Ekim 2023 Tüketici Enflasyonu (İş Yatırım)

Enflasyonda normalleşmenin başındayız
Ekim ayında tüketici enflasyonu aylık %3,4 ile İş Yatırım (%3,3) tahminine çok yakın, piyasa beklentisinin (%4,0) belirgin altında geldi. Yıllık enflasyon ise %61,4 ile önceki aya göre çok değişmedi. Ekim ayı için İTO İstanbul enflasyonu aylık %3,7, yıllık %72,3 açıklanmıştı.
Geçmiş şok etkilerinin ortadan kalkması, para politikasında kademeli sıkılaşma ve görece zayıflayan iç talep aylık enflasyonun normalleşmesine katkıda bulunuyor. Sevindirici olan mal fiyatlarındaki artışın yavaşlamasına kira dışı hizmetlerin de katılmaya başlaması.
Çekirdek göstergeler enflasyon eğiliminde genele yaygın gerilemeyi teyit ediyor. X13 yöntemiyle mevsimsellikten arındırdığımız serilere göre C endeksi aylık %3,5 (Eylül %5,3, Ağustos: %9,1), B endeksi %3,7 (Eylül %5,2, Ağustos: %9,4) artış ile normalleşmeye başlıyor. B endeksi enerji, tütün ve işlenmemiş gıda fiyatlarını, C endeksi ise enerji, tütün ve tüm gıda fiyatlarını hariç tutuyor.
Özel kapsamlı TÜFE alt göstergeleri mal fiyatlarındaki artış sert yavaşlarken hizmetlerin de sürece katıldığını gösteriyor. Mevsimsellikten arındırdığımız serilere göre altın hariç dayanıklı mallar aylık %0,9 (Eylül: %3,1, Ağustos: %7,9) enerji ve gıda dışı mallar aylık %2,3 (Eylül: %3,3, Ağustos: %7,3) artış ile sert yavaşlıyor. Ekonominin yavaşlaması ve enerji dışı emtia fiyatlarındaki gerileme bunda etkili.
Hizmet fiyatları geriden de gelse sürece katılmaya başladı. Mevsimsellikten arındırdığımız hizmet fiyatları artışı %4,2 (Eylül: %7,2, Ağustos: %9,2) ile önceki aylara gerilemeye başladı. Kira ve hizmet enflasyonunun düşmemesinin arkasındaki temel neden. Aylık kira enflasyonu %7,9 ile (Eylül: %9,5, Ağustos: %7,9) resmi kira sınırlamasına rağmen çok yüksek seyrediyor.
Harcama gruplarına biraz daha detaylı baktığımız da son yıllarda fiyat artışlarının diğer mallara göre düşük seyrettiği giyim grubunda sezon etkilerinin ötesinde %13,7’lik güçlü bir aylık enflasyon görüyoruz. Bu gelişmede tekstil ürünlerine gelen gümrük vergilerinin etkisi olduğunu tahmin ediyoruz. Giyimin ardından %7,5 aylık enflasyon ile konut grubu dikkat çekiyor. Doğalgaz tüketiminde ücretsiz kotalarının aşılmaya başlanması ve inatçı kira enflasyonu konut grubunda enflasyonu besliyor.
Ekim ayında enflasyonu aşağı çekmede önemli rol oynayan deflasyonist kalemler ise otomobil (%-0,5) ve otomobil yakıtları (%-2,2). Otomobil tarafındaki aylık deflasyon taşıt kredi faizlerindeki yükseliş ve özellikle ikinci el piyasadaki sert talep düşüşünden kaynaklanıyor.
Politika faizi artışı, seçici kredi sınırlamaları ve miktarsal sıkılaşma önlemleri ile iç talep normalleşmeye başlıyor. Kurun makul arttığı ve sıkı para politikalarının sürdürüldüğü bir ortamda mal enflasyonunda normalleşmenin kalıcı olmasını hizmetlerim geriden gelerek buna katılmasını bekliyoruz. Ancak bunun için merkez bankasının tedbiri elden bırakmaması, parasal sıkılaşmanın devam etmesi gerekiyor.
Kasım, Aralık ve Ocak aylarında önce doğalgazda bedava kotaların aşılması, ardından %35-%40 civarında asgari ücret artışı ile enflasyonun bir miktar hızlanabilir. Ancak sıkı para politikasının sürdürülmesi ve talepte yavaşlama ile 2024 Şubat-Mart aylarından itibaren aylık enflasyon %3,0-%3,5 bandına, yılın ikinci yarısından itibaren %2,5-%3,0 bandına gerileyecek.
Beklentimize paralel gelen Ekim verisi sonrası tahminlerimizi koruyoruz. 2023 yılsonunda %67, 2024 yılsonunda %42 enflasyon bekliyoruz. Yıllık enflasyonun 2023 Mayıs ayında %73 ile zirve yapacağını öngörüyoruz.


 


İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

           ***
           Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Hindistan'da Sensex Endeksi %0.44 artışla 64363,78 puandan kapandı
BoE/Hauser: Piyasa işleyişi konusunda çok hassas olmamız ve takip etmemiz gerekli
Çin Merkez Bankası: Para arzına ve kredi büyümesine daha uzun vadeli perspektifle bakmalıyız
BoE/Hauser: ABD tahvil getirilerindeki son keskin artışlar daha büyük bir dönem primini yansıtıyor olabilir
Yunanistan'da işsizlik oranı Ekim ayında 10.0% (Önceki: 10.6%)
BoE/Hauser: Rezerv karşılıklarının sona erdirilmesi faizleri düşürür, enflasyonu aşağı çekmeyi daha zor hale getirir
BoE/Hauser: Rezerv karşılıkları BoE sisteminin merkezinde
Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı Ekim ayında 6.5% (Beklenti: 6.4% önceki: 6.4%)
BOE/Hauser: Bankaların tercih ettiği minimum rezerv oranının nerede olduğunu bilmiyoruz, niceliksel sıkılaşmanın repo tesisleri ile bunun etrafında tasarlanması gerekli
İngiltere'de bileşik PMI Ekim ayında 48.7 (Beklenti: 48.6 önceki: 48.68)
İngiltere'de S&P Global/CIPS hizmet sektörü PMI Ekim ayında 49.5 (Beklenti: 49.2 önceki: 49.2)
BoE/Hauser: Banka likidite yönetimine piyasa disiplini kazandırmaya yönelik olarak, BoE'nin araç kutusunu ayarlamaya bakacağız
Facebookta Paylaş