Akşam Bülteni (Işık FX)

Sterlin, Brexit Haberlerine Oldukça Duyarlı!
Bugün açıklanan Japonya Enflasyon rakamlarında önceki aya göre artışlar göze çarptı. Euro Bölgesi ve ABD’de ise Eylül ayının öncü PMI dataları takip ediliyor. Euro Bölgesi’nden açıklanan Fransa, Almanya ve bölge genelinin İmalat ve Bileşik PMI’ları beklentilerin altında kalırken, Almanya ve Euro Bölgesi’nin Hizmet PMI’ları ise öngörülerin üzerindeydi. Ekonomik verilerden daha çok ise haber akışları önem arz ediyor. Euro Bölgesi’nin sorunlu ekonomilerden İtalya’nın bütçe meselesinde hükümet ortakları arasındaki fikir ayrılıkları, olası bir siyasi kriz açısından takip edilirken; dünkü açıklamalara rağmen “Brexit”e dair endişeler de korunuyor. İngiltere tarafında da Brexit konusuna dair açıklamalar takip edilirken, ülkenin Başbakanı Theresa May’in, Avrupa Birliği’nden gelen teklifleri reddettiğine yönelik açıklamaları Sterlin aleyhine sert fiyat hareketlerine neden oldu. ABD’de ise bugün açıklanacak olan öncü PMI datalarının yanı sıra; Çin ile bozulan ilişkiler gündemin üst sırasında. Hafta başında Çin’e yönelik 200 Milyar Dolarlık yeni tarifelerin açıklanmasının yanı sıra, dün akşam bu ülkenin Rusya ile olan askeri işbirliğinin bahane edilerek yaptırım uygulamasına tabi tutulması gerginliği artırdı. Çin Dış İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ile ABD’nin tavrı sert bir şekilde eleştirildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard And Poor’s yaptığı değerlendirmede: Çin’in kredi notlarını teyit ederken, ülke ekonomisine dair riskler ise ılımlı olarak adlandırıldı. Yurt içi tarafta; dün açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda dair tepkiler takip ediliyor. JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen: “YEP’te güncel döviz yükümlülüklerinin çözümü ve kur hasarının hafifletilmesi için herhangi bir öneri sunulmuyor” dedi. İsviçreli Finans Grubu Julius Baer: YEP hedeflerini “iddialı” olarak nitelendirirken, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise: 2018, 2019 ve 2020 yılları için büyüme tahminlerini; sırasıyla yüzdde 3.8, yüzde 1.2 ve yüzde 3.9 olarak korudu. Fitch ayrıca, 2018 enflasyon beklentisini; yüzde 13’den yüzde 20’ye, 2019 enflasyon tahminini yüzde 10.8’den yüzde 15.0’e, 2020 yılı enflasyon tahminini ise yüzde 9.5’den yüzde 10’a yükseltti. Kurum ayrıca TCMB’nin yapmış olduğu 625 baz puanlık faiz artırımı sonrası uzunca bir süre faizlerin yüksek kalmasını beklediklerini belirtirken, gerektiğinden erken bir gevşemenin yeniden kur ataklarına neden olabileceği uyarısında bulundu. Günün kalanında yine yurt içi tarafta; dünkü YEP’e dair uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar ve diğer önemli haber akışları takip edilecek. Yurt dışı tarafta ise; başta ticaret savaşları olmak üzere küresel gelişmeleri ve Brexit gibi lokal meseleleri izleyeceğiz. Ekonomik veri olarak da; ABD’nin, Eylül ayı öncü PMI rakamları tahvil piyasalarında oluşan fiyatlamalar ile birlikte önemli olabilir.
EURUSD
Bugün Euro Bölgesi ve Almanya’dan kötü gelen PMI rakamlarının yanı sıra Brexit konusunda yapılan negatiff açıklamalar parite tarafında geri çekilmelere neden oldu. Özellikle son günlerde Brexit ile ilgili yapılan olumlu ya da olumsuz açıklamaların Euro varlıkları üzerinde direkt etkili olduğunu görmekteyiz. Bu kapsamda baktığımızda konuyla ilgili gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. Bölge tarafında bir diğer risk unsuru olan İtalya konusunda ise bütçe tartışmaları devam ediyor. Son olarak İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini’nin, bütçe görüşmelerinde kısmen de olsa ilerleme kaydettiklerini belirtmesi dikkat çekse de tam olarak fikir birliği sağlanmış değil. Hatırlayacağımız gibi, İtalya Beş Yıldız Hareket Partisi Lideri Luigi Di Maio’nun: bütçe görüşmeleri esnasında koalisyonu terk etmekle tehdit etmesi, olası bir siyasi krize işaret etmişti. Bu yüzden konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. ABD tarafında ise Çin ile yaşanan ticari gerginlikler takip edilirken gözler önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan FED/FOMC toplantısına çevrilmiş durumda. Teknik olarak bugün görülen geri çekilmelere rağmen paritenin 1.1730- 1.1750 bölgesi arasında fiyatlandığını görmekteyiz. Bu bölge üzerinde kalıcılıklar tekrardan Euro lehine atakları beraberinde getirebilir. Bu durumda ise 1.1775, 1.1800 ve 1.1840 direnç noktaları takip edilebilir. 1.1730’un altına sarkmasıyla birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.1710, 1.1685 ve 1.1655 destek noktaları önemli olabilir.
USDTRY
Bugün, Yurt içi tarafta; dün açıklanan YEP(Yeni Ekonomi Programı)’e dair uluslararası kurumlardan gelen açıklamalar takip ediliyor. IMF’den gelen açıklamada: Tedbir ve tahminlerin not edildiği ve Türkiye ile ilgili tahminlerin birkaç hafta içerisinde güncelleneceği bildirilirken, JCR Eurasia Rating ve İsviçreli Finansal Holding Julius Baer’den ise bazı uyarılar geldiği görüldü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ise Türkiye’nin büyüme tahminlerini sabit bırakarak, enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmesi dikkatlerden kaçmadı. Öte taraftan Hazine vve Maliye Bakanı Berat Albayrak önderliğindeki bir heyet görüşmelerde bulunmak üzere Almanya’ya giderken, diğer ülkelerle de ikili ticaret görüşmelerinin yapıldığı gözlemlenmekte. Suriye eksenindeki jeopolitik risk unsurları hakkında ise bugün Rusya Dış İşleri Bakanı Lavrov’un, Türkiye ile Rusya’nın mutabık kaldığını bir kez daha vurgulaması önemliydi. ABD tarafında ise öncü PMI datalarının açıklanacağı günde, tahvil getirileri ve ticaret savaşları gibi önemli haber akışları takip ediliyor. Teknik olarak kur tarafına bakıldığında; şuan için 6.2960 direnç seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Buranın üzerinde oluşabilecek alım yönlü işlemlerde izlenebilecek direnç seviyelerimiz; 6.3300, 6.3630, 6.3740 ve 6.3975 ‘de bulunmakta. 6.2960 altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise; 6.2760, 6.2240, 6.2100, 6.2000, 6.1800 ve 6.1460 destek noktaları takip edilebilir.
GBPUSD
Brexit konusunda gün gün gelen açıklamalar parite tarafında volatilite yaratmaya devam ediyor. Dün Avrupa Liiderler Zirvesi’nden gelen olumlu açıklamalara rağmen Brexit anlaşmasının yapılamayacağına yönelik devam eden endişeler parite tarafında sert geri çekilmelere neden oldu. Özellikle bugün İngiltere Başbakanı Theresa May’in, hala daha sorunların devam ettiğine yönelik sert açıklamaları ve İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab’ın; bir anlaşma olmamasına yönelik hazırlıklarına devam edeceklerini belirtmesi dikkat çekti. Bu kapsamda baktığımızda Sterlin lehine hareketler görebilmemiz için somut adımlar görmemiz gerektiğini belirtelim. Aksi takdirde yer yer gelecek açıklamalar parite tarafında aşağı yukarı hareketlere neden olacaktır. ABD’de ise ticaret savaşları başta olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler takip edilmeye devam ediliyor. Teknik olarak ise yükselen kanal üst bant noktasına çarpmasıyla birlikte sert geri çekilmeler görmekteyiz. Özellikle geri çekilmelerin devamında 1.3050 destek noktası önemli olacaktır. Buranın kırılması halinde ise 1.3035, 1.3010 ve 1.2990 destek nnoktaları takip edilebilir. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.3115, 1.3140 ve 1.3190 seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Hafta sonu üretim kotalarının artırılmasını konuşulacağı Cezayir toplantısında ABD'nin yaptırımları nedeniyle İran'ın petrol ihracatında düşüşün nasıl telafi edileceği de konuşulacak. Ayrıca mevsimsel olarak talebin yükseldiği bir dönemde OPEC üyelerinin atıl kapasitelerinin düşmekte olmasının İran'dan kaynaklanacak arz eksikliğinin telafisini zorlaştıracağı endişeleri de bulunmakta. Bu durum petrol fiyatlarını yüksek tutmasına rağmen ABD Başkanı Donald Trump'ın yapılacak OPEC toplantısı öncesinde OPEC üyelerine petrol fiyatlarını düşürmeleri yönünde yaptığı çağrı, piyasalarda karışık bir seyir izlenmesine yol açıyor. Trump, OPEC ülkelerine petrol fiyatlarını düşürmesi konusunda bir kez daha uyarıda bulunurken yüksek fiyatların devam etmesi ABD’de benzin fiyatının artmasını da tetiklerken bu artışın Kasım’da yapılacak Kongre ara seçimleri öncesinde Trump iççin siyasi anlamda sorun teşkil edebilir. Bunun dışında Hindistan, ABD'nin yaptırımlarına karşılık İran'dan alacağı petrolün ödemesini kendi para birimi ile yapacağını açıkladı. Akşam saatlerinde geçtiğimiz hafta zirve seviyeleri test eden ABD Baker Hudges sondaj kuyu sayısı verisi açıklanacak. Teknik anlamda, yükseliş hareketlerinin devam etmesi durumunda 79.80, 80.00 ve 80.40 direnç seviyeleri kritik olabilir. 50 saatlik hareketli ortalama olan 78.95 seviyesinin destek oluşturduğu emtia için aşağı yönlü hareketlerde ise 78.50, 78.25 ve 77.90 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'dan savaş uçağı ve füze sistemi satın alan Çin'in Savunma Bakanlığı'na bağlı Ekipman Geliştirme Birimi'ne mali yaptırımlar getirildiğini açıkladı. Yetkililer, ABD'nin Rusya'dan savaş uçağı ve füze alan diğer ülkelere karşı da benzer adımlar atabileceğini söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise ABD'yi silah satış yaptırımını geri çekmesi için güçlü şekilde uyardı. Kredi Dereccelendirme Kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), Çin’in kredi notunu teyit ederken politika değişikliklerinin kredi büyümesini yeniden canlandırmaya ve azaltmaya yarımcı olduğunu, bu eğilimlerin devam etmesi halinde Çin ekonomik ve finansal istikrar için ılımlı riskler olabileceği belirtildi. Fitch Ratings ise küresel büyüme tahminini ABD-Çin ticaret savaşları nedeniyle 2019 büyüme tahminini yüzde 3.2’den yüzde 3.1’e düşürdü. Diğer taraftan ABD yatırım bankası JP Morgan yetkilisinden gelen açıklamada ise ABD ile Çin arasındaki göze göz tarife adımlarının iki ülke arasında uzun sürecek bir ekonomik çatışmanın sadece başlangıcı olabileceğini belirtti. Diğer bir banka Goldman Sachs ise spot altın için 3, 6 ve 12 ay vadeli tahminlerini 1350 dolar/ons, 1375 dolar/ons ve 1450 dolar/ons seviyesinden 1250 dolar/ons, 1300 dolar/ons ve 1325 dolar/ons seviyesine indirdi. Günün geri kalanında Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Ticaret Komisyonu (CFTC) net kontratları takip edilecek. Veri son 5 aydır düüşüş sergilerken bu durum fiyatlamalara etki etmiş görünüyor. Teknik olarak, Brexit ile ilgili gelen olumsuz açıklamalar Euro ve Sterlin tarafına negatif yansımaya devam ederken Dolar endeksinde ise toparlanmaları beraberinde getirdi. Bu durumla birlikte baskılanan sarı madende geri çekilmeler görülmekte. Özellikle satış yönlü hareketlerin devamında 1190 seviyesi kritik. Buranın kırılması halinde 1183 noktası ilk etapta önemli olabilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1202, 1209, 1212 direnç noktaları izlenebilir. Özellikle 1212 üzeri kalıcılıklar alış yönlü işlemleri artırabilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇAVUŞOĞLU:(SOÇİ DE İDLLİB MUTABAKATI)BUNDAN SONRA YAPILMASI GEREKEN ATEŞEKESİN TAMAMEN TESİS EDİLMESİ VE SİYASİ ÇÖZÜME ODAKLANILMASI - TRT HABER
ÇAVUŞOĞLU:(NEWYORKA SURİYE ZİRVESİ)RUS VE İRANLI MEVKİDAŞLARI İLE 3'LÜ TOPLANTI YAPACAKLARINI AÇIKLADI - TRT HABER
FİTCH: BAŞLAMAYAN YA DA İHALELERİ SONUÇLANMAYAN YATIRIM PROJELERİNİN ASKIYA ALINMASI, YAKIN VADEDE KAMU MALİYESİNİ, BÜYÜME İÇİN BAZI MALİYETLERLE DESTEKLEYECEKTİR
FİTCH: ANCAK, BU ASKIYA ALINMANIN NE KADAR SÜRECEĞİ VE 2023 İLE BAĞLANTILI YÜKSEK PROFİLLİ PROJELER İÇİN NE ANLAMA GELDİĞİ BELLİ DEĞİLDİR
FITCH: TÜRKİYE'NİN YENİ ORTA VADELİ EKONOMİK PROGRAMI, YAZ AYLARINDAKİ TL'NİN DEĞER KAYBETMESİNİ TAKİBEN DÜZELTMENİN DAHA UZUN SÜREÇ İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLECEĞİNİ ORTAYA ÇIKARIYOR
FİTCH: YEP, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN KARŞILAŞTIĞI ZORLUKLARI KABUL EDİP, TEMEL NEDENLERİNİ ELE ALMAYA ÇALIŞSA DA, ÖZELLİKLE MALİ SEKTÖRE YÖNELİK PLANLARINA İLİŞKİN DETAYLARDAN YOKSUN
FİTCH: EKONOMİNİN YENİDEN DENGELENMESİ VE ENFLASYONUN VE DIŞ KIRILGANLIKLARIN AZALTILMASI İÇİN YAPISAL EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ ZORLUĞU, TÜRKİYE'NİN NOTU ÜZERİNDEKİ NEGATİF GÖRÜNÜM'E YANSIYAN FAKTÖRLERDEN BİRİ
FİTCH: TÜRKİYE'NİN YENİ EKONOMİK PLANI DENGELENMEDEKİ ZORLUKLARI KABUL EDİYOR
FİTCH: YEP, BÜYÜMEYİ DESTEKLEMEK İÇİN MALİ TEŞVİKLER ÖNGÖRMEMEKTEDİR, MALİ PROJEKSİYONLAR 2018'İN GERİ KALANI BOYUNCA POLİTİKA SIKILAŞTIRMAYA İŞARET EDİYOR.
UKRAYNA'DA SANAYİ ÜRETİMİ AĞUSTOS'TA YILLIK %-0.5
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde ortalama fiyat 6,34268 TL
Facebookta Paylaş