Güne Başlarken (AlnusYatırım)

AB Yaptırımları Gündemde

Kıbrıs Cumhuriyeti (Bize göre Güney Kıbrıs), 2002'den itibaren Doğu Akdeniz'de başta Mısır olmak üzere diğer kıyıdaş ülkeler Lübnan, Suriye ve İsrail ile Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmaları yapmaya başladı. Türkiye'nin BM nezdinde itirazlarına rağmen Kıbrıs, 2007'nin başında 13 adet arama sahası ilan etti ve büyük petrol şirketlerine arama ruhsatı vermeye başladı. Buna karşılık olarak Türkiye, hem Doğu Akdeniz'de kendi ekonomik bölgesinde hem de Kuzey Kıbrıs'ta adanın kuzeyi ve doğusunda belirlediği bölgelerde TPAO'ya arama ruhsatları verdi. Bu durumda Kıbrıs'ın 13 parselinden 1, 3, 4, 5, 6 ve 7 no'lu parsellerinde TPAO ile kesişme var. Bu neden, gerginliğe yol açabilir diye bekleniyordu.

İsrail'in Tamar ve Leviathan, Mısır'ın Zohr ve Kıbrıs'ın Afrodit (ve gelecek olanların) yataklarında bulduğu doğalgaz rezervlerinin çıkartılıp boru hatları aracılığıyla Avrupa pazarına taşınması hedefinde birleşen İsrail, İtalya, Filistin Yönetimi, Kıbrıs Rum Yönetimi, Mısır, Ürdün ve Yunanistan'ın katılımı ile 14 Ocak 2019'da Kahire'de Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nu kurdu. Tabi bu birliği ABD, AB ve İngiltere de destekliyor.

Türkiye, gidişatı gördüğünden sismik arama için Barbaros ve Oruç reis adını verdiği 2 gemi ile çalışırken Fatih ve Yavuz ismini verdiği 2 sondaj gemisi satın aldı.
Barbaros Hayrettin Paşa ve 2 yardımcı gemi Güney Kıbrıs'ın güneyinde yani bize en uzak noktada 1 Mayıstan beri çalışıyor.
Fatih, ilk denemesini Alanya'da yaparak tecrübe edindi ve 3 Mayıs'ta hiç beklenmedik bir yerde adanın batısında 3 yardımcı gemi ile beraber sondaja başladı.
Fatih'in bu hamlesine ikiz kardeşi Yavuz, 7 Temmuz'da adanın doğusunda Karpaz açıklarında başladığı sondajla katıldı. Yavuz'un yanında inşaya destek için VOS PRINCE, VOS PRIME ve POSH SINCERO gemileri de 35 29 47 K -34 43.55 D bölgesinde 30 Eylül'e kadar çalışmaya katılacak.

11 Haziranda yazmışız: "Yavuzla beraber karşı blok çıldıracak. Bir kuyuda sonuç için yaklaşık 5 ay sürüyor. Sonunu getirtmek istemeyeceklerdir." Rusya "Kıbrıs'ın egemenliğinin ihlâl edilmemesi" çağrısı yaparken AB de sesini yükseltmeye başladı. Dün akşama doğru gelen haberde "AB üyesi ülkelerin Brüksel'deki daimi temsilcileri Türkiye'ye karşı alınacak tedbirleri yarın görüşecekler" denildi. Buna göre AB; Türkiye ile bakanlar komitesi toplantısını iptal etmeyi, Türkiye'ye Avrupa Yatırım Bankası (EBRD) kredilerinin ve yardım fonlarının kesilmesini, havacılık görüşmelerinin askıya alınmasını değerlendiriyormuş. Haber sonrası THY %5 düşerken Banka Endeksi % 3 düştü. BIST100 ise günü % 1.9 düşüşle günü 96,850den kapattı. Bakalım bugün toplantıdan neler çıkacak. Şunu da belirtelim ki toplantıda belirlenecek önlemler pazartesi günü Brüksel'de toplanacak AB dışişleri bakanlarının onayına sunulacak.

STRATEJI

100,000 üzerinde kalıcı olamayan borsaya haber akışının negatif etkisi değince 98,300 seviyesini hızlı aşağı geçti. Önceden söylediğimiz gibi 98,300 altında hedge önermeye devam ediyoruz.

Modelimiz (09: 15 itibariyle) VIOP X30YVADE ve BIST 100 yatay güne başlamasını öngörüyor.


Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş