Grafiklerle Haftaya Bakış (Burgan Yatırım)

Yurt İçinde Cari İşlemler Dengesi Takip Edilecek
Yurt içinde 12-16 Haziran haftasında ekonomik takvimde Nisan ayı cari işlemler dengesi, bütçe dengesi, işsizlik rakamları, konut verileri ve perakende satışlar takip edilecek.
ForeksHaber anketine göre Nisan ayı cari işlemler dengesi beklentileri medyan tahmini 4 milyar 500 milyon dolar, ortalama tahmini ise 4 milyar 265 milyon dolar açık oldu. Mart ayında cari işlemler verisi, 5,2 milyar dolar açık beklenirken, 4,48 milyar dolar açık seviyesinde açıklanmıştı. 2023 yılı cari işlemler medyan beklentisi 45 milyar dolar olurken, ortalama tahmin ise 44 milyar 141 milyon dolar açık oldu.

Ekonomik takvimde 6-12 Haziran haftasında yurt dışında ise ABD’de TÜFE, perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, Euro Bölgesinde TÜFE ve sanayi üretimi takip edilecek. Aynı haftada FED ve Avrupa Merkez Bankasının faiz kararları ön plana çıkmaktadır.

Beklentilere göre FED 2022 yılı Mart ayında başladığı faiz artırım sürecine ara verecek. Piyasalar FED’in %75 olasılık ile faiz oranlarını 5,00-5,25 bandında sabit bırakmasını fiyatlıyor. Avrupa Merkez Bankasından ise faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor. Medyan beklentilere göre piyasalar ECB’den 25 baz puan faiz artışını fiyatlıyor.

Küresel piyasalarda 5-9 Haziran haftasında karışık seyir izlendi. ABD endekslerinde haftalık performansta sınırlı kayıplar izlendi. Avrupa endekslerinde ise ABD endekslerine paralel hareket izlendi. Borsa İstanbul’da ise hafta genelinde yüksek risk iştahı izlendi. BIST100 endeksi haftalık performansta %9 civarında yükseliş ile haftayı tamamlamaya hazırlanıyor.

Türkiye 5 yıllık CDS risk primi 40 bps gerileyerek 511 bps seviyesinde haftayı tamamlıyor. Haftalık görünümde gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primlerinde ise gerileme izleniyor. Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faiz oranı %15,61 ve uzun vadeli tahvil getirileri ise %15,49 seviyesinde haftayı tamamlıyor.

Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul’da haftalık sektörel görünümde yükselişin genele yayıldığı izleniyor. Ulaştırma %16,11 yükseliş kaydederek ilk sırada yer alırken aracı kurumlar %14 , ana metal sanayi %10,66, holding %9,88 ve kimya %9,42 yükseliş kaydederek bankacılık sektörünü takip etti.

Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Dünya Bankacılık Endeksinde %1,40 yükseliş izlenirken MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Bankacılık endeksi %1,85 yükseliş kaydetti. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %6,20 yükseliş kaydetti.
Bloomberg dünya havacılık endeksi haftalık görünümde %2,25 yükseliş izlenirken Bloomberg gelişmekte olan havacılık endeksi %0,54 yükseldi. BIST ulaştırma endeksi ise haftalık görünümde %16,11 yükseldi.
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksinde haftalık performansta %0,98 yükseliş kaydederken MSCI Dünya endeksi %0,30 yükseldi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %6,05 geriledi.

-Çin Dalian Emtia Borsasında işlem gören Demir Cevherinde tekrar yükseliş izleniyor. Demir cevheri haftayı 843,5 CNY seviyesinden tamamlıyor.
-Etilen/Nafta makasında tekrar gerileme izleniyor. Makas 2 Haziran haftasında 212 USD/Ton seviyesinden 206 USD/Ton seviyesine geriledi.
-USD karşısında haftalık performansta Türk Lirası %11,53 , Rus Rublesi %2,01 ve Arjantin Peso’su %1,47 değer kaybederek ilk sıralarda yer aldı. Afrika Randı ise %4 değer kazandı.
-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan Akrilonitil (ACN) fiyatlarında yatay seyir izleniyor. ACN, 2 Haziran haftasını 1440 USD/Ton seviyesine tamamladı.
 
 Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.burganyatirim.com.tr/
                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Rusya Merkez Bankası: Cari işlemler dengesi Ocak-Mayıs döneminde +22.8 milyar dolar
Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina : Fiyat istikrarı kararlı ekonomi büyümesi için önemli bir faktör
Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina :Faiz politikası Rus ekonomisini yavaşlatmaz
Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina : Bazı aylarda bu tür operasyonlar olabilir
Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina : Maliye Bakanlığının yuan alımına başlamasını beklemiyoruz
Ukrayna'da TÜFE Mayıs'ta yıllık %+15.3 (Önceki: %+17.9)
Facebookta Paylaş