Akşam Bülteni (Işık FX)

TCMB’nin Enflasyon Beklentisi YEP’in Üzerine Çıktı!
Güne Japonya Merkez Bankası (BOJ) kararlarıyla başladık. Kurum faizler ve politika kararlarında herhangi bir değişikliğe gitmezken enflasyon ve büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizeler gerçekleştirdi. Açıklanan kararlar sonrası basının karşısına geçen BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, Fiyatlarda aşağı yönlü risklerin devam ettiğini ancak daha fazla devam etmesi durumunda para politikasını ona göre ayarlayacaklarını belirtti. Kararların yanı sıra Başkan Donald Trump’ın, Çin ile bir anlaşma sağlayabileceğine yönelik açıklamalarıyla tekrardan toparlanan risk iştahı Yen varlıkları üzerinde baskı unsuru oldu. Diğer taraftan bugün yurt dışı tarafta önemli veri akışları takip edildi. Almanya’da takip ettiğimiz Perakende Satışları tahminlerin altında kalırken Euro Bölgesi manşet enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde artış gerçekleştirmesi dikkat çekti. Ancak gelen olumlu TÜFE rakamlarına rağmen İtalya bütçe tartışmalarının devam etmesi Euro üzerinde baskı oluşturdu. ABD tarafında ise ADP Tarım Dışı İstihdam datası 227 Bin ile öngörülerin bir hayli üzerinde gerçekleşti. Şimdi ise gözler ABD tarafında Cuma günü gelecek İstihdam verilerine çevrildi. İngiltere tarafında ise Brexit konusu stabil görünümünü korurken herhangi olumsuz bir haber akışının olmaması Sterlin de toparlanma yarattı. Ancak hala daha ülkedeki risklerin devam ettiğini ve tam olarak bir Sterlin lehine hareket görebilmemiz için Brexit konusunda nihai bir kararın alınması gerektiğini belirtelim. Yurtiçi tarafta ise sabah saatlerinde TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın sunumunda 4. Enflasyon raporu takip edildi. Çetinkaya, enflasyondaki artışın alt gruplar geneline yayılması ve döviz kuru geçişkenliği görece olarak düşük olan ürün gruplarında dahi yüksek fiyat artışları kaydedilmiş olması fiyatlama davranışlarını belirgin şekilde bozduğunu belirtirken maliyet ve kurdaki baskının enflasyon üzerinde etkili olduğunu söyledi. Enflasyonla Topyekün Mücadele Programıı hakkında ise önemli gördüklerini ve etkisini Kasım ayı itibariyle görebileceklerini belirtti. 2018-2019 enflasyon tahminlerini de açıklayan Çetinkaya 2018 yılı tahminlerini yüzde 13.4’ten yüzde 23.5’e, 2019 yılı enflasyon tahminlerini ise yüzde 9.3’ten yüzde 15.2’ye yükselttiklerini söyledi. Açıklanan tahminlerin geçtiğimiz günlerde hükümetin Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında yayınladığı rakamların üzerinde seyretmesi dikkat çekti. 25 Ekimde gerçekleştirilen TCMB Para Politikası toplantı özetlerinde ise yine gündemde enflasyon vardı. Şimdi ise gözler 5 Kasım’da gelecek enflasyon rakamlarına çevrilmiş durumda. Ayrıca ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarında Türkiye’ye muafiyet uygulayıp uygulamayacağı da merakla bekleniyor. Zira bir süredir muaf tutulacağına yönelik beklentiler TL’de iyimserlik yaratan etkenler arasında yer alıyordu.
EURUSD
AB Komisyonu, İtalya'nın büyük kamu borcunun Euro Bölgesi'nin tamamı için bir endişe kaynağı olduğunu belirterek, 2019 bütçesinde öngörülen büyyük harcamanın 13 Kasım'a kadar düzeltilmesini istedi. İtalya Başbakanı Conte ise yüzde 2.4 olan bütçe açığı hedefini değiştirmeyeceklerini tekrarlarken İtalya Ekonomi Bakanı Giovanni Tria da ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın telafi edilmesi ve uzun vadeli büyüme yaratmak için İtalya'nın bütçe açığını artırmak zorunda olduğunu söyledi. Öte yandan Euro Bölgesi için veriler karmaşık gelmekte. Euro Bölgesi Ekim ayı TÜFE, yüzde 2,2 ile yüzde 2.1 olan beklentilerin üzerinde görüldü. İtalya’da Eylül ayı işsizlik oranı yüzde 9.9 olan beklentilere karşın yüzde 10.1 olarak açıklanırken öncü TÜFE aylık yüzde 0 ve yıllık yüzde 1.6 ile sınıfta kaldı. Almanya Eylül ayı perakende satışlar ise yüzde 0.1 artış kaydetmesine rağmen yüzde 0.5 olan beklentileri karşılayamadı. ABD tarafında ise gün içinde açıklanan ADP tarım dışı istihdam değişikliği ekim ayında 227 bin ile beklentilerin aştı. Öte yandan FED eski Başkanı Janet Yellen, bütçe açığındaki artışın sürdürülebilir olmadığını belirterek elinde sihhirli bir değnek olması durumunda vergilerin artırılmasını isteyeceğini söyledi. Yellen ayrıca istihdam piyasasında aşırı ısınmanın önüne geçmek için FED'in en azından bir çift faiz artırımı daha yapması gerektiğini savundu. Teknik açıdan, hafta başından bu yana satıcılı seyrin hakim olduğu döviz çifti için aşağı yönlü hareketlerin devamında 1.1330-1.1300 seviyeleri önemli olabilir. 1.1300 altında kalıcılık satışların derinleşmesine neden olabilir. Yukarı yönlü tepki alımlarında ise 1.1360, 1.1390 ve 1.1410 direnç seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta bugün açıklanan Ekim ayı Ekonomik Güven Endeksi 67.5 ile gerilemeye devam ederken, Eylül ayı Dış Ticaret Dengesi’nde ise 1 Milyar 869 Milyon Dolar ile 2009 Şubat ayından bu yana en düşük açık verildiği görüldü. Merakla beklenen 2018’in 4. Ve son enflasyon raporunda ise TCMB Başkanı Murat Çetinkaya: Yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 13.4’den yüzde 23.5’e revize ettiklerini söylerken, olası riskleri takip etmeye devam ettiklerini vve gerekirse ilave adım atabileceklerini vurguladı. ABD’de ise bugün açıklanan ADP özel sektör istihdam raporu; 227 Bin ile beklentilerin hayli üzerinde gerçekleşme gösterirken, geçtiğimiz ayın datasının ise 12 Bin kişi aşağı yönlü revize edildiği görüldü. Günün kalanında ABD ve Türkiye’den gelebilecek haber akışları ve küresel gelişmeler yine takbimizde olacak. Teknik olarak baktığımızda ise Nisan sonundan bu yana süre gelen yükselen trendin çalışması ile birlikte tepki alımları göze çarpmakta. Yukarı tarafta 5.5600 seviyesi kritik olup, buranın aşılması halinde kısa vadede yükseliş hareketlerinin devamı görülebilir. Diğer yandan 5.50 seviyesi altında kalıcılıkta ise 5.4600 bölgesi önemli olup, buranın da kırılması halinde TL lehine işlemler derinleşebilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında Brexit konusu yine gündemin üst sırasında yer alırken, olumsuz bir haber akışının olmaması ile paritede tepki alımları geldiğini görmekteyiz. Öte taraftan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standarrd And Poors’un: “AB ile İngiltere arasında bir anlaşmanın olmaması halinde İngiltere ekonomisinin uzun süreli bir resesyona itilebileceği” söylemi ise ileriye dönük riskler açısından kritikti. ABD tarafında ise ticaret savaşları gibi önemli konuların yanı sıra, FED’E yönelik beklentiler ve ekonomik veriler talip ediliyor. Bugün, ADP Enstitüsü tarafından açıklanan özel sektör istihdam raporu beklentilerden yüksek gerçekleşme gösterirken, geçtiğimiz ayın verisinde aşağı yönlü yapılan revize ile Ekim gerçekleşmesi son 7 ayın en yükseği olarak kayıtlara geçti. Günün kalanında yine, Brexit ve ticaret savaşları gibi lokal ve küresel anlamda önemli olan haber akışları fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda; şuan için 1.2770 direnç seviyesini test eden paritede, buranın aşılması halinde takip edilebilecek diğer direnç noktaları 1.2810, 1.2830 ve 1.2860’da bulunmakta. 1.2770 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise; 1.2720, 1.2680 ve 1.2650 destek noktalarrı izlenebilir.
BRENT PETROL
Piyasada ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları merakla beklenirken bugün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, ABD’nin yeni yaptırımlarından korkmayacaklarını söylemesi dikkat çekti. Diğer taraftan küresel daralma beklentileri de piyasada etkisini sürdürüyor. Haber akışında ise Dünyanın en büyük petrol ticaret şirketi Vitol tarafından, emtia fiyatlarının 2019 yılında gerileyerek 65-70 dolar/varil arasında bir bant arasında fiyatlanacağı belirtildi. Ayrıca petrol talebi artış beklentisinin de 1.5 Milyon varilden 1.3 Milyon varile revize edildi. Öte yandan, Irak Petrol Bakanı Al - Luaibi ise petrol üretim kapasitesinin artırılacağını söyledi. Günün geri kalanında ise Enerji Bilgi İdaresi’nin Ham Petrol Stokları raporu takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda 75.60 ana desteği kritik görünümünü koruyor. Bu nokta altında kalıcılıklar satış yönlü işlemleri artırabileceği gibi ilk etapta 76.25 noktası hedef haline gelebilir. Yukarı tarafta ise 77.20 üzeri kalıcılııklarda alış yönlü işlemler ivmelenebilir. Ancak bu seviye öncesinde 76.20, 76.50, 76.65 ve 76.95 ara direnç noktaları takip edilebilir.
