Dünya ekonomisi 10 yıllık dönemin ortaları itibarıyla son 30 yılın en zayıf performansına doğru gidiyor – Dünya Bankası

Dünya Bankası’nın yeni Global Ekonomik Beklentiler raporuna göre, büyük dönüşümlere sahne olması beklenen 2020-2030 döneminin ortasına yaklaşılırken, dünya ekonomisi 2024 sonunda on yılık dönemlerin ortaları itibarıyla son 30 yılın en yavaş GSYİH artışına doğru gidiyor olabilir.

Bir açıdan dünya ekonomisi geçen yıla göre daha iyi durumda çünkü büyük ölçüde ABD ekonomisinin güçlü olması sayesinde global resesyon riski ortadan kalktı. Ancak tırmanan jeopolitik riskler dünya ekonomisi için yakın gelecekte tehlikeler yaratabilir. Diğer yandan orta vadeli görünüm birçok gelişmekte olan ekonomi için kötüleşti çünkü büyük ekonomilerin çoğunda büyüme yavaşladı, dünya ticareti durgun ve onlarca yılın en sıkı finansal şartları yaşanıyor. Dünya ticaretindeki artışın 2024’te, pandemiden önceki 10 yıllık dönemin ortalamasının sadece yarısında kalması bekleniyor. Ayrıca, özellikle kredi notu düşük olanlar başta olmak üzere kredi maliyetleri yüksek. Global faiz oranları ise enflasyona göre düzeltilmiş olarak son 40 yılın zirvelerine takılmış bulunuyor.

Global büyümenin üst üste üçüncü yılda da yavaş seyretmesi ve geçen yıl yüzde 2,6 olan büyümenin 2024’te yüzde 2,4 ile 2010’ların ortalamasının neredeyse üç çeyrek puan altında kalması bekleniyor. Gelişmekte olan ekonomilerin sadece yüzde 3,9 büyüyerek önceki on yılın ortalamasından çeyrek puandan fazla yavaş ilerlemesi öngörülüyor.

Dünya Bankası Grubu Baş Ekonomisi ve Başkan Baş Yardımcısı Indermit Gill, “Süreçte büyük bir düzeltme olmadığı takdirde 2020’li yıllar kayıp fırsat on yılı olarak tarihe geçecek” dedi.
Raporda hükümetlerin hemen harekete geçerek yatırımları hızlandırması ve bütçe politikası çerçevelerini güçlendirmeleri öneriliyor.

İklim değişikliğiyle başa çıkmak ve 2030 yılına kadar diğer önemli büyüme hedeflerini gerçekleştirmek için gelişmekte olan ülkelerin yatırımlarda yıllık 2,4 trilyon dolar gibi müthiş bir artış yapmaları gerekiyor.

Raporda 35 gelişmiş ekonomi ve 69 gelişmekte olan ekonominin son 70 yıllık deneyimlerinden hareketle, sürdürülebilir bir yatırım patlaması için gerekenlerin global bir analizi ilk defa yapıldı.
Dünya Bankası Başekonomist Yardımcısı ve Küresel Görünüm Bölüm Direktörü Ayhan Köse şunları söyledi: “Yatırım patlamalarının gelişen ekonomileri dönüştürme ve enerji aktarımını hızlandırmalarına ve çok çeşitli kalkınma hedeflerini gerçekleştirmelerine yardımcı olma potansiyeli vardır…. Böyle patlamalara kıvılcım oluşturmak için gelişmekte olan ekonomilerin geniş kapsamlı politika paketleri uygulayarak bütçe ve parasal çerçevelerini iyileştirmeleri, sınır ötesi ticaret ve finansal akımları artırmaları, yatırım iklimini iyileştirmeleri ve kurumların kaliteesini güçlendirmeleri gerekiyor.”



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş