Çin Yeni Uzay Programını Başlatıyor

Çin, 4 Temmuz Çarşamba günü, yeni uzay ve bilim programını tanıttı. Söz konusu program, evrenin kökeni ve evrimi, kara delikler, yer çekimi dalgaları ve güneş sistemi ile insan ilişkisi konularına odaklanacak.
 
Çin Bilim Akademisi, program çerçevesinde dört uyduluk bir grup geliştirileceğini duyurdu.
 
Programda, hem şiddetli altüst oluşlar sırasında X-ışınları yayan gök cisimlerini hem de yüksek enerji radyasyonlu hareketsiz kara delikleri keşfetme işlevine sahip "Einstein-Probe (EP) adlı bir uydu da var.
 
Advanced Space-borne Solar Observatory (ASO-S), güneşi gözlemleyerek bilim insanlarına güneşin manyetik alanları, alevleri ve çevresindeki kütle püskürmeleri arasındaki neden-sonuç ilişkilerini anlamakta yardımcı olacak.
 
Bir Çin-Avrupa ortak işi olan SMILE, güneş çevresindeki esintilerle yeryüzü manyetosferi arasındaki etkileşimi incelemekte yoğunlaşacak.
 
Program ayrıca, yer çekimi dalgalarıyla bağlantılı elektromanyetik sinyallerin aranmasına dönük GECAM adlı gözlem sistemini de içeriyor.

Çin Bilim Akademisi'ne bağlı Ulusal Uzay Bilimi merkezi Direktörü Wang Chi, programın, bilimsel atılım ve teknolojik yenilik başarmak üzere Çin'in seçkin bilim insanlarını ve mühendislerini çekeceğini söyledi.

Geçen birkaç yıl içinde Çin, içlerinde karanlık madde parçacıkları araştırıcısı (DAMPE), uzay ölçeğinde kuantum deneyleri (QUESS) ve katı X-ışın modülasyon teleskopu (HXMT) bulunan bir dizi bilimsel amaçlı uyduyu uzaya göndermişti.
 
(Çin Uluslararası Radyosu )



Facebookta Paylaş