Dış Ticaret analizi (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

" Ağustos ayı dış ticaret dengesi öncü verilere paralel şekilde 8.7 milyar dolar açık verdi. Geçen senenin dış ticaret açığının 11,3 milyar dolar olması dolayısıyla 12 aylık toplam dış ticaret açığı 120,9 milyar dolardan 118,3 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığındaki bu düşüşte enerji açığının 7,1 milyar dolardan 3,7 milyar dolara gerilemesi etkili oldu. Böylece enerji ve altın dışı dış ticaret açığı 23,9 milyar dolarda sabit kaldı. Ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %1,6 artarak 21,6 milyar dolar olurken ithalat %6,9 daralmayla 30,3 milyar dolara geriledi. Enerji fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra iç talebi baskılamak üzere alınan sıkılaştırıcı önlemler çekirdek ithalat talebini de sınırlamış görünüyor. Altın ve enerji dışı ithalat Ağustos ayında geçen senenin aynı dönemine göre sadece %0,75 artarak 21,6 milyar dolara ulaştı.
" Politika faizlerindeki artışların yanı sıra kredi maliyetlerindeki artış tüketim talebini sınırlamaya başlamasına rağmen tüketim malı ithalatının Ağustos'ta %44,1 gibi kuvvetli bir artışla 4,1 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Bir önceki ay kaydedilen %99,6 tüketim malı ithalatı büyümesine nazaran önemli bir yavaşlama gösterse de yüksek oranda büyümeye devam ediyor. Bunu tetikleyen en önemli unsur geçen yılın aynı ayına göre %140 artan binek otomobilleri ve %136,3 artan sanayi ile ilgili olmayan taşıma araç ve gereçleri. Bundan önceki 2 ayda önce geçen senenin aynı dönemine göre düşüş gösteren aramalı ithalatı Ağustos'ta da %16,5 daraldı. Deprem bölgesinin yeniden imarı nedeniyle oluşan yatırım talebi sermaye malı ithalatının %19,8 gibi kuvvetli bir oranda büyümesine neden oldu. Geçen yıla göre sınırlı miktarda artış gösteren ihracatta en büyük artış ise %27,8 ile yatırım malları ihracatında kaydedildi. Aramalı ihracatı geçen seneye göre %3,3 daralırken tüketim malı ihracatı %2,5 artış gösterdi.
" Euro Bölgesi'nde ekonomik aktivitede yaşanan zayıflık Avrupa'ya ihracatta ivme kaybı yaşanmasına neden oluyor. Ağustos'ta Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat artışı %16,2 %6,1'e gerilerken AB hariç Avrupa ülkelerine ihracat artışı %6,5'ten %3,9'a geriledi. Avrupa'dan sonraki en büyük ihracat pazarımız olan Yakın ve Orta Doğu'ya ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre %5 daraldı. Benzer şekilde son yıllarda artış gösteren Amerika'ya ihracat da Ağustos ayında %7,9 düşüş gösterdi. Amerika ve Orta Doğu'ya yapılan ihracat 12 aylık toplam bazda düşmeye devam ederken Orta Doğu'ya ihracat 44,6 milyar dolardan 44,4 milyar dolara, Kuzey Amerika'ya yapılan ihracat 17,1 milyar dolardan 17.0 milyar dolara geriledi. Avrupa'ya ihracat ise 12 aylık toplam bazda 143,4 milyar dolardan 144,1 milyar dolara yükseldi.


Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş