Günlük Bülten (Işık FX)

İngiltere Merkez Bankası(BOE) Kararları Açıklanacak!
Dün yurt içi tarafta TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı Ekonomik Güven Endeksi 67.5 ile gerilemeye devam ederken, Eylül ayı Dış Ticaret Dengesi’nde ise 1 Milyar 869 Milyon Dolar ile 2009 Şubat ayından bu yana en düşük açık verildiği görüldü. Merakla beklenen 2018’in 4. Ve son enflasyon raporunda ise TCMB Başkanı Murat Çetinkaya: Yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 13.4’den yüzde 23.5’e revize ettiklerini söylerken, olası riskleri takip etmeye devam ettiklerini ve gerekirse ilave adım atabileceklerini vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise yıl sonuna kadar bazı mal ve hizmetlere teşvikler getireceklerini açıkladığı konuşmasında vergi indirimlerinin de uygulanacağını belirtti. Açıklanan paket bütçe disiplininden taviz verilebileceği ve talep enflasyonuna neden olabileceği beklentilerini ön plana çıkartırken, akabinde TCMB’nin açıkladığı swap işlemleri açıklamasında bankalara yüzde 10 ile sınır getirilmesi de TL’de değer kayıplarına neden oldu. İngiltere tarafında Brexit konusu yine gündemin üst sırasında yer alırken, Brexit Bakanı Raab’ın K.İrlanda seyahatine dair haber akışları ile Pound’da tepki alımları gelirken, Euro ise güçlenen enflasyon rakamlarına karşın AB Komisyonu’nun 13 Kasım’a kadar İtalya’dan bütçe tasarısının düzeltilmesini istediği haberleri ile baskı altında kaldı. ABD’de açıklanan ADP özel sektör istihdam raporu; 227 Bin ile beklentilerin hayli üzerinde gerçekleşme gösterirken, geçtiğimiz ayın datasının ise 12 Bin kişi aşağı yönlü revize edildiği görüldü. Bir süredir yeniden polemik konusu olan ticaret savaşları konusunda Beyaz Saray Ekonomi Baş Danışmanı Larry Kudlow’un: “Çin’e uygulanan ek gümrük vergileri taşa yazılmış değil” şeklindeki açıklaması ise ABD Doları karşısında baskılanan diğer varlıklara rahatlama getirdi. Ayrıca, Çin Devlet Konseyi: Büyük projeleri mali destekle güçlendireceklerini belirtirken, BOJ Başkanı Kuroda’nın: yurtdışı risklerin somutlaşması halinde para politiikası ile cevap vereceklerini söylemesi önemliydi. Bugün de Çin tarafında Caixin sponsorluğuyla açıklanan İmalat PMI ile güne başladık. Diğer bölgelerden de İmalat PMI’larının açıklanacağı günde ayrıca; İngiltere Merkez Bankası(BOE)’nın açıklayacağı faiz ve politika kararları ile Başkan Mark Carney’in yapacağı konuşma Pound varlıkları açısından kritik olacak. Yurt içi tarafta yine; hükümet ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar önem arz edecekken, yurt dışı tarafta ise; İtalya bütçesi ve Brexit gibi lokal risklerin yanı sıra, ticaret savaşları gibi küresel risk unsurları da fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.
