Çelik ürünleri ithalatına uygulanacak kotaları yarın oylayacak olan AB, mevcut taslağa göre Türkiye'ye özellikle inşaat çeliğinde sert kısıtlamalar öngörüyor

Dünya gazetesi internet sitesinde yayınlanan habere göre; İç pazarını korumak amacıyla çelik ürünleri ithalatına uygulanacak kotaları yarın (16 Ocak) oylayacak olan AB, mevcut taslağa göre Türkiye'ye özellikle inşaat çeliğinde sert kısıtlamalar öngörürken; söz konusu kotalar AB'ye inşaat çeliği ihracatında yüzde 60'ın üzerinde daralmaya neden olabilir.

 Avrupa Çelik Birliği (Eurofer) verilerine göre, 2018 Kasım sonu itibarıyla AB Türkiye'den 797 bin ton inşaat çeliği ithal etti. Bu tutar 2017'nin aynı döneminde 400 bin ton olmuştu. Buna göre AB'nin Türkiye'den yaptığı inşaat çeliği ithalatı geçen yıl ilk 11 ayda yüzde 99 artış gösterdi. Türkiye AB'nin inşaat çeliği ithalatında ilk sırada yer aldı.

ABD'nin getirdiği vergiler nedeniyle rekabette zorlanan birçok ülkenin çelik ihracatçısı da, Türkiye gibi AB pazarına yönelmiş; bunun ardından Birlik, kendi üreticisini korumak için geçen yıl Temmuz ayında bazı geçici kotaları uygulamaya koymuştu.

Ancak söz konusu kotalar 200 günlük olduğu için, AB'nin Şubat ayından itibaren uygulayacağı yeni kotaları belirlemiş olması gerekiyor. Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan taslağın 16 Ocak'ta AB üyesi ülkeler tarafından oylanması bekleniyor.

AB'nin yeni kota uygulaması, üç yıllık bir süre için geçerli olacak ve Temmuz 2021'de sona erecek. Kotalar üç fazda uygulanacak. Buna göre ilk faz Şubat-Haziran 2019 dönemini, diğer iki faz ise Temmuz 2019-Haziran 2020 ile Temmuz 2020-Haziran 2021 dönemini kapsayacak.

Taslak metne göre, Türkiye'nin AB'ye yapacağı inşaat çeliği ihracatı için Şubat ayı başından Haziran sonuna kadar 289,119 ton kota öngörülüyor.

Taslak metne göre Türkiye'ye ikinci fazda 301,538 ton, üçüncü fazda da 316,614 tonluk inşaat çeliği kotası ayrılıyor.

Bu kotaların aşılması halinde ithal edilecek ürünlere yüzde 25 ilave vergi uygulanacak.

Türkiye'nin AB'ye 2018'in ilk 11 ayında 797 bin ton inşaat çeliği ihraç ettiği göz önüne alındığında, bu kotalar Türkiye'nin geçen yılki ihracatının yüzde 60'dan fazla altındda bulunuyor.

Taslağın bu haliyle kabul edilmesi halinde ilk birkaç ayda kotaların dolacağını belirten Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, "Oylamada bazı AB ülkelerinin 'hayır' demesi bekleniyor. Türkiye de taslağın bu haliyle kabul edilmemesi için Ticaret Bakanlığı nezdinde ikna çalışmaları yapıyor" dedi ve ekledi:
"İç piyasadaki daralma zaten çok kötü. Düşen talep nedeniyle çelik üreticileri vardiya sayılarını azalttı, bakım çalışmaları öne alındı. Üretim düşüşleri var... AB çok önemli bir pazarımız, taslağın bu haliyle kabul edilmesi önemli kayıplara neden olur. Ancak biz hâlâ bazı değişikliklere gidileceğini düşünüyoruz."

Oylamada çoğunluk sağlanamazsa Avrupa Komisyonu'nun yeni bir taslak önermesi gerekiyor.

AB'nin getireceği kotalardan en çok etkilenecek ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Hindistan, Güney Kore, Ukrayna ve Çin bulunuyor.

 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 https://www.dunya.com/ekonomi/celik-sektorunu-bekleyen-buyyuk-tehlike-haberi-437220



Diğer Haberler
ALMAN MALİYE BAKANI : BREXİT'TEN SONRA, EURONUN GÜÇLENMESİ DAHA ACİL HALE GELECEK
ALMAN MALİYE BAKANI : BREXİT, AVRUPA İÇİN BİR UYARI İŞARETİ
WELLS FARGO'NUN 1. ÇEYREK GELİRİ 21,0 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: 21.73 MİLYAR DOLAR)
WELLS FARGO'NUN 1. ÇEYREK HB KARI 1.21 DOLAR
WELLS FARGO'NUN 1. ÇEYREK NET KARI 6.1 MYR DOLAR
HİNDİSTAN'DA ALTIN İTHALATI ARALIK'TA YILLIK %24.33 AZALARAK 2.57 MYR DOLAR-TİCARET BAKANLIĞI
HİNDİSTAN'DA PETROL İTHALATI ARALIK'TA YILLIK %3.16 ARTIŞLA 10.67 MYR DOLAR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,4401 Satış: 5,4499 Euro Alış: 6,2291 Satış: 6,2404
HİNDİSTAN'DA DIŞ TİCARET AÇIĞI ARALIK'TA 13.08 MYR DOLAR-TİCARET BAKANLIĞI
Facebookta Paylaş