Akşam Bülteni (Işık FX)



İtalya Yeniden Seçime Mi Gidiyor!

Veri akışı bakımından sakin bir gün geçiriyoruz. Gündemde ise ticaret savaşları ve Brexit meseleleri yer alıyor. Özellikle geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ABD - Çin ticaret müzakerelerinden gelen iyimserlik bu sabah saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın, 1 Mart’ta bitecek olan Ateşkes tarihini uzatacağını duyurmasıyla birlikte daha fazla arttı. Bu durum, son günlerde gelişmiş ülkelerden gelen kötü ekonomik veriler ile oluşan küresel büyümeye yönelik endişeleri ertelemiş durumda. Yükselen risk iştahı ise küresel çapta Dolar varlıklarına zarar vermekte. Brexit cephesinde ise belirsizlik devam ederken son günlerde 50. Maddenin uzatılacağına yönelik gelen haber akışları dikkat çekiyor. Bilindiği gibi Brexit 29 Mart’ta sona eriyor ve gerçekleşmesine sayılı günler kala hala daha nihai bir anlaşma yok. Bu durum da belirsizliği artırarak Sterlin varlıkları üzerinde baskı oluşturuyor. Eğerki Brexit’in tarihi ertelenirse bu durum kısmen de olsa Sterlin tarafını rahatlatabilir. Ancak bu süreçte yapılacak müzakerelerde özellikle İrlanda sınırı konusunda bir çözüm bulunamazsa tekrardan bir düzensiz Brexit ihtimalleri gündeme gelerek Sterlin üzerinde ağırlık yaratacaktır. Gelen açıklamalarda ise her ne kadar İngiltere cephesinden çoğu yetkili uzatılmasına sıcak baksa da şuanda Başbakan Theresa May, Brexit’in uzatılmasını bir çözüm olarak görmüyor ve 29 Mart tarihine kadar bir anlaşma çıkarabileceğine inanıyor. Bu kapsamda baktığımızda 29 Mart tarihine kadar nihai bir anlaşma sağlanana kadar gelebilecek açıklamaların dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Günün bir diğer önemli gelişmesi ise Avrupa’nın sorunlu ekonomileri arasında yer alan İtalya’dan geldi. İktidarda ki koalisyon ortaklarından Beş Yıldız Hareketi’nin ilerleyen günlerde önemli bir haber duyuracağına ilişkin çıkan spekülasyonlar erken seçim mi geliyor sorularını beraberinde getirdi. Bilindiği gibi bir süredir erken seçim senaryosu ülkede tartışmaların odağı haline gelmmişti. Şuan da bu konuya dair yetkililerden kesin bir açıklama yok ancak böyle bir durumun oluşması halinde Euro varlıkları baskı altında kalabileceğinden konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar takibimizde olacak. Günün geri kalanında ise FED Başkan Yardımcısı Richard Clarida’nın açıklamalarını takip edeceğiz.

EURUSD

ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde somut adımlar atılmak üzere ilerleme kaydedilmesi küresel risk iştahı yönünden önemli bir hal alırken bu durum küresel piyasadaki belirsizliklerin son bulması açısından da belirleyici rol oynayabilir. Gün içinde açıklamalarda bulunan FED üyesi Raphael Bostic, kapsamlı ticaret tarifelerinin enflasyon kazanımlarını tetikleyebileceğini belirtirken ayrıca FED’in 2019 yılında bir faiz artışı yapmasını beklediğini ve bunun için hala alan olduğunu dile getirdi. Avrupa kanadında ise Mısır’da hafta sonu yapılan AB-Arap Birliği zirvesi sırasında Britanya Başbakanı Theresa May ile bir araya gelen Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, May'ee Avam Kamarası'ndan cari Brexit anlaşmasını bazı ince ayarlar ile geçirecek çoğunluğun desteğine sahip olduğunu kanıtlaması gerektiğini söyledi. İngiltere hükümet yetkilisi de Başbakan May’in, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Brexit konusunda son güncellemeleri ele aldığını ve yarın parlamentoda bir açıklama yapacağını duyurdu. Günün geri kalanında FED Başkan Yardımcısı Richard Clarida’nın konuşması olacak. Fiyatlamalarda ticaret savaşları iyimserliği ile birlikte bugün yukarı yönlü bir seyir hâkim. Yükselişlerin devamı için 1.1390, 1.1410, 1.1425, 1.1465 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.1345, 1.1330, 1.1300, 1.1285 destekleri izlenebilir.

