında yüzde 149 ile rekor kırdığını açıklarken OPEC yetkilileri ise petrol fiyatlarının 80 dolara doğru yaptığı rallinin jeopolitik gerilimler kaynaklı olduğunu ve arz sıkıntısı bulunmadığını ilettiler. Veri akışında dün Amerikan Petrol Enstitüsü (API) haftalık ham petrol stokları, 1 Milyon 850 Bin varillik azalış beklentisine karşın, 4 Milyon 854 Bin varil fazla verirken bugün de Enerji Bilgi İdaresi (EIA) ham petrol stokları açıklanacak. Teknik olarak, dün 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesini yenileyen siyah altında bu seviyeden geri çekilmeler görüldü. Aşağı yönlü hareketlerin devamında 77.70, 76.90 ve 76.55 destekleri gündeme gelebilirken yukarı yönlü hareketlerde ise 78.20, 78.70 ve 79.45 direnç seviyeleri tekrar test edilebilir.
ONS ALTIN
Dün gece saatlerinde Kuzey Kore, bugün Güney Kore'yle yapılması planlanan üst düzey görüşmeleri, Güney Kore'nin ABD'yle birlikte yaptığı ortak askeri tatbikatta duyulan öfkeyi gerekçe göstererek iptal etti. Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA tatbikatın bir "provokasyon" ve "işgal provası" olduğunu bildirdi. Ayrıca, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump arasında 12 Haziran'da Singapur'da yapılması planlanan tarihi zirvenin de etkilenebileceği uyarısı yapıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise zirveye yönelik hazırlıkların sürdüğünü ve Kuzey Kore'nin tutumundaki herhangi bir değişiklikten haberleri olmadığını belirtti. Öte yandan Çin Cumhurbaşkanı Xi ise Kuzey Kore delegeleriyle bir araya geldi. Ticaret savaşları konusunda Çin Başkan Yardımcısı Wang Qishan, Çin ile ABD arasındaki sağlam ekonomik ve ticari bağların, her iki halkın temel çıkarlarına uygun hale geldiğini söyledi. Wang, eşitlik ve karşılıklı fayda üzerine kurulu olan ekonomik ve ticari ilişkilerin, Çin-ABD arasındaki bağın denge unsuru olduğunu söyledi. Bunun dışında İran nükleer anlaşmasıyla ilgili konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise şuanda anlaşmayı sonnlandırmanın doğru olmayacağını, balistik füze programı ve İran’ın bölgedeki etkisi konusunda müzakere edilmesi gerektiğini vurguladı. Teknik olarak baktığımızda 1294 noktası altında kalıcılıklarda Değerli Metal’de satış yönlü hareketler artış gösterebilir. Bu durumda 1286, 1282 ve 1277 destekleri ilk etapta önemli olabilir. 1294 üzeri hareketlerde ise 1297, 1302 ve 1305 dirençleri izlenebilir.






 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk vve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 13,50 faiz ile kullandığı miktar 42.43 milyar TL
TCMB'nin 1 ay vadeli 250.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde teklif 473.00 milyon dolar
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 13,50 faiz ile kullandığı miktar 33.76 milyar TL
CUMHURBAŞKANMI ERDOĞAN, MERKEL İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ, GÜNDEM KUDÜS- BLOOMBERG HT
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 13,50 faiz ile kullandığı miktar 6.55 milyar TL
TCMB, 1 ay vadeli, 250.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
Facebookta Paylaş