EURUSD
İtalya bütçe konusu Euro varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Özellikle dün olumlu gelen Euro Bölgesi enflasyon rakamları ve Brexit anlaşmasının yapılacağına yönelik oluşan iyimserliğe rağmen Avrupa Birliği Komisyonunun 13 Kasım’a kadar yüzde 2.4’lük bütçe açığı konusunda değişikliğe gitmesi gerektiğine yönelik İtalya’ya gönderdiği mektup dikkkat çekti. İtalya tarafından gelen açıklamalar ise bütçe konusunda hiçbir şekilde taviz vermeyecekleri yönünde. Bu durumun bu şekilde devam etmesi ilerleyen dönemde Euro üzerinde daha fazla yük olabileceğinden konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. Dolar tarafı ise dün beklentilerin bir hayli üzerinde gelen ADP Tarım Dışı İstihdam verisinin yanı sıra tahvil faizlerinde yaşanan toparlanma hareketlerinden destek buldu. Bugün ise; Ticaret Savaşları konusunda Beyaz Saray yönetiminden gelen açıklamalar ile Dolar değer kaybederken, paritede yukarı yönlü ataklar görülmekte. Ekonomik takvimde ise ABD’den gelecek ISM PMI’ı önemli olabilir. Yine, küresel ve lokal gelişmeler de takibimizde olacak. Teknik anlamda, aşağı yönlü hareketlerde 1.1330-1.1300 bölgesi kritik olacaktır. Zira, buranın kırılması satış yönlü işlemleri derinleştirebilir. Yukarı yönlü hareketlerin devamında ise 1.1370, 1.1390 ve 1.1410 direnç seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Dün yurtiçinde açıklanan Ekim ayı Ekonomik Güven Endeksinde gerileme devam ederken, Eylül ayı Dış Ticaret Dengesi 2009 Şubat ayından bu yana en düşük açığını verdi. Ancak, TCMB’nin bu yılki son enflasyon raporu da takip edilirken; yılsonu hedefi 13.4’ten 23.5’e revize edilerek hükümetin Yeni Ekonomi Programı(YEP) ile ayrışma görüldü. Akşam saatlerine doğruda Ekonomi ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yorumları izlendi. Kimi sektör gruplarını canlandırmak adına vergi indirimlerinin uygulanacağını belirtirken, ÖTV ve KDV indirimlerinin yılsonuna kadar ekonominin tamamına pozitif yansıyacağını söyledi. Açıklamalar sonrası bütçe disiplini ve talep enflasyonuna dair belirsizlikler kurda yukarı yönlü ataklara neden olurken, TCMB’nin bugünden itibaren yapmayı düşündüğü swap işlemlerinde yüzde 10 sınırı olacağının belirtilmesi ile hareketler ivme kazandı. ABD tarafına baktığımızda ise dün gelen özel sektör istihdam raporu beklentiler üzerinde gerçekleşirken, son günlerde tekrardan hararetlenen ABD-Çin ticaret gerginliklerii takip edilmekte. Bugünkü ekonomik takvimde, her iki bölgeden İmalat PMI’ları, ABD tarafında ise buna ek olarak İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları yer almakta. Ayrıca gün boyunca ABD ve Türkiye’den gelebilecek haber akışları ve küresel gelişmeler de yine takibimizde olacak. Teknik olarak baktığımızda ise 2018 Nisan ayında başlayan yükselen trende denk gelen 5.46 seviyesi üzerinde destek bulan kurda yukarı yönlü ataklar görülürken, Asya seansı ile birlikte şu anlık yatay seyir hakim. Yukarı tarafta 5.60’ın aşılması durumunda ise 5.6260, 5.6650 ve 5.6800 dirençleri izlenebilir. Yaşanabilecek geri çekilişlerde ise takip edilebilecek destek noktaları 5.5400, 5.5130, 5.5000 ‘de bulunmakta.
GBPUSD
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard And Poors’un: “Anlaşmasız Brexit halinde İngiltere ekonomisinin uzun süreli bir resesyona girebileceği” söylemi Pound tarafında her ne kadar tedirginliğe neden olsa da, ülkenin Brexit Bakanı Dominic Raab’ın: Anlaşmasız Brexit istemedikllerinin ve Kuzey İrlanda sınırına dair sorunu çözmek için bu ülkeye seyahat düzenleyeceğinin belirtilmesi pozitif fiyatlamalara neden oldu. ABD tarafında dün açıklanan ADP Özel Sektör İstihdam Raporu beklentilerin üzerinde son 7 ayın en iyi seviyesinde gerçekleşme gösterirken, verinin etkilerinin sınırlı kaldığı görüldü. Bugüne de gerek Brexit iyimserliği gerekse Beyaz Saray’dan gelen açıklamalar sonrası ABD ve Çin arasında ticaret savaşlarının sona erebileceği beklentilerinin canlanması ile yukarı yönlü başlangıç yaptık. Ekonomik veri olarak her iki ekonomiden İmalat PMI rakamlarının açıklanacağı günde; İngiltere’den gelecek olan Merkez Bankası(BOE) kararları ise volatil hareketlere neden olabilir. Keza, kararlar sonrası açıklamalarda bulunacak olan Başkan Mark Carney’in açıklamaları da önemli olacak. Teknik olarak pariteye baktığımızda ise; şuan için 1.2830 destek seviyesi üzerinde tutunma çabası görülmekte. Bunun sağlanabilmesi halinde takip edilebilecek direnç noktaları 1.2860, 1.29900 ve 1.2915’ de bulunmakta. 1.2830 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise; 1.2810, 1.2770 ve 1.2720 destek noktaları izlenebilir.