USDTRY

ABD Başkanı Donald Trump’ın, geçtiğimiz hafta Washington’da Çin ile yapmış oldukları “Ticaret Müzakereleri” neticesinde iyi sonuçlar almaya yakın olduklarını ve 1 Mart’ta dolacak olan “Ateşkes” süresini uzatacağını belirtmesi ile kur tarafında da diğer gelişen ülke para birimlerinde olduğu gibi TL lehine iişlemler görüldü. Diğer taraftan Brexit meselesine dair karmaşıklığın devamının yanı sıra, ABD ve AB arasındaki ticaret müzakerelerindeki belirsizliğin de devam ediyor olması ise bu işlemleri sınırlı tutmakta. Keza, Yurt içi tarafta son zamanlarda gelen zayıf datalar ile uluslararası kurumların yapmış olduğu sene sonu revizeleri de soru işaretlerini beraberinde getirirken, gözleri önümüzdeki haftanın başında açıklanacak olan enflasyon datalarına çeviriyor. Bu bağlamda günün kalanında da; yurt içi ve yurt dışı taraftan risk unsurlarına dair gelecek önemli haber akışları dikkatlice takip etmekte fayda var. Yine, FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının politikalarına yönelik gelebilecek açıklamalar da kur üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda yukarı yönlü atakların hızlanabilmesi için 5.3420 - 5.3680 direnç bölgesini takip etmeye devam ediyoruz. TL lehine ataklar görebilmemiz içinse 5.2890 seviyesinin altında kalıcılık sağlaması gerekebilir. Bu durumda ise 5.2750, 5..2690 ve 5.2535 ara destekleri ilk etapta önemli olacaktır. Satışların hızlanabilmesi içinse 5.2350 noktasını ana destek seviyesi olarak takip etmeye devam ediyoruz.

GBPUSD

Yaşanan ticaret iyimserliği risk iştahını yüksek tutarak parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oluyor. Özellikle bu sabah saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin ile yapılan görüşmeler neticesinde 1 Mart tarihinde bitecek olan ateşkes kararını 1 ay veya daha fazla bir süreyle uzatabileceğini söylemesi piyasalarda pozitif karşılandı. Diğer tarafta Brexit’in ertelenebileceğine yönelik haber akışları da kısmen de olsa Sterlin varlıklarını rahatlatıyor. Ancak son günlerde Brexit’e yönelik haber akışlarının anlık olarak parite üzerinde oynaklık yarattığını görmekteyiz. Tam olarak nihai bir anlaşma sağlanana kadar gelebilecek açıklamaların dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Teknik olarak ise 1.3110 ’un üzerinde kapanışlar bir miktar daha alış yönlü işlemlere neden olabilir. Bu durumda ise 1.3135, 1..3150, 1.3165 ile 1.3200 dirençlerini izleyebiliriz. 1.3200 üzerinde kalıcılıklar ise Sterlin lehine hareketleri hızlandırabilir.1.3110 altında ise 1.3050, 1.3020, 1.2990 ve 1.2960 desteklerini izleyeceğiz. Satışların derinleşebilmesi içinse 1.2830 seviyesini ana destek olarak takip ediyoruz.

