Akşam Bülteni (Işık FX)

Wanzhou, Ilımlı Giden Ticaret Savaşları'nı Sekteye Uğrattı!
Huawei CFO'su Meng Wanzhou üzerinden ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları gündemde kalmaya devam ediyor. Bugün ABD'nin, Kanada'da tutuklu bulunan CFO Wanzho'nun iadesi için resmi talepte bulunabileceğine yönelik çıkan spekülasyonlar son günlerde ılımlı giden ticari görüşmelere gölge düşürdü. Çin Dışişleri Bakanlığı ise, yöneticinin bırakılması konusunda Kanada'ya uyarılarda bulundu. Yaşanan bu durum borsalarda satış baskısı yaratırken ABD tahvilleri, Japon Yeni ve Altın üzerinde tekrardan güvenli liman algısı oluşturdu. ABD tarafında ayrıca hükümetin kapalılık durumu da yakından izlenmeye devam ediliyor. Şuan itibariyle fiyatlar üzerinde çok fazla bir etki yaratmasa da krizin devam etmesi durumunda Dolar varlıklarına sorun yaratabileceğinden konuya ilişkin gelişmeler takibimizde kalmaya devam ediyor. Avrupa tarafında ise Brexit sorunu gündemimizde olmaya devam ediyor. Dün akşam saatlerinde İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Avam Kamarası'nda yayınladığı B Planı'nı dinledik. May'in bu konuşmasındaki uzlaşmacı görünümü dikkat çekse de konu hala belirsizliğini sürdürüyor. Bundan sonraki süreçte AB ile yapılacak temaslardan gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. Diğer tarafta ise gözlerimiz İsviçre'nin Davos kasabasında başlayan Dünya Ekonomik Forumu'nda olacak.
EURUSD
Brexit konusunda İngiltere Başbakanı Theresa May, uzlaşmacı bir tavır ortaya koysa da milletvekillerinin çoğunun ikinci Brexit referandumunu istediklerine inanmadığını vurguladı. May ayrıca, en önemli anlaşmazlık konusu olan Kuzey İrlanda sınırı konusunda milletvekillerinin taleplerini AB'ye ileteceğini söylerken AB ile milletvekillerinin desteğini alacak bir anlaşma yapmaya odaklanacağını kaydetti. Bunun dışında IMF Baş ekonomisti yaptığı açıklamada Britanya'nın AB'den yıkıcı bir ayrılığı veya belirsizliğin aylarca sürmesi durumunda büyüme oranlarının negatif etkileneceği konusunda uyarıda bulundu. Bununla birlikte Avrupa Komisyonnu'nun İtalya için 2019 büyüme beklentisini yüzde 1.2'den yüzde 0.6'ya düşürdüğü belirtilmekte. Öte yandan İrlanda hükümeti, görev süresi 31 Mayıs'ta sona erecek Peter Praet'ten boşalacak olan Avrupa Merkez Bankası baş ekonomistliği görevi için İrlanda MB Başkanı Philip Lane'yi aday gösterdi. Diğer taraftan ABD hükümeti bir aydır kapalı kalmaya devam ederken Senato'daki Cumhuriyetçiler, Başkan Donald Trump'ın "uzlaşı" olarak nitelediği önerilerini oylamaya hazırlanıyor. Demokrat Partili liderlerse Trump'ın önerilerinin umut vaat etmediğini kaydediyor. Diğer yandan Trump'ın önerdiği sınır güvenliği tasarısı bu hafta senato gündemine gelecek. Senato'dan Cumhuriyetçilerin 47'ye karşı 53 sandalye ile çoğunluğu bulunuyor ancak tasarının Senato'dan geçerek Temsilciler Meclisi'ne gönderilmesi için 60 oy gerekiyor.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1.1345, 1.1330, 1.1300, 1.1285, 1.1265
Dirençler: 1.1370, 1.1390, 1.1410, 1.1445, 1.1465
USDTRY
Geçtiğimiz hafta TCMB'nin açıklamış olduğu faiz kararı iile görülen volatil hareket sonrası sığlaşan kur tarafında; yurt içi kaynaklı jeopolitik risk unsurlarına dair gelen haber akışlarından ziyade, son iki günde küresel gelişmeler etkili olmakta. Dün, Çin büyüme oranının senelik bazda son 28 yılın en zayıf seviyelerine işaret etmesinden sonra bugün gelen haberlerde; Huawei CFO'su 'nun ABD tarafından Kanada'dan istendiğinin belirtilmesi ticaret savaşları korkusunu yeniden alevlendirirken; Çin Yuanı'nda satış baskısına neden oldu ve aralarında TL'nin de bulunduğu gelişmekte olan para birimlerini de olumsuz yönde etkiledi. Keza, Brexit konusundaki belirsizliklerin de devam ediyor olması küresel çapta ABD Doları'nı güçlendirirken; kurdaki yukarı yönlü hareketleri desteklemekte. Tüm bu gelişmelere karşın; günün kalanında küresel ekonomiye dair risklerin yanı sıra, yurt içi gelişmeleri de takipte olacağız.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.3575, 5.3730, 5.3880, 5.4000, 5.4175
