Akşam Bülteni (Işık FX)

Brexit'ten Destek Bulan Sterlin, Yükselişine Devam Ediyor!
Dün İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Avam Kamarasında yaptığı açıklamalar sonrası oluşan Brexit iyimserliği piyasalarda etkisini göstermeye devam ediyor. Brexit'in gidişatı konusunda parlamenterleri bilgilendiren May; 12 Mart tarihinde anlamlı bir Brexit oylaması sunacaklarını veto edilmesi durumunda ise 13 Mart'ta anlaşmasız bir Brexit oylaması gerçekleştirdiklerini belirtti. Özellikle May'in, bu 2 tasarının onaylanmaması halinde 50. Maddenin yani Brexit'in gerçekleştirme tarihinin ertelenmesi yönünde bir tasarının parlamento üyelerine sunacağını ilişkin söylemleri ile Ana Muhalefet Partisi'nden 2. Bir referandum durumunu destekleyeceğine dair gelen açıklamalar anlaşmasız ayrılığın olasılığını azalttı ve Sterlin lehine sert hareketler meydana getirdi. Bilindiği gibi bir süredir AB ile İngiltere arasında yapılan görüşmelerden sonuç alınamıyor ve Brexit'in gerçekleşmesine sayılı haftalar kala hala nihai bir sonucun çıkmaması Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratıyordu. Ayrıca Başbakan Theresa May'in, 50. Maddenin uzatılmaması konusundaki net tavırları da anlaşmasız bir Brexit olasılığını artırıyordu. Şimdi ise bu konuyu gündeme alması ve gerek AB'nin gerekse İngiliz parlamenterlerin uzatılma durumuna sıcak bakması bir iyimserlik yaratıyor. Öte yandan bugün başlayacak Donald Trump - Kim Jong Un görüşmesi öncesinde ise liderlerden gelen pozitif açıklamalar dikkat çekti. ABD Başkanı Donald Trump; Kuzey Kore'nin muazzam bir ekonomik potansiyeli olduğunu ve görüşmelerde olumlu bir sonuç alacağına inandığını söylerken Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un ise; ilk görüşmeden bu yana çok çaba sarf edildiğini ve bütün engelleri aşarak tekrardan buluşmayı başardıklarını belirtti. Son günlerde majör merkez bankası yetkililerinden gelen açıklamalarda gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Özellikle bugün Ewald Nowotny'nin, AB'nin ekonomik olarak sorunlu ülkesi İtalya'ya karşı yaptığı uyarılar kritikti. Nowotny; İtalya'nın kamuu borcunu azaltması gerektiğini ve bu borçların AB için bir tehdit oluşturduğunu belirtti. ABD tarafında ise dün FED Başkanı Jerome Powell'ın, Bankacılık Komistesi'ne 1. Yarı Yıl Para Politikası Raporu'na ilişkin yaptığı sunum takip edildi. Powell; büyümenin güçlü olacağını ancak 2018 yılına oranla daha yavaş büyüyeceklerini söyledi. Özellikle Powell'ın, faiz artırım kararlarına artık daha sabırla yaklaşacaklarını ilişkin söylemleri ise dikkat çekiciydi. Bugün ise Powell, sunumun 2.etabını Temsilciler Meclisi'nde gerçekleştirecek. Buradan gelebilecek açıklamaların yanı sıra ABD verileri takibimizde olacak.
