Gözler Çin-ABD ticaret müzakeresinde

ABD Başkanı Trump'ın özel elçisi ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, 3-4 Mayıs günlerinde beraberindeki heyetle Çin'i ziyaret ediyor.
Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD heyetiyle fikir alışverişinde bulunacak.
Çin müzakereden yana
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, dün düzenlenen basın toplantısında, "Anlaşmazlıklara müzakere yoluyla çözüm getirmek, iki ülkenin ortak çıkarınadır" ifadesini kullandı.
Sözcü Hua, dünyanın birinci ve ikinci büyük ekonomileri olarak ABD ve Çin'in, aralarındaki ihtilafları müzakere yoluyla çözerek ikili ticaret ilişkilerinde istikrarı korumalarının, hem iki ülkenin ortak çıkarına uyduğunu hem de dünyanın beklentisini karşıladığını söyledi. Bunun aynı zamanda küresel ekonominin yeniden canlanması ve istikrarı için büyük önem taşıdığını ifade eden Hua, Çin ile ABD'nin ekonomik büyüklüğüne ve bu bağlamdaki sorunların karmaşıklığına bakıldığında, tek bir müzakereyle tüm sorunları hal yoluna koymanın mümkün olmayacağını kaydetti.
Çinli sözcü, ABD'nin, ticari ilişkilerde istikrarın korunması için karşılıklı saygı, eşitlik temelinde müzakere ve kazan-kazan niyetiyle hareket etmesi durumunda istişarelerin yapıcı olacağını sözlerine ekledi.
Çin müzakerede diretti, ABD heyeti Beijing'e geliyor
Çin ile ABD arasındaki ticari çekişme bir süredir dünyanın dikkatini çeken sıcak bir konu. İki ülke nihayet bu konuda müzakere yoluna girdi. Çin zaten en başından beri diyalog kapısının açık olduğunu ve belirli ilkeler ve kurallar temelinde ticari anlaşmazlıkların ele alınabileceğini işaret ediyordu.
Gelinen noktada ABD tarafı müzakere için, üst düzey isimleri barındıran önemli bir heyeti Çin'e gönderiyor. Bu, Çin'in kararlılıkla ABD'nin tek taraflı yaklaşımına ve korumacılık tedbirlerine karşı çıkmasının bir sonucu olarak değerlendirilebilir.
Heyetteki isimler dikkat çekiyor
ABD Başkanı Trump'ın Beijing'e gönderdiği heyette önemli isimler bulunuyor. Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Tiicaret Bakanı Wilbur Ross, Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, Trump'ın ticaret danışmanı Peter Navarro ve ekonomi danışmanı Larry Kudlow Çin tarafıyla görüşmeleri yürütecek isimler. Bu heyet, ABD'nin konuyu ne kadar önemsediğinin göstergesi.
Elbette ABD heyetini bu kadar uzun yol kat ederek Çin'e getiren belli sebepler var. Çin'in dışa açılma boyutunu gittikçe derinleştirmesi karşısında, ABD, hızla giden bu trene binememekten ve Çin piyasasındaki "büyük pasta"dan pay alamamaktan endişe ediyor. Bunun yanı sıra, ABD içinde köylülerden, sanayi ve ticaret çevresinden gelen baskılar ve istikrarsız hisse senedi piyasası gibi senato seçimini etkileyecek bir dizi etkeni, ABD'nin acilen Çin'e bir heyet gönderme kararının arka planında hesaba katmak gerekiyor.
ABD heyeti iyi niyetle Çin'e geliyor. ABD de olası bir anlaşmaya varılmasını ümit ediyor. Ancak diğer yandan, 3-4 Mayıs'ta yürütülecek müzakerenin sadece iki ülke arasında gerçekleşecek bir görüşme değil, aynı zamanda çok taraflılık ile tek taraflılık, serbest ticaret ile korumacılık arasında bir müzakere olacağını söylemek yanlış olmaz.
Çin, ortaya çıkabilecek her sonuca hazır. ABD, müzakereden sonuç alınamaması durumunda, Çin ürünlerine ek gümrük vergileri getirmeye devam edecek. Buna karşı Çin de başını eğecek gibi görünmüyor. Çin, karşı tedbirlerini uygulamaya devam edecek.
Amerikalı ekonomistlerden yönetime uyarı
Gözler ticaret müzakeresine çevrilmişken, ABD medyasında dün yer alan bir haber dikkat çekti. Habere göre, aralarında Nobel ekonomi ödülü sahibi bir ismin ve eski ABD başkanlarının ekonomi danışmanların da yer aldığı binden fazla ekonomist, Başkan Donald Trump'a mektup gönderdi; ekonomistler, yüksek gümrük vergileri konusunda yönetime uyarıda bulunuyor.
Mektubun pek çok bölümü, 1930 yılında ekonomistlerin o dönemki ABD yönetimine sunduğu mektup referans alınarak yazıldı. 1930 yılındaki mektupta, korumacılık önlemlerini uygulamaması konusunda yönetime çağrıda bulunulmuştu. Ancak ABD Kongresi bu uyarıyı göörmezden gelmiş ve 1930 yılı Gümrük Vergisi Yasası onaylanmıştı. Bu, küresel ekonomik gerilemeye sebep olan ticaret savaşının kritik bir nedeniydi.
2. Dünya Savaşı'na giden yola böyle girildi…
Bunun yanı sıra, ABD Merkez Bankası (FED) ekonominin güçlü olmadığı bir durumda erkenden faiz oranlarını artırmıştı ve Dünya Ekonomik Bunalımı şiddetlenmişti. Nihayet, gümrük vergilerinin sebep olduğu savaş, insanlığa büyük sefalet ve acılar çektiren İkinci Dünya Savaşı'nın taşlarını örmüştü.
ABD medyasında yer alan yorumlara göre, ABD ekonomisi tarihte ikinci uzun genişleme sürecine girdi. Ekonomistlerin Başkan Trump'a gönderdiği mektubun zamanlaması, ABD heyetinin Çin ziyaretine denk gelmesi bakımından kayda değer.
Şu sıralarda ABD, Avrupa Birliği (AB) ve bazı diğer ekonomilerden çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisinin kalıcı olarak kaldırılıp kaldırılmayacağını tartışıyor. ABD'de belirsizlik ve endişenin halen giderilemediği izleniyor.
 ( Çin Uluslararası Radyosu )



Facebookta Paylaş