Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 21.02.2019
AB ile İngiltere Ortak Bir Yol Bulma Arayışında!
Veri akışı bakımından yoğun bir gün geçirdik. Özellikle dikkatle takip ettiğimiz öncü İmalat PMI rakamlarındaki olumsuz tablo ticaret savaşlarındaki iyimserliğe rağmen küresel büyüme endişelerini tekrardan gündeme getirdi. Rakamlara baktığımızda günün ilk saatlerinde Japonya’dan takip ettiğimiz İmalat PMI’ı, 48.5 olarak gerçekleşti. Devamında ise Almanya İmalat PMI 47.6, Euro Bölgesi İmalat PMI’ ise 49.2 ile beklentilerin altında kaldı. 50 bareminin altında kalan bu rakamlar küresel zayıflığın devam edebileceğine yönelik sinyaller verdi. Ticaret savaşları cephesinde ise ABD ile Çin’in anlaşmaya çok yakın olduğu belirtiliyor. Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz Brexit tarafında ise dün merakla beklediğimiz May - Juncker görüşmesinden herhangi bir ilerleme kaydedilmediğine yönelik gelen açıklamalar anlaşmasız bir Brexit olasılığını artırsa da bugün AB tarafından; ortak bir yol bulanabileceğine yönelik gelen haber akışları piyasa tarafına umut aşıladı. Çıkan haberlere göre AB’li diplomatların; Brexit çıkmazını aşmak amacıyla İrlanda sınırı konusunda ‘’ paralel deklarasyon’’ veya ‘ortak bir yoruma’’ doğru ilerlediği belirtildi. Bilindiği gibi İrlanda sınırı konusu uzun süredir aşılamadığı için anlaşmasız Brexit olasılığı sürekli masada kalmaya devam ediyordu. Ayrıca gelen açıklamalarda anlaşmasız bir ayrılığın olabileceğini destekliyordu. Şuanda hala daha nihai bir karar yok ancak bu sorun çözülürse şüphesiz bu durum Pound ve Euro varlıklarına olumlu şekilde yansıyacaktır. Bu yüzden gelen açıklamaların takip edilmeye devam edilmesini öneriyoruz. ABD tarafına geçecek olursak dün FED/FOMC toplantı tutanakları takip edildi. Tutanaklarda FED’in bilanço küçültme operasyonunu bitirmek istediği anlaşıldı. Faizler konusunda ise küresel büyüme ve Çin kaynaklı olarak ara verilmesi gerektiği belirtilse de faizler artışları konusunda kapının kapatılmaması çekti. Ayrıca verilecek kararlarda ihtiyaatlı kalacaklarının altı çizildi. Bugün ise Avrupa Merkez Bankası Para Politikası toplantı tutanakları takip edildi. Tutanaklarda resesyon olasılığının düşük olduğunu ancak belirsizliklerin yüksek olduğu belirtilirken ekonomik görünümün Mart ayı toplantısında tartışılacağı vurgulandı. Tutanakların yanı sıra bugün Avusturya Merkez Bankası Başkanı ve ECB üyesi Ewald Nowotny’nin bu yıl faiz artırılması gerektiğine ilişkin söylemleri kritikti. Günün geri kalanında ise dikkatlerimiz ABD verileri ile Brexit ve ticaret savaşlarından gelebilecek ekstra haber akışlarında olacak.
EURUSD
Bugün yayınlanan Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanaklarında, büyüme endişelerine dem vurulurken ticaret savaşının büyümeye kesin ve artan bir alarm zili olduğunu savundu. Resesyon olasılığını düşük, belirsizlikleri ise yüksek gören ECB, TLTRO(Uzun dönemli refinansman operasyonları) konusunda aceleci davranmayacaklarını raporladı. Öte yandan ECB'nin 2018 yılında karı, tahvil portföyünün etkisi ile 2017 yıllına göre 0.3 Milyar Euro artarak 1.58 Milyar Euro’ya yükseldi. ECB Üyesi Nowotny ise ECB’nin faizleri artırmada daha hızlı hareket etmesi gerektiğini belirterek şaşırtırken ayrıca Bundesbank Başkanı Weidmann’ın, Draghi’nin halefi olarak görmekten memnun olacaklarını kaydetti. Brexit meselesinde Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Britanya'nın AB’den ayrılması konusunda mantıklı bir anlaşmaya varılamaması halinde Brexit müzakerelerinin uzatılmasının daha iyi olacağını söyledi. Bunun dışında Başbakan Theresa May’in dünkü Juncker görüşmesinde istediği sonucu alamasa da Mısır'da hafta sonu yapılacak AB-Arap Ligi zirvesi sırasında Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri ile bir araya geleceği öğrenildi. Veri akışında Almanya ve Euro Bölgesi’nde açıklanan PMI rakamları karmaşık seyretti. ABD kanadında Başkan Donald Trump, ABD'nin araç ithalatına tarife uygulayıp uygulama kararının Avrupa Birliği ile bir ticaret anlaşmasına varılıp varılamayacağına bağlı olduğunu söyledi. Ayrıca FED Başkan YYardımcısı Richard Clarida, federal hükümetin 35 gün süre ile kısmen kapalı kalmasının ekonomiye ilişkin yeterli verinin toplanmasını engellediğini ve bu ortamda ABD ekonomisinde hali hazırda görülmekte olan yavaşlamanın büyüklüğüne net olarak tahmin edemediklerini söyledi. Dünkü FOMC tutanaklarında ise büyüme riski kabul edilerek bilanço daraltma için uğraşıldığı anacak net bir tarih verilmediği görüldü. Günün geri kalanında ABD Şubat ayı öncü PMI rakamları ve Ocak ayı Mevcut Konut Satışları verileri takip edilecek. Teknik olarak, yukarı yönlü atakların devam edebilmesi için 1.1345 noktası üzerinde kalıcılıkların önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu durumda ise 1.1370, 1.1390 ile 1.1410 direnç seviyeleri ilk etapta takip edilebilir. 1.1345 altında ise 1.1300 seviyesi satışların devamı için kritik seviye olarak karşımıza çıkmakta.
USDTRY
Pazartesi günü, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard And Poor’s(S&P) tarafından düzenlenen webcast’e dair tartışmalar yurt içi tarafta takkip edilirken, diğer yandan ise; dün akşama saatlerinde Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile devam eden üyelik müzakerelerini askıya alan kararı gündemde bomba etkisi yaptı ve TL’yi baskıladı. Ayrıca, FOMC tutanaklarında yer alan bazı şahin ifadelerin de etkili olduğu kur açısından bugün tüm bu gelişmelerin yanı sıra; Milli Savunma Bakanı Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler’in ABD ziyaretleri de takip edilmekte. Keza, yurt dışı tarafta da; Brexit ve ticaret müzakereleri kritik olup; gün içerisinde gelen açıklamaların yanı sıra, günün kalanında gelecek haber akışları da yine önemli olacak. Gün içerisinde Japonya ve Euro Bölgesi’nin yanı sıra ABD’den de ekonomik veriler takip ettik ve dataların vasat görünümü devam ettirdiği görüldü. Bu kapsamda küresel ekonomik görünüme dair artan endişeler de zayıf halka olarak görülen gelişen ülke para birimlerini yakından ilgilendirdiğinden; günün kalanında açıklanacak olan veriler de dikkatle takip edilmeli. Teknik olarak baktığımızda kurun yuukarı yönlü ataklarına devam edebilmesi için 5.3420 - 5.3680 direnç bölgesinin kritik olduğunu düşünmekteyiz. TL lehine hareketler içinse 5.2890 seviyesinin altında kalıcılık sağlaması gerekebilir. Bu durumda ise 5.2750, 5.2690, 5.2535 ve 5.2350 ara destekleri ilk etapta önemli olacaktır. Özellikle ana destek olarak gördüğümüz 5.2350 noktasının kırılması TL lehine hareketleri derinleştirebilir.
