Günlük bülten (QNB Finansinvest)


Küresel piyasalar yeni haftaya zayıf başladı…


BIST 100: Endekste aşağı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 2047 destek konumunda iken, bu seviyenin aşağı kırılması halinde 2000 sonraki destek olarak izlenebilir. 2124 ve 2175 seviyeleri direnç haline geldi. Endekste dalgalı seyir yaşanabileceğinden gün içerisinde temkinli olunmalı görüşündeyiz…
 
TL Bonolar: TL’deki değer kaybına paralel tahvil-bono faizleri yükseldi. Enflasyon beklentileri artarken, tahvil-bono faizlerinde yüksek seviyeler korunabilir. Gösterge tahvilde %22,70 direnç, 10 yıllık tahvilde ise %23 destek olarak izlenebilir…
 
USD/TL: 17’nin üzerine yönelen dolar kuru TCMB’nin beşince kez uyguladığı döviz satım müdahalesi ile bu seviyenin altına geri çekildi. Bu sabah kur yeniden 17’nin üzerine yöneldi. 17,66 tarihi zirve direnç konumunda iken, 17 ilk planda destek olarak belirtilebilir...
 
EUR/USD: 1,1350-1,1380 direnç aralığında güç kaybına uğrayan parite 1,13 desteğinin altına geri çekildi. 1,13 direnç haline gelirken, paritenin ilk planda 1,12 desteğinin üzerinde kalabilmesi kısa vadeli görünümü açısından önemli…
 
Günün Öne Çıkanları:

• Endekste Mart ayından beri ilk defa devre kesici uygulaması gerçekleşti…

• Gösterge tahvil faizi %22,30 ile Haziran 2019’dan bu yana en yüksek seviyelerine yöneldi…

• Çin Merkez Bankası, gösterge konumdaki 1 yıl vadeli ana kredi faiz oranını Nisan 2020’den bu yana ilk kez düşürdü…


   
 
 
 
 
     Öne Çıkan Veri Bulunmuyor



   BIST 100 Endeksi Cuma günü ralli hareketine devam ederken, TL’de artan volatilitenin ardından geri çekilme eğilimi gösterdi ve sert değer kaybına uyguladı. Endeks Cuma günü %16’ya yakın marjda dalgalandı ve dokuz ayın ardından ilk defa devre kesici uygulaması ile karşılaştı. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ise; Avrupa’da yeni varyanttan kaynaklı kısıtlamaların sıkılaşmasının ardından yeni yılda küresel ekonomiye olumsuz etkileri olabileceğine yönelik endişeler mevcut. Küresel borsalar haftaya aşağı yönlü başlangıç yaparken, yurtiçi hisse senedi piyasalarımızda güniçi volatiliteye karşı temkinli olunmalı görüşündeyiz.


   BIST 100 Endeksi Cuma günü %8,5 oranında düşüş gösterdi. Yeni haftada küresel borsalarda görünüm zayıf. ABD borsaları kısa vadeli destek seviyelerine yönelmiş durumda. Bu sabah Asya borsalarındaki ve ABD vadeli endeks kontratlarındaki geri çekilmeye paralel endekste aşağı yönlü başlangıç bekliyoruz. Cuma günkü yaşanan dalgalanma nedeniyle piyasa tepkisi açısından temkinli olmakta yarar bulunuyor. Teknik olarak 2047 destek konumunda iken, bu seviyenin aşağı kırılması halinde 2000 sonraki destek olarak izlenebilir. 2124 ve 2175 seviyeleri direnç haline geldi.


   2021 yılının son PPK toplantısında politika faizinin 100 baz puan indirilmesinin ardından TL cinsinden tahvil getirileri 2018 Ağustos dönemindeki seviyeleri de aştı. Gösterge faiz %22,30’a, 5 yıllık tahvil getirisi %23,92’ye, 10 yıllık tahvil getirisi ise %22,83’e ulaştı.


   EUR/USD paritesinde dar bant alanındaki hareket sürüyor. Hafta kapanışında 1,13’ün üzerinden 1,1250 desteğinin altına kadar bir gevşeme izledik. 1,13 direnç konumunda. USD/TL yeni yeni haftaya 17 TL seviyesinin üzerinde bir başlangıç yapıyor. 17 psikolojik eşik seviyesi ve altında 16,50 destek seviyeleri olarak izlenebilir. EUR/TL’de 19,20 ilk planda destek iken, 19,88 direnç olarak belirtilebilir.


   Yılın sonuna yaklaşılırken Brent petrolde görünüm zayıf kalmaya devam ediyor. 70 dolar desteğine doğru yönelen Brent petrolde 75 dolar direnç seviyesini izliyoruz. Altın ons fiyatlarında uzunca bir süredir devam eden yatay görünümden çıkma çabası var. 1800 dolar sınırı geçildi ve bu seviyeyi destek olarak izliyoruz. Kısa vadeli görünümün pozitife dönmesi adına bu destek seviyesinin üzerinde birkaç günlük kapanış görmeyi bekleyeceğiz. 1825 direnci hedefte olacak. Gram altın 1000 TL sınırında. Günün başlarında bu seviyedeki direncin hemen yakınlarından işlem görmekte. 950 dolar destek olarak takip edilebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm zayıfladı. 10 yıllık tahvil faizinde %23 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BİST: BUNA GÖRE; AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ YAPILABİLEN PAYLARDA AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ, AÇIĞA SATIŞA KONU OLACAK SERMAYE PİYASASI ARACININ EN SON GERÇEKLEŞEN İŞLEM FİYATINDAN DAHA YÜKSEK BİR FİYAT ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEKTİR
BİST: ANCAK, AÇIĞA SATIŞA KONU OLAN SERMAYE PİYASASI ARACININ EN SON GERÇEKLEŞEN FİYATININ BİR ÖNCEKİ FİYATTAN DAHA YÜKSEK OLMASI HÂLİNDE AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ EN SON GERÇEKLEŞEN FİYAT DÜZEYİNDEN DE YAPILABİLECEKTİR.
BİST: BIST 50 ENDEKSİNDE YER ALAN PAYLARDA 20/12/2021 TARİHLİ SEANSTA BİR GÜN BOYUNCA GEÇERLİ OLMAK ÜZERE AÇIĞA SATIŞ İŞLEMLERİNDE YUKARI ADIM KURALININ (UP-TİCK RULE) UYGULANMASI KARARLAŞTIRILDI
Emisyon hacmi 17.12.2021 itibariyle 250.97 milyar TL
Facebookta Paylaş