ONS ALTIN
Sert satış fulyasının hakim olduğu küresel borsalarda hafta başından bu yana görülen toparlanma hareketleri ile birlikte değerli metal fiyatlarının baskılanmasına neden oldu diyebiliriz. Dolar endeksindeki ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişlerin devam etmesi de sarı metalin aşağı yönlü hareketlerini desteklemekte. Sabah saatlerinde Çin PMI verilerinin de beklentilerin altında kalması ons altın fiyatlamalarını etkileyen Yuan açısından olumsuz bir örnek teşkil ederken gün içinde Çin Komünist Partisi'nin 7 kişilik Yürütme Komitesi olan Politbüro’dan yapılan açıklamalarda Çin’in 2018 ilk üç çeyreğinde istikrarlı ilerleme kaydettiği ve ekonomik performansın sürdürülebilir olduğunu raporladı. Diğer bir güvenli liman talebi olan Japon Yeni’nde ise Japonya Merkez Bankası faiz artırmasa da enflasyona ilişkin aşağı yönlü revizeler değer kayybına neden oldu. Bunun dışında, Londra Külçe Piyasası Birliği (LMBA) yıllık toplantısına katılan sektör temsilcileri arasında yapılan anket, Ekim 2019'a kadar ons altın fiyatının 1.532 dolar seviyesine yükselmesinin beklendiğini ortaya koydu. Veri akışında ise ABD özel sektör tarım dışı istihdam datası Ekim ayı için 227 bin açıklandı ve beklentileri üzerinde görüldü. Teknik olarak, 50 günlük hareketli ortalaması olan 1214 Dolar’dan gün içinde destek bulan ons altında küresel risk iştahlarının artması aşağı yönlü hareketleri tetiklemeye devam etmekte. Bu seviyenin altında 1212, 1209, 1205 ve 1200 seviyeleri takip edilebilirken olası toparlanmalarda ise 1220, 1224, 1228 ve 1232 direnç seviyeleri test edilebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlıığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALBAYRAK: VERGİ ALANINDA EKSİKLERİMİZİ GÖZDEN GEÇİRİYORUZ
ALBAYRAK: BEYAZ EŞYADA OTV'Yİ YIL SONUNA KADAR SIFIRA İNDİRİYORUZ
ALBAYRAK: 1.600 CC ALTI MOTORLU ARAÇLARDA ÖTV UYGULAMASINDA 15'ER PUANLIK İNDİRİME GİDİYORUZ
ALBAYRAK: TİCARİ ARAÇLARDA KDV ORANLARINI % 18'DEN %1'E İNDİRİYORUZ
ALBAYRAK: BU SÜREÇ EKONOMİNİN TAMAMINA ÇOK POZİTİF ŞEKİLDE YANSIYACAK
ALBAYRAK: BAZI SEKTÖRLERİ CANLANDIRMAK İÇİN BAZI DÜZENLEMELERİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ
ALBAYRAK: KONUT SATIŞLARINDA KDV ORANLARINDA İNDİRİM UYGULAMASI YIL SONUNA KADAR DEVAM EDECEK
ALBAYRAK: TAPU HARÇLARINAD İNDİRİM DE YIL SONUNA KADAR SÜRECEK
ALBAYRAK: MOBİLYA SEKTÖRÜNDE KDV'Yİ İNDİRİYORUZ
ALBAYRAK: EKONOMİ POLİTİKALARIMIZ ŞU ANA KADAR BAŞARILI OLDU
TRUMP: ÜLKEMİZE MİLYARLARCA DOLARA MAL OLAN VE VATANDAŞLARIMIZA KARŞI ÇOK ADALETSİZ OLAN DOĞUM YOLUYLA VATANDAŞLIK BİR ŞEKİLDE SONA ERECEKTİR
ALBAYRAK:ENFLASYONLA MÜCADELE PROGRAMINA KATILAN FİRMA SAYISI 2.500'E ULAŞTI
ALBAYRAK: VERGİ DENETİM KURULUNU YENİDEN KURGULAYACAĞIZ
Facebookta Paylaş