FED Yarınki Mayıs Ayı Toplantısında Ne Karar Alacak (Alan Yatırım)

FED bir önceki toplantısında ne karar almıştı?
FED, 20 Mart tarihli toplantısında piyasa beklentisine paralel bir şekilde politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek %2,25 - %2,50 aralığında sabit tuttu. Piyasa FED 'in faiz kararından çok toplantı tutanaklarına ve geleceğe dair vereceği sinyallere odaklanmıştı. Toplantı karar metni ve medyan tahminleri faiz artırımının 2020 yılına erteleneceği şeklinde yorumlansa da bazı piyasa analistleri 2019 yılında faiz indirimi gelebileceği senaryolarını dile getirmeye başladı. Aralık ayında yayınlanan medyan tahmininde, 2019 yılında 2 faiz arttırımı öngörülürken, toplantı sonrasında değiştirilen Mart ayı medyan tahmininde faiz artırımı olmayacağı öngörüldü. Federal fonlama oranına ilişkin medyan tahmini ise 2019 yılı için %2,4, 2020 ve 2021 yılı için %2,6 olarak güncellendi. Bir önceki fonlama faizi tahmini 2019 yılı için %2,9, 2020 için %3,1'di. FED 'in politika faizini belirlerken izlediği en önemli parametrelerden biri olan işsizlik oranına ilişkin tahmin ise; 2019 yılı için %3,5'ten %3,7'ye yükseltildi. Powell basın toplantısında 2018 yılının işgücü piyasası açısından oldukça olumlu geçtiğini, işsizlik oranının tarihin en düşük seviyelerine ulaştığını belirtti. 2019 yılında GSYH tahminini %2,3'ten %2,1'e çekti ve buna paralel olarak işsizlik oranını tahminini de %3,5'ten %3,7'ye yükseltti. Basın toplantısında Powell'ın büyümenin beklenenden fazla yavaşladığını söylemesi dikkat çekiciydi. Toplantı öncesinde gündeme gelen FED 'in faiz politikasını değiştirmede sabırlı yaklaşım izleyeceği söylemine açıklık getirdi ve normalleşmenin kademeli olacağını ifade etti. Powell bilanço daraltma operasyonlarını Mayıs ayından itibaren durdurmaya başlayacaklarını da açıkladı.
Tablo 1: FED Projeksiyon Tablosu (Mart 2019)
 
Kaynak: Federal Reserve

Mart Ayı Toplantısından Sonra Açıklanan Veriler FED' in Kararını Değiştirebilir Mi?
Mart ayı toplantısından sonra 2 yıl vadeli ABD tahvilleri, %2.16 seviyelerine kadar geriledi. Bu satıırların yazıldığı saatlerde ise %2.28 civarında seyrediyor. 10 yıl vadeli ABD tahvilleri ise %2.50 seviyelerinde. Toplantıdan sonra açıklanan 2018 yılı son çeyrek GSYH büyümesi beklentilerin altında geldi ve %2,2 olarak açıklandı. Tarım dışı istihdam verisi beklentilerin biraz üzerinde gerçekleşti ve 196 Bin olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı ise %3,8 olarak açıklandı. Beklentiler de işsizlik rakamlarının bu seviyelerde geleceği doğrultusundaydı. Aylık çekirdek TÜFE %0,1, yıllık çekirdek TÜFE ise %2 olarak gerçekleşti. Yılda 8 kez olmak üzere FED tarafından yayınlanan, 12 eyalet Merkez Bankasının verilerinden derlenen ve ekonominin genel bir fotoğrafını çeken Bej Kitapta da ABD ekonomisinin ılımlı bir büyüme grafiği sergilediği, işgücü piyasasının istikrarını koruduğu raporlandı.
Amerikan ekonomisinin görünümüne bakacak olursak ABD ekonomisi 2019 yılının ilk çeyreğinde beklentilerden daha yüksek bir performans sergileyerek, %3,2 büyüdü. Mart ayı tarım dışı istihdam verisi Şubat ayına ggöre iyileşme gösterdi. FED' in takibindeki çekirdek PCE Mart ayında %1,6 olarak açıklandı ve Aralık Projeksiyonunun altında geldi. Çekirdek TÜFE ise FED' in hedefine uygun bir şekilde %2 civarında seyretmeye devam ediyor. Nisan ayı itibariyle ABD ekonomisi makroekonomik veriler açısından pozitif görünüm sergilediğini söyleyebiliriz. Kimi zaman ABD ekonomisinin pozitif görünüm sergilemesi, FED' in faiz kararları için tek başına yeterli olmuyor. FED faiz kararı alırken, dünya ekonomisindeki gelişmeleri izleyip, piyasa risklerini takip etmekte ve proaktif bir tutum izlemektedir. Her ne kadar Brexit 31 Ekim'e ertelense, ABD-Çin ticaret görüşmeleri olumlu bir seyir izlese de, sistematik riskin tamamen ortadan kalktığını söyleyemeyiz.
FED önümüzdeki dönemde faiz kararını alırken enflasyon, işsizlik, büyüme gibi temel parametreleri izleyecek. Bunun dışında tarım dışı istihdam verisi, ücret artışları gibi parametreler de FED 'in para politikası kararlarını önemli ölçüde etkiliyor.
Grafik 1:: ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi (Bin) Grafik 2: ABD Çekirdek CPI ve PCE (Yıllık)
             
Kaynak: St. Louis FRED Kaynak: St. Louis FRED

Grafik 3: ABD Çeyreklik Büyüme Oranları Grafik 4: FED Politika Faizi
  
Kaynak: St. Louis FRED Kaynak: St. Louis FRED
FED Yarınki Toplantısında Ne Karar Alacak?
Trump'ın geçtiğimiz haftalarda politika faizi hakkındaki söylemleri piyasalarda FED 'in politik baskıya uğradığı şeklinde yorumlandı. Powell ise verdiği demeçte FED 'in para politikası konusunda bağımsız olduğunu ve bu politik söylemleri dikkate almadıklarının altını çizdi. Para politikası iletişimi ve parasal aktarım mekanizmasının kusursuz işlemesi açısından Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığının oldukça önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor. FED' in politika faizini bellirlerken Beyaz Saray'ın direktiflerine göre hareket ettiği algısının oluşması piyasa katılımcılarının güveni açısından sarsıcı sonuçlara neden olabilir. Bunun yanında; FED 'in Mayıs ayı toplantısı, toplantıdan sonra yayınlanan tutanaklar ve ekonomiye ilişkin beklentiler açısından oldukça önemli olacak. FED' in Mayıs ayı toplantısında Federal Fonlama oranını %2.25-%2.50 aralığında sabit tutmasını bekliyoruz. Küresel belirsizliklerin devam etmesi ve iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya bağlı olarak faiz artırımının yılsonuna ertelenebileceğini hatta 2019 yılının pas geçilebileceğini düşünüyoruz. Benzer bir durum 1929 yılında Büyük Buhrandan sonra da yaşanmıştı. Krizden yaklaşık 8 yıl sonra artık toparlanmanın başladığını düşünen FED faiz oranlarını arttırması yeni bir resesyon dalgasını tetiklemişti. FED' in politika faizini arttırmada sabırlı davranacağını açıklamasını kurumsal hafızası ile alakalı olduğunu düşünüyoruz. Faiz oranlarında değişikliğe gitmemesinin gelişen piyasa ülkelerine oolan fon akımını destekleyeceğini ve bu ülkelerin para birimlerinin dolar karşısında bir miktar değer kazanacağını öngörüyoruz. Yarınki toplantıda FED' in faiz arttırmama kararı alması durumunda dolar endeksi kısa vadede değer kaybetse bile; ABD'de reel faiz ortamının devam etmesi, global büyümedeki yavaşlama, resesyon riski ve global kaldıraçlı pozisyonlardaki azalma olasılıkları nedeniyle uzun vadede yükseliş trendinin devam etmesini bekliyoruz.




 Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.,
 http://www.alanyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayannmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB/ÇETİNKAYA: PARA POLİTİKASINI SIKI TUTARAK ENFLASYON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE TECRİT EDEBİLECEĞİMİZ ÖNGÖRDÜK
TCMB/ÇETİNKAYA: GEÇTİĞİMİZ HAFTA YAYINLANAN PPK METNİNDE 'GEREKİRSE EK SIKILAŞTIRMA YAPILABİLECEĞİ' İFADESİNİN ÇIKARILMASI KISA VADEDEN ZİYADE YAPISAL YAKLAŞIMI YANSITIYOR
TCMB/ÇETİNKAYA: SIKI PARASAL DURUŞUN ENFLASYONU EN KISA SÜREDE TEK HANEYE DÜŞÜRECEĞİ BİR POLİTİKAYI ESSA ALDIK
TCMB/ÇETİNKAYA: 2020 YILININ İKİNCİ ÇEYREĞİNDE TÜFE'NİN TEK HANEYE İNECEĞİ DEĞERLENDİRİLİYOR
TCMB/ÇETİNKAYA: 2019 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNİ KORUDUK
TCMB/ÇETİNKAYA: 2019 YILINDA MALİYE POLİTİKASININ DENGELENME SÜRECİNE KATKIDA BULUNMAYA DESTEK VERECEĞİ ŞEKİLDE OLUŞTURULMAYA DEVAM EDECEĞİ VARSAYILDI
TCMB/ÇETİNKAYA: ENFLASYONUN 2019 SONUNDA % 14.6 OLARAK GERÇEKLEŞECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ
TCMB/ÇETİNKAYA: ENFLASYONUN 2020 SONUNDA % 8.2 OLARAK GERÇEKLEŞECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ
TCMB/ÇETİNKAYA: 2019 PETROL TAHMİNİ 67.2 DOLAR
TCMB/ÇETİNKAYA: GIDA ENFLASYON TAHMİNLERİ 2019 İÇİN % 16, 2020 İÇİN % 11
TCMB/ÇETİNKAYA: YILIN İLK ÇEYREĞİNDE FİNANSAL OYNAKLIK VE RİSK PRİMİ GÖSTERGELERİNDE BİR MİKTAR İYİLEŞME GÖZLENDİ
TCMB/ÇETİNKAYA: 2019 YILININ İLK ÇEYREĞİNDE EKONOMİDEKİ DENGELENME EĞİLİMİ DEVAM EDİYOR
TCMB/ÇETİNKAYA: TÜFE, ÜZERİNDE İŞLENMEMİŞ GIDA FİYATLARI VE REEL BİRİM İŞGÜCÜ MALİYETİ KAYNAKLI BASKILAR ARTTI
Facebookta Paylaş