BRENT PETROL

ABD ile Çin ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanmasına ve Trump'ın 1 Mart tarihini öteleme kararı almasının etkisi ile pozitif etkilenen petrol fiyatları, ABD’deki arz bolluğunu etkisi ile yeni haftanın ilk gününe hafif düşüşle başladı. Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın: ‘’ Petrol fiyatları çok yükseldi. OPEC ağırdan almalı’’ şeklindeki söylemleri de satış yönlü işlemleri destekledi. Haber akışında, Angola devlet petrol şirketi Sonangol'un verilerine göre Angola'nın ham petrol üretimi 2018 yılında, yaşlanan petrol sahalarının etkisi ile azalırken Irak'ın güneydeki terminallerinden günlük ortalama petrol ihracatı ise Şubat ayında 3 milyon 565 bin varil seviyesine yükseldi. Veri akkışında ise haftanın son işlem gününde açıklanan ABD sondaj kuyu sayısı 4 adet azalış kaydetti. Günün geri kalanında ticaret görüşmeleri başta olmak üzere OPEC ilgililerinden gelecek açıklamalar takip edilecek. Teknik olarak bakacak olursak, 16 Kasım’dan bu yana zirve seviyelerinden direnç gören emtia, Trump’ın açıklamaları sonrası satışlarını artırdı. Geri çekilmelerin devamında 100 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 64.85 desteği kritik olacaktır. Buranın kırılması satışları derinleştirebilir. Toparlanma hareketlerinde ise 65.80, 66.30, 66.45 ve 66.85 direnç seviyelerini takip edebiliriz.

ONS ALTIN

Hatırlayacağımız gibi geçtiğimiz hafta gerek Asya’dan gerek Avrupa’dan gerekse ABD’den takip ettiğimiz verilerdeki bozulmalar küresel büyüme endişelerini yükseltmiş Değerli Metal üzerinde de düzeltme hareketlerine neden olmuştu. Ancak daha sonrasında ABD ile Çin arasında gerçekleştirilen müzakerelerden gelen iyimserlik bu endişeleri azalttı ve Altın tekrardan 1330’un üzerini ttest etti. Ancak hali hazırda AB ile olası bir ticaret savaşları başlama ihtimali piyasalarda risk unsuru olarak kalmaya devam ediyor. Emtia yukarı yönlü ataklarına devam edebilmesi için 1330 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması gerekebilir. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise 1340 seviyeleri tekrardan hedef haline gelebilir. Ancak öncesinde 1336 ara direncini takip edeceğiz. 1330 altında ise tekrardan satış yönlü hareketler görebiliriz. Bu durumda ise 1325, 1322, 1319 ile 1315 destek noktalarını izleyeceğiz.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorumm ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUSYA MERKEZ BANKASI : RUSYA MERKEZ BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN KARI OCAK'TA 264 MYR RUBLE
BREZİLYA'DA CARİ İŞLEMLER AÇIĞI OCAK'TA 6.5 MYR DOLAR (ARALIK: 815 MLN)
İNGİLTERE BAŞBAKANI : 12 MART'A KADAR ANLAMLI OYLAMA ELDE ETMEYE YÖNELİK ÇALIŞIYORUZ
İNGİLTERE BAŞBAKANI : YARIN GÜNCELKLENMİŞ MÜZAKERELER KONUSUNDA PARLAMENTOYA AÇIKLAMA YAPACAĞIM
İNGİLTERE BAŞBAKANI : BREXİT ANLAŞMASINI ELDE EDECEĞİMİZE İNANIYORUM
İNGİLTERE BAŞBAKANI : PARLAMENTO İÇİN BREXİTİ SAĞLAMAYA VE ENDİŞELERİNİ AZALTMAYA YÖNELİK ÇALIŞIYORUZ
İNGİLTERE BAŞBAKANI : TUSK, CONTE, MERKEL, JUNCKER VE VARADKAR İLE İYİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİK
İNGİLTERE BAŞBAKANI : MADDE 50'NİN UZATILMASI, BREXİT KONUSUNDA PARLAMENTODA BİR KARAR SAĞLAMAYABİLİR
AB/JUNCKER : OLDUKÇA İYİ İLERLEME KAYDEDİYORUZ
AB/TUSK: MAY İLE OLASI UZATMAYI GÖRÜŞTÜK
Facebookta Paylaş