Destekler: 5.3360, 5.3100, 5.2960, 5.2750, 5.2690
GBPUSD
Dün İngiltere BBaşbakanı Theresa May'in Avam Kamarası'nda açıkladığı ''B Planı'' takip edildi. May, yapılan bu oturumda diğer günlerin aksine daha uzlaşmacı bir görünüm takındı. Özellikle, ilerleyen dönemde atılacak adımlarda Meclis'e danışacağını ve AB ile yeni yapılacak müzakerelerde bazı tavizler verebileceğine ilişkin mesajları Sterlin'i kısmende olsa rahatlattı. Ancak konunun belirsizliğini sürdürmesi bu atakları sınırlıyor. Diğer tarafta bugün toparlanan Dolar Endeksi'nin de paritedeki yukarı yönlü atakları sınırladığını belirtelim. Teknik olarak da yukarı tarafta 1.3130 aşağı tarafta ise 1.2700 seviyeleri yön tayini açısından önemli olabilir. Gün içi teknik seviyeler ise;
Dirençler: 1.2900, 1.2960, 1.2990, 1.3020, 1.3050
Destekler: 1.2860, 1.2830, 1.2810, 1.2770, 1.2740
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında, Çin'de ekonomik büyümenin 28 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmesi ve küresel ekonominin görünümüne ilişkin endişeler nedeniyle keskin yükselişlerin sınırlandığı görüldü. Ancak Çin Devlet Baaşkanı Xi Jinping'in, yavaşlamakta olan ekonominin etkilerine ilişkin yeni endişeler dile getirmesi ve Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel büyüme tahminini düşürmesine rağmen yukarı yönlü kapanışlarına devam eden siyah metale arz endişelerinin OPEC üyeleri ve ortaklarından gelen pozitif mesajların destek verdiği gözlemlenmekte. Güne hafif düzeltme hareketiyle başlayan emtia için haber akışında İran Petrol Bakanı Zanganeh, 40 milyar dolar değerinde petrokimya üretme kapasitelerinin bulunduğunu ve bu rakama ulaşacaklarını belirtti. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, 2019'da ABD kayaç petrolüne ayrıca dikkat edeceklerini vurguladı.
Teknik seviyeler;
Destekler: 61.60, 61.25, 61.10, 60.85, 60.30
Dirençler: 62.00, 62.65, 62.80, 63.25, 63.60
ONS ALTIN
Son günlerde küresel olarak risk iştahının artmasıyla birlikte baskılanan Değerli Metal bugün güvenli liman fiyatlamalarıyla birlikte toparlandı. ABD'nin, Kanada'da tutuklu bulunan Huawei Ceo'su Meng Wanzhou'nun iadesi için ttalepte bulunması, ticaret savaşları endişelerini tekrardan artırırken piyasadaki risk iştahını azalttı. Diğer tarafta ise lokal sorunlar arasında yer alan Brexit konusu da belirsizliğini sürdürmeye devam ediyor. Teknik olarak da daha önce belirttiğimiz 1275 noktasından destek alarak bir toparlanma görmekteyiz. Yukarı yönlü ataklarına devam edebilmesi içinse 1305 direnci kritik olacaktır. Aşağı tarafta ise 1275 desteğini takip etmeye devam edeceğiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1285, 1289, 1292, 1294, 1300
Destekler; 1275, 1273, 1269, 1265, 1260




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde suunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
SURİYE'NİN LAZKİYE KENTİNDE BOMBALI ARAÇ İNFİLAK ETTİ, YARALILARIN OLDUĞU BELİRTİLİYOR-HABERTÜRK
NİJERYA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ%14
İNGİLTERE BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ, KUZEY İRLANDA SINIR SORUNU KONUSUNDA ZORLU ÇÖZÜMDEN KAÇINMAK İÇİN HERŞEYİ YAPACAĞIZ
İNGİLTERE BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ : MAY'İN İŞ DÜNYASINA ÇAĞRISI, İŞLETMELER İÇİN BREXİT KONUSUNDAKİ ARTAN ENDİŞE VE SORULARA YÖNELİK BİR ŞANS OLACAK
İNGİLTERE BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ: KUZEY İRLANDA SINIR SORUNUNDA ZORLU ÇÖZÜMDEN KAÇINMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,3454 Satış: 5,3551 Euro Alış: 6,0716 Satış: 6,0826
Facebookta Paylaş