Günlük bülten (QNB Finansinvest)

TCMB’nin faiz kararı ve Fed’in toplantı tutanakları geçtiğimiz hafta piyasalara yön veren gelişmeler öne çıktı. TCMB politika faizi oranını 250 baz puan olan beklentilerin üzerinde 500 baz puan artırma yönünde karar alırken, buna paralel %35’ten %40’a yükseltti. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını ifade eden TCMB; dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurtiçi ve yurtdışı talebin artmasının, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunduğunu söyledi. TCMB bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini vurguladı. TCMB, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirirken, bu kapsamda parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı mesajını verdi. TCMB’nin parasal sıkılaştırma sürecinin sonuna yaklaştığını açıklaması önemli idi. ABD tarafında ise; son dönemde beklentilerin altında açıklanan enflasyon rakamları ve diğer bazı veriler sonrasında Fed’den gelecek yıl için faiz indirim beklentileri Mayıs ayına çekilirken, bazı Fed üyelerinin daha ihtiyatlı bir duruş sergilediğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla da beklentilerden daha zayıf gelen ekonomik veriler sonrasında Fed Başkanı Powell’ın bu konuya dair ilk değerlendirmesi ve para politikasının devamına yönelik vereceği mesajlar önemli olacak. BIST 100 Endeksi 7800-8100 bandında dalgalı bir seyir izledi. Endeks geçtiğimiz hafta üçgen sıkışmasını yukarı tamamlarken, yukarı yönlü ataklar gösterdi. Endeks Cuma günü 7800’e doğru geri çekilse de tepki alımları ile karşılaştı ve günü %0,8 oranında yükseliş ile tamamladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek swap limitini yeniden değerlendireceklerini, seçim sonrası TL varlıklara talebin ciddi şekilde artacağını ve bankalara vergi açısından enflasyon muhasebesi uygulanmayacağını açıkladı. Mehmet Şimşek’in açıklamaları ile endeks destek buldu ve banka hisseleri öncülüğünde yükselişini ileri taşıdı. Endeks haftalık bazda %2,3 oranında değer kazancı ile haftayı tamamladı. Endekste ilk etapta 7800 destek olarak izlenebilir. Kısa vadeli yönün yukarı kalması için endeksin bu seviyeyi koruması öne çıkıyor. 8000’in üzeri yeniden yukarı tepkinin 8100 direncine devamı için izlenebilir. 7800 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 7810’un üzerinde 8100 seviyesinin direnç olduğunu belirtelim. Haftanın gündeminde; Çarşamba günü içeride dış ticaret dengesi, ABD’de 3Ç23 büyüme revizyonu ve Bej Kitap raporu takip edilecek. Perşembe günü içeride 3Ç23 büyüme rakamı, Euro Bölgesi’nde enflasyon/işsizlik oranı, ABD’de kişisel gelirler/harcamalar, PCE, Cuma günü ise Euro Bölgesi ve ABD’de PMI endeksleri, öne çıkıyor.


   BIST 100 Endeksi 7900’un altını test etse de bu seviyenin üzerinde kalmayı başardı. Endeksin güne yukarı yönlü yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 7800’e doğru destek bulan endeks 8000 direncine yöneldi. 8000 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması yükselişin 8100 ve 8200 dirençlerine devamı için önemli. 7800 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor; mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri hafif geri çekildi. Gösterge tahvil faizi %41,11’ten %41,05’e, 10 yıllık tahvil faizi %28,82’den %28,39 seviyesine düşüş gösterdi. TCMB’nin faiz artırımı kararı sonrasında kısa vadeli tahvil faizlerinin yukarı tepki verdiğini belirtelim. ABD tahvil faizleri geçtiğimiz hafta aşağı yönlü seyir izledi. Gösterge tahvil faizinde %42,00, 10 yıllık tahvilde %29,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 334 seviyesine geriledi.


   Fed’in toplantı tutanakları sonrasında 1,09’un altını test eden EUR/USD, yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. 1,09’un üzerinde ise ilk etapta 1,0950 hedef direnç olarak korunuyor. 1,0950’nin önemli direnç olması sebebiyle, paritenin bu seviyeyi aşması öne çıkıyor. 1,08 ise ikincil desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor. TCMB’nin faiz artırımının TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Dolar kuru karar öncesindeki seviyelerde hareket etmeye devam ediyor. Kurda 28,80’in üzerinde 29,00 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 28,60 seviyesi destek olarak takip edilebilir.

  Petrol fiyatları OPEC+ toplantısının Suudi Arabistan’ın diğer üyelerin petrol üretim seviyelerinden duyduğu memnuniyetsizlik nedeniyle görüşmelerde yaşanan gerilim dolayısıyla ertelenmesi ile geçtiğimiz hafta sert değer kaybetmişti. Brent petrolde 76,60 dolar destek, 82,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2000 dolar direncinin üzerine yükseldi. 2000-2010 dolar direnç bölgesi olarak önemini koruyor. Bu bölgenin eşik aralık olduğunu vurgulayalım. Altın onsta yükselişin ileri taşınması için bu aralığın üzerine kalıcı olarak yönelim gerçekleşmesi öne çıkıyor. 2023 dolar seviyesinin sonraki direnç olduğunu belirtelim. 1980 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Gram altında dolar kurunun yanı sıra altın onsun desteği sürüyor. Gram altın rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 1825 TL desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 1860 TL’nin üzerinde 1880 TL direncine doğru yönelim sergileyebilir.

  BIST 100 Endeksi’nde 7800 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş