BRICS liderleri yapay zeka, dijital ekonomi ve 5G’de ortaklığı konuşacak

13-15 Kasım’da Brezilya’da yapılacak 11. BRICS toplantısında bir araya gelecek olan Brezilya, Çin, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika liderleri dijital ekonomi, yapay zeka, 5G, bilimsel inovasyon ve ticarette çok taraflılığı konuşup iş birliği yapacaklar. Liderler BRICS’ın “İkinci Altın 10 Yılı”nın nasıl olacağını da değerlendirecek…
BRICS 11. Liderler Toplantısı 13-15 Kasım tarihleri arasında Brezilya’nın başkenti Brasilia’da düzenlenecek. Ana teması “Ekonomik Büyüme ve Yenilikçi Gelecek” olan zirvenin gündeminde bilimsel inovasyon iş birliği, dijital ekonomi işbirliği ve örgütlü suçlarla mücadele gibi konular yer alacak.
Analistlere göre, ticari korumacılık ve tek taraflılığın yayıldığı bir dönemde, BRICS ülkelerinin ekonomik büyümeye nasıl odaklanacağı, çok taraflılığın nasıl ilerletileceği, BRICS işbirliğinin ikinci “altın 10 yılı”nın nasıl yaratılacağı gibi konular zirvenin ilgi çeken başlıkları olacak.
Bilim, teknoloji ve yenilik konularında işbirliğinin güçlendirilmesi; dijital ekonomi konusunda iş birliğinin arttırılması; ulus ötesi suçlarla mücadelede, ve Yeni Kalkınma Bankası (NDB) ile BRICS İş Konseyi arasındaki yakınlaşmaya teşvik toplantının ana gündem maddelerini oluşturuyor.
Bilimsel inovasyon iş birliği gündemde
Dönem başkanlığını Brezilya’nın yaptığı toplantıda liderlerin üzerinde en çok duracağı konuların başında bilimsel inovasyonda iş birliği gelecek. Brezilya Fundaçao Getulio Vargas Brezilya-Çin Araştırma Merkezi Sorumlusu Evandro Carvalho, yapay zeka, 4. sanayi devrimi ve 5G gibi konuların zirvede ağırlıklı olarak ele alınacağını ifade etti. Beş ülkenin yeni dönemi karşılamaya hazır olması gerektiğini kaydeden Evandro Carvalho, sağlıklı bir uygulama ve ortak iş birliği projesinin beş ülkenin büyük atılım gerçekleştirmesi için önemli bir fırsat olduğunu savundu.
Brasilia Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Profesör Ajemiro Prokopio’ya göre, her ülke teknoloji alanında kendi avantajına sahip. Örneğin Güney Afrika’nın maden çıkarma teknolojisi ileri düzeyde bulunuyor. Brezilya’da tarım teknolojisi çok gelişmiş durumda. Ajemiro, Brezilya’nın diğer üyelerle ileri teknoloji alanında daha sıkı işbirliği yapmaya ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi Brezilya Araştırma Dairesi Başkanı Zhou Zhiwei, son zirvenin gündeminin eskisine göre bir hayli çeşitlendiğine dikkat çekti. Zhou, zirvenin ekonomik işbirliğine özen göstermekle kalmayıp inovasyonu ana gündeme taşıdığını kaydederek, Brezilya hükümetinin çeşitli sektörlerin bilim ve teknoloji değerini yükseltmede ve ekonomik reformu ilerletmede kararlı olduğunu söyledi.
Çok taraflılığa ortak destek
BRICS’in çok taraflılık için başlı başına açık bir taahhüt olduğunu belirten Evandro Carvalho, “BRICS farklı kıtalardan gelen, sosyal yapısı ve siyasal rejimi çok farklı olan 5 ülke tarafından oluşturuldu. Bu 5 ülkenin diyalog yapma kapasitesi, çeşitliliği benimseyip koruyan çok net bir kanıt ve barışı koruyan bir koşuldur. Eğer daha fazla ülke ters yönde giderse, yani kendi grubundaki ülkelerle birleşir ve kendisinden farklı olan ülkeleri tehdit olarak görürse, insanlık zıtlaşma ve yabancılaşmayla dolu bir dünyaya gidecek” diye konuştu.
 
İkinci “altın 10 yıl” dönemi
2009 yılının haziran ayında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in liderleri Rusya’da toplanarak BRIC çerçevesi altında işbirliği mekanizmasını başlattı. Güney Afrika’nın Aralık 2010’da katılmasıyla BRIC dörtlüsü, BRICS beşlisi haline dönüştü.
Geride kalan 10 yıl sürecinde, işbirliği mekanizması daha sağlıklı hale getirilen, işbirliği eğilimi yükselen, uluslararası işlerde iletişim ve koordinasyonu daha da güçlenen BRICS, dünya ekonomisinin büyümesinde ve küresel ekonomi yönetiminde itici güç ve uluslararası ilişkileri daha demokratik hale getiren önemli bir güç haline gelmiştir.
Ajemiro Prokopio, BRICS ülkelerinin uluslararası güvenlik, çevre koruma, kültür ve eğitim gibi alanlarda iletişimi güçlendirebileceğini, Birleşmiş Milletler gibi önemli uluslararası örgütlerde ortak sesle konuşabileceğini ve uluslararası arenada daha çok söz sahibi olabileceğini belirtti.
Zhou Zhiwei, BRICS ülkelerinin sadece ekonomi alanında değil, uluslararası siyaset alanında da önem kazandığına dikkat çekerek, BRICS’in ekonomik gücünün artmasıyla uluslararası işlerde kalkınmakta olan ülkeler adına daha fazla sesini yükseltmesinin küresel yönetişimin daha adil, eşit ve demokratik olması için yararlı olduğunu ifade etti.


Çin Uluslararası Radyosu



Diğer Haberler
ALMAN HÜKÜMETİ SÖZCÜSÜ : EĞER BU KİŞİLER ALMAN İSE, ALMANYA'YA GİRİŞLERİ ENGELLENEMEZ
ALMANYA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ : TÜRKİYE'NİN SINIRDIŞI ETTİĞİ KİŞİLERİN HENÜZ KİMLİĞİNİ BİLMİYORUZ
ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI : TÜRKİYE, ALMAN VATANDAŞLARI DAHİL BAZI KİŞİLERİN SINIR DIŞI EDİLECEĞİNİ- DUYURDU, BUNLARIN İŞİD SAVAŞÇILARI OLDUĞUNU TEYİT EDEMİYORUZ
20.10.2021 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 1.54 milyar TL satış yapıldı
20.10.2021 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 1.92 milyar TL rot satış yapıldı
20.10.2021 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 3.20 milyar TL
06.11.2024 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 450.00 milyon TL satış yapıldı
Facebookta Paylaş