Akşam Forex Bülteni (Işık FX)

ABD'den Perakende Satışlar Verisi Takip Edilecek!
Yurt içi tarafta; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile Çarşamba akşamı Beyaz Saray'da yaptığı yüz yüze görüşmenin yankıları takip edilirken, sabah saatlerinde açıklanan ekonomik verilerden Ağustos ayı İşsizlik Ortalaması son 5 ayın en yüksek rakamına ulaştı. Buna karşın Perakende Satışlar datasındaki senelik bazda görülen negatif seri sona ererken, Ekim ayı Bütçe Dengesi'nde ise 14 Milyar 900 Milyon TL'Lik açık verilmesine karşın; ilk 10 ayın bütçe açığının 100,7 Milyar TL'lik gerçekleşme ile sene sonu YEP hedefinin korunması için halen alan olduğunu göstermesi dikkat çekti. Küresel tarafta açıklanan önemli datalarda; Euro Bölgesi'nin senelik TÜFE oranı yüzde 0.7 ile öncü veri ve beklentilere paralel olarak son 3 yılın en düşük seviyesinde gelirken, gıda ve enerji fiyatlarının ihmal edildiği Çekirdek TÜFE 'de ise Nisan ayından bu yana en yüksek seviyenin görülmesi kritikti. Küresel haber akışları cephesinde; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi risklere dair gelişmeler ve majör merkez bankalarının sonraki politika adımlarına yönelik öngörüler yine takip edilirken, ABD ve Çin ticaret heyetlerinin dün akşam yapmış olduğu telefon görüşmelerinin neden olduğu kısmi iyimserlik ABD Ticaret Bakanı Ross'un açıklamaları ile de devam etti. Brexit meselesinde Britanya Başbakanı Boris Johnson'un: Brexit'in uzatılmasını talep etmeyeceğine dair açıklamaları önem arz ederken, merkez bankalarının politikalarına dair artan belirsizliklerin de zaman zaman fiyatlamalar üzerinde etkili olduğu görülmekte. Günün kalanında yurt dışı tarafta, ABD'de açıklanacak olan; Perakende Satışlar ve Sanayi/İmalat Üretimi dataları kritik öneme sahip olacak. Ayrıca yine; küresel sistematik risklere dair gelişmeler de oynaklıklara neden olabilir. Ekonomik verinin gelmeyeceği iç tarafta da; sabah saatlerinde Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu R&I 'ın Türkiye'nin kredi görünümünü negatif'ten durağan'a yükseltmesi sonrasında Ci Ratings'in yapacağı değerlendirme ve jeopolitik/siyasi risklerin durumu da TL varlıkları açısından önem arz edecek.
EURUSD
Asya seansında ticaret müzakereleri iyimserliği ile kısmi alışlar görülen paritede, Brexit'e yönelik haber akışları ve öğlen saatlerinde açıklanan Euro Bölgesi TÜFE rakamları ile oynaklıklar oluştu. ABD ticaret Bakanı Willbur Ross'un: ABD-Çin Ticaret Anlaşması'na dair iyimser söylemleri ile bir miktar yukarı yönlü ataklar görülen paritede, günün kalanında da; ABD'de açıklanacak olan ekonomik verilerin sonuçları ve küresel risklerin durumu önem arz edecek. Pariteye teknik olarak baktığımızda; günlük olarak hareket aralığının önceki günlere göre sığlaştığı gözlemlenmekte. 1.1020 seviyesinin üzerinde kalıcılıkta görülebilecek yukarı yönlü ataklarda 1.1055, 1.1080 ve 1.1110 direnç seviyeleri sırasıyla takip edilebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde izlenebilecek destek noktalarımız ise; 1.0975, 1.0950 ve 1.0910 'da bulunmakta.
USDTRY
Jeopolitik ve siyasi risklere dair gelişmeler kur tarafında öncelikli olarak izlenirken, küresel taraftaki gelişmeler de zaman zaman etkili olmakta. Ekonomik takvimde sabah saatlerinde yurtiçinde açıklanan verilerin vasat görünümü ile de bir miktar yukarı yönlü hareket görülen kurda, ABD-Çin Ticaret Müzakereleri iyimserliği ile şuan için açılış fiyatına yakın fiyatlama görülmekte. Günün kalanında yine; ABD verileri ile iç ve dış taraftaki risk unsurlarının takip edileceği kurda teknik olarak görülebilecek yukarı yönlü ataklarda 5.7550 ve 5.7740 seviyesi ilk etapta takip edilecek olup, özellikle 5.7740'ın geçilmesi halinde; 5.7930-5.8290 kritik direnç bölgesi dikkatle izlenmeli. Zira, 5.8290 üzeri kalıcılıklarda ileriye dönük olarak 5.9280 seviyesi hedeflenebilir. Kurda günün kalanında görülebilecek geri çekilmelerde ise; 5.7340 ve 5.7100 destek noktalarını öncelikli olarak takip edeceğiz. Bu tarafta da 5.7100 seviyesi altındaki kalıcılıklarda; tarihsel olarak altında çok fazla kapanış görmediğimiz 200 günlük basit ve hareketli ortalama seviyeleri(5.71'in biraz altında) kritik olacak.
GBPUSD
Britanya'da yapılacak olan genel seçimlere 1 aydan az süre kala, seçim sonuçlarına dair spekülasyonlar zaman zaman paritede etkili olurken, mevcut Başbakan ve seçimin en büyük Başbakan adayı olan Boris Johnson'un açıklamaları ile paritede kısmi oynaklıklar görüldü. Brexit eksenindeki gelişmelerin her ne kadar daha fazla etkisi olsa da, Ticaret Savaşları konusunda gelen haber akışları da fiyatlamalar üzerinde etkili olabilmekte. Bu bağlamda her iki konuya dair gelişmelerin öncelikli olarak takip edileceği paritede, ayrıca; akşamüzeri ABD'de açıklanacak olan ekonomik verileri de fiyatlamalar açısından dikkatle izleyeceğiz. Teknik olarak pariteye baktığımızda ise; dünkü yükselişlerin devamı halinde; 1.2900, 1.2940, 1.2960 ve 1.2990 direnç bölgeleri sırasıyla takip edilebilir. Paritede görülebilecek geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek noktalarımız; 1.2830, 1.2810 ve 1.2770 'de bulunmakta.
BRENT PETROL
Dün, Enerji Bilgi İdaresi'nin stok datasındaki artışın yanı sıra; ABD üretiminin de 200 Bin varil artış göstererek yeni bir rekor kırmasıyla 63.25 direnç bölgesine yakın bir seviyeden hızla satış yiyen emtia, bugün açıklanan Uluslararası Enerji Ajansı aylık raporunda; 2020 yılı için beklenen arz artışına karşın, talep tarafında sert daralma olabileceğine dair söylemler ile 61.60 destek noktasına doğru çekildi. Akabinde ise ABD Ticaret Bakanı Ross'un açıklamaları ile kısmi toparlanma görülen emtiada, günün kalanında da küresel risklere dair gelişmeleri ve petrol arz-talep dengesine dair açıklamaları dikkatle takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda ise; görülebilecek geri çekilmelerde 61.60 ve 61.25 destek seviyeleri izlenecek olup, özellikle 61.25'in altında kalıcılıklarda satıcılı işlemler derinleşebilir. Günün kalanında görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 62.20, 62.65 ve 63.25 direnç seviyelerini ilk etapta takip edeceğiz. Bu tarafta da 63.25 seviyesi kritik olup, üzerinde kapanışlarda alıcılı işlemlerin ivme kazandığını görebiliriz.
ONS ALTIN
Hafta ortasından itibaren; ABD-Çin Ticaret müzakerelerinin durma noktasına geldiğine yönelik spekülatif haber akışlarından ve Çin başta olmak üzere Asya tarafında açıklanan kötü verilerden nemalanan emtia, dün akşam saatlerinde 1473 seviyesinin üzerine pik yapsa da tutunamamıştı. Akabinde; ABD ve Çin ticaret heyetlerinin verimli bir telefon görüştürmesi yaptığına dair haber akışlarının borsalara talep getirmesi ile güvenli limanlardan çıkışlar ortaya çıkarken, Ons Altın'da da görülen satıcılı işlemlerle 1461 desteğine doğru hareket görüldü. Günün kalanında yine; küresel risklere dair gelişmeler başta olmak üzere haber akışlarının izleneceği Sarı Metal'de ayrıca, ABD'de açıklanacak olan; Perakende Satışlar ve Sanayi Üretimi gibi kritik verilerle de oynaklıklar görülebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; 1461 seviyesinin altına inilmesi halinde 1457, 1452, 1447 ve 1440 destek noktaları sırasıyla takibe alınabilir. Şuan için 1462 seviyesinin üzerindeki Değerli Metal'de, görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 1467 ve 1473 direnç noktaları izlenecek olup, özellikle 1473 üzerinde kalıcılıkla çıkılması halinde; fiyatların önümüzdeki hafta içerisinde 1490-1495 bölgesine doğru ulaşabileceği kısa vadeli bir yükselen trend oluşumu söz konusu olabilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
HİNDİSTAN'DA ALTIN İTHALATI EKİM'DE YILLIK %4.74 ARTIŞLA 1.84 MYR DOLAR -TİCARET BAKANLIĞI
HİNDİSTAN'DA DIŞ TİCARET AÇIĞI EKİM'DE 11.01 MYR DOLAR -TİCARET BAKANLIĞI
HİNDİSTAN'DA PETROL İTHALATI EKİM'DE YILLIK %31.74 GERİLEMEYLE 9.63 MYR DOLAR -TİCARET BAKANLIĞI
ECB/VİSCO: ESM'NİN REFORMU DİKKATLE ELE ALINMALI, POTANSİYEL OLARAK DEVASA RİSKLER TAŞIYOR
ECB/VISCO: AVRUPALI ORTAK PARA BİRİMİNİN ORTAK MALİ POLİTİKAYLA ETKİLEŞİME GİRMEYE İHTİYACI VAR
ECB/VİSCO: PARA POLİTİKASI ENFLASYONU YÜKSELTEBİLİR ANCAK STANDART DIŞI ÖNLEMLERE DEVAM ETMEK YAN ETKİLERİN RİSKİNİ ARTIRACAKTIR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,7470 Satış: 5,7573 Euro Alış: 6,3352 Satış: 6,3466
Facebookta Paylaş