Akşam Bülteni (Işık FX)

TCMB'den Kritik Hamleler!
Yurtiçinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) gelen kritik hamleler takip edildi. TCMB, swap piyasasında Türk Lirası faizini yüzde 25.50'den yüzde 24'e çekerken 9 Mayıs'tan bu yana ara verdiği haftalık repo ihalelerine yüzde 24 faizle yeniden başladığını duyurdu. ''Örtülü faiz indirimi'' adı altında yorumlanan bu adım sonrası TL varlıklarında ilk tepki aşağı yönlü olurken TCMB'nin ''ben buradayım'' mesajı son derece önemliydi. Bunun dışında dolarizasyona ve döviz alımına karşı önlem olarak bir hamle de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (BDDK) geldi. Buna göre gerçek kişilerin banka aracılığıyla 100.000 USD ve muadili döviz alımlarının bir iş günü valörlü gerçekleştirileceği bildirilirken ekonomik aktörlerin dönem dönem gözlemlenen oynaklıklardan olumsuz etkilenmemesi, amacıyla piyasaların yakından takip edildiği vurgulandı. TCMB ve pro-aktif piyasa yapıcılarının bu tip manevra alanlarını değerlendirip değerlendirmeyeceği ilerleyen günlerde takip edilmeye devam edilecek. Bu arada gün içinde rapor yayınlayan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Türkiye için 2019 yılı büyüme beklentisi yüzde -1.8'den yüzde -2.6'ya, enflasyon beklentisi yüzde 19.5'ten yüzde 17.3'e, işsizlik oranı beklentisi yüzde 12.7'den yüzde 13.3'e ve cari denge beklentisini de yüzde -2.9'dan yüzde 0.3'e revize etti. OECD ayrıca, Türkiye'de yerel seçimler sonrasında belirsizliğin yüksek kalmaya devam ettiğini ancak bir şok oluşmaması durumunda yılın ikinci yarısında toparlanma oluşabileceği ve yatırımcı güveninin geri kazanılmasında ekonomik politikaların kalitesi ve öngörülebilirliğinin çok önemli olduğu belirtildi. Veri akışında ise Mayıs ayı Tüketici güveni 55.3 ile bir önceki aya göre yüzde 13 gibi ciddi bir düşüş kaydederken son 15 yılın en kötü datası olarak kayıtlara geçti. Öyle ki 2008 krizinde dahi bu sayı en düşük 55.7 olarak gerçekleşmişti.
Küresel piyasalara baktığımızda ise Amerikan Ticaret Bakanlığı, kara listeye alınan Çinli Huawei şirketine uygulanan ticari kısıtlamaların kimilerini 90 günlüğüne askıya aldığını açıklanmasına rağmen şirket halen yeni ürünler hayata geçirmek için Amerikan malzemesi almaktan men edilmiş vaziyette. Buna karşı Çin'in Avrupa Birliği'ndeki büyükelçisi Zhang Ming, Çin'in ABD'nin Huawei Technologies'i kara listeye almasına misillemede bulunabileceğini bildirdi. Diğer taraftan İran ile ABD münakaşasında Trump, İran'ın Ortadoğu'da ABD çıkarlarına karşı herhangi bir girişimde bulunması halinde büyük güç ile karşı karşıya kalacağını kaydetti. Öte yandan diğer küresel belirsizlik haline gelen Britanya'da Başbakan Theresa May, bugün yapılacak kabine toplantısında, Brexit anlaşmasının canlı tutulması için son bir çaba olarak İşçi Partisi'ne tavizler verilmesini onaylanmasını isteyecek. Bugünkü OECD raporunda da global ekonomideki büyüme beklentileri bu yıl için yüzde 3.3'ten yüzde 3.2'ye revize edilmesi, bu durumların bir yansıması olarak karşımıza çıkmakta. Bu yönüyle küresel ve jeopolitik risk unsurları bir süre daha takip edilecek. Bugün için ayrıca ABD Nisan ayı mevcut ev satışları verisi ile FED yetkileri Charles Evans ve Eric Rosengren'in konuşmaları izlenecek.
EURUSD
Günün ilk saatlerinde Fed Başkanı Powell'ın son yıllarda işletme kredilerinin rekor seviyelere yükselmesinin, ekonomik krize yol açan 2007-2009 dönemi ABD mortgage piyasalarındaki eşit altı kredilerle karşılaştırılamayacağını savunsa bile Powell, ihtiyatlı olmak gerektiğine de vurgu yaptı. Aralarında Nike ve Adidas gibi büyük ayakkabı üreticilerinin de bulunduğu 170'den fazla şirket, Çin'e uygulanacak ek gümrük vergileri konusunda ABD Başkanı Trump'a hitaben yazdıkları mektupta, Trump'a söz konusu vergiyi uygulamama çağrısı yapıldı. Ayakkabı sektöründe Çin'e uygulanan vergisinin yüzde 25'e çıkarılması, müşterileri, şirketleri ve Amerika ekonomisi için sorun yaratacağı algısı parite açısından düşüş hareketini bir miktar da olsa kısıtladığını söylemek mümkün. Devamında ise Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün açıklamış olduğu raporda ABD için 2019 yılı büyüme (GSYH) beklentisini yüzde 2,6'dan yüzde 2,8'e yükseltti, Euro tarafına bakıldığında ise OECD'nin raporunda Euro Bölgesi için 2019 yılı GSYH beklentisini yüzde 1.0'den yüzde 1.2'ye yükseltmesi dikkat çekti. Buna rağmen siyasi tarafta 23-26 Mayıs arasında yapılacak Avrupa Parlamento Seçimleri euro için tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Avrupa Parlamentosu'nun 750 sandalyesi için; Almanya'dan 96, Fransa'dan 74, İtalya'dan 73 parlamenter girecek. Yine 73 parlamenter hakkı olan İngiltere'nin durumu tüm belirsizliğini koruyor. Günün devamında ise ABD tarafından Mevcut Konut Satışları verisi ve akşam saatlerinde FOMC üyesi Rosengren'in konuşması takip edilecek. Bununla beraber ABD-ÇİN ticaret müzakeresi, Brexit, İran nükleer anlaşmasıyla ilgili gelebilecek haber akışları parite için volatilite hareketlere neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1.1140-1.1125-1.1100-1.1080-1.1055
Dirençler: 1.1190-1.1215-1.1240-1.1265-1.1285
USDTRY
Güne TCMB'nin yüzde 25.50'den yüzde 24'e çekilen swap hamlesiyle başlarken günün ilerleyen saatlerinde de 9 Mayıs'tan bu yana ara verilen repo ihalelerinin yüzde 24 faizle tekrar başladığının belirtilmesi TL varlıkları açısından kritikti. Öyle ki daha önce kur ataklarında yapılan örtülü faiz artışını nötrlediği görülen TCMB'nin piyasalara müdahale isteği karşısında nasıl bir yanıt alacağı merak konusu. Bununla birlikte TL'yi güçlendirme ve döviz alımının önüne geçme (Dolarizasyonu kısıtlama) adı altında BDDK'dan gerçek kişilere yönelik bankadan 100 bin USD ve muadili döviz alınması durumunda 1 gün valörlü (brüt takas) gerçekleşeceğini duyurması da önlemlerin ve kullanılabilir manevra alanlarını değerlendirebileceğini göstermekte. Öte yandan OECD tarafından açıklanan raporda Türkiye'nin büyüme, enflasyon ve işsizlik verilerinde negatif, cari işlemler dengesinde ise olumlu bir revize söz konusu iken yayınlanan raporda seçim sonrası belirsizlikten dolayı yatırımcı güveninin azaldığı ancak yılın ikinci yarısında toparlanma öngörüldüğü kaydedildi. OECD ayrıca, mali politikanın daha şeffaf hale getirilmesi gerektiği ve yapısal reformlar ile büyümenin artabileceğini vurgulayarak yatırımcı güveni konusunda ekonomik politikaların kalitesi ve öngörülebilirliğinin belirleyici olacağını savundu. ABD kanadında ise Çin ile ticaret gerginliği devam ederken Huawei'ye uygulanan kısıtlamaların bazı ürünler için 90 gün ertelenmesi pozitif bir gelişme olarak görülse de Çin tarafının misillemeye hazır olduğu öğrenildi. Aynı şekilde İran ile de durumun iyi olmadığı belli iken Trump'ın, İran konusunda kendi çıkarlarına karşı davranışlarda İran'ın süper güç ile karşılaşacağını söylemesi dikkat çekiciydi. Günün geri kalanı için ABD Nisan ayı mevcut ev satışları ve FED yetkililerinin açıklamaları takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 6.850-6.1030-6.1200-6.1460-6.1800
Destekler: 6.0425-6.0140-5.9660-5.9280-5.8815
GBPUSD
