Forex Bülten (Ahlatcı Yatırım)

Gözler Fed Başkanı Powell'ın Açıklamalarında…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, İngiltere Başbakanı Theresa May, bu hafta parlamentoya sunacağı Brexit anlaşmasının revize edilmiş halinin oylamasının 12 Mart'a ertelendiğini açıkladı. Avrupa Birliği'nin (AB) İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit anlaşmasını parlamentodan geçirememesi ve ayrılma tarihini ertelemek istemesi durumunda, kendisine ülkesinin 2021 yılına dek blokta kalmak zorunda olacağını söylemeyi değerlendirdiği yönünde resmi olmayan haber akışları takip edildi. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney yaptığı değerlendirmede, Brexit'ten sonra İngiltere ve ABD arasında türev işlemleri için bir düzenleme belirsizliği olmadığını ve piyasaların bölünmesinin kimseye fayda sağlamayacağını ifade etti. Başkan, açıklamalarında Britanya'nın Avrupa Birliği'nden 29 Mart tarihinde bir anlaşma olmadan ayrılmasının finansal hizmetler sektörünün istikrarı açısından en riskli Brexit senaryosu olduğunu ifade etti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic yaptığı açıklamalarda, Fed'in 2019 ve 2020 yılın birer faiz artışına gitmesini beklediği yönündeki tahminini korumaya devam ettiğini ifade etti. Başkan, enflasyonun Fed'in hedefi olan yüzde 2,0 düzeyinin üzerine çıkmasını beklemediğini ve ABD ekonomisinin güçlü olduğunu fakat geniş kapsamlı belirsizliklerin yükseldiğini vurguladı. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin yaptığı değerlendirmede, ABD ile Çin'in yapılan görüşmelerde kur konusunda anlaşmaya vardığını ifade etti. ABD'de açıklanan Dallas Fed İmalat İşletme Endeksi verisi Şubat ayında beklentilerin üzerinde artış ile 13,1 düzeyinde gerçekleşti. Fed Başkan Yardımcısı Clarida yaptığı değerlendirmede, ABD ekonomisi mevcut durumda iyi bir noktada olduğuna değinirken, Fed'in faiz oranları ile ilgili sabırlı davranabileceğini belirtti. ABD borsaları günü yükseliş ile tamamladı.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, Haftanın ilk işlem gününde, küresel piyasalarda dolarda yaşanan değer kayıpları ve TL'de yaşanan deeğerlenme isteği sonrasında kurun fiyatlamalarda 5,2928-5,3243 aralığında hareket ettiği ve günü 5,3019 düzeyinde tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 1,11 değer kazanımı ile 104.330 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 8,2 milyar TL olarak gerçekleşti. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün, yüzde 24,00 düzeyinde gerçekleşti.


USDTRY


Haftanın ilk işlem gününde, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşlarına yönelik ateşkes görüşmelerinin olumlu geçtiğini belirterek uzatıldığını açıklaması sonrasında küresel piyasalarda risk iştahının arttığı görülürken dolarda değer kayıplarını yaşandığı izlendi. Gün içerisinde, zayıf veri akışı ile birlikte kurun fiyatlamalarda 5,3243 seviyeleri civarını test ettiği fakat gün sonunda TL'de yaşanan değer kazanımlarının etkisi ile birlikte bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 50 günlük hareketli ortalaması olan 5,3110 seviyesi fiyatlamaların yönü açısınddan belirleyici olabilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda 5,3490, 5,3700 ve 5,4000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Bu seviye altında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 5,2900, 5,2660 ve 5,2500 destek seviyeleri izlenebilir.


EURTRY

Dün, küresel piyasalarda Euro'da yaşanan toparlanma eğilimi ile birlikte çaprazın fiyatlamalarda 6,0444 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, zayıf veri akışı ile birlikte ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerine yönelik ateşkesinin uzatılması gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde oynaklığın azalmasını desteklerken TL'de yaşanan toparlanma eğilimi sonrasında çaprazın fiyatlamalarda bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı ve günü 6,0245 seviyeleri civarında günü tamamladığını gördük.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 5,9925 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,0800, 6,1050 ve 6,1270 direnç sseviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,0000, 5,9800 ve 5,9600 destek seviyeleri izlenebilir.


EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret görüşmelerine yönelik son tarih olarak açıklanan 01 Mart'ın ileri bir tarihe uzatılacağına yönelik yapılan açıklamalar küresel piyasalarda risk iştahında artışlara neden olurken dolar fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği izlendi. Gün içerisinde, zayıf veri akışı ile birlikte Brexit sürecine yönelik gelişmelerin Euro üzerinde baskı unsuru olarak görülmeye devam ederken parite fiyatlamalarda dolar kaynaklı gelişmelerin ön planda olduğu görülüyor.
Bugün, ABD'de açıklanacak veri akışı ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları yakından takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 200 haftalık hareketli ortalaması olan 1,1335 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi duruumunda 1,1410,1,1430 ve 1,1470 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1300, 1,1260 ve 1,1240 destek seviyeleri takip edilebilir.


XAUUSD

Dün, dolar ve dolar endeksinde yaşanan zayıf görünüm ile birlikte ons altının 1332 seviyeleri civarını test ettiği fakat bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret politikalarına yönelik ateşkesin ileri bir tarihe uzatılması küresel piyasalarda risk iştahında toparlanmaları desteklerken dolar üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor. ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan yukarı yönlü eğilim sarı metal fiyatlamalarında yükseliş potansiyelini baskılamaya devam ettiği izleniyor.
Bugün, Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları dolar bazlı fiyatlamalarda etkili olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının ara destek seviyesi olan 1325 düzeyi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda fiyatlamalarda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükseliş denemelerinde 1337, 1343 ve 1347 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 1320, 1317 ve 1311 destek seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

İngiltere Başbakanı Theresa May Bu hafta içerisinde parlamentoda yapılması planlanan revize Brexit oylamasını 12 Mart tarihine ötelediğini açıkladı. Diğer taraftan, resmi olmayan haber akışlarını göre AB'nin İngiltere'nin birlikten ayrılması için 21 aylık ertelemeyi değerlendirilebileceği söylemleri takip edildi. Zayıf veri akışı ile birlikte küresel piyasalarda dolarda yaşanan zayıf seyir sonrasında paritenin 1,3113 düzeyini test ettiğini gördük.
Bugün, İngiltere Başbakanı May ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları parite fiyatlamaları açısından etkili olabilir.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 1,3027 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olabilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,3190, 1,3240 ve 1,3290 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olassı, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,3000, 1,2970 ve 1,2920 destek seviyeleri izlenebilir.


USDJPY

ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına yönelik 01 Mart tarihinde sona erecek ateşkesin ileri bir tarihe ötelendiğine dair yapılan açıklamalar ve haber akışları sonrasında global piyasalarda dolar üzerinde baskının arttığı görülürken parite fiyatlamalarında kısmi dalgalanmaların oluştuğu gözlemlendi. Gün içerisinde, küresel piyasalarda artan risk iştahı sonrasında Asya piyasalarında para birimleri arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Yen fiyatlamalarında dolara karşı değer kayıplarının yaşandığı görülürken parite 111,22 düzeyini test etti.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 110,98 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 111,40, 111,70 ve 111,90 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 110,20, 109,90 ve 109,60 destek seviiyeleri izlenebilir.

HAM PETROL


 ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerine yönelik olumlu gelişmeler küresel piyasalarda risk iştahında artışları desteklerken ham petrol fiyatlamalarında 57,30 seviyeleri civarı test edildi. Diğer taraftan, ABD'nin İran ve Venezuela'ya yönelik yaptırımları, ABD'de düşen sondaj kuyu sayısı ve Libya'nın El Sharara petrol sahasında hala üretim yapılmaması ham petrol fiyatlamalarında kısa vadede yukarı yönlü hareketleri desteklediği görülüyor. Gün içerisinde, ABD Başkanı Trump yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının çok hızlı yükseldiği fakat OPEC'in piyasası rahatlaması gerektiğini ifade etti. Başkan, dünyanın petrol fiyatlamalarında bir artışı kaldıramayacağına değinirken ham petrol fiyatlamalarında sert değer kayıplarının yaşandığı görüldü.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün 100 günlük hareketli ortalaması olan 55,90 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda fiyatlamalarda zayıf görünüm devam edebilir. Düşüşlerde 54,40, 53,900 ve 53,60 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 56,00, 56,70 ve 57,20 direnç seviyeleri izlenebilir.


S&P500



Dün, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin fiyatlamalarda 2812 seviyeleri civarını test ettiğini fakat bu bölgede kalıcılık sağlayamadığını gördük. ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına yönelik ateşkesin son tarihinin uzatılması küresel piyasalarda risk iştahında artışı yaşanırken endekste yükselişleri destekledi. Gün içerisinde, VIX endeksinde yaşanan değer kazanımı endeks fiyatlamalarında baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan CB Tüketici Güveni ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin psikolojik seviyesi olan 2780 düzeyi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, kısa vadede 2812, 2818 ve 2825 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumuunda ise kısa vadede 2770, 2765 ve 2757 destek seviyeleri izlenebilir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.