Günlük Bülten (A1FX)

Dün yoğun veri akışı izlediğimiz ABD’den karışık bir görünüm izledik. ISM hizmet endeksi Ağustos’ta 58.5’e yükselirken Beklenti 56.8’di. Endeksin 50’nin üzerinde değer alması sektörde büyümeye işaret ediyor. Yeni siparişler endeksi 57’den 60.4’e yükseldi. İstihdam endeksi ise 56.1’den 56.7’ye çıkarak 7 ayın zirvesine yükseldi. ADP özel sektör istihdamı ise Ağustos’ta 163 bin arttı, bu rakam Ekim’den beri en düşük seviye olarak kayda geçti. Beklenti 200 bindi. Temmuz ayına ilişkin özel sektör artışı 219 binden 217 bine revize edildi. ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Ahu Yıldırmaz “Ufak bir yavaşlama görsek de istihdam piyasası oldukça dinamik kalmaya devam ediyor” değerlendirmesini yaptı. Veri sonrası altın ve Japon yeninde değer kazanımları görülürken, veri öncesi 95,43 seviyesinde seyreden dolar endeksi 94.97 seviyesine kadar geriledi. Piyasada Dolar açısından negatif yorumlanırken, ABD tahvilleri güvenli liman olarak görüldü ve 2.87’ye kadar geriledi. Bu veriler haricinde piyasalarda ticaret savaşları endişeleri devam ederken endeksler ekside kapandı. Çin yaptığı açıklamada eğer ABD tarafından ek gümrük tarifesi uygulanırsa Çin de önlem alacak ifadesi kullanıldı. ABD’de bugün yine veri açısından önemli bir gün olacak, FED’in de önem verdiği Ortalama Saatlik Kazançlar, Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verileri takip edilecek. Ağustos tarım dışı istihdam verisinin 191 bin olarak artış yönünde gelmesi yönünde bir beklenti mevcut. İşsizlik oranının da yeniden %3.80 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Verilerin olumlu gelmesi güçlü dolar trendinin devam etmesine katkı sağlayacaktır. İstihdam ve işsizlik oranı verilerinde beklentilerin karşılanması ve ortalama saatlik kazançların da %0.3 ve üzerinde gelmesi halinde dolar bu verilerden destek alarak yükselişini sürdürebilir. Avrupa tarafında ise Brexit gündemi oluştururken eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, ropörtajında May’in iyi bir iş çıkartıp çıkartmadığı sorulduğunda “herhangi bir not veremeyeceğini çünkü May’inn başından itibaren hatalı bir istikamette yol aldığını” söylüyor ve ekliyor: “Neden bunu yapmaya çalıştığını biliyorum ve anlıyorum ancak bu başarısız olmaya mahkum bir yaklaşım. O şöyle düşünüyor: Brexit’i gerçekleştirmek zorundayım. Bugün Euro Bölgesinden 12:00’da 2. Çeyrek GSYİH verisi açıklanacak. Büyüme verisinin çeyrek bazda %0.4, yıllık bazda ise %2.2 olarak açıklanması bekleniyor. Bugün ayrıca Almaya Sanayii Üretimi ve Ticaret Dengesi verileri takip edilecek. Teknik olarak EUR/USD paritesine göz atacak olursak dolar tarafında yaşanabilecek değer kazanımları paritede aşağı yönlü bir baskıya sebep olabilir ve 1.1599 desteğine kadar geri çekildiğini görebiliriz. Seviyenin altında bir fiyatlama halinde ise sırasıyla 1.1575 ve 1.1522 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası yukarı yönlü ataklarda ise sırasıyla 1.1653, 1.1683 ve 1.1737 dirençleri takip edilebilir.

Yurtiçinde ise bugün gözler Tahran’da gerçekleşecek olan Suriye üçlü zirvesinde olacak. Gerçekleştirilecek zirvede Cummhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani bir araya gelecek. Türkiye’nin İdlib konusunda hassas olması nedeniyle piyasalar açısından da takip edilecek olan zirvede karar önemli olacaktır. Merkez Bankasından da faiz artırımı yönünde beklentiyle birlikte 6.5455 seviyesini test eden paritenin kalıcı olmayarak 6,5800 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Merkez bankasının brüt döviz rezervinin açıklandığı 27 Ağustos haftasında 92,692 milyar dolardan 88,849 milyar dolara düştü. Merkez Bankasının bağımsızlığı ve piyasaların gerisinde kaldığı yönünde yorumlandığı son günlerde önümüzdeki toplantı önem arz edecektir. Son olarak İMF’den yapılan açıklamada Gerry Rice, Türkiye’nin hiçbir yardım talebi olmadığını belirterek “Türkiye’nin ihtiyacı olan güçlü bir ekonomi politikası ve Merkez Bankası bağımsızlığı” diyerek toplantının önemini nitelendirmiş oldu. Bugün veri olarak hazine nakit dengesi takip edilebilir. USD/TRY’nin teknik seviyelerinee göz atacak olursak 6.55 seviyelerinden tekrar yükselişe geçen paritenin yukarı yönlü ataklarını sürdürmesi halinde 6.6220 direncini test edebilir. Seviyenin üzerinde kalıcılık sağlaması halinde ise sırasıyla 6.6815 ve 6.7780 direnç seviyeleri olarak aktif olabilir. Geri çekilmelerde ise 6.5481, 6.4885 ve 6.3920 destek seviyeleri takip edilebilir.

Dün ABD’den ham petrol stoklarını takip ettik. Ticari ham petrol stokları geçtiğimiz hafta azalırken, Ülkenin ham petrol üretimi geçen hafta bir önceki haftaya göre günlük ortalama 84 bin varil artışla 11 milyon varil seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde günlük ortalama ham petrol üretimi ülkenin Alaska eyaletinde 16 bin varil düşerken, diğer eyaletlerde günlük ortalama 100 bin varil artış gösterdi. WTİ veriye sert tepki verirken 68,70 seviyelerinde 67,16 seviyelerine kadar geri çekilme yaşadı. Teknik olarak bakarsak destek seviyesi olarak 66.91, 65.95 ve 63.94 seviyesi takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise direnç noktası olarak 68..92, 69.97 ve 71.98 seviyesi takip edilebilir.


 A1FX
 www.a1fx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.