Britanya'da Başbakan Theresa May, bugün yapılacak kabine toplantısında, Brexit anlaşmasının canlı tutulması için son bir çaba olarak İşçi Partisi'ne tavizler verilmesini onaylanmasını istemesi gündemde. Bununla beraber Maliye Bakanı Hammond, anlaşmasız Brexit öngörülemez olduğu ve İngiltere ekonomisi için ciddi etkileri olacağına vurgu yapması dikkat çekti. 23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Avrupa Parlamento Seçimlerinde İngiltere'nin 73 parlamenter hakkı olması ve seçim süreciyle ilgili belirsizlik pound tarafında tedirginliği daha da arttırdığını söylemek mümkün. Bu akşam saat 18:00'da Başbakan May'in yeni brexit planının ayrıntılarını açıklayacak olması merakla beklenmekte. ABD tarafına bakıldığında ise Çin teknoloji firması Huawei'ye yazılım ve mamul desteğini kesmesiyle beraber Çin tarafından gelebilecek karşı yaptırımlar küresel anlamda Amerikan dolarına kaçışla beraber paritede satış hareketini desteklese de akşam saatlerinde Yeni Brexit Anlaşmasının gündeme gelmesi paritede satışları baskıladığını söylemek mümkün. Bununla birlikte ABD-ÇİN ticaret müzakeresi, İran nükleer anlaşmasıyla ilgili haber akışları volatile hareketlere neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1.2680-1.2660-1.2625-1.2590-1.2555
Dirençler: 1.2810-1.2830-1.2860-1.2900-1.2940
BRENT PETROL
ABD-Çin arasındaki gerilim tüm hızıyla devam ederken küresel piyasadaki petrol talebini olumsuz etkilemesi sebebiyle fiyatlar nazarında aşağı yönlü hareketleri de beraberinde getirmekte. Ancak geçtiğimiz haftalarda büyük petrol rezervlere sahip çeşitli ülkelerdeki karışıklıklar ve İran yaptırımları sonrası özellikle Suudi Arabistan ve Rusya başta olmak üzere OPEC üyelerinin arz kısıntılarına devam edeceklerini duyurmaları bu aşağı yönlü hareketi baskıladığı gibi emtianın yukarı ataklar yapmasına sebep olmuştu. Bu ikilem üzerinde siyah altının seyri karmaşık halde devam ederken son dönemde ABD'nin Çin şirketi Huawei'ye karşı yaptırımlarının daha ağır bastığı görülmekte. Gün içinde ABD tarafından bazı ürünlere özgü Huwei'nin yaptırımlarının 90 gün ertelendiği açıklansa da Çin tarafının karşı misilleme hazırlığında olduğu belirtilmesi küresel risk iştahının azalmasına ve talep yönlü endişelerin artmasına neden oldu diyebiliriz. Bu bağlamda teknik olarak aşağı yönlü hareketlerin devamı için 20 günlük hareketli ortalama olan 71.50 seviyesi hedef haline gelebilirken bu seviyenin aşılması satışları derinleştirebilir. Olası yukarı ataklar için özellikle ABD-Çin hattı kritik olurken 72.40 direnci bu yönüyle karşımıza çıkmakta. Günün geri kalanında Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stokları açıklanırken ayrıca jeopolitik risklere ilişkin açıklamalar ve OPEC üyelerinden gelecek mesajlar önemli olacaktır.
Teknik seviyeler;
Destekler: 72.00-71.50-71.30-70.95-69.70
Dirençler: 72.75-73.00-73.20-73.50-74.70
ONS ALTIN
Küresel tarafta ABD'nin Çin teknoloji devi Huawei'ye yazılım ve mamul desteğini durdurduğu yönünde gelen açıklamalardan sonra Çin tarafından gelebilecek yaptırım beklentileri global resesyon sinyalini güçlendirmesi Ons Altın üzerinde satışları hızlandırdı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporunda ticari gerilimlerin devam etmesine bağlı olarak global büyüme eşiğin altında kalıyor, global büyümede ivme kayda değer şekilde zayıfladı vurgusuyla beraber Global Ekonomi için 2019 Yılı GSYH beklentini yüzde 3.3'ten yüzde 3.2'ye indirmesi dikkat çekti. Euro tarafına bakıldığında ise Avrupa Parlamento seçimlerinin oluşturduğu risk unsurlarıyla beraber devam eden Brexit sürecinde Yeni Brexit'in akşam saatlerinde Başkan May tarafından açıklanacağı yönündeki haberlerle birlikte, Avrupa Parlamento seçimlerinde İngiltere'nin durumu tedirginliği daha da arttırdığını söylemek mümkün. Fransa Maliye Bakanı'nın, Avrupa, İran Ticaret Kanalı İntex'in kurulması üzerinde ABD'den aşırı güçlü baskı ile karşı karşıya kaldıklarını, İran'ın Nükleer anlaşmadan ayrılma tehdidi, ticaret kanalının kurulmasına yardımcı olmaz açıklamaları da küresel anlamda endişenin artmasını destekledi.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1270-1267-1263-1260-1257
Dirençler: 1273-1277-1280-1283-1289



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
GÜL, MERKEZ TEŞKİLATI, ADLİYELER İLE CEZA VE TEVKİFEVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜNYESİNDE 11 BİN 78 PERSONEL İTİHDAM EDİLECEĞİNİ AÇIKLADI-CNN TÜRK
NİJERYA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ 13.50%, ÖNCEKİ: 13.50%)
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 6,0425 Satış: 6,0534 Euro Alış: 6,7369 Satış: 6,7490
YSK'NIN İSTANBUL SEÇİMİNİN İPTALİNE İLİŞKİN GEREKÇELİ KARARI BUGÜN DE AÇIKLAMAYACAĞI ÖĞRENİLDİ-HABERTÜRK
IRAK PETROL BAKANI : YEREL GERİLİM, PETROL PİYASALARINI ZORLUKLARA MARUZ BIRAKTIRIYOR
İNGİLTERE BAŞBAKANI YENİ BREXİT PLANININ AYRINTILARINI BUGÜN TSİ 18'DE AÇIKLAYACAK
Facebookta Paylaş