Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek için yeterli gücü topladığına ve ülkenin bir işgal hareketine her an başlayabileceğine yönelik açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan enflasyon nedeniyle faiz artırım beklentileri artış göstermiş, küresel piyasalar baskı altında kalmıştı. Buna ek olarak Rusya-Ukrayna arasında dillendirilen savaş riski nedeniyle piyasalardaki kırılganlık daha da artmış durumda. Buna paralel petrol fiyatları ve güvenli liman algılamaları ile emtia fiyatları değer kazandı. Emtia fiyatlarındaki yükseliş küresel enflasyon için yukarı yönlü baskı unsuru olarak öne çıkıyor. Fed’den faiz artırım beklentileri ve artan jeopolitik tansiyon nedeniyle bu dönemde küresel piyasalarda risk iştahı düşük kalabilir.


   Rusya-Ukrayna konusunda jeopolitik gelişmeler nedeniyle ABD borsaları satış baskısı altında kalırken, Asya borsaları yeni haftaya zayıf bir başlangıç yaptı. BIST 100 Endeksi’nin de yurt dışı borsalara paralel aşağı yönlü açılış gerçekleştirmesini bekliyoruz. Gün içerisinde ise volatil seyir görebiliriz. Endeksin 2017 desteğinin üzerinde kalabilmesi kısa vadeli görünümü açısından önemli. Bu seviyenin altına yönelim halinde 1992 hedef destek seviyesidir. 2055 ana direnç olup bu seviyenin aşılması ile kısa vadeli sıkışma yukarı tamamlanıyor olacak. 2017 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilebilir.


   TL tahvil piyasasında TCMB’nin son haftalarda alıcı olarak rol alması tüm vadelerde kayda değer bir gerileme olmasını sağladı. Getiri eğrisinin uzun tarafında yaşanan gerileme geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yavaşlamış olsa kayda değer bir hareket oldu. 2Y tahvil getirisi %20,86’ya, 5 yıllık tahvil getirisi %23,18’e, 10 yıllık tahvil getirisi %21,91’e gelmiş durumda. TR 5 yıllık CDS 508’e kadar geriledi.


   EUR/USD paritesinde 1,15 direncinden başlayan geri çekilme 1,1380 desteğinin altına kadar devam etti. 1,1380’i direnç, 1,13’ü destek olarak izliyoruz. Dolar/TL artık bir aydır yatay bir bantta hareket ediyor. 13,60’ın üzerinde kalıcı olamayan kurda yeni haftaya yine 13,50 dolaylarında başlıyoruz. Kurda 13,85 ikincil direnç konumunda olacak. 13,30 ve 13,16 destek seviyeleri. EUR/TL paritedeki düşüş sonrası 15,45 desteğinin altına geriledi. Bu seviye ile 15,82 direnç konumunda iken 15,25 destek olarak karşımıza çıkıyor.


   Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığı haberlerinin medyaya yansıması sonrası ons altın haftanın son işlem gününde sert bir şekilde yükseldi. 1870 direncine kadar yaklaşan yükseliş sonrası yeni haftaya başlarken 1850 desteğine yakın seviyelerden başlıyoruz. ABD enflasyon verisi beklenenden yüksek gelse de %2’nin üzerine yükselen ABD 10 yıllık, %1,50’nin üzerine çıkan 2 yıllık tahvil getirileri, ons altını yükselişini sınırlandıran etmen oldu. Brent petrol 90 ve 93 desteklerinin üzerinde 95 direncinden hafif bir tepkiyle karşılaşsa da 97 hedef direncini hedeflemeye devam edecektir. Bu seviyeler 8 yılın en yükseğine işaret ediyor. Gram altında 800 ve 780 destek seviyeleri, 820 ise direnç konumunda.


   BIST 100 Endeksi’nde 2017 desteğinin üzerinde kalınması önemli. 10 yıllık tahvil faizinde %21,60 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.