BETAM, tarım dışı işsizlik oranının Ağustos ayında % 16.6 olacağını öngörüyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM)
İşgücü Piyasası Görünümü Ekim 201X raporunda tarım dışı işsizlik oranının
Ağustos ayında % 16.6 olacağını öngörüyor.

 İşgücü Piyasası Görünümü raporu aşağıda bulunuyor:

Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerine göre tarım dışı işsizlik oranı Temmuz 2019 döneminde yüksek bir artışla yüzde 16,7 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde tarım dışı istihdam 65 bin kişi azalırken, tarım dışı işgücü ise 54 bin kişi artmıştır. Sektörel verilere göre tarım dışında tüm sektörlerde istihdam kaybı yaşanmış, en ciddi azalış ise 34 bin ile inşaat sektöründe gözlemlenmiştir. İnşaat sektöründe, 16 dönem süregelen istihdam kaybı ardından Haziran 2019’da ilk kez artış kaydetmişti. Hizmetlerde istihdam 15 bin azalırken, sanayi sektöründe istihdam kaybı 16 bin olarak gerçekleşmiştir. Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre erkek istihdamı üst üste 11 aydır azalmakta iken kadın istihdamı da Temmuz 2019 döneminde 5 binlik azalış kaydetmiştir. Son bir yıl içerisinde özellikle inşaat sektöründeki kayıpların erkek istihdamını olumsuz etkilediği görülmektedir.

Tarım dışı işsiz sayısı 4,5 milyonu geçti

Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre Temmuz 2019 döneminde Haziran 2019 dönemiyle kıyaslandığında tarım dışı işgücü 54 bin artarak 27 milyon 456 bine yükselirken, tarım dışı istihdam 65 bin azalarak 22 milyon 871 bin kişi olarak kaydedilmiştir (Şekil 1, Tablo 1). Bu gelişmeler sonucunda tarım dışı işsiz sayısı 119 bin kişi artarak 4 milyon 585 bine yükselmiş, tarım dışı işsizlik oranı da yüzde 16,7 seviyesine çıkmıştır.

Ağustos 2019 döneminde işsizliğin azalmasını bekliyoruz

Betam tahmin modeli, mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizliğin Temmuz 2019 döneminde 0,1 yüzde puan artışla yüzde 16,3’e yükseleceğini tahmin etmişti. Tarım dışı işsizlik oranı bu dönemde yüzde 16,7’ye yükselmiştir. Betam tahmin modeli Ağustos 2019 döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının 0,1 yüzde puan azalarak yüzde 16,6 seviyesine gerileyeceğini öngörmektedir. Tahmin modelinin ayrıntılarına Betam internet sitesinden ulaşılabilir. Tahmin modelinde kullanılan Kariyer.net verilerinden ilan başına başvuru sayısı Şekil 2'de gösterilmektedir. Kariyer.net'in verileri Betam tahmin modelinin girdilerinden biri olmakla birlikte tek etken değildir. Tahminde kullanılan ekonometrik modelde İŞKUR verileri, reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı gibi farklı birçok değişken kullanılmaktadır.

Tarım dışı sektörlerde istihdam düşüşü

Mevsimsellikten arındırılmış sektörel istihdam verilerine göre Temmuz 2019 döneminde Haziran 2019 dönemine kıyasla tarım hariç tüm sektörlerde istihdamda azalışlar kaydedilmiştir (Şekil 3, Tablo 2). Sanayi sektöründe Haziran 2019 döneminde 70 bin artış kaydedilirken, Temmuz 2019 döneminde ise 16 binlik azalış gerçekleşmiştir. Hizmetlerde ise Haziran’daki 15 binlik gerilemeyle birlikte son dört dönemde toplam 119 bin kişilik istihdam kaybı görülmektedir.

İnşaatta Haziran 2019 döneminde uzun aranın ardından kaydedilen istihdam artışı Temmuz 2019’da yeniden negatif seyre geçmiştir (- 34 bin).
Şekil 3 Sektörlerin istihdam değişimi (bin kişi)

Tarım dışı istihdam yıllık olarak düşmeye devam ediyor

Temmuz 2019 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla mevsim etkilerinden arındırılmamış tarım dışı işgücü 423 bin (yüzde 1,6) artmış, tarım dışı istihdam 618 bin (yüzde 2,6) azalmıştır (Şekil 4). Yıllık işgücü artışı, istihdam kayıplarıyla birlikte yavaşlamış ve normal eğiliminden sapma göstermiştir. Buna karşın tarım dışı istihdam yıllık olarak üst üste sekizinci ayda da gerilemiştir. Bu gelişmelerin sonucunda Temmuz 2019 döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla tarım dışı işsiz sayısı artışı 1 milyon 41 bine ulaşmıştır.

Erkek istihdamı 11 dönemdir azalıyor

Şekil 5’te mevsim etkilerinden arındırılmış kadın ve erkek tarım dışı işsizlik oranları verilmektedir. Temmuz 2019 döneminde kadınların tarım dışı işsizlik oranı Haziran 2019’a kıyasla yüzde 0,2 puan artarak yüzde 20,9 seviyesine yükselmiştir. Erkeklerin işsizlik oranı ise yüzde 0,4 puan artarak yüzde 14,8’e ulaşmıştır. Tarım dışı işsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı 6,1 yüzde puana düşmüştür.

Bu dönemde kadın ve erkek işgücünde artışlar gözlemlenirken erkek istihdamındaki kayıplar devam etmiştir (Tablo 3). Kadın istihdamı Temmuz 2019 döneminde 5 bin azalırken, erkek istihdamındaki 11 dönemlik toplam kayıp 676 bine ulaşmıştır. Son bir yılda kadın istihdamı 29 bin artmıştır. Son bir yılda erkek işgücü 139 bin artarken kadın işgücü 320 bin artmıştır. Bu gelişmeler doğrultusunda son bir yılda işsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farklılığı 7,4 yüzde puandan 6,1 yüzde puana gerilemiştir.

 



Diğer Haberler
ÇİN MERKEZ BANKASI YETKİLİSİ : MERKEZ BANKASI, TÜKETİCİ VE ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ TRENDLERİ YAKINDAN İZLİYOR
ECB/KNOT: LAGARDE İLE PARA POLİTİKASINI GÖZDEN GEÇİRMEYİ BEKLİYORUM
ÇİN MERKEZ BANKASI YETKİLİSİ: MERKEZ BANKASI KÜÇÜK FİRMALARI KREDİYLE DESTEKLEME ADIMLARINI HIZLANDIRMADA MALİ KURUMLARA REHBERLİK EDECEK
ALMANYA'DA ZEW CARİ KOSULLAR ENDEKSİ EKİM'DE: -25.3 (BEKLENTİ: -26.0, ÖNCEKİ: -19.9)
HOLLANDA MERKEZ BANKASI BAŞKANI : İMF'NİN BUGÜN GEÇ SAATLERDE DÜNYA BÜYÜMESİ TAHMİNİNİ İNDİRMESİNİ BEKLİYORUM
FED/BULLARD: EKONOMİ TEKRAR İYİLEŞİRSE FAİZ ORANLARI 2020 VE 2021'DE TERSİNE DÖNEBİLİR
İNGİLTERE BREXİT BAKANI BARCLAY: MÜZAKERELER İÇİN ALANA İHTİYACIMIZ VAR
İNGİLTERE BREXİT BAKANI BARCLAY: BİR ANLAŞMA HALA OLASI
BOE/CARNEY: BANKANIN YENİ BAŞKANI DÖNEMİNE DÜZENLİ GEÇİŞ İÇİN BOLCA ZAMAN VE ADAY VAR
Facebookta Paylaş