Forex Bülten (Ahlatcı Yatırım)

Haftayı Yoğun Veri Akışı İle Tamamlıyoruz…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Japonya'da açıklanan öncü İmalat PMI verisi Şubat ayında 48,5 olarak gerçekleşirken, açıklanan verinin 2016 yılı Haziran ayından itibaren en düşük seviyeye gerilediği görülüyor. Almanya'da açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8 oranında azalış gösterirken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 oranında yükseliş gösterdi. Almanya'da açıklanan öncü İmalat PMI verisi beklentilerin aksine geriledi ve 47,6 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde açıklanan öncü İmalat PMI verisi Şubat ayında beklentilerin altında 49,2 düzeyinde gerçekleşti. ECB Yönetim Konseyi üyesi Ewald Nowotny yaptığı değerlendirmede, piyasaların 2019 yılında faiz artırımı beklemediğine değinirken Başkan Draghi'den sonra göreve gelecek ismin döneminde politikada keskin değişiklikler beklemediğini ifade etti. St.Louis Fed Başkanı James Bullard yaptığı değerlendirmede, Fed'in faizde normalleşmede sona yaklaşıldığı öngörüsünü ifade ederken, bilanço kararının birkaç toplantı içinde alınabileceğini belirtti. Başkan, Aralık ayındaki faiz artışına karşı çıktığını, son artışın bir hata olduğunu ve piyasada olumsuz bir tepkiye neden olduğunu belirtti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda, Euro Bölgesi ekonomisinde resesyon ihtimalinin düşük olduğu fakat belirsizliklerin yüksek olduğu vurgulanıyor. Euro Bölgesi'nde ekonomik büyümenin birkaç çeyrek potansiyelinin altında kalabileceği belirtilirken Yeni TLTRO bankanın para politikası hedeflerine ulaşılmasına hizmet etmesi gerektiğine değinilirken Yönetim Konseyi TLTRO konusunda acele karar vermek istemediği vurgulanıyor. ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Aralık ayında yüzde 1,2 oranında artış gösterdi. ABD'de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi Şubat ayında -4,1 olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan öncü İmalat PMI verisi Şubat ayında piyasa beklentiisinin altında 53,7 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan Mevcut Konut Satışları verisi Ocak ayında yüzde 1,2 oranında düşüş gösterdi. ABD borsaları günü düşüş ile tamamladı.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, Dün, TL'de yaşanan değer kazanımı ve küresel piyasalarda dolarda devam eden zayıf görünüm sonrasında kurun fiyatlamalarda 5,3056-5,3404 aralığında hareket ettiği ve günü 5,3159 düzeyinde tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 0,51 yükseliş ile 102.494 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 5,9 milyar TL olarak gerçekleşti.


USDTRY

Yurtiçinde zayıf veri akışı takip edilirken küresel piyasalarda dolarda yaşanan dalgalanma sonrasında kurun fiyatlamalarda 5,3056 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan ekonomik veriler karmaşık bir görünüm sergilerken açıklanan verilerin küresel piyasalarda dolar fiyatlamaları üzerinde baskıyı artırdığı izleniyor.
Bugün, ABD'de bazı FOMC komite üyelerinin açıklamaları ve ABD Merkez Bankası'nın (Feed) ABD Kongresi için hazırladığı Para Politikası Raporunu sunması bekleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 50 günlük hareketli ortalaması olan 5,3130 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olabilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda 5,3490, 5,3700 ve 5,4000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Bu seviye altında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 5,2900, 5,2660 ve 5,2500 destek seviyeleri izlenebilir.


EURTRY


Dün, 6,0684 seviyeleri civarını test eden çaprazın gün sonunda bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Gün içerisinde, Yurtiçinde zayıf veri akışı takip edilirken Euro Bölgesi'nde açıklanan öncü İmalat PMI verisi beklentilerin altında 49,2 olarak kaydedilirken açıklanan veri imalat sektöründe daralmayı işaret ediyor. Avrupa Merkez Bankası 24 Ocak tarihinde gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda, Mart ayı toplantısının önemine vurgu yapılırken bankanın TLTRO konusunda acele karar vermek istemediği belirtiliyor.
Bugüün, Almanya ve Euro Bölgesi'nde açıklanacak yoğun veri akışı takip edilecek. Ayrıca, ECB Başkanı Draghi'nin açıklamaları Euro fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 5,9920 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,0800, 6,1050 ve 6,1270 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,0000, 5,9800 ve 5,9600 destek seviyeleri izlenebilir.

