Akşam Bülteni (Işık FX)

Brexit'te Sancılı Süreç Takip Ediliyor!
Piyasaların gündem maddesi İngiltere'de Brexit meselesine dair gelişmeler yer aldı. Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşmesi beklenen Brexit Anlaşması oylaması; Muhafazakar Parti'nin eski kabine bakanı Oliver Letwin'in parlamentoya sunduğu değişiklik önergesinin 306'ya karşı 322 oyla kabul edilmesi nedeniyle ertelendi. Daha önce muhalefetin yasalaştırdığı; 19 Ekim gününe kadar bir anlaşmanın parlamentodan geçirilmemesi halinde Brexit'in ertelenmesini içeren düzenleme gereği İngiltere Başkanı Boris Johnson AB'den teknik bir uzatma talep etmek durumunda kaldı. Basında yer alan haberlere bakıldığında ise; Avrupa Birliği, Başbakan Johnson'ın Brexit anlaşmasını bu hafta parlamentodan geçirememesi halinde Brexit'i Şubat 2020'ye kadar erteleneceği yer aldı. Bununla birlikte Johnson'ın; AB'ye kendi imzasını taşıyan ve Brexit'i ertelemenin hata olacağına inandığını yazdığı mektup gönderdiği takip edilen haber akışları arasındaydı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk erteleme talebini aldıklarını, AB Liderleriyle talebe verilecek cevabı görüşeceğini açıkladı. Özellikle piyasaların beklentisi hafta sonu parlamentodaki oylamadan da başarı elde edileceği yönünde olmasına rağmen sonuç alınamaması piyasalarda hayal kırıklığı yaratsa da Pound tarafında geri çekilmeler görüldü. Ancak hala Anlaşmalı Brexit ihtimallerinin güçlü olması dikkatleri çekmekle birlikte bu süre zarfında gelecek açıklamalar ve atılacak adımlar; başta Pound varlıkları olmak üzere Euro varlıkları üzerinde de etkisini hafta genelinde gösterebilir.
Diğer taraftan yurt içi tarafa baktığımızda ise; jeopolitik risk ve siyasi risk unsurları hala gündem maddesi olmaya devam ediyor. Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta; Suriye Bölgesi'nde 120 saatlik ateşkes ilan edilmesi bölgedeki endişelerin bir miktar törpülenmesine neden olmuştu. Özellikle ABD ile Türkiye yetkilileri arasında uzun süren toplantı sonrasında alınan bu karar sonrası bölgede barış sağlanmasını istediklerine yönelik söylemler dikkat çekmişti. Bu durum TL varlıkları üzerinde değer artışlarını beraberinde getirmiş olsa da sınır olan ateşkesin akıbeti için hala net bir durum söz konusu değil. Keza Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nın gün içindeki açıklamaları kritikti. Çavuşoğlu; ''ABD bizim meşru güvenlik endişelerimizi tanıdı. Güvenli Bölge Türk Ordusu tarafından kontrol edilecektir'' ifadeleriyle birlikte; 120 saat içinde bütün unsurlar geri çekilirse, ancak o zaman operasyonu tam olarak durdurma kararı alacaklarını belirtmesi önemliydi. Nitekim 120 saatlik ateşkes süresi sonrası uzlaşı sağlanamaması durumunda yeniden operasyona devam edilme ihtimalleri TL varlıkları açısından tekrar hareketliliği artıran unsur olarak karşımıza çıkabilir.
Günün devamında ise önemli bir veri akışı bulunmamasına rağmen akşam saatlerinde ECB üyelerinden ve FOMC üyelerinden gelecekler açıklamalar özellikle yaklaşmakta olan Banka toplantıları öncesinde atılacak adımlar ve para politikalarına dair ipuçları verebilir. Diğer taraftan yurt içi tarafta ise; jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Haftanın ilk işlem gününde satıcılı başlayan paritede günün ilerleyen saatlerinde yeniden toparlanma hareketi meydana geldi. Bu durum ise özellikle İngiltere'de geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilmesi planlanan; Brexit Anlaşması'nın oylamasının gerçekleştirilememesi neden oldu. Hafta sonunda takip ettiğimiz haber akışları özellikle Brexit konusunda hayal kırıklığı yaratmasına rağmen gün içinde siyasi liderlerden gelen açıklamalar Brexit Anlaşması'na dair umutları hala canlı tutmakta. Bu durum ise başta Pound varlıkları olmak üzere Euro varlıklarında da değer artışlarını korumaya devam etmekte. Diğer taraftan ABD cephesinde ise; Ticaret Savaşları'na dair olumlu tablo korunmasına rağmen henüz bir sonuç elde edilmemesi parite tarafında anlık hareketlere neden olmakla beraber şuan için daha çok fiyatlamaların seyri açısından Avrupa siyaset arenasındaki gelişmeler ön planda olmaya devam ediyor. Ancak bu süre zarfında Ticaret Anlaşma'sına yönelik atılacak somut adımlar fiyatlamaların seyri açısından önem teşkil etmektedir. Günün devamında ise önemli bir veri akışı bulunmazken ECB ve FOMC üyelerinden gelecek açıklamalar özellikle ECB toplantısı ve FOMC toplantısı öncesinde kritik olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1190, 1.1220, 1.1240, 1.1285, 1.1330