GBPUSD
Dün yayınlanan FED/FOMC toplantı tutanaklarındaki kısmen şahin ibareler ile baskılanan parite, Brexit tarafında yaşanan gelişmeler sonrası toparlandı. Özellikle dün İngiltere Başbakanı Theresa May ile AB Komisyonu Başkanı Jean Clauede Jucnker arasında yapılan görüşmelerden herhangi bir sonucun çıkmaması, anlaşmasız bir ayrılık ihtimalini artırmıştı. Ancak bugün bazı haber kaynaklarından AB ile İngiltere’nin özellikle İrlanda sınırı konusunda ortak bir yol bulabileceğine yönelik çıkan spekülasyonlar dikkat çekti. Ancak bu konuda özellikle tarafların üst düzey yöneticilerinden gelebilecek aççıklamalar daha kritik olacaktır. Diğer taraftan ticaret savaşlarında yaşanan iyimserlikte paritedeki yukarı yönlü işlemleri destekliyor. Günün geri kalanında dikkatlerimiz ABD verilerinde olacak. Teknik olarak 1.3075 üzerinde kalıcılıklar Sterlin lehine hareketleri hızlandırabilir. Bu durumda ise 1.3100, 1.3135, 1.3160 ve 1.3185 dirençleri ilk etapta önemli olabilir. 1.3075 altına sarkması ile birlikte yaşanacak düzeltme hareketlerinde ise 1.3055, 1.3030, 1.3000 ve 1.2985 destekleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Veri akışında dün açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stokları bu hafta yükselmesine rağmen ABD-Çin ticaret görüşmelerinin anlaşmaya yakın olması haberlerinin fiyatlamalarda daha etkili olduğunu görmekteyiz. Bugün 19 Kasım sonrası zirve seviyelerine yakın seyreden emtia için 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kalıcılık sağlayıp sağlayamayacağı merak konusu. Bu yönüyle günün geri kalanında açıklanacak Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) ham petrol stokları ve ABD üretim verilleri önemli olabilir. Haber akışında ise Norveç İstatistik Kurumu (SSB), 2019’da petrol fiyatlarındaki güçlü büyümenin ihtiyatla değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Öte yandan İran’ın ABD yaptırımlarını aşabilmek için başlattığı enerji borsasında ham petrol satışlarının beşincisi gerçekleştirildi. Son iki ihracın hayal kırıklığı yarattığını hatırlatarak bu ihracın sonuçlarına göre İran’ın yeni yol haritası izleme ihtimali doğacağını da göz ardı etmemek gerekir. Teknik olarak yukarı yönlü ataklar gerçekleştiren emtia tekrardan 200 günlük üstel ortalamasına denk gelen 67.10 noktasında direnç ile karşılaştı. Bu seviye altında kalıcılık sağlar ise bir miktar daha satış yönlü işlemler görülebilir. Bu durumda ise 66.70, 66.45, 66.15 ve 65.85 destekleri izlenebilir. Satışların derinleşebilmesi içinse 64.75 desteğini kırması gerekebilir. 67.10’un geçilmesi halinde ise 67.30, 67.55, 67.80 ve 68.20 dirençlerini takip edebiliriz.
ONS ALTIN
Dün yayınlanan FED/FOMC tutanaklarındaki kısmen şahinn ifadeler ile bugün Japonya, Almanya ve Euro Bölgesi’nden takip ettiğimiz İmalat PMI rakamlarındaki olumsuz görünümün küresel büyüme endişelerini artırmasıyla birlikte Değerli Metal 5 gündür yaşadığı ralliyi sonlandırdı. Ancak bugün ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerine yönelik gelen iyimser açıklamalar piyasalara pozitiflik kattı ve geri çekilmeler sınırlandı. Emtia 1330 üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü isteğine devam edecektir. Burada da 1341 direnci üzerinde kalıcılığın önemli olduğunu ve bu durumunda sağlanması halinde ise 1354 direncinin hedef olabileceğini düşünmekteyiz. 1330’un kırılmasıyla birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1326, 1323 ve 1319 destekleri ilk etapta önemli olabilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışşmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İTALYA BAŞBAKANI : ÜLKENİN EKONOMİK TEMELLERİ SAĞLAM KALMAYA DEVAM EDİYOR
İTALYA BAŞBAKANI : YILIN İKİNCİ YARISINDA BÜYÜMENİN TOPARLANMASINI HALA BEKLEMEKTEYİZ
FED/BULLARD: EKONOMİ YAVAŞLIYOR ANCAK ÜRKÜTÜCÜ DEĞİL
FED/BULLARD: ABD'DE VERİMLİLİK ARTIŞINA İHTİYAÇ VAR
FED/BULLARD : ÇİN'DE BÜYÜME YAVAŞLIYOR VE YAVAŞLAMAYA DEVAM EDECEK
FED/BULLARD : ÇİN'İN UZUN VADEDE YAŞLANAN NÜFUS SORUNU VAR
ATLANTA FED BAŞKANI BOSTIC: FED NÖTR FAİZE YAKIN - BLOOMBERG HT
PAKDEMİRLİ: 2018 YILINA AİT MAZOT VE GÜBRE DESTEK ÖDEMELERİNE YARINDAN İTİBAREN BAŞLANACAK - AA TWİTTER
MOODY'S: ECB, MUHTEMELEN TLTRO FONLAMA PROGRAMINI YENİLEYECEK, BAZI ÜLKELERDEKİ ZAYIF FONLAMAYA DİKKAT ÇEKECEK
ÇİN'İN 30 MİLYAR DOLAR DAHA ABD MENŞELİ TARIM ÜRÜNÜ ALACAĞI BELİRTİLDİ - BLOOMBERG HT
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI POMPEO : ABD-ÇİN TİCARET GÖRÜŞMELERİNDE REEL İLERLEME MEVCUT
Facebookta Paylaş