Cari denge analizi (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Ağustosta cari denge 550 milyon dolarlık açık beklentimize karşılık 619 milyon dolar açık verdi. Geçen senenin aynı ayında açık 2.7 milyar dolar olmuştu. Bu düşüşte ihracatın geçen senenin aynı ayına göre %0.7'lik artışına karşılık ithalatın %7.8 daralması ve ödemeler dengesi tanımlı mal dengesinin -9.7 milyar dolardan -7.1 milyar dolara yükselmesi etkili oldu. Turizm gelirleri ise ivme kaybederek geçen senenin aynı ayına göre sadece %4.1 arttı ve 5.7 milyar dolara yükseldi. Küresel yavaşlamanın ihracat üzerine olumsuz etkisini devam etmesini beklesek de yurt içinde sıkı para politikasının ve kredi sıkılaşmasının ithalat talebini düşürmesini ve baz etkisiyle de birlikte dış ticaret açığındaki gerilemenin devam etmesini bekliyoruz. Bu da Eylül ve Ekim aylarında da cari dengenin fazla vermesini beraberinde getirecektir. Yıl sonunda ise 12 aylık toplam bazda cari açığın 50 milyar doların altına gerilemesini ve yılı 46.8 milyar dolar düzeyinde tamamlamasını bekliyoruz. Böylece GSYH’ye oran olarak geçen sene sonunda %5.5 olan cari açığın bu sene sonunda tahmini GSYH’mize oran olarak%4.8'e gerilediğine şahit olabiliriz.
 Giren 5 milyar dolarlık mevduatın etkisiyle 10.9 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Ayrıca geçen sene Ağustos'ta kaydedilen iki milyarlık milyar dolarlık kredi kullanımına karşılık bu sene Ağustos'ta 807 milyon dolarlık yurt dışı kredi kullanımı gerçekleşti. Aylık bazda 619 milyon dolarlık cari açığa karşılık 1.2 milyar dolarlık sermaye girişi sonrası Ağustos ayında toplam 5.1 milyar dolarlık rezerv artışı yaşandı. Aradaki 4.6 milyar dolar ise net hata noksan olarak kaydedildi.
 Temmuz’da 59.1 milyar dolar olan 12 aylık toplam cari açık Ağustos'ta 57.0 milyar dolara gerilerken enerji ve altın dışı cari fazla ise 37.9 milyar dolardan 37.4 milyar dolara geriledi. Buna karşılık Ağustos ayında sermaye girişinin geçen senenin aynı ayına göre oldukça düşük düzeyde gerçekleşmesi 12 aylık toplam sermaye girişini 47.5 milyar dolardan 37.8 milyar dolara düşürdü. Portföy yatırımlarındaki çıkış geçen aya göre çok büyük bir değişiklik göstermezken 12 aylık toplam doğrudan yatırım girişi 6.2 milyar dolardan 5.6 milyar dolara geriledi. Bunun 4.6 milyar dolarını yabancılara konut satışı oluşturdu. Diğer yatırımlar ise 42.6 milyar dolardan 33.4 milyar dolara geriledi. Bu düşüşte efektif ve mevduatların 37.2 milyar dolardan 31.7 milyar doları düşüşünün yanı sıra ticari kredilerin 2 milyar dolardan sıfıra gerilemesi ve ticari kredi dışı kredilerin 3.2 milyar dolardan 1.8 milyar dolara düşmesi etkili oldu.
 Böylece 12 aylık toplam rezerv girişi 3.5 milyar dolardan 9.2 milyar dolara yükselirken net hata noksan 8.2 milyar dolardan 10.1 milyar dolara yükseldi. 12 aylık toplam sermaye girişinin bir kısmı Merkez Bankası’na yatırılan yurt dışı mevduatlar ve bir kısmı da doğrudan yabancı yatırım olsa da büyük oranda net hata noksan ve kısa vadeli kredilere dayalı kırılgan finansman yapısı devam ediyor. Yabancı ilgisinin artmaya başladığı Türk varlıklara önümüzdeki dönemde sermaye girişi beklemekle birlikte kredi derecelendirme kuruluşlarından en az iki not artışı gelmeden uzun vadeli ve kalıcı sermaye girişinin zor olacağını düşünüyoruz.


Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.