EURUSD

Euro Bölgesi ve bazı üye ülkelerde açıklanan öncü imalat PMI verileri 50 eşik değerin altında gerçekleşirken sektörde daralma işaret ettiği izleniyor. Açıklanan veriler kısa vadede Euro üzerinde sınırlı olumsuz yansımaları görülmeye devam ederken dolarda yaşanan toparlanma eğilimi ile birlikte parite fiyatlamalarında üzerinde baskının arttığı görülüyor. Avrupa Merkez Bankası gerçekleştirdiği yılın ilk toplantısına dair tutanaklar yayımlandıı. Tutanaklarda, Mart ayı toplantısının önemine vurgu yapılırken bankanın TLTRO konusunda acele karar vermek istemediği belirtiliyor. ABD'de açıklanan ekonomik veriler karmaşık bir görünüm sergilerken dolarda zayıf görünümünü desteklediği izleniyor.
Bugün, Euro Bölgesi ve ABD'de açıklanacak yoğun veri akışı takip edilecek. Ayrıca, ECB Başkanı Draghi'nin açıklamaları Euro fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 200 haftalık hareketli ortalaması olan 1,1333 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1380, 1,1410 ve 1,1430 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1260, 1,1240 ve 1,1200 destek seviyeleri takip edilebilir.


XAUUSD

Dün, dolar endeksi ve dolarda yaşanan değer kazanımı sonrasında ons altının 1321 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, küresel piyasalarda risk iştahında karışık bir seyir izlerken ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan toparlanma eğilimi sarı metal fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor. ABD'de açıklanan ekonomik veriler karmaşık bir tablo çizerken dolar fiyatlamalarını kısa süreli baskılamaya devam ettiği izlendi.
Bugün, ABD'de bazı FOMC üyelerinin açıklamaları dolar bazlı fiyatlamalar üzerinde oynaklığın artmasına neden olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının ara destek seviyesi olan 1320 düzeyi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda fiyatlamalarda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükseliş denemelerinde 1335, 1340 ve 1347 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 1317, 1312 ve 1306 destek seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD


Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu, Fitch Ratings, İngiltere'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden ve yerel para cinsinden "AA" olan kredi notunu negatif izlemeye aldığını açıklarken Sterlin fiyatlamaları üzerine baskının arttığı izlendi. AB Komisyonuu Başkanı Juncker yaptığı açıklamada, Eğer anlaşmasız bir Brexit olursa kıta ve İngiltere için sonuçlarının tehlikeli olabileceğine değinirken Brexit anlaşmasına yönelik çok iyimser olmadığını belirtti. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan ekonomik veriler karmaşık bir tablo çizerken dolar fiyatlamalarını kısa vadede baskılamaya devam ettiği izleniyor.
Bugün, ABD'de bazı FOMC üyelerinin açıklamaları dolar bazlı fiyatlamalar üzerinde oynaklığın artmasına neden olabilir.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 1,3025 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olabilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,3130, 1,3170 ve 1,3200 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2970, 1,2920 ve 1,2890 destek seviyeleri izlenebilir.

USDJPY

Japonya'da açıklanan öncü İmalat PMI verisi Şubat ayında beklentilerin aksine düşüş ile 48,5 düzeyine geriledi. Gün içerisinde, resmi olmayan haber akışlarına görre, Çin ile Avustralya arasında yaşanan olumsuz haber akışları risk iştahı üzerinde azalışlara neden olurken Asya para birimleri arasında güvenli liman olma özelliği ile ön planda Yen'de gelen tepki alımları ile birlikte paritenin 110,55 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü.
Bugün, ABD'de bazı FOMC üyelerinin açıklamaları takip edilecek. Ayrıca, Fed'in ABD Kongresi için hazırladığı Para Politikası Raporu'nun Şubat 2019 sayısını yayımlaması bekleniyor.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 110,98 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 111,40, 111,70 ve 111,90 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 110,20, 109,90 ve 109,60 destek seviyeleri izlenebilir.

HAM PETROL

Dün, ham petrolün fiyatlamalarda 56,38-57,36 bant aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD'de Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanan haftalık ham petrool stokları verisinde 3,672 milyon varil artış görüldü. EIA tarafından açıklanan verilere göre, ülkede geçen hafta petrol üretimi bir önceki aya göre günlük ortalama 100 bin varil artış ile 12,0 milyon varile yükseldiği izleniyor. Açıklanan veri sonrasında petrol fiyatlamaları üzerinde baskının arttığı görülüyor.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan Baker Hughes sondaj kuyu sayısı verisi takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün ara destek seviyesi olan 56,20 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 57,20, 57,90 ve 58,40 direnç seviyeleri takip edilebilir. OIası, bu seviye altına geçişlerde ise 56,00, 55,60 ve 55,20 destek seviyeleri izlenebilir.


S&P500

Dün, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin 2763-2796 bant aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, küresel piyasalarda risk iştahının eğilimine yönelik artan oynaklık endeks fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. ABD'de açıklanan ekonomik veriller karmaşık bir görünüm sergilemesi ve VIX endeksinde yaşanan değer kazanımı endeks fiyatlamaları üzerinde baskıyı artırdığı izleniyor.
Bugün, ABD'de bazı FOMC üyelerinin açıklamaları takip edilecek. Ayrıca, Fed'in ABD Kongresi için hazırladığı Para Politikası Raporu'nun Şubat 2019 sayısını yayımlaması bekleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin ara destek seviyesi olan 2764 düzeyi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, kısa vadede 2794, 2802 ve 2812 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise kısa vadede 2757 ve 2750 destek seviyeleri izlenebilir.

Günlük Bültenin devamı için linki tıklayınız:

https://www.ahlforex.com.tr/tr-TR



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmaanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.