Akşam Forex Bülteni (Işık FX)

Powell: FED Bilançosunun Normale Dönmesi 3-4 Yılı Bulabilir!
Dün, FED Başkanı Jerome Powell’ın Temsilciler Meclisi’ndeki sunumu takip edildi. Powell, önceki gün Senato Bankacılık Komitesi’nde yapmış olduğu sunumu tekrarlarken, ilaveten FED bilançosunun normale dönmesinin 3-4 yılı bulabileceğini söyledi. Bilindiği gibi geçtiğimiz yılın son çeyreğinde bilanço küçültmeye başlayan FED’in 4,5 Trilyon Dolar civarındaki toplam bilanço büyüklüğünü hemen hemen yarı yarıya indirmesi bekleniyor. Powell ayrıca, 21 Trilyon Dolar’ın üzerindeki ABD borçlarının sürdürülemez olduğuna ve borçla çevrilen maliye politikalarından hızlı büyümeye geçmeye ihtiyaçları olduğunu da vurguladı. Dün ülkede açıklanan ekonomik verilerde ise; Haziran ayı İnşaat izinleri ve Konut Başlangıçları son 9 ayın en kötüsü olarak gerçekleşti. Küresel anlamda takip edilen risk unsuru olan ticaret savaşları konusunda Beyaz Saray Ekonomi Baş Danışmanı Lary Kudlow’un açıklamaları önemliydi. Kudlow: Gümrük tarifelerini savunmadığını söyleyerek başladığı konuşmasında Çin’i eleştirirken, bu ülkenin ticaret politikalarına daha tatmin edici bir tutumla yaklaşması halinde tarifelerin sonlanabileceğini belirtti. Öte yandan Çin tarafında ise Yuan’ın; Temmuz 2017’den bu yana ABD Doları karşısında en değersiz seviyelere gerilediği görülürken, ülkenin Dış İşleri Bakanı Wang Yi’nin açıklamaları takip edildi. Yi: ABD’nin ticaret kısıtlamaları konusunda gereksiz yere mazeret ürettiğini söylerken, bu şekilde devam etmesi halinde bütün Dünya’nın ABD’ye karşı savaş açacağını belirtti. AB, Çin ve Japonya arasında ticaret görüşmeleri son zamanlarda hız kazanırken; AB’nin, Android iletişim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google’a 4.3 Milyar Euro’luk para cezası kesmesi ise ilerleyen günlerde AB ve ABD arasında yeni bir krizin fitilini ateşleyebilecek öneme sahipti. İngiltere’de gündemin en üst sırasındaki Brexit konusunda; Başbakan Theresa May’in, bugün ve yarın ve Kuzey İrlanda’ya ziyaret düzenleneceğii belirtilirken, May yaptığı açıklamalarda: Brexit anlaşmasının olmaması ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını ve yaptıkları planları dahilinde AB tarafına garanti verebileceklerini söyledi. Bugün piyasada ticaret savaşları başta olmak üzere önemli haber akışlarını izlemeye devam edeceğiz. Ekonomik veri olarak; İngiltere’de Perakende Satışlar dataları, ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Philadelphia FED İmalat Endeksleri takip edilecek. Ayrıca, FOMC Üyesi Randal Quarles’in açıklamaları ve piyasadaki başkaca önemli gelişmeler de Dolar Endeksi üzerinden birçok varlıkta etkisini gösterebilir. Bilindiği gibi dün, Dolar Endeksi(DXY)’nde kritik 95.00 seviyesi; son bir ay içerisinde üçüncü kez test etmişti. Bugün de olası Dolar lehine işlemlerde bu bölge takibimizde olacak. Zira, aynı zamanda 2016 sonundan başlayan düşen trende denk gelen bu seviyenin geçilmesi halinde DXY’de 97.50 seviyesine doğru hareketlilik oluşabilir.