BRENT PETROL
Enerji Bilgi İdaresi(EIA) tarafından dün akşam açıklanan Ham Petrol Stokları sonrası toparlanmaya çalışan Emtia’da; küresel daralma beklentileri ve Suudi Arabistan, ABD ve Rusya gibi 3 önemli üreticinin arz artışı yaptıklarına dair gelen haber akışları tekrardan baskı yarattı. EIA raporuna baktığımızda 4 Milyon 110 Bin varil artış beklenen Ham Petrol Stoklarının 3 Milyon 217 Bin artış yaşadığı görülürken, ABD üretiminin ise 300 Bin varil artış ile 11 Milyon 200 Bin varil/gün ‘e yükselmesi dikkat çekiciydi. Diğer taraftan gözler ABD’nin, İran’a yönelik olarak 4 Kasım itibariyle gerçekleştireceği yaptırımlara odaklanırken dün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin: yapılacak yaptırımlardan korkmadıklarına ilişkin yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Bugün de yine; başta İran yaptırımları konusu olmak üzere küresel öneme sahip haber akışşlarının yanı sıra önemli petrol üreticileri tarafından gelecek açıklamalar takibimizde olacak. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 74.30 destek seviyesinin üzerinde fiyatlamalar görülmekte. Buranın da kırılması halinde; 74.10, 73.85 ve 73.50 destek noktaları da izlemeye alınabilir. Olası toparlanma hareketlerinde ise takip edilebilecek direnç seviyeleri 74.75, 75.00 ve 75.35’de bulunmakta.
ONS ALTIN
Küresel borsalarda görülen toparlanma hareketleri, Ons Altın fiyatlarını dün itibari ile yine aşağı yönlü baskılarken, satış işlemleri üçüncü gününe taşındı. Ayrıca tekrardan patlak veren ticaret gerginlikleri ile değerlenen Dolar varlıkları ve artış gösteren ABD Tahvil Getirileri de emtia için negatif unsur olarak karşımıza çıktı. Ancak, akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın: “Çin ile adil bir ticaret anlaşması yapabiliriz” açıklaması sonrası, kıymetli metalde düşüş hareketi sınırlanırken; Bugünkü Asya seansı ile birlikte yukarı yönlü ataklar izlendi. Sabah saatlerinde Çin’deen gelen Caixin İmalat PMI datası da beklentiler üzerinde kalırken, oluşan emtia fiyatlamaları destekledi. Günün devamında ABD’den gelecek İmalat PMI’ları, İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve 3.Çeyrek Emek Maliyetleri, Tarım Dışı Üretkenlik raporları takip edilecek. Ayrıca başta ticaret savaşları olmak üzere, küresel öneme sahip haber akışları, pay piyasası hareketleri ve tahvil getirileri de emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise 1212 desteğinden güç alarak alış yönlü işlemler gördüğümüz kıymetli metalde, yukarı tarafta 1224 direnci önemli olacak. Buranın aşılması durumunda 1239 tekrardan hedef haline gelebileceği gibi, takip edeceğimiz ara direnç noktaları 1226, 1229 ve 1232’de bulunmakta. Yeniden görülebilecek satıcılı seyirde ise 1212 desteğinin kırılması halinde yeniden 1200 seviyesinin altına doğru hareketlilik oluşabilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***

                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.