Destekler: 1.1125, 1.1090, 1.1065, 1.1015, 1.0985
USDTRY
Yurt içi tarafa bakıldığında Suriye eksenli başlayan gelişmeler sonrasında ABD ile Türkiye arasında yükselen gerginlikte eklenince fiyatlamaların seyri bir hayli değişmiş durumda. Geçtiğimiz haftalarda özellikle bu konu üzerinde TL varlıklarında görülen sert değer kayıpları sonrasında ateşkes ilan edilmesiyle toparlanma hareketi görülmüştü. Hafta başında bu konuya dair Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamalarının yanı sıra Suriye'den gelen haberler fiyatlamalar açısından hareketliliğe neden olmakta. Keza Çavuşoğlu; 120 saatlik uzlaşı sağlanan ateşkes anlaşmasında eğer Güvenli Bölge koridorunun boşaltılmaması durumunda operasyona devam edeceklerini açıklaması bölgede risk unsurlarını yeniden alevlenmesine neden oldu. Olası anlaşmasının ihlali yada sonrasında tarafların yaklaşımı kur fiyatlamaların seyri açısından kritik önem taşımakta. Veri akışında sakin bir gün olmasına rağmen siyasi ve jeopolitik risk unsurlarına yönelik gelebilecek açıklamalar yakın takibimizde olacaktır.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.8500, 5.8775, 5.9225, 5.9500, 6.0200
Destekler: 5.8000, 5.7750, 5.7300, 5.7000, 5.6775
GBPUSD
İngiltere Başbakan Boris Johnson'ın, Avrupa Birliği (AB) ile vardığı yeni Brexit anlaşması için hafta sonu yapılan görüşmelerde Avam Kamarası Başkanı John Bercow'ın kararıyla önce bir değişiklik önergesi oylaması ile anlaşmanın daha detaylı incelenmesi nedeniyle ertelenirken pariteye açılışta aşağı yönlü etkisi olduğu söylenebilir. Ancak gün içinde gerek muhafazakar parti yetkililerinin gerekse de Demokratik Birlik Partisi (DUP) yetkililerinden gelen gümrük birliğini desteklediklerini ve Brexit anlaşması için tartışmak üzere kısa süre içinde toplanılacağı yönündeki haberler ile anlaşmalı Brexit ihtimalinin tekrar yükselmesine neden oldu ve tekrar alıcılı seyir kendini gösterdi. Parlamentoda yapılacak görüşmeler ardından Brexit'i ertelemek istemeyen ve anlaşmalı ya da anlaşmasız farketmeksizin Brexit'i isteyen Başbakan Johnson'un AB'ye karşı tavrı merak konusu olacakken paritede de hareketli günlerin olabileceğini su yüzüne çıkarmakta. Parlamentonun anlaşmayı onaylaması durumunda anlaşmalı, onaylamaması durumunda ise Şubat 2020'ye kadar Brexit'in ertelenme ihtimalleri bulunmakta. Ancak Johnson, "ya bu anlaşmayı kabul edin ya da anlaşmasız Brexit olsun" görüşü ile milletvekilleri üzerinde anlaşmanın kabul edilmesi yönünde baskı oluşturmayı hedefliyor. ABD tarafı ise haftaya nispeten sakin bir giriş yaparken gündemde bulunan dış politika, ticaret görüşmeleri ve 2020 başkanlık seçimlerine ilişkin çalışmalar sürmekte. Bu yönüyle parite için Brexit'e ve ticaret görüşmelerine ilişkin görüşler haber akışında önemli olmaya devam edecek gibi durmakta iken teknik olarak 1.30 seviyesi üzerinde yada altında kalıcılık fiyatlamalar açısından kritik olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.3020, 1.3050, 1.3080, 1.3100, 1.3135
Destekler: 1.2940, 1.2915, 1.2900, 1.2860, 1.2830
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında 60 Dolar'ın altında hafif satıcılı seyir ile baskılanmaya bugün de devam etmekte. Gün içinde açıklanan datada Çin'in konut fiyatları dördüncü ayında da büyümesini yavaşlattı. Böylece küresel büyüme endişelerinden ve henüz nihayetlenmeyen ABD-Çin ticaret görüşmelerinin talep yönlü negatif izlerinin görüldüğü petrol fiyatlarında bir diğer endişe yaratan konu da yeterince kısıntıya gitmiş olan OPEC+ ülkelerinin arz miktarını daha da aşağıya çekeceklerinden emin olunamaması. Bu bağlamda bir sonraki OPEC toplantısında alınacak kararlar ayrı bir önem arz edecek. Haber akışında ise Suudi Arabistan devletine ait petrol şirketi Saudi Aramco, Ekim ayı içinde yapılması beklenen halka arzı üçüncü çeyrek mali sonuçları açıklanana kadar bekletmeye karar verdi. Aramco'da üçüncü çeyrek mali sonuçlarının yatırımcı güvenini artıracağını ve halka arzı katılımı yükselteceğini öngörülüyor. Diğer yandan İran'ın Huzistan Eyaleti'nde bulunan ülkenin en büyük petrol tesisi Abadan Petrol Tesisi'nin rafinerisinde kaçak nedeniyle yangın çıktı. Siyah altın için ticaret görüşmelerinde bugün sessiz kalınması ile diğer günlere nazaran daha sınırlı hareketler sergilenirken Brexit başta olmak üzere diğer küresel risk unsurları, OPEC üyelerinden gelebilecek açıklamalar ve petrol üretim bölgelerinde meydana gelecek gelişmeler takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 58.50, 58.80, 59.10, 59.40, 59.75
Destekler: 58.00, 57.70, 57.45, 57.20, 57.00
ONS ALTIN
Altın fiyatlarında bir süredir statik düzen devam etmekte. Fiyatlama davranışlarının da sınırlandığı sarı maden için ABD-Çin ticaret görüşmelerinde nispeten görülen pozitif tablonun her ne kadar aşağı yönlü atakları tetiklese de ticaret anlaşmasının henüz nihayetlenmemesi, küresel piyasadaki ekonomik verilerin kötü gelmeye devam etmesi ve beklentilerde de iyileşme görülmemesi ile merkez bankalarından görülen faiz indirimi manevraları bu alçalma niyetini baskılamakta. Son olarak bugün açıklanan Çin konut fiyatları art arda dördüncü ayında da daralma gösterirken Bundesbank'tan yapılan açıklamada da Almanya büyümesinde bu çeyrekte daralma beklediklerinin kaydedilmesi önemliydi. Diğer yandan Brexit için hafta içinde yeşeren anlaşmalı ayrılık beklentileri hafta sonunda Avam Kamarası'nda anlaşmanın onaylanmaması ve ertelenmesi ile yeniden sekteye uğramış gibi görünüyor. Konuyla ilgili parlamento kısa süre içinde yeniden toplanacağını belirtirken alınacak karar da küresel bir belirsizliğin son bulması anlamında önemli bir yere sahip olacaktır. Son olarak piyasaların merakla beklediği ay sonundaki FED faiz kararında 25 baz puanlık faiz indirimi ihtimali yüzde 92.5 ile neredeyse kesi gözüyle bakılırken toplantı ile gelecek açıklamalar ve FED'in bundan sonraki stratejisi Dolar varlıkları ve dolayısıyla altın fiyatları açısından kritik olacaktır. Bugün itibariyle ticaret görüşmelerine değerlendirmelerde bulunan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ticaret anlaşmasında konuşmaya başladıkları için daha iyi durumda olduklarını vurgularken tarifeler ve Huawei konularının anlaşmanın ilk bölümünde yer almadığını ve anlaşmanın ilk bölümünün imzalanması için net bir tarih belirlemediklerini söyledi. Ticaret görüşmeleri dışında diğer jeopolitik risk unsurları ve risklerin risk iştahı ile borsalara yansımaları izlenecekken teknik anlamda 50 günlük hareketli ortalaması olan 1488 üzerinde tutunmaya çalışan sarı madende ilk etapta bu seviyenin altında ya da üzerinde göstereceği kalıcılık dikkate alınabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1502, 1518, 1522, 1526, 1532
Destekler: 1490, 1485, 1480, 1477, 1472





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
HAZİNE ALACAKLARI EYLÜL SONU İTİBARİYLE:18,2 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 18,5 MİLYAR TL)
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -16045,5 milyon TL
KREMLİN SÖZCÜSÜ: PUTİN, MACRON İLE BUGÜN UKRAYNA VE SURİYE HAKKINDA TELEFONDA GÖRÜŞECEK
DEUTSCHE BANK KREDİ BİRİMİNDE EN AZ %10'LUK İŞTEN ÇIKARMA PLANLIYOR- BLOOMBERG HT
ABD/KUDLOW : EĞER, 1. AŞAMA ÇİN TİCARET MÜZAKERELERİ İYİ GİDERSE, ARALIK GÜMRÜK TARİFELERİ KALDIRILABİLİR
ABD/KUDLOW: DEVAM EDEN ABD-ÇİN TİCARET GÖRÜŞMELERİNDE HERŞEY YOLUNDA GİDİYOR
İNGİLTERE BREXİT BAKANI BARCLAY : AB'NİN HENÜZ BİR ERTELEME ÜZERİNDE ANLAŞMAMASI SEBEBİYLE RİSKLER MEVCUDİYETİNİ SÜRDÜRÜYOR
İNGİLTERE BREXİT BAKANI BARCLAY : ANLAŞMASIZ BREXİT RİSKİ DEVAM EDİYOR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,8124 Satış: 5,8228 Euro Alış: 6,4894 Satış: 6,5011
Facebookta Paylaş