Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 28.02.2019
ABD Beklentilerin Üzerinde Büyüdü!
Dün ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un arasında gerçekleştirilen görüşmelerin anlaşma yapılmadan ani bir şekilde bitirilmesi borsalar üzerinde negatif etki yaratırken Altın ve Yen gibi güvenli liman varlıklarına talep geldi. Yapılan zirve sonrası gelen açıklamalara bakacak olursak Donald Trump; görüşmelerde iyi bir ilerleme sağladıklarını, Kuzey Kore'nin yaptırımların tamamen ortadan kaldırılmasını istediğini ancak bu durumun olmayacağını kendilerine ilettiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise; çok iyi bir ilerleme gerçekleştirilse de anlamlı olacak bir şeylere ulaşma konusunda bir yere varamadıklarını söyledi. Son günlerde Hindistan ile Pakistan arasında yaşanan gerilimde ise bugün Pakistan tarafından gelen açıklamalar tansiyonu düşürebilecek nitelikteydi. Ticaret savaşları cephesinde ise dün ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'in; Çin'in, ABD'den daha fazla ürün almasının anlaşma için yeterli olmadığına ilişkin söylemleri endişelere neden olmuştu. Bugün ise Çin mallarına yönelik olarak 1 Mart'ta yürürlüğe sokulması planlanan gümrük tarifelerinin resmi gazete de erteleneceği duyuruldu. Bu durum ticaret savaşlarındaki iyimserliğin devam etmesini sağladı. Brexit tarafında ise 11 Mart haftasında parlamentoda yapılacak şartlı oylama takvimi öncesi açıklamalar gelmeye devam ediyor. İngiltere Başbakanlık Sözcüsü; Brexit oylamalarının 11 Mart haftası öncesinde yapılacağına ilişkin çıkan spekülasyonlara; herhangi bir zamanda gerçekleşebileceğini ancak yapılacak çok işlerinin olduğunu belirtti. Muhafazakâr Parti üyesi Theresa Villiers ise 50. Madde'yi uzatmanın sorunu çözmeyeceğini ve May'in, Brüksel ile nasıl bir anlaşma yapacağına bakılması gerektiğini vurguladı. Yapılması planlanan oylamalar öncesinde konuya ilişkin ekstra açıklamalar takip edilecek. Veri takviminde ise yine yoğun bir gün geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Avrupa'dan takip ettiğimiz yıllık öncü manşett enflasyon rakamlarındaki olumlu görünüm ise dikkat çekti. Rakamlara baktığımızda İspanya ve İtalya'da açıklanan TÜFE rakamları yüzde 1.1 olarak gerçekleşti. Almanya'da ise yüzde 1.5 olarak beklenen aylık TÜFE yüzde 1.6 aylık bazda ise yüzde 0.5 beklentilerine paralel olarak gerçekleşti. Günün en önemli datası ise ABD'den gelirken büyüme rakamlarının tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi, gün içerisinde baskılanan Dolar varlıklarını rahatlattı. Günün geri kalanında FED yetkililerinden gelecek açıklamalar takibimizde olacak.
EURUSD
Avrupa'nın sorunlu ekonomileri arasında yer alan İtalya ve İspanya'dan gelen olumlu enflasyon rakamlarının yanı sıra Almanya'dan takip ettiğimiz TÜFE rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi bugün gün içerisinde Euro varlıklarına talep getirerek paritede alış yönlü işlemlere neden oldu. Ancak günün en önemli datası olarak gördüğümüz ABD'den büyüme rakamlarındaki olumlu rakamlar paritedeki yukarı yönlü atakları sınırladı. Haber akışında ise ABD Başkanı DDonald Trump'ın Vietnam'da K.Kore Lideri Kim Jong-Un ile görüşmesinde anlaşma sağlanamazken Trump açıklamalarında verimli görüşmeler yaptıklarını ancak görüşmenin K.Kore'nin yaptırımları iptal talebi üzerine bittiğini söyledi. Avrupa'da ise İngiltere Başbakanı Theresa May'in Salı günü parlamentoda ortaya koyduğu 3 aşamalı takvimin ardından parlamento, May'in Avrupa Birliği (AB) ile Brexit anlaşmasında parlamentoyu tatmin edecek değişiklikleri elde etmek için istediği 2 haftalık süreyi verdi. Teknik olarak ise yukarı yönü kanalın kırılım teyit noktasından satış yiyen paritenin düzeltme hareketlerine devam etmesi durumunda 1.1370, 1.1345, 1.1330 ve 1.1300 desteklerini takip edeceğiz. Yukarı tarafta ise 1.1430 direnci ilk etapta devamında ise 1.1475 - 1.1520 bölgesinin önemli olabileceğini bu seviyelerin geçilmesi halinde ise Euro lehine işlemlerin hızlanabileceğini düşünmekteyiz.
