Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; enflasyondaki artışın kontrol altına alınmasıyla birlikte ülkemize yönelik kaynak akışının daha da hızlanacağına inandıklarını ve ülke risk primindeki gerilemenin etkisinin, Borsa İstanbul olmak üzere sermaye piyasalarında hissedileceğini belirtti. Hatırlatmak gerekirse; TCMB politika faizini beklentilere paralel 250 baz puan ile %40’tan %42,50’ye yükseltti. TCMB yakın döneme ilişkin göstergelerin, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurtiçi talepteki dengelenmenin devam ettiğini ve TCMB enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını belirtti. TCMB, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatırken parasal sıkılaştırma adımlarının en kısa zamanda tamamlamayı öngördüğüne ilişkin ifadeyi de korudu. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği yönünde mesajını verdi. Bu ifadeden henüz sıkılaştırma sürecinin sonlandırılmadığını anlıyoruz. TCMB Ocak’ta da faiz artırımı gerçekleştirip, sıkılaştırma sürecini tamamlayabilir ve yılın son çeyreğine kadar faizleri sabit bırakma yönünde karar alabilir. BIST ise geçtiğimiz haftanın başında satış baskısı ile düzeltme hareketine başlarken, aşağı yönlü seyir izledi. Endeks Cuma günü 7600 desteğinin de altına yönelerek günü %2,7 düşüşle tamamladı. Endeksin haftalık kaybı %5,5 oranında gerçekleşti. Bankacılık endeksinin görece güçlü kalması BIST 100’de geri çekilmenin daha sınırlı olmasını sağlıyor. Ancak hisseler bazında daha sert baskının gerçekleştiğini belirtelim. 7500 endeksin bir önceki düşüşte yukarı tepi gösterdiği seviyeye işaret ediyor. Dolayısıyla da bu seviyenin üzerinde kalması satış baskısının ileri taşınmaması açısından öne çıkıyor. 7600’ün üzerinde 7700 ve 7800 dirençler olarak izlenebilir. Fed’in yakından takip ettiği ve tahminlerinde yer verdiği tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) Kasım’da beklentilerin üzerinde düşüş gösterdi. Yıllık manşet PCE %3’ten %2,6’ya, yıllık çekirdek PCE ise %3,5’ten %3,2’ye geriledi. Böylece yıllık çekirdek PCE Nisan 2021’den bu yana en düşük artışını kaydetti. Fed’in orta vadeli hedefinin ise %2 olduğunu hatırlatalım. Fed’in gelecek yıl için politika faiz oranı beklentilerini aşağı revize etmesi ve üç faiz indirim öngörüsünde bulunmasının ardından Mart 2024’e yönelik faiz indirim beklentileri ağır basıyor. PCE verilerinin de gerileme göstermesi 2024’te Fed’den faiz indirim olasılığını güçlendirdi. Bu gelişmenin önümüzdeki dönem için bölge borsalarının performansı açısından olumlu olduğunu belirtelim. Hafta boyunca özellikle de yurtdışı piyasalarda yeni yıl dolayısıyla tatil etkisi görebiliriz. Buna paralel küresel işlem hacimlerinde düşüşler gerçekleşirken, BIST’te yabancı katılımı daha sınırlı gerçekleşebilir. Perşembe günü ABD’de bekleyen konut satışları, Cuma günü ise içeride dış ticaret dengesi takip edilecek.


   BIST 100 Endeksi 7700-7800 bandında gelen satışlarla birlikte 7600 desteğinin altına geri çekildi. Endeksin haftaya yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Endeks 7800 direncine yönelse de satış baskısı altında kalırken, 7600 desteğini aşağı kırdı. Endekste 7500 ilk planda destek konumunda. Bir önceki düşüşte 7500 civarından tepki gösterdiğinden endeksin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi önemli. 7600 ise direnç haline geldi. 7600’ün üzeri ise tepki alımlarının 7700 ve 7800 dirençlerine devamı için izlenebilir. 7500 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilebilir.


   İçeride tahvil-bono faizleri TCMB’nin faiz artırım kararı ile yükseldi. Gösterge tahvil faizi %37,23’ten %37,39’a, 10 yıllık tahvil faizi ise %25,69’dan %25,72 seviyesine yükseldi. Yabancıların son haftalarda tahvil piyasasında net alım yönünde pozisyon aldığını belirtelim. Gösterge tahvil faizinde %38,00, 10 yıllık tahvilde %26,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. ABD tahvil faizleri ise Fed’in para politikasına yönelik verdiği mesajlar sonrasında son yedi ayın en düşük seviyelerinde hareket ediyor. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 300 seviyesinin altı ile Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyelerinde bulunuyor.


   ABD enflasyon verilerinin beklentilerin altında açıklanması Fed’den faiz indirim olasılıklarını destekledi. Diğer yandan da ECB’nin faiz indirimine mesafeli olduklarına yönelik sinyal vermesi son dönemde de Euro’yu destekliyor. Buna paralel EUR/USD 1,10-1,1020 olan önceki zirve aralığının üzerini test etti. Bu direnç bölgesinin kalıcı olarak aşılması yükseliş eğiliminin devamı açısından öne çıkıyor. 1,11 sonraki direnç seviyesine işaret ediyor. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Dolar kuru TCMB’nin faiz artırım kararı öncesi seviyelerinin üzerinde hareket ediyor. Dolar kuru 29,20 direncinin de üzerine yöneldi. 29,20’nin üzerinde 29,30 ve 29,35 dirençler olarak izlenebilir.


   Petrol fiyatları gösterdiği yukarı tepki sonrasında kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket ediyor. Brent petrolde 77,50 dolar destek, 81,50 dolar ise direnç seviyesidir. ABD tahvil getirilerindeki düşük seviyeler ve doların güç kaybetmesi altın ons fiyatlarına olumlu yansıyor. Buna paralel altın ons sıkışma bandının direnci olan 2050 doların üzerine yükseldi. 2050 doların üzerinde kaldığı sürece altın ons 2075 dolar direncine doğru yükselişine devam edebilir. 2015 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onstaki yukarı tepki ile birlikte 1930 TL direncinin üzerine yükseldi. Sıkışmanın yukarı tamamlanması ile görünüm güçlendi. 1930 TL’nin üzerinde 1945 TL hedef direnç olarak takip edilebilir. 1900 TL desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yönün yukarı olduğunu belirtelim.

   BIST 100 Endeksi’nde 7500 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.