EURUSD
Brexit iyimserliği Euro varlıklarına pozitiflik katsa da Avrupa'nın sorunlu ekonomileri arasında yer alan İtalya'ya yönelik gelen olumsuz açıklamalar sonrası ülkenin tahvil faizlerinde görülen yükselişler paritedeki yukarı yönlü atakları sınırladı. Açıklamalara baktığımızda Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Ewald Nowotny, İtalya'nın kamu borcunu azaltması ve ekkonomik büyümeyi canlandırması gerektiğini savunurken Euro Bölgesi için 4.5 yıl süren kayda değer büyümenin ardından bir yavaşlamanın doğal göründüğünü vurguladı. Nowotny'nin özellikle, İtalya'daki kamu borcunun AB için bir tehdit oluşturduğuna ilişkin söylemleri dikkat çekti. ABD tarafında Başkan Donald Trump, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un ile Vietnam'da bir araya gelecekken Jong-Un'un bir şey yapmak istediğini ve bu yüzden görüşmeyi sabırsızlıkla beklediğini söyledi. FED kanadında dün konuşan Başkan Jerome Powell, ekonomik datalarda aşağı yönlü ufak tahmin değişiklikleri yaparken bilanço normalleştirmeye hazır olduklarını dile getirdi. Bugün de bir sunum yapacak olan Powell'in benzer açıklamalar yapması bekleniyor. Teknik olarak, bugün yatay bir seyir görülen döviz çiftinde yukarı tarafta 1.1395 ile 100 günlük hareketli ortalama olan 1.1425 ve 1.1465 dirençleri hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.1370, 1.1345, 1.1330 ve 1.1300 destek seviyeleri gündeme gelebilir.
USDTRY
Sabaah saatlerinde yurt içi tarafta açıklanan Ekonomik Güven Endeksi önceki aya göre 0.9 puan artış gösterdi. Hükümet tarafında, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamaları da takip edilirken, Albayrak: Şubat ayı enflasyonunun olumlu adımların etkisini göstereceğini ve 2019 yılının çok daha güçlü ve rahat bir yıl olacağını söyledi. Küresel tarafta ise dün Brexit meselesine dair azalan riskler ile Dolar Endeksi'nde görülen geri çekilme bugün de kendisini gösterirken, gözler bir yandan da; Ticaret Savaşları ve jeopolitik risklerin durumunda. Ticaret savaşları konusunda da görünüm stabil kalmaya devam ederken, Vietnam'daki ABD ve K.Kore görüşmelerinin yanı sıra; Hindistan ve Pakistan arasındaki krizin zirve yaptıktan sonra bir miktar azalma göstermesi de kurda kısmen geri çekilmelere olanak sağlayan etkenlerdendi. Günün kalanında yine; gerek yurt içi taraftan, gerekse yurt dışı taraftan risk unsurlarına yönelik gelebilecek haber akışlarını takipte olacağız. Keza, FED Başkanı Powelll'ın Temsilciler Meclisi'nde yapacağı sunum ve ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'in Ankara'da yapacağı temaslar da önemli olacak. Teknik olarak uzun süredir yatay bir görünüm çizen kurda TL lehine hareketler görebilmemiz için 5.2890 seviyesinin altında kalıcılıklar görmemiz gerekebilir. Bu durumda ise 5.2750, 5.2690 ve 5.2535 ara destekleri ilk etapta önemli olacaktır. Satışların hızlanabilmesi içinse 5.2350 destek seviyesini önemli görmekteyiz. Alış yönlü işlemlerin hızlanabilmesi içinse 5.3420 - 5.3680 direnç bölgesini takip etmeye devam ediyoruz.
GBPUSD
Brexit'in ertelenebileceğine yönelik iyimserlikten destek bulan Sterlin varlıkları yükselişine devam ederken paritenin de 2018 Temmuz ayı sonrası ilk kez 1.3300 üzerini test ettiği görüldü. Dün İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamalarda 50. Maddenin de Parlamento onayına sunacağını söylemesi ile anlaşmasız bir ayrılık ihtimali azaldı. Özellikle uzun süredir uzatılma kararrına sıcak bakmayan Theresa May'in, aldığı bu karar Brexit'in gerçekleşmesine sayılı günler kala piyasaya rahatlama getirdi. ABD tarafında ise dikkatlerimiz ABD verilerinin yanı sıra Powell'ın, dün Bankacılık Komitesi'nde gerçekleştirdiği 1. Yarı Yıl Para Politikası Raporu sunumunun ikinci etabında olacak. Kritik seviye olarak gördüğümüz 1.3240 direncinin geçilmesiyle birlikte yukarı yönlü ataklarını hızlandıran paritenin alış yönlü işlemlerine devam etmesi durumunda 1.3335, 1.3370, 1.3395 ve 1.3415 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı tarafta ise 1.3240 noktası takibimiz sürecek. Eğerki bu seviyenin altına inerse düzeltme hareketleri görebiliriz. Ancak bu seviye öncesinde 1.3300, 1.3280 ve 1.3250 ara desteklerini izleyeceğiz.