USDTRY
Yurt dışı tarafta bugün; Asya seansında gelen kötü ekonomik verilerin yanı sıra, Vietnam'da yapılan Donnald Trump-Kim Jong Un zirvesinden bir uzlaşı çıkmadığının belirtilmesi bir miktar küresel risk iştahında azalmaya neden olarak ABD Doları lehine fiyatlamaların önünü açtı. Yurt içi tarafta ise; sabah saatlerinde Tüik tarafından açıklanan Ocak ayı Dış Ticaret Dengesi verisi takip edilirken, 2 Milyar 503 Milyon Dolar ile son 6 ayın en yüksek ikinci dış ticaret açığının verildiği ortaya çıktı. Bugün, kur açısından önemli olan datalardan ABD büyüme oranı ise; geçtiğimiz çeyreğe dataya göre düşüş gösterse de, beklentilerin üzerinde geldi. Günün kalanında yine, yurt dışı taraftan; Ticaret Savaşları, Brexit ve jeopolitik risklerin(ABD-K.Kore ve Hindistan-Pakistan) durumunu ve majör merkez bankalarının politika adımlarına yönelik açıklamaları takipte olacağız. Yurt içi taraftan da; jeopolitik, siyasi ve ekonomik gelişmelere dair haber akışları ve önümüzdeki hafta açıklanacak olan enflasyon ve TCMB kararlarına yönelik beklentiler kur üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak ise yukarı yönlü atakkların hızlanabilmesi için 5.3420 - 5.3680 direnç bölgesini takip etmeye devam ediyoruz. TL lehine ataklar görebilmemiz içinse 5.2890 seviyesinin altında kalıcılık sağlaması gerekebilir. Bu durumda ise 5.2750, 5.2690 ve 5.2535 ara destekleri ilk etapta önemli olacaktır. Satışların hızlanabilmesi içinse 5.2350 noktasını ana destek seviyesi olarak takip etmeye devam ediyoruz.
GBPUSD
İngiltere tarafında Brexit konusu gündemde kalmaya devam ediyor. Özellikle İngiltere Başbakanı Theresa May'in, 50. Maddenin uzatılmasını gündeme almasıyla birlikte Sterlin varlıkları uzun bir aradan sonrası zirve seviyelerini görse de anlaşmasız bir ayrılık olasılığının düşükte olsa masada durması paritedeki yukarı yönlü atakları sınırlıyor. 12- 13 ve 14 Mart tarihinde belki de Sterlin'in kaderinin belirlenebileceği oylama öncesi gelecek açıklamaların dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Zira son zamanlar da gelen haber akışları anlık olarak Sterlin varlıkları üzerinde oynaklık yaratmakta. ABD tarafıında ise Çin ile yaşanan ticaret savaşları bugün resmi gazetede 1 Mart'ta uygulanacak olan ek gümrük tarifelerinin erteleneceğinin duyurulmasıyla birlikte olumlu seyretti. Günün en önemli gelişmesi ise ABD'den takip ettiğimiz büyüme verileriydi. Beklentilerin üzerinde gelen GSYİH rakamları paritedeki satışları destekledi. Günün geri kalanında ise FED yetkililerinin açıklamalarını izleyeceğiz. Teknik olarak 1.3240 üzeri kalıcılıklar Sterlin lehine hareketleri destekleyebilir. Bu durumda ise 1.3300, 1.3330, 1.3350 ve 1.3375 dirençlerini takip edebiliriz. USD lehine işlemler içinse 1.3240 altında kalıcılıklara ihtiyaç duyabilir. Bu durumda ise 1.3225, 1.3190, 1.3175 ve 1.3150 destekleri izlenebilir.
BRENT PETROL
ABD'nin ithalatının güçlü bir şekilde düşmesi ve Suudi Arabistan'ın üretim kısıntılarına devam etme niyetini dile getirerek ABD Başkanı Donald Trump'ın fiyatların düşürülmesi çağrısına uymayacağını göstermesi dünkü fiyatlarda yükselişi işaret ederken bugün ABD-K.Kore arasındaki görrüşmede anlaşma elde edilememesi ve ABD üretiminin rekor kırmaya devam etmesi ile baskılandığını söyleyebiliriz. Gün içinde açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimin sona ermesini umduğunu belirtse de Hindistan'ı desteklediklerini gizlemedi. Bölgedeki petrol rezervleri yönünden petrol fiyatlamalarını da ilgilendiren bu gerginlikte yapılacak açıklamalar ve atılacak adımlar önemli olacaktır. Veri akışında da dünkü Enerji Bilgi İdaresi(EIA) haftalık ham petrol stoklarında son 33 haftanın en düşük gerçekleşmesi görüldü. Bugün veri ve haber akışında önemli bir gelişme bulunmazken fiyatlamalarda dünkü kazançların kısmen de olsa geri verildiğini görüyoruz. Teknik olarak, 100-200 günlük hareketli ortalama bandında kalmaya devam eden emtia için 66.00 seviyesinin altındaki kalıcı hareketlerde 65.85, 65.30 ve 65.00 destek seviyelerine kadar geri çekilmeler yaşanabilir. Değerli madenin tekrar toparlanma hareketi yapması durumunda ise 66.60, 66.85 ve 67.20 direnç seviyeleri test edilebilir.