EURUSD
Avrupa Birliği’nin, ABD’nin en büyük şirketleri arasında yeer alan Google’a 4.3 Milyar Euro’luk para cezası kesmesi, iki bölge arasında olası bir yeni krize işaret ederken; AB’nin, bugünden itibaren Çelik ithalatına kısıtlama getirecek olması da küresel anlamda önem arz etmekte. Öte yandan dün, Euro Bölgesi’nden takip ettiğimiz Çekirdek TÜFE verilerinin piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesi de Euro aleyhine fiyat hareketlerine neden oldu. ABD tarafında da takip edilen İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları verilerinin öngörüleri karşılayamaması ise bir miktar toparlanmaya neden oldu. Dün ayrıca, FED Başkanı Jerome Powell’ın Kongre sunumunun ikinci ayağı olarak Temsilciler Meclisi’nde gerçekleştirdiği sunumda, hemen hemen senatodaki sunumuna benzer şekilde açıklamalarda bulunduğu görülürken, FED Bilançosunun 3-4 yıl içerisinde normale dönebileceğini belirtmesi ve maliye politikalarını eleştirmesi dikkat çekiciydi. Bugünkü ekonomik takvimde Euro Bölgesi’nden önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD’den; Philadelphia FED Endeksleri ve İşsizliik Başvuruları takip edilecek. Ayrıca, FOMC üyesi Randal Quarles’in açıklamalarının yanı sıra ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip haber akışları da izlenecek. Teknik olarak baktığımızda; şu an için 1.1630 destek seviyesi üzerinde fiyatlanan paritede, buranın da altına inilmesi halinde 1.1610, 1.1580 ve 1.1560 destek noktaları sırasıyla takip edilebilir. 1.1630 üzerinde kalıcılıkta görülebilecek tepki alımlarında ise 1.1655, 1.1685 ve 1.1710 direnç seviyelerini izleyebiliriz. Bir süredir 1.1840-1.1510 arasında sıkışma gördüğümüz parite için her iki bölgeden birisinin kırılması halinde yeni hedeflerin ortaya çıkabileceğini, bunların da yukarıda 1.2100, aşağıda 1.1125 olabileceğini de belirtmiş olalım.
USDTRY
Dün, yurt içi tarafta OHAL’in sona erecek olmasıyla CDS ve tahvil faizlerinde görülen geri çekilmelerde kur tarafında 4.77 seviyesinin altına sarkma görülürken, akabinde ABD ve Türkiye arasında bir süredir krize neden olan Rahip Brunson hakkındaki tutukluluk kararının devam eddeceği yönündeki mahkeme kararı ile yeniden yukarı yönlü hareketler oluştu. ABD tarafında ise gelen İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları verileri beklentilerin hayli altında gelirken, FED Başkanı Jerome Powell Temsilciler Meclisi’nde yaptığı sunumda Salı günkü Senato konuşmasını tekrarlarken, ekonomiye dair bazı uyarılarda bulundu. Bugün yurt içi tarafta; haber akışları kaynaklı olarak CDS ve tahvil faizleri gibi göstergelerde oluşacak fiyatlamalar yine ön planda olacak. Ayrıca, TCMB tarafından açıklanacak olan; yılsonu büyüme, kur ve enflasyon tahminlerini de takip etmekte fayda görmekteyiz. ABD tarafında ise; İşsizlik Maaşı Başvuruları, Philadelphia FED Endeksleri ve FOMC üyesi Quarles’in konuşması sonrası tahvil faizleri ve Dolar Endeksi üzerindeki fiyatlamalar takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 4.8115 direnç seviyesine yakın fiyatlanan kurda, yukarı yönlü ataklarda izlenebilecek direnç seviyeleri 4.82565i 4.8350, 4.8485 ve 4.8530’da bulunmakta. Kurda yenideen geri çekilmeler görülmesi halinde ise 4.8025, 4.7920, 4.7680 ve 4.7580 destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında Brexit konusundaki belirsizliklerin yanı sıra son günlerde açıklanan verilerin beklentileri karşılayamaması Sterlin varlıkları üzerinde baskı oluşturuyor. Son olarak ülkeden takip ettiğimiz manşet enflasyon rakamları (TÜFE) aylık ve yıllık bazda tahminlerin altında kalırken, gözler bugün gerçekleşecek olan Perakende Satışlar datalarına çevrildi. Öte yandan dün önemli açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Theresa May: Brexit’i gerçekleştirmek konusunda yeterli vakitlerinin olduğunu vurgularken, anlaşma olmaması durumunda da gerekli hazırlıklarının bulunduğunu savundu. Bugün Başbakan May’in, Kuzey İrlanda’ya yapacağı ziyaret sonrası gelebilecek açıklamalar parite fiyatlamaları açısından takip edilecek. Hatırlayacağımız gibi Brexit geçiş anlaşmasında bir tek İrlanda sınırı konusunda fikir birliğine varılamamıştı. Bu yüzden konuyla ilgili gelecek açıkklamalar Sterlin varlıkları üzerinde önemli olabilir. ABD tarafında ise dün FED Başkanı Jerome Powell’ın, Temsilciler Meclisi’ne hazırladığı sunum takip edilirken Salı günü Senato üyelerine yapmış olduğu sunumu tekrarladığı görüldü. Dün ayrıca, kötü gelen ABD verileri; gün içerisinde değerlenen Dolar varlıkları üzerinde kısmen baskı oluşturdu. Bugünkü ABD ekonomik takviminde; Philadelphia FED Endeksleri ve Haftalık İşsizlik Başvuruları açıklanacak. Ayrıca ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel öneme sahip haber akışlarının yanı sıra FED yetkililerinden gelecek açıklamalar da paritede takip edilecek. Teknik olarak; 2017 Eylül ayından bu yana altında kapanışlar görmediğimiz 1.3040 destek seviyesinin üzerinde fiyatlamalar görülürken buranın kırılması halinde satışlar derinleşebilir. Bu durumda ise ilk etapta 1.2990, 1.2940 ve 1.2900 destek seviyeleri takip edilebilir. 1.3040 üzerinde kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.3100, 1.3135 ve 1.3150 dirençç seviyeleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Yemen’de bulunan İran destekli güçlerin Suudi Arabistan Ulusal Petrol Şirketi Aramco’nun Riyad’daki rafinerisine saldırı düzenlemesi ekonomik verilerin önüne geçti. Öte yandan Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer’in: İran nükleer anlaşmasını kurtarma amaçlı Avrupa Birliği planlarına şüphe ile yaklaştığını açıklaması da fiyatlamaları destekledi. Oysaki dün EIA tarafından açıklanan Haftalık Ham Petrol Stokları verisinde 3 Milyon 622 Bin varil azalış beklentisine karşın, 5 Milyon 836 Bin varil artış gerçekleşmiş ve ABD üretiminde de 100 Bin varil gibi güçlü bir artış görülmüştü. Petrol fiyatlarında bilindiği üzere bir süredir satıcılı seyir hakimken, iki günlük üstü üste düşüşün ardından emtia dünü yükselişle kapattı. Özellikle Ham Petrol sevkiyatında yaşanan sıkıntılar da siyah altın fiyatlamalarını yukarı yönlü baskılayan etmenler olarak göze çarpmakta. Kanada’daki Trans Dağı boru hattı kapasitesindeki düşüş günlük 300 Bin varili bulurken, LLibya’daki belirsizlik ise göz ucuyla takip ediliyor. Bugün yine İran konusu başta olmak üzere kritik haber akışlarını ve önemli petrol üreticisi ülkelerden gelebilecek açıklamaları takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda ise; dünkü yükseliş sonrası şuan için geri çekilmelerle 72.75 seviyesinin test edildiği emtiada, buranın altında kalıcılıkta 72.40, 72.00 ve 71.75 destek seviyeleri takip edilebilir. 72.75 üzerinde tutunmanın sağlanması ile yukarı yönlü ataklar görülmesi halinde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 73.00, 73.50 ve 73.85’de bulunmakta.
ONS ALTIN
Dün FED Başkanı Jerome Powell’ın Temsilciler Meclisi’ndeki konuşmasını takip ettik. Powell: FED’in bilanço küçültmesine devam ettiğini ancak normalleşmenin 3-4 yılı daha bulabileceğini açıkladı. Ticaret gerilimlerine de değinen Powell: bu durumdan FED olarak endişe ettiklerini, 21 Trilyon Dolar’ın üzerindeki borç yükünün ise maliye politikalarının değiştirilmesi gerektiğine işaret ettiğini belirtti. Ticaret Savaşları konusundda ise Beyaz Saray Ekonomi Baş Danışmanı Lary Kudlow’un açıklamaları takip edildi. Kudlow: Çin’in ticaret politikalarına daha tatmin edici bir tutumla yaklaşması halinde, ABD tarafından uygulanan gümrük tarifelerinin sonlanabileceğini belirtti. Son zamanlarda bir hayli sertleşmiş üsluplara nazaran bu açıklama, ticaret savaşlarındaki tansiyonun bir nebze de olsa düşürülmesi bakımından önemliydi. Çin tarafında ise ticaret savaşlarının etkileri günden güne artarken, 2017 Temmuz ayından bu yana ABD Doları karşısında en değersiz seviyelerine gelen Yuan, emtiayı fiyatlamalarına baskı oluşturmakta. Bugün, yine başta ticari savaşlar olmak üzere önemli haber akışlarını, ABD tahvil getirileri kaynaklı verim eğrisinin durumunu ve ekonomik verilerin DXY’deki fiyatlamalarını takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1224 destek seviyesindeki emtiada, buranın altına inilmesi halinde 1220, 1218, 1216 ve 1212 destek seviyeleri de takibe alınabilir. 1224 üzerinde kalıcılıkta görülebileceek toparlanma girişimlerinde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1226, 1229, 1232 ve 1236 bölgelerinde bulunmakta.






 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.