BRENT PETROL
OPEC ve müttefikleri, ABD Başkanı Trump'ın çağrılarına rağmen global petrol arzını kısma yönünde yaptıkları anlaşmaya uymaya devam ediyorlar. Ocak ayında üretim kısıntısı taahhütlerine uyum oranı yüzde 83 oldu. OPEC kaynaklarının verdikleri bilggiye göre OPEC+ olarak adlandırılan grup, üretimi kısmaya büyük olasılıkla yılsonuna kadar devam edecek. OPEC+ üyeleri Nisan ayında toplanarak üretim politikaları konusunda nihai kararı verecekler. Buna ek olarak Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak da Rusya'nın günlük ortalama petrol üretimini Şubat ayında Aralık ayına göre neredeyse 140-150 bin varil azalttığını ve Rusya'nın OPEC+'nin üretimi kısma anlaşmasına tam olarak uyduğunu bildirdi. Novak ayrıca, global petrol piyasalarının aşağı-yukarı dengeli olduğunu ve oynaklığın azaldığını da belirtti. Veri akışında ise dün sonuçlanan API stokları 4.2 Milyon varil azalış kaydederken bugün de Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) haftalık ham petrol stokları takip edilecek. Teknik anlamda, 100 ve 200 günlük hareketli ortalama arasında (65-67 Dolar) sıkışan emtia için alış yönlü işlemlerde 66.30, 66.45 ve 66.70 direnç seviyeleri aşağı yönlü hareketlerde ise 65.85, 65.50, 65.30 ile 65.00 destek seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Değerli Metal yatay seyrrine devam ediyor. Bir tarafta ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarındaki iyimserlikle birlikte küresel büyüme endişeleri azalsa da diğer tarafta majör ülkelerden takip ettiğimiz olumsuz veriler ile Euro Bölgesi ekonomisine yönelik soru işaretleri tedirginliğe neden oluyor. Bu durum şuanda Ons Altın fiyatları üzerinde baskı yaratmakta. Değerli Metal'in geri çekilmelere devam edebilmesi için ilk etapta 1320 seviyesi altında kalıcılık sağlaması gerekebilir. Bu durum, Kasım ayında başlayan yukarı yönlü kanalın kırılmasına ve yeni bir trendin başlamasına neden olabilir. Değerli Metal'in toparlanması içinse 1330 seviyesi üzerinde kapanışlar gerçekleştirmesi gerekebilir. Bu durumda ise 1333, 1337 ve 1341 dirençleri ilk etapta önemli olabilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamındaa değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FRANSA MALİYE BAKANI : DÜNYA BANKASI FAKİR ÜLKELERİ DESTEKLEMELİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI SAVAŞMALI
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -21004,9 milyon TL
ABD'DE GEÇİCİ MAL DIŞ TİCARET DENGESİ ARALIK AYINDA -79.49 MİLYAR DOLAR
ABD'DE GEÇİCİ PERAKENADE STOKLARI -OTO HARİÇ- ARALIK'TA %+1.0
MERKEL : İNGİLTERE'NİN BREXİT İÇİN DAHA FAZLA ZAMANA İHTİYACI VARSA, BUNU REDDETMEYECEĞİZ
PAKDEMİRLİ:TARIMSAL DESTEKLERDE OCAK AYINDA 2,3 MİLYAR TL ŞUBAT'TA 3 MİLYAR TL’Yİ GEÇEN ÖDEMELER YAPTIK
ALMAN HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: ECB BAŞKANI DRAGHİ'NİN YERİNİ KİMİN ALACAĞI KARARI BU IL SONLARINDA VERİLİR
PAKDEMİRLİ:MART AYI ÖDEMELERİMİZ İLE BİRLİKTE ÇİFTÇİMİZE GEÇMİŞ DÖNEMLERDEN HİÇBİR "BORCUMUZ" KALMAYACAK
Facebookta Paylaş