ONS ALTIN
Değerli Metal, Kasım ayında başlayan yükselen kanalın alt bant noktasından destek bularak son günlerde yaşadığı satışları durdurdu. Özellikle Donald Trump - Kim Jong Un Zirvesi'nin anlaşma yapılmadan bitirilmesi ile Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan üst düzey gerilim sonrası borsalarda görülen satış baskısı güvenli liman algısı olarak Değerli Metal'e talep getirdi. Ancak gün içerisinde ABD'den takip ettiğimiz büyüme rakamlarındaki olumlu görünüm yukarı yönlü atakları sınırladı ve Değerli Metal gün içi kazançlarını geri verdi. Altın, kanal içi yükselişlerin devam edebilmesi için 1330 üzerinde kalıcılıklara ihtiyaç duyabilir. Bu durumda ise 1333, 1337 ve 1341 direnç seviyeleri takip edilebilir. Aşağı tarafta ise kanalın kırılım teyit bölgesi olan 1320 - 1316 destek bölgesi kritik. Bu bölgenin kırılması halinde ise 1313, 1310 ile 1305 desteklerini izleyebiliriz.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfxx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -16202,6 milyon TL
HAZİNE:NİSAN AYINDA TOPLAM 2,6 MİLYAR TL'LİK İÇ BORÇ SERVİSİNE KARŞILIK TOPLAM 2,8 MİLYAR TL'LİK İÇ BORÇLANMA YAPILMASI PROGRAMLANMAKTADIR
HAZİNE:MAYIS AYINDA TOPLAM 19,2 MİLYAR TL'LİK İÇ BORÇ SERVİSİNE KARŞILIK TOPLAM 18,8 MİLYAR TL'LİK İÇ BORÇLANMA YAPILMASI PROGRAMLANMAKTADIR
HAZİNE MART AYINDA 4, NİSAN AYINA 1, MAYIS AYINDA 4 TAHVİL İHALESİ DÜZENLEMEYİ PLANLIYOR
HAZİNE:MART AYINDA TOPLAM 15,3 MİLYAR TL'LİK İÇ BORÇ SERVİSİNE KARŞILIK TOPLAM 14,5 MİLYAR TL'LİK İÇ BORÇLANMA YAPILMASI PROGRAMLANMAKTADIR
FED/CLARIDA: FED, BİLANÇO KOMPOSİZYONU HAKKINDA BİR KARAR VERMEDİ- BLOOMBERG HT
FED/CLARIDA: FED'İN FAİZİ İNDİRİMİ TEMEL BİR GÖRÜŞ DEĞİL -BN/ BLOOMBERG HT
MOODY'S: ÇİN'DEKİ ZAYIFLAMA, TÜRKİYE VE ARJANTİN'DEKİ RESESYONUN AŞAĞI ÇEKMESİYLE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEKİ EKONOMİK BÜYÜMEDE KAYDADEĞER BİR YAVAŞLAMA BEKLİYORUZ
MOODY'S: GLOBAL BÜYÜME BEKLENTİLERİNE YÖNELİK AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER, NEGATİF SAÇILMALAR İLE ÇİN'DEKİ BEKLENEN YAVAŞLAMAYA KIYASLA DAHA KESKİN
MOODY'S: 2020 YILINDA ÇİN DIŞINDAKİ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE HAFİF BİR YUKARI YÖNLÜ DÖNÜŞ MÜMKÜN
MOODY'S: 2019 YILINDA GLOBAL FİNANSAL PİYASALARDA OYNAKLIK VE VARLIK FİYATLARINDA DÜZELTME HAYLİ MÜMKÜN
MOODY'S: PARA POLİTİKASININ NORMALLEŞMESİNİN HIZININ -BÜYÜMENİN YAVAŞLAMASI VE RİSKLERİN DENGESİNİN AŞAĞI YÖNE SARKMASIYLA -2019'DA YAVAŞLAMASINI BEKLİYORUZ
